Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| sea wolf
 | | Član od: 12 Stu 2005 | | Poruke: 258 | | Mjesto: Mali Lošinj |
|
Upisano: Pon Ožu 13, 2006 7:16 pm Naslov poruke: HRZ MIG-21 ??? |
|
|
Imam jedno pitanje ?.Od koje je makete najvjernije napraviti našeg Miga 21 u mjerilu recimo 1/32 ili 1/48. Vidim da nešto ima od Revell i Trumpetera na tržištu  _________________ Glavan S. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pon Ožu 13, 2006 9:19 pm Naslov poruke: |
|
|
U 1/48 je Academy MiG-21 (artikl 2171) najbolja 1/48 opcija.
U 1/32 nitko ne radi MiG-21bis, ali Trumpeter radi 1/32 MiG-21MF koji je jako dobra maketa (dobije se i četveročlana zemaljska posada u pozama naoružavanja MiG-a). Obiluje detaljima, i izgleda impresivno.
Revell u 1/32 je nudio svojevremeno MiG-21MF ali je to jako stari kramp od makete, datira čak iz 70-ih, kasnije je bilo napravljeno izdanje sa novom dodatnom grbom i još par detalja, ali sve u svemu jako loše.
U 1/32 TRumpeter radi dvosjeda MiG-21UM Mongol. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Uto Ožu 14, 2006 10:06 am Naslov poruke: |
|
|
..te, naravno, Mig-21 izvrstne ceske firme Kopro (1:4 , koji nudi opcije i za MF i za bis. Dakle - odgovara onome sto je potrebno za naseg Miga. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| prelude
 | | Član od: 23 Stu 2005 | | Poruke: 1886 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Uto Ožu 14, 2006 10:24 am Naslov poruke: |
|
|
| Damir Napisao/la: | | ..te, naravno, Mig-21 izvrstne ceske firme Kopro ( 1:48 ), koji nudi opcije i za MF i za bis. Dakle - odgovara onome sto je potrebno za naseg Miga. |
Nije li to u stvari stari dobri OEZ/Letohrad?
Čisto da se čovjek ne zbuni ako nekako dođe do izvorne makete koju (moguće) Kopro prepakirava? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
 | | Član od: 24 Lis 2005 | | Poruke: 7768 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Uto Ožu 14, 2006 10:56 am Naslov poruke: |
|
|
| Da u pravu si Prelude, to je OEZ. Maketa je OK iako i ona ima mana... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Uto Ožu 14, 2006 11:17 am Naslov poruke: |
|
|
| prelude Napisao/la: | | Damir Napisao/la: | | ..te, naravno, Mig-21 izvrstne ceske firme Kopro ( 1:48 ), koji nudi opcije i za MF i za bis. Dakle - odgovara onome sto je potrebno za naseg Miga. |
Nije li to u stvari stari dobri OEZ/Letohrad?
Čisto da se čovjek ne zbuni ako nekako dođe do izvorne makete koju (moguće) Kopro prepakirava? |
Tesko da ce itko naletiti na OEZ-ovo pakiranje, jer ga vise nema 15-tak godina. U Kopro-voj lutiji se najnormalnije prodaje. Ta je maketa izasla iz iste "kopajne" iz koje su izasli i Mig-17 (danas u kutiji SMER), Su-7 i Su-22 (danas u kutiji Kopro) te vjerojatno i Mig-19 (HiPM) i Su-25 (danas u kutiji Kopro). Najveca mana svim tih maketa jesu preduboke brazde. Ostalo je manje-vise OK.
Inace, zanima me je li Academy zapravo uvecana kopija Fujimijeve makete ? Ako jest - dijeli li sa Fujimijem i konturne probleme ? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| prelude
|
Upisano: Uto Ožu 14, 2006 12:10 pm Naslov poruke: |
|
|
| Damir Napisao/la: | Tesko da ce itko naletiti na OEZ-ovo pakiranje, jer ga vise nema 15-tak godina.
Najveca mana svim tih maketa jesu preduboke brazde. Ostalo je manje-vise OK. |
Može naletit npr. na "second handu" ili ako mu ga ja ponudim...
Šalim se, imam dva komada i za sad ih se ne mislim rješavati, pače oba su već "u obradi". A "brazde" ćemo već nekako riješiti. I moram priznati vidio sam na nekoj izložbi OOB OEZ-a i to uopće ne djeluje tako loše ako je dobro prešpricano, dobar weathering, preshading i ostala čuda... Doduše ima i nekih drugih (manjih) nedostataka, ali je još uvijek najtočniji MF/bis u 1/48 i to mi je bitno. Premda će ovdje neizostavno biti nešto više "bauštele" nego kod "metroseksualnog" Academyja. Al cure još uvijek cijene mišiće, prema tome... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Mtech
 | | Član od: 23 Lis 2005 | | Poruke: 142 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Uto Ožu 14, 2006 1:15 pm Naslov poruke: |
|
|
Kad se radi o 48-ici da nebi bilo zabune i na KP-u i na Academy MiG-u treba posla , ja imam oba i mogu reci da KP ima vise nedostataka od Academy-ja , naravno sad ce me veliki uber strucnjaci koji se razumiju u sve popljuvat , ali to je moje misljenje nakon sto sam slozio i drzao u ruci obje makete , KP-a bi trebalo skroz presmirglat i urezat nanovo panele koji su ne samo preduboki vec i krivi tj. odredjeni otvori ne postoje na tom mjestu gdje su na maketi i obrnuto , usis , ispuh , pitot cijev blablabla ... ima tu jos gresaka na obje makete da sad ne pisem post velicine starog zavjeta ...
