Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Diadora
| | Član od: 25 Ožu 2008 | | Poruke: 36 | | Mjesto: ZD |
|
Upisano: Čet Kol 13, 2009 10:36 pm Naslov poruke: Pz Elefant papir-karton samogradnja |
|
|
ne znam jel tko nečim sličnim ubija vrijeme....a ne znam ni rubriku za ovo pa sam ubacio kao projekt u izgradnji.....u gradnji je već nekoliko mjeseci, onako kad mi dođe, tako da baš nisam ažuran oko ovoga.
PzJG Elefant (mjerilo ne bih znao, duljina samog trupa je 26.5cm)
potreban materijal: hamer papir, ljepenka, A4 papir, drvene letvice kao potpora, drveni štapići, čačkalice, razne vrste tankog kartona i papira, drvofix, kit (i još masa sitnica sa strane u kasnijoj fazi)
Nakon lijepljenja stranica, popunjavanja rupa oko "šavova" i korekcije drvofixom....u neredu :
a "ovo" je za ovjes:
(ova zadnja je "bačena" iz ruke i još na svjetlu pa je ispala mutna) |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Dario
 | | Član od: 15 Lis 2005 | | Poruke: 918 | | Mjesto: Zagreb |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| barakuda
 | | Član od: 22 Sij 2007 | | Poruke: 2557 | | Mjesto: ST |
|
Upisano: Sub Kol 15, 2009 4:10 pm Naslov poruke: |
|
|
| Lijepo lijepo...s zanimanjem pratim ovaj projekt. Nešto sam slično vidija na stranim forumima bilo je samo pitanje vremena kad će netko s našeg foruma započet slično. Šta više reći...Bravo! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Diadora
|
Upisano: Sub Kol 15, 2009 8:51 pm Naslov poruke: |
|
|
| barakuda Napisao/la: | | Lijepo lijepo...s zanimanjem pratim ovaj projekt. Nešto sam slično vidija na stranim forumima bilo je samo pitanje vremena kad će netko s našeg foruma započet slično. Šta više reći...Bravo! |
ići će pomalo pa možda se malo i oduži
Ništa kupovno nemam u planu, sve od "prirodnih" materijala, pa kako ispadne.
P.S. jel možeš dati koji link sa stranih foruma da vidim kako su riješili gusjenice. To je najveći problem, imam neke izvedbe u planu,a volio bi naći nešto na netu kako su drugi napravili. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Igor_A.
 | | Član od: 03 Tra 2008 | | Poruke: 307 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sub Kol 15, 2009 11:47 pm Naslov poruke: |
|
|
Lijepo, i ja pomalo izrađujem vozila i kućice od papira i kartona , a ako ti treba link, preporučam njemački forum papirnatih maketara "Kartonbau.de", imaju poseban podforum o vozilima 'Vehicles' i unutar njega rubriku 'Construction Reports',
http://www.kartonbau.de/wbb2/board.php?boardid=9
Nego reci, 'samogradnja', podrazumjeva li to da si sam projektirao/iskrojio model koji izrađuješ, ili izrađuješ papirnati model koji si downloadao sa neta?
Ako te zanimaju gotovi papirnati modeli, ima ih dosta na ovoj ruskoj stranici,
http://bommodeli.ucoz.ru/news/1-0-5 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Diadora
|
Upisano: Ned Kol 16, 2009 1:53 am Naslov poruke: |
|
|
| Igor_A. Napisao/la: | Lijepo, i ja pomalo izrađujem vozila i kućice od papira i kartona , a ako ti treba link, preporučam njemački forum papirnatih maketara "Kartonbau.de", imaju poseban podforum o vozilima 'Vehicles' i unutar njega rubriku 'Construction Reports',
http://www.kartonbau.de/wbb2/board.php?boardid=9
Nego reci, 'samogradnja', podrazumjeva li to da si sam projektirao/iskrojio model koji izrađuješ, ili izrađuješ papirnati model koji si downloadao sa neta?
