Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| coolrunnings_99
 | | Član od: 17 Stu 2005 | | Poruke: 76 | | Mjesto: zagreb |
|
Upisano: Čet Tra 23, 2009 6:53 pm Naslov poruke: 1/700 Kleine kreuzer "Helgoland" |
|
|
Kupio sam u Mosonu, rezinsku maketu KuK male krstarice "Helgoland", pa bi lijepo molio pomoć oko eventualnih fotki, bojanja (koje boje i za što, posto u "sastavnici" nista ne pise) nedajbože povijesti broda i sl.
Oduvijek su mi se nemilo svidjali razarci, krstarice I svj.rata i nesto kasnijeg razdoblja...puno dimnjaka, i malo svega ostaloga, tako da sam sretan ko prase.
Krasan brod, prekrasno izliven, malo dijelova, sve jedan manji od drugog
Puno hvala unaprijed.
Pozdrav svima,
ante _________________ MK Grunf |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pet Tra 24, 2009 4:33 pm Naslov poruke: |
|
|
- jel to HP? Ja imam njenu blizanku SAIDU (WSW). Što reći o HELGOLANDU? Jedna od 4 tzv. "Rapidkreuzer" (ADMIRAL SPAUN, te modificirane i ojačane HELGOLAND, SAIDA i NOVARA), odlične, brze i moderne jedinice koje su zajedno s razaračima iznijele glavni teret borbenih operacija K.u.K. mornarice na Jadranu u I. svj. ratu. Za razliku od ranijih K.u.K. krstarica imale su turbinski pogon. Prva jedinica ADMIRAL SPAUN predstavljala je svojevrstan prototip i imala je čak 6 turbina na 4 osovine (raniji modeli parnih turbina nisu bili dovoljno pouzdani) ali je već iduća klasa Saida (tzv. "modificirani Spaun") imala samo po 2 turbine i 2 osovine a snaga strojeva je bila veća nego kod SPAUNA. Takvom uštedom na težini bilo je moguće pojačati glavno naoružanje i Saide su dobile homogenu glavnu bitnicu od po 9-100 mm topova (za razliku od 7-100 mm topova na SPAUNU). Uz ZENTU meni najdraži austrougarski brodovi. O njihovoj kvaliteti najbolje govori činjenica da su još dugo posli rata služile u mornaricama Antante koje su ih međusobno razdilile. HELGOLAND je pripao Italiji i pod imenom BRINDISI služio je sve do 1937.
- MM 1728 za sve vertikalne, R77 za metalne horizontalne površine. Paluba u boji drva, sidra i lanci Gunmetal, kape dimnjaka u crno, vodna linija R30 (do 1915.) odnosno H125 (od 1915.)
- kakve (čega) te točno slike zanimaju? Imam dosta, sad sam na poslu, javi, stavit ću ti posli (večeras, sutra) šta te zanima |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| coolrunnings_99
|
Upisano: Pet Tra 24, 2009 5:39 pm Naslov poruke: |
|
|
Hvala Essex, je HP, kupljen na wmm standu.
Fotke detalja, nesto sam trazio i sam ali se nije bas posrecilo; dakle pomocni camci, aparatura za spustanje/dizanje, detalji oplate/trupa i tomu slicno
R30? na vodenoj liniji, to je zmigavac narancasta boja ili sam ja nesto pobrkao..
Jos jednom, hvala puno!
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pet Tra 24, 2009 10:03 pm Naslov poruke: |
|
|
| coolrunnings_99 Napisao/la: | | R30? na vodenoj liniji, to je zmigavac narancasta boja ili sam ja nesto pobrkao.. |
Nisi ništa pobrkao. Do 1915. austrougarski brodovi su vodnu liniju imali u boji koja je jednostavno u specifikacijama navedena kao "rosarot". Tu se nije radilo o nekakvoj tamnosivoj s primjesama crvene (ala britanska Mountbatten Pink u WW2) već baš onako T-com roza! Tek u ožujku 1915. promijenjena je u dunkelgrau. Na umjetničkim slikama a-u brodova iz toga doba ta vodna linija je prikazana više s nekakvim narančastim tonom, pa ne znam... valjda su slikari iz prve ruke mogli vidit koja je bila boja. Možda se opet radilo o znakovima ruzine na originalnoj ružičastoj, ali opet brodovi su bili blizu vlastitih luka i bili su redovito održavani, podvodni dio trupa često je čišćen u dokovima... Ne znam, radi kako hoćeš...
