Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| dsacic
| | Član od: 10 Stu 2005 | | Poruke: 30 | | Mjesto: Varaždin-Poreč |
|
Upisano: Uto Velj 24, 2009 2:13 pm Naslov poruke: Letio sam za firera |
|
|
Nova knjiga na našem tržištu u autora Heinza Knoke u izdanju Zag. naklade cijena 80 kn., sa poštarinom meki uvez.
Knjigu sam naučio u četvrtak preko interneta , a u petak je sa njom poštar bio na vratima ( Zagreb- Poreč).
Knjga predstavlja ratni dnevnik pilota g.Knoke , koji je letio na zapadnom frontu . Knjigu se isplati pročitati jer su takve knjige rijetkost kod nas te ju za relativno male novce imati u svojoj kučnoj arhivi.
Jedino mi nije jasno zašto je na omotu knjige FW 190, ako je Knoke letio na Me 109, a FW se u njizi spominje samo jednom.
Također mala zamjerka izdavaču jer nije naveo ili istražio kojim povodom je Knoke dobio odlikovanje NDH koje je vidljivo na jednoj njegovoj slici.[/u] |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| morest
 | | Član od: 06 Sij 2009 | | Poruke: 75 | | Mjesto: ST-ŠI |
|
Upisano: Uto Velj 24, 2009 7:41 pm Naslov poruke: |
|
|
Zanimljivo štivo, a i povoljno Znaš li možda o kojem se NDH odlikovanju radi, ili možeš, ako nije preveliko kršenje autorskih prava, postaviti skan ili fotku TE njegove slike gdje nosi olikovanje? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Boris G.
 | | Član od: 03 Ruj 2007 | | Poruke: 3973 | | Mjesto: SPLIT |
|
Upisano: Uto Velj 24, 2009 8:45 pm Naslov poruke: Re: Letio sam za firera |
|
|
| dsacic Napisao/la: |
Također mala zamjerka izdavaću jer nije naveo ili istražio kojim povodom je Knoke dobio odlikovanje NDH koje je vidljivo na jednoj njegovoj slici.[/u] |
Zato jer izdavači najčešće objavljuju prijevod strane knjige "As Is" (onakav kakav jest) i ne bave se istraživačkim radom!  _________________ MAK "Reoplan" |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| TangoHotel
 | | Član od: 10 Velj 2006 | | Poruke: 291 | | Mjesto: Pl.Qu. 66177/14Ost |
|
Upisano: Uto Velj 24, 2009 11:46 pm Naslov poruke: |
|
|
| morest Napisao/la: | Zanimljivo štivo, a i povoljno Znaš li možda o kojem se NDH odlikovanju radi, ili možeš, ako nije preveliko kršenje autorskih prava, postaviti skan ili fotku TE njegove slike gdje nosi olikovanje? |
Knoke nosi oznaku zrakoplovne legije NDH, i to vrlo ranu i rijetku verziju. Nažalost nezna se kako i kada ju je dobio, ali izgleda da mu je bila jako draga jer ju je nosio sve do kraja rata.
Zanimljivo je da je Knoke bio na Istočnom bojištu u sastavu 6./JG52, ali samo nešto više od mjesec dana (period svibanj-lipanj 1941, u tom periodu nije bilo naših još na istoku).
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| prelude
 | | Član od: 23 Stu 2005 | | Poruke: 1886 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sri Velj 25, 2009 12:13 am Naslov poruke: |
|
|
| TangoHotel Napisao/la: | Knoke nosi oznaku zrakoplovne legije NDH, i to vrlo ranu i rijetku verziju. Nažalost nezna se kako i kada ju je dobio, ali izgleda da mu je bila jako draga jer ju je nosio sve do kraja rata.