Mene osobno te greske i ne "peru" previse bitno mi je da stvar lici na MiG-a i amen , ali ak cemo bit picajzlasti onda niti jedna nije u potpunosti tocna i trebalo bi ih rasturit jedno tri da se dobije najtocnija maketa koja niti onda u potpunosti nebi bila skroz korektna , a to je za mene blesavo radit i granici pomalo sa opsesivnim poremecajem ...
Kao zakljucak svega rekao bih da bi ti ja toplo preporucio Academy za 1/48 i Trumpeter za 1/32 (nisam ga vidio niti slago al su kritike na netu dobre) i to cisto zbog toga sto se Academy puno lakse slaze od KP-a , detaljniji je , ustedjet ce ti puno vise kita i zivaca ... itd itd itd |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Uto Ožu 14, 2006 2:12 pm Naslov poruke: |
|
|
| Mtech Napisao/la: | Kad se radi o 48-ici da nebi bilo zabune i na KP-u i na Academy MiG-u treba posla , ja imam oba i mogu reci da KP ima vise nedostataka od Academy-ja , naravno sad ce me veliki uber strucnjaci koji se razumiju u sve popljuvat , ali to je moje misljenje nakon sto sam slozio i drzao u ruci obje makete , KP-a bi trebalo skroz presmirglat i urezat nanovo panele koji su ne samo preduboki vec i krivi tj. odredjeni otvori ne postoje na tom mjestu gdje su na maketi i obrnuto , usis , ispuh , pitot cijev blablabla ... ima tu jos gresaka na obje makete da sad ne pisem post velicine starog zavjeta ...
Mene osobno te greske i ne "peru" previse bitno mi je da stvar lici na MiG-a i amen , ali ak cemo bit picajzlasti onda niti jedna nije u potpunosti tocna i trebalo bi ih rasturit jedno tri da se dobije najtocnija maketa koja niti onda u potpunosti nebi bila skroz korektna , a to je za mene blesavo radit i granici pomalo sa opsesivnim poremecajem ...
Kao zakljucak svega rekao bih da bi ti ja toplo preporucio Academy za 1/48 i Trumpeter za 1/32 (nisam ga vidio niti slago al su kritike na netu dobre) i to cisto zbog toga sto se Academy puno lakse slaze od KP-a , detaljniji je , ustedjet ce ti puno vise kita i zivaca ... itd itd itd |
Zanima me - je li Academy uvecana kopija Fujimija ? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| prelude
|
Upisano: Uto Ožu 14, 2006 2:56 pm Naslov poruke: |
|
|
| Mtech Napisao/la: | | naravno sad ce me veliki uber strucnjaci koji se razumiju u sve popljuvat , ali to je moje misljenje nakon sto sam slozio i drzao u ruci obje makete |
"niko ne sme da te bije..." /aktualno ovih dana... /
Zakaj bi te netko pljuval? Imaš vlastiti stav koji je kaj je najvažnije baziran na vlastitom praktičnom iskustvu, prema tome, ti najbolje znaš što si želio postići i koliko si time zadovoljan.
Često pored nekih "racionalnih" imamo i svoje subjektivne razloge zašto se ne želimo odreći neke makete. Tako se npr. baš za ovog OEZ-a sjećam da mi ga je na kiosku (doslovce na novinskom kiosku u jednom slov. gradiću!) kupila pokojna baka nakon što sam je uvjerio i obećao da ću ga složiti s jugosl. oznakama (baka je voljela Tita... ). Jadna žena nije dočekala...
No, jednog ću ga ipak završiti, a sretna koegzistencija je i ta što to nije loša maketa, premda ga je tehnološki (ne i konturno) nadmašio Academy. Al ću se složiti s tobom da bi OOB - Academy sigurno bio "winner". |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
 | | Član od: 24 Lis 2005 | | Poruke: 7768 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Uto Ožu 14, 2006 4:11 pm Naslov poruke: |
|
|
| Citat: | | Zanima me - je li Academy uvecana kopija Fujimija ? |
Nije |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Uto Ožu 14, 2006 5:23 pm Naslov poruke: |
|
|
| Grunf Napisao/la: | | Citat: | | Zanima me - je li Academy uvecana kopija Fujimija ? |
Nije |
Thanks. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Mtech
 | | Član od: 23 Lis 2005 | | Poruke: 142 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Uto Ožu 14, 2006 11:11 pm Naslov poruke: |
|
|
| prelude Napisao/la: |
... a sretna koegzistencija je i ta što to nije loša maketa, premda ga je tehnološki (ne i konturno) nadmašio Academy. Al ću se složiti s tobom da bi OOB - Academy sigurno bio "winner". |
Pa da , to bi u principu i bila srz svega , KP je dobar (u svoje vrijeme je vrlo vjerovatno i bio veliki hit) i ja svog nebi mjenjo niti dao nizasto jer mi je izuzetno drag (opet ta sentimentalnost koja se javlja kod nas maketara ) , ali kao sto smo se i slozili mislim da bi za nekog tko pocinje i zeli sloziti HRZ MiG-21 Academy bio bolji izbor ako zbog niceg drugog onda zbog te nazovimo je "tehnoloske" premoci ... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pet Ožu 17, 2006 9:17 am Naslov poruke: |
|
|
| Iako je spomenut dvosjed, nitko nije spomenuo da Trumpeteer radi i BIS varijatnu u 1/32, ili to mozda ipak nije BIS? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|