Slijede 3 slike oštećenja tijekom prepada na Drač 29./30.12.1915. i kasnije bitke s kombiniranom talijansko-britansko-francuskom eskadrom koja je pokušala austrijskoj grupi presjeć odstupnicu u Boku (prilikom isplovljavanja iz Boke za Drač HELGOLAND prelazi preko zaronjene francuske podmornice MONGE koju zatim razarač BALATON iz pratnje potapa)

A ovu ti stavljam ako je misliš radit kao "našu" tj. u bojama Države SHS
Ne znam u kakvoj je konfiguraciji maketa predstavlja ali ćeš joj u tom slučaju morat skratit glavni jarbol (tokom preinaka 1917. radikalno je skraćen da bi se promijenio izgled broda i otežalo protivniku gađanje; dva jarbola iste dužine davala su odlične parametre za određivanje udaljenosti i smjera plovidbe) |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Alaska
| | Član od: 08 Svi 2007 | | Poruke: 450 | | Mjesto: Njemacka |
|
Upisano: Ned Tra 26, 2009 2:10 pm Naslov poruke: |
|
|
Zanimljiva je "cetverobojna trobojnica" na obadva broda: plavo-bijelo-crveno-plavo (ili crveno-bijelo-plavo-crveno?), kako bi se pokrile kombinacije hrvatske, srpske i slovenske zastave, ako se gleda odozgora prema dolje ili obratno! Tek se poslije preslo na plavo-bijelo-crveno. Tome nalik bila je i "medjusaveznicka zastava" s plavim-bijelim-plavim-bijelim poljima, iako se cesto interpretira da je imala samo tri polja: bijelo-plavo-bijelo. _________________ Sve sto plovi moje! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Ned Tra 26, 2009 3:55 pm Naslov poruke: |
|
|
| Ante, možeš li mi molim te malo poslikat tu maketu? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| coolrunnings_99
|
Upisano: Ned Tra 26, 2009 10:03 pm Naslov poruke: |
|
|
Puno hvala Essex, stvarno ce mi pomoći slike
Poslikam maketu, i stavim fotke u inbox recenziju, utorak, necu stici prije.
Jos jednom, hvala puno na pomoci.
Uzivajte,
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Ned Tra 26, 2009 10:52 pm Naslov poruke: |
|
|
Hvala. Ako mi se svidi mislim da ću je i ja nabavit. Nisam baš ljubitelj tog proizvođača, makete su im mješovite kvalitete, iako su im novija izdanja sve odreda jako dobre stvari. Cijena je prihvatljiva, samo bi volija još vidit kvalitetu odljeva. Imam već WSW-ovu SAIDU ali ona se ionako razlikovala od HELGOLANDA i NOVARE po tome što nije imala vjetrolovke, dok je spomenuti par praktički identičan (razlikovale su se u samo jedno brodsko okno!).
Evo ti još dvi slike dimnjaka, palube i krmenog torpednog aparata
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Ned Tra 26, 2009 11:12 pm Naslov poruke: |
|
|
Btw, razmijenio sam nekoliko mailova s Jimom Baumannom s MW-a: njegova sugestija je da vodna linija na maketama K.u.K. brodova prikazanim do 1915. bude originalna, dakle zaista - ružičasta! Znam da neće nitko virovat
Primjeri njegovih maketa: oklopni krstaš SANKT GEORG...
bojni brod ERZHERZOG FERDINAND MAX...
... i ZENTA
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Alaska
| | Član od: 08 Svi 2007 | | Poruke: 450 | | Mjesto: Njemacka |
|
Upisano: Pon Tra 27, 2009 9:35 pm Naslov poruke: |
|
|
Zasto ne bismo vjerovali? Bila je ruzicasta i to je to. Nije uopce logicno, ali je vjerojatno sastav boje bio vazan (protiv hrdje?). _________________ Sve sto plovi moje! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pon Tra 27, 2009 10:07 pm Naslov poruke: |
|
|
Ma mislio sam zato što se ta ružičasta direktno kosi s onom "kozmetičkom" funkcijom vodne linije - da štiti osnovnu boju od prljavštine koja pliva na površini mora u lukama. Ulje, balastne vode i ostala nečištoća koju brodovi tako skupe na oplati slabije će se vidit ako se vodna linija opitura u crno/tamnosivo. A ako se to ne vidi brodovi izgledaju čišći a admirali sretniji  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| coolrunnings_99
|
Upisano: Sri Tra 29, 2009 11:03 am Naslov poruke: |
|
|
Kolega Essex,
Slikao sam, ali se trazi kabel za fotic, stavim slike cim nadjem.
Tek sam slikajuci shvatio da mi fali jedan dimnjak, uopce nije izliven
Nije neki problem, al ne mrem vjerovat kako nisam to skuzio dok sam se dva puta zagledavao u maketu, u Mosonu. Bas je mogla biti i jeftinija
pozdrav,
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Sri Tra 29, 2009 8:46 pm Naslov poruke: |
|
|
| coolrunnings_99 Napisao/la: | Tek sam slikajuci shvatio da mi fali jedan dimnjak, uopce nije izliven
Nije neki problem |
Dapače, to je itekakav problem. Resinske makete nisu nimalo jeftine da bi se mogao tolerirat nedostatak pojedinih dijelova. Pogotovo dimnjaka koji su glavni dijelovi brodova s početka 20. st. i najviše se ističu na njihovim maketama. Kontaktiraj ih i neka ti besplatno pošalju zamjenski. Ako će ti bit lakše i meni se to nekoliko puta dogodilo s različitim proizvođačima, zna se dogodit da ne potrpaju sve dijelove u vrećicu |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| coolrunnings_99
|
Upisano: Čet Tra 30, 2009 8:43 am Naslov poruke: |
|
|
Evo slika, stvarno je malecna.
pozdrav,
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|