Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

kolumbova flota - dimenzije ?????
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Drveno brodomaketarstvo
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
slider
Gost
PorukaUpisano: Čet Ruj 10, 2009 1:03 pm    Naslov poruke: kolumbova flota - dimenzije ????? Citiraj ovaj komentar

pada mi na pamet nakakva ideja, ali za razradu trebam znati slijedece - jel itko zna koliko su ustvari bile mjere kolumbovih brodova ??
internet nudi kojekakove podatke, od toga da je s.maria ima kobilicu od 150 ft, pa da je pinta bila duga 20 m, pa da je pinta kao i nina imala 15 m......
stos je ka nigdje ne mogu nac dimenzije, pa da radim u odredjenom mjerilu.....
ima netko te ( barem priblizne ) podatke ???
Natrag na vrh
Boris G.

Član od: 03 Ruj 2007
Mjesto: SPLIT
PorukaUpisano: Čet Ruj 10, 2009 1:16 pm    Naslov poruke: Re: kolumbova flota - dimenzije ????? Citiraj ovaj komentar

slider Napisao/la:

Pa to su ti približni podaci! Wink
Podaci su u stvari standardne mjere tadašnjih karavela (plus/minus koji metar), prave dimenzije ni jednog od ta tri broda nisu poznate, jer ni jedan brod nije preživio.
Ti brodovi su postali "slavni" tek nakon saznanja da je Kolumbo otkrio novi svijet, a u stvari su bili: "Ajde, dajte onom Đenoveškom gnjavatoru koji brod, valjda ima nešto u rashodu!"
Pošto se iz pisanih izvora zna da je Santa Maria bila najveća, onda je za njenu dimenziju uzeto nekih 20 i koji metar jer su tolike bile veće karavele, a one manje su bile 15-20 metara, a su te dimenzije uzete za Pintu i Ninu.
slider
Gost
PorukaUpisano: Čet Ruj 10, 2009 1:58 pm    Naslov poruke: Re: kolumbova flota - dimenzije ????? Citiraj ovaj komentar

Boris G. Napisao/la:
slider Napisao/la:

Pa to su ti približni podaci! Wink
Podaci su u stvari standardne mjere tadašnjih karavela (plus/minus koji metar), prave dimenzije ni jednog od ta tri broda nisu poznate, jer ni jedan brod nije preživio.
Ti brodovi su postali "slavni" tek nakon saznanja da je Kolumbo otkrio novi svijet, a u stvari su bili: "Ajde, dajte onom Đenoveškom gnjavatoru koji brod, valjda ima nešto u rashodu!"
Pošto se iz pisanih izvora zna da je Santa Maria bila najveća, onda je za njenu dimenziju uzeto nekih 20 i koji metar jer su tolike bile veće karavele, a one manje su bile 15-20 metara, a su te dimenzije uzete za Pintu i Ninu.

ma znam, nema se pojma o tim brodovima, Ninu su cak napravili s kriznim jedrom, kao repliku, a sve makete imaju latinska....
to je sivo podrucje i to je meni jasno, al imam nacrte, i nigdje ne pise mjerilo....
Natrag na vrh
Boris G.

PorukaUpisano: Čet Ruj 10, 2009 2:23 pm    Naslov poruke: Re: kolumbova flota - dimenzije ????? Citiraj ovaj komentar

slider Napisao/la:

to je sivo podrucje i to je meni jasno, al imam nacrte, i nigdje ne pise mjerilo....

Pa zato i ne piše mjerilo, jer se ne zna kolike su točno bile! Wink

Uzmi neku otprilike poznatu veličinu nečeg na brodu tj. nacrtu (naprimjer otvor u palubi ili kormilarsko kolo), veličinu nečega čime su rukovali ljudi i onda na osnovi te približno poznate veličine dođi do mjerila.
AleksandarMorozov

Član od: 03 Stu 2006
Mjesto: Petrova rupa
PorukaUpisano: Čet Ruj 10, 2009 2:24 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Imaš nacrte...imenom i prezimenom Marie, Pinte i Nine...ili imaš nacrte otprilike takvih karavela...s time što je autor u naslovu nacrta ustvrdio da su to nacrti baš tih brodova? Kužiš u čemu je problem Slajo? Za ta tri broda NE POSTOJE nacrti. Jedino se zna kako su karavele općenito izgledale i kako su se gradile...s tu i tamo ponekim podatkom o nekoj specifičnosti pojedinog od ta 3 broda. Dakle, nitko ne zna njihove točne dimenzije. Čak i oni koji tvrde da znaju ne mogu biti sigurni.

Osobno ti predlažem da ti Maria bude duga 22, 12 metara, Pinta 17,46 metara, a Nina 14,89 metara...i ne pitaj me odakle mi ti brojevi jer potiču iz istog izvora iz kojeg potiču iste te dimenzije koje daju oni koji tvrde da su ispravne. Što god da odabereš...sigurno ćeš pogriješiti. Usotalom...mislim da ti je sve jasno. Ukratko... Exclamation . Wink
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
slider
Gost
PorukaUpisano: Čet Ruj 10, 2009 2:43 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

AleksandarMorozov Napisao/la:
Imaš nacrte...imenom i prezimenom Marie, Pinte i Nine...ili imaš nacrte otprilike takvih karavela...s time što je autor u naslovu nacrta ustvrdio da su to nacrti baš tih brodova? Kužiš u čemu je problem Slajo? Za ta tri broda NE POSTOJE nacrti. Jedino se zna kako su karavele općenito izgledale i kako su se gradile...s tu i tamo ponekim podatkom o nekoj specifičnosti pojedinog od ta 3 broda. Dakle, nitko ne zna njihove točne dimenzije. Čak i oni koji tvrde da znaju ne mogu biti sigurni.