Ako te zanimaju gotovi papirnati modeli, ima ih dosta na ovoj ruskoj stranici,
http://bommodeli.ucoz.ru/news/1-0-5 |
Hvala na linkovima, pokušao sam par puta raditi maketice full od papira, ali mi ne leži, premekano...pa sam se bacio na pojačanu "hard" varijantu
što se tiče samogradnje, točnu definiciju samogradnje baš i neznam, uzeo sam to u smislu- izrada od "otpada". Ako je pogrešno, nisam upućen u "struku".
kod mene je ta 'samogradnja' ovakva...precrtam "papirnati" nacrt trupa, koji prethodno uvećam za 10ak% posto (po potrebi, radi detalja), na katon i ljepenku...i to samo trup i nadgrađe, dakle ovi djelovi s većom površinom koji diktiraju dimenzije. Ostalo manje-više radim bez tih skrojenih papirnatih nacrta, više onako "sa slika", pogotovo manje detalje jer su nepogodni za karton i ljepenku od 2-3mm, a i teško se snaći među masom sitnica.
Cilj mi je sve podvrgnuti čvrstoći, radi ugodnijeg finiširanja,bojanja i trajnosti, pa tako bez problema (pojačani) trup ove makete izdrži i 5kg tereta na sebi (test 12h) .
prije sam na par modela (M-84 i T34) sam krojio nacrte, ali sam od sam odustao jer kako sam radio debljom ljepenkom (4-5mm) pri slaganju i ljepljenju stranica je uvijek ostajalo po koji milimetar šupljine ili viška koji onda nije bilo lako sanirati i dolazio je kasno do izražaja, tj. poremetilo bi dimenzije i taj višak-manjak uvijek te prati do kraja izrade makete.
Ovako je nešto preciznije. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Igor_A.
 | | Član od: 03 Tra 2008 | | Poruke: 307 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Ned Kol 16, 2009 3:07 pm Naslov poruke: |
|
|
| Diadora Napisao/la: | | što se tiče samogradnje, točnu definiciju samogradnje baš i neznam, uzeo sam to u smislu- izrada od "otpada". Ako je pogrešno, nisam upućen u "struku". |
Ma sve o.k., možda sam malo nespretno formulirao pitanje, nije mi bila namjera cjepidlačiti oko definicije pojma 'samogradnja', nego me zanimao postupak izrade tvojih modela. Ovaj projekt za sada izgleda obećavajuće, pratit ću sa zanimanjem daljnji napredak  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Diadora
|
Upisano: Ned Kol 16, 2009 5:21 pm Naslov poruke: |
|
|
| Igor_A. Napisao/la: | | Diadora Napisao/la: | | što se tiče samogradnje, točnu definiciju samogradnje baš i neznam, uzeo sam to u smislu- izrada od "otpada". Ako je pogrešno, nisam upućen u "struku". |
Ma sve o.k., možda sam malo nespretno formulirao pitanje, nije mi bila namjera cjepidlačiti oko definicije pojma 'samogradnja', nego me zanimao postupak izrade tvojih modela. Ovaj projekt za sada izgleda obećavajuće, pratit ću sa zanimanjem daljnji napredak  |
ma ništa, nisam uopće ni shvatio ovo kao cjepidlačenje... mislio sam da postoji neka "definicija" samogradnje (kao 100% vlastiti projekt), eto nisam upoznat sa "strukom" ovoga vida maketarstva, ako postoji takvo što.
A za napredak..hm neće biti nešto redovito.....pomalo,pa što bog da i sreća junačka  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| zilkan
 | | Član od: 26 Stu 2007 | | Poruke: 1169 | | Mjesto: oko Bjelovara |
|
Upisano: Sri Kol 19, 2009 10:50 pm Naslov poruke: |
|
|
| Super ti je samogradnja. Ja sam prije koju godinu skinuo nacrt od yamahe r1 i napravio je od papira, nakon toga sam napravio jedrenjak, isto od papira i kartona. Samo naprijed, zanima me kako ce uspjeti |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|