Zanimljivo je da je Knoke bio na Istočnom bojištu u sastavu 6./JG52, ali samo nešto više od mjesec dana (period svibanj-lipanj 1941, u tom periodu nije bilo naših još na istoku). |
Možda je sudjelovao u obuci naših legionara ... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| markojeras
| | Član od: 08 Lis 2005 | | Poruke: 914 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sri Velj 25, 2009 12:30 am Naslov poruke: |
|
|
Daklem, pitanje jeste: gdje je dotični bio u ljeto i jesen 1941. godine? _________________ Uviek napried! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| TangoHotel
|
Upisano: Sri Velj 25, 2009 12:58 am Naslov poruke: |
|
|
po ovako:
xx.01.41 - 07.03.41 Ergänzungsgruppe/JG52, (Mannheim, Cognac, Döberitz)
07.03.41 - xx.05.41 II./JG52, (Döberitz)
xx.05.41 - 02.07.41 6./JG52, (Ostende, Suwalki, Subolewo, Varena, Molodelzno)
02.07.41 - 30.07.41 I./JG1, (Katwijk)
30.07.41 - 14.02.42 3./JG1, (Husum, Katwijk, Jever, Borkum, Vlissingen)
sve na sjeveru |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| morest
 | | Član od: 06 Sij 2009 | | Poruke: 75 | | Mjesto: ST-ŠI |
|
Upisano: Sri Velj 25, 2009 11:05 am Naslov poruke: |
|
|
Iako znam ponešto o NDH oznakama i odlikovanjima, ovo vidim prvi put Jeli ovo sigurno neka rana, prva verzija Zrakoplovne Legije i koliko se uopće zna o ovoj oznaci? Vidim da se kužiš dosta u ovu problematiku TangoHotel (a i tvoj avatar mi je odnekud poznat, možda bi ja trebao staviti svoj pa bi se lakše prepoznali ) |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| TangoHotel
|
Upisano: Sri Velj 25, 2009 11:42 am Naslov poruke: |
|
|
Moj avatar je na svim forumima isti (12 o'clock high, LBB, LEMB, kolekcionari...), a nick mi je različit. Na 12 o'clocku mi je nick puno ime i prezime.  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Rukoš
| | Član od: 24 Sij 2009 | | Poruke: 47 | | Mjesto: Zagreb |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Boris G.
|
Upisano: Čet Kol 13, 2009 1:24 pm Naslov poruke: |
|
|
Vjerojatno zato jer je John Weal pisac, a Knoke nije, a možda i zbog toga jer je Knoke usporedo s pisanjem morao i ratovati i nastojati preživjeti.
Knokeova knjiga nije knjiga, nego njegov osobni dnevnik odštampan onakakv kakav jeste, bez lekture i prepravaka. _________________ MAK "Reoplan" |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Rukoš
|
Upisano: Čet Kol 13, 2009 3:10 pm Naslov poruke: |
|
|
| Boris G. Napisao/la: |
Vjerojatno zato jer je John Weal pisac, a Knoke nije, a možda i zbog toga jer je Knoke usporedo s pisanjem morao i ratovati i nastojati preživjeti.
Knokeova knjiga nije knjiga, nego njegov osobni dnevnik odštampan onakakv kakav jeste, bez lekture i prepravaka. |
Potpuno se slažem, ali želim reći da je Weala puno zanimljivije čitati, baš zato što je profesionalni povjesničar i pisac... Zato su ratne biografije npr. Pierrea Clostermanna i Sabura Sakaia puno bolje knjige, jer su pisane uz pomoć pisaca, a Knokeova knjiga ima vrijednost sirovog dnevnika borbenog pilota. _________________ Rukoš |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Boris G.
|
Upisano: Čet Kol 13, 2009 3:20 pm Naslov poruke: |
|
|
| Rukoš Napisao/la: | | a Knokeova knjiga ima vrijednost sirovog dnevnika borbenog pilota. |
Upravo tako, Knokeov dnevnik ima vrijednost kao povijesni dokument, ne kao literarno djelo.
Meni je bio fascinanatan dio u kojem opisuje kako je u sebi ponavljao "Iskoči, iskoči..." dok je promatrao Spitfire u padu kojeg je pogodio par sekundi prije! To daje jednu ljudsku dimenziju cijelom tom ratnom krkljancu koji se prečesto gleda crno-bijelo. _________________ MAK "Reoplan" |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Rukoš
|
Upisano: Čet Kol 13, 2009 3:29 pm Naslov poruke: |
|
|
| Boris G. Napisao/la: | | Rukoš Napisao/la: | | a Knokeova knjiga ima vrijednost sirovog dnevnika borbenog pilota. |
Upravo tako, Knokeov dnevnik ima vrijednost kao povijesni dokument, ne kao literarno djelo.
Meni je bio fascinanatan dio u kojem opisuje kako je u sebi ponavljao "Iskoči, iskoči..." dok je promatrao Spitfire u padu kojeg je pogodio par sekundi prije! To daje jednu ljudsku dimenziju cijelom tom ratnom krkljancu koji se prečesto gleda crno-bijelo. |
I da je u prvim mjesecima presretanja američkih bombardera letio na Bf 109E,
već zastrarjelima u to doba... _________________ Rukoš |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Alaska
| | Član od: 08 Svi 2007 | | Poruke: 450 | | Mjesto: Njemacka |
|
Upisano: Ned Kol 23, 2009 2:18 pm Naslov poruke: |
|
|
Kako se tocno pisalo ime tog pilota (ako je "po-vuceno" /a la Vuk Karazic/ po uzoru na "firera", koji je de facto bio "Führer")? _________________ Sve sto plovi moje! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|