Osobno ti predlažem da ti Maria bude duga 22, 12 metara, Pinta 17,46 metara, a Nina 14,89 metara...i ne pitaj me odakle mi ti brojevi jer potiču iz istog izvora iz kojeg potiču iste te dimenzije koje daju oni koji tvrde da su ispravne. Što god da odabereš...sigurno ćeš pogriješiti. Usotalom...mislim da ti je sve jasno. Ukratko...yebiga. Wink

pa sto ti trazis u temi ''brodovi''?? Very Happy
matori, vrati se tenkovima, tamo si doma xe xe xe
jel ja tebi pametujem o ruskim tenkovima ? ne. meni je to sve isto...... Very Happy

no, dobro salu na stranu
( molim moderatore da ne skoce odmah, predobar sam si s tovarišem morozovim, tak da ovo nije dizanje tenzija nego sam mu reko kaj ga ide Very Happy )
stos je u tome da bih u osnoviotprilike mogao iz nacrta izvuc mjerilo, ali svi nacrti su strasno zeznuti - recimo, vrata u krmeno nadgradju su za hobite, a stepenice za trolove( oni veliki gadni)
camac je najljepsi za gandalfa, a topovi za uruk-hai-je
kuzis kaj ocu rec- totalni nesrazmjeri na samim nacrtima...plus nigdi ne pise mjerilo
ja kuzim da je to sve rekla kazala, what if, ali da idem sve nacrte sam ispravljat....jedino da zadovoljim vlastiti ego, al opet nisam siguran
u osnovi bi trebao barem osnovne mjere, pa bi se dalo ostalo iskalkulirat
fora je kaj bi stavio sve tri jednu pored druge pa da to nekak izgleda....
Natrag na vrh
Boris G.

PorukaUpisano: Čet Ruj 10, 2009 3:03 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

slider Napisao/la:

Ako ovako nastaviš, onaj nosač aviona neće nikad bit gotov, daj se fokusiraj! Very Happy
slider
Gost
PorukaUpisano: Čet Ruj 10, 2009 3:14 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Boris G. Napisao/la:
slider Napisao/la:

Ako ovako nastaviš, onaj nosač aviona neće nikad bit gotov, daj se fokusiraj! Very Happy

to je desetogodisnji projekt....dve petoljetke... Very Happy
a ove tri bi bile u 1:100
Natrag na vrh
Boris G.

PorukaUpisano: Čet Ruj 10, 2009 3:18 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

slider Napisao/la:

Radi ti neki proizvođač maketa (zaboravio koji, guglaj) sve tri u jednoj kutiji.
Ti bi to sklepao u dva vikenda OOB, pa da te petoljetke već počnu jednom! Wink
slider
Gost
PorukaUpisano: Čet Ruj 10, 2009 3:22 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Boris G. Napisao/la:
slider Napisao/la:

Radi ti neki proizvođač maketa (zaboravio koji, guglaj) sve tri u jednoj kutiji.
Ti bi to sklepao u dva vikenda OOB, pa da te petoljetke već počnu jednom! Wink

pocinju za bozicne praznike, reko sam.....
koji proizvodjac ( gugl me mrzi......)
Natrag na vrh
Boris G.

PorukaUpisano: Čet Ruj 10, 2009 4:23 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

slider Napisao/la:

Ne znam da me ubiješ.
Znam da sam jednom pretražujući stranice nekog proizvođača vidio kutiju na čijem su box-artu bile naslikane sve tri karavele i to se nudilo kao komplet.
Pošto me prevarant i luzer Kristofor nije nikad pretjerano interesirao, nisam zapamtio detalje i koji je proizvođač u pitanju.
slider
Gost
PorukaUpisano: Čet Ruj 10, 2009 4:45 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Boris G. Napisao/la:
slider Napisao/la:

Pošto me prevarant i luzer Kristofor nije nikad pretjerano interesirao, nisam zapamtio detalje i koji je proizvođač u pitanju.

ma sisas kolumba, mene intrigira tri jedrenjaka na kupu....
Natrag na vrh
Boris G.

PorukaUpisano: Čet Ruj 10, 2009 6:02 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

slider Napisao/la:

ma sisas kolumba, mene intrigira tri jedrenjaka na kupu....

Pa napravi onda "Victory", "Soverign of the Seas" i "Vasu" i stavi ih na kup, jednog do drugog! Very Happy
Minesweeper

Član od: 21 Sij 2007
PorukaUpisano: Čet Ruj 10, 2009 7:41 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Jesi li razmišljao o Santissimi Trinidad, Santa Ani i San Juan Nepomucenu na sidrenju u Cadizu Very Happy
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
slider
Gost
PorukaUpisano: Čet Ruj 10, 2009 8:08 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Minesweeper Napisao/la:
Jesi li razmišljao o Santissimi Trinidad, Santa Ani i San Juan Nepomucenu na sidrenju u Cadizu Very Happy

ma naravno, cisti pis of kejk, jednostavno, samo iducih deset godina zivota...ko lud sam...... Laughing
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Drveno brodomaketarstvo Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed
Stranica 1/2

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma