Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Bruce
 | | Član od: 08 Ruj 2009 | | Poruke: 1641 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pon Ruj 28, 2009 1:18 pm Naslov poruke: USS Constitution |
|
|
Poštovani kolege forumaši.
Vidio sam vaše divote ovdje na forumu, pa odlučio da podijelim sa vama i slike svoga Constitutiona (Tehnodidakta) kojeg počeh još prije 20ak godina u srednjoj školi. Brod je stajao dugo vremena u prašini, te je trebalo samo staviti jedra i nešto konoplja da se zgotovi, za što sam napokon našao vremena i volje tek nedavno.
Ono su bila druga vremena, radilo se primitivnim alatom (pilica i stega) i znam da ima dosta nedostataka gledano očima stručnjaka. A ja tada bio mlad i neiskusan
Meni je jedino žao što u ono vrijeme nisam imao prilike nabaviti boje i obojati ga kako spada.
No, kako god, brod je lijepa uspomena za stavit na policu u dnevni boravak da se poneko divi uloženom trudu.
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| hemza
 | | Član od: 06 Ožu 2008 | | Poruke: 208 | |
|
Upisano: Pon Ruj 28, 2009 9:15 pm Naslov poruke: |
|
|
| Maketa je prekrasna,detalji lijepo i precizno napravljeni ali ti nikako ne mogu prožvakati boje na trupu.Ispod vodene linije je bakrena oplata znači boja bakra.Iznad vodene linije je crn sa bijelom crtom u liniji otvora topova,poklopci topova sa unutarnje strane su crvene boje.Da si ga tako obojao bio bi prava replika USS Constitution-a.Još jednom izvrsno napravljena maketa. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Bruce
|
Upisano: Uto Ruj 29, 2009 8:34 am Naslov poruke: |
|
|
Kažem em što nije bilo prilike (bar za mene) nabaviti boje u ono vrijeme, em što je u nacrtu slabo objašnjeno kakve boje idu gdje, a trup sam fulao definitivno što se tiće vodne linije.
Razmišljao sam i o tome da bih ga naknadno pofarbao, barem trup, jer jarbole i sl. nema smisla kad je već konoplje gore i sl. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Uto Ruj 29, 2009 9:37 am Naslov poruke: |
|
|
pa ak trup nije moguce sad, probaj bar ofarbat te poklopce topova, i zamoci kistom te konope s indijskim cajem da malo pozute barem...
najgore je kaj su ti bocne pripone jarbola ( obe kaj imaju ''ljestve '' izmedju bile mazane katranom.....a ne bijele
ali rad je super precizan, to sigurno...
meme ceka ista tehnodidakta za zavrsit...al ja sam samo dosel do palube ( kostur i letvice:( |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Bruce
|
Upisano: Uto Ruj 29, 2009 11:42 am Naslov poruke: |
|
|
| slider Napisao/la: |
meme ceka ista tehnodidakta za zavrsit...al ja sam samo dosel do palube ( kostur i letvice:( |
Ajde držim fige da riješiš to što prije Ja imam Bounty-a godinama samo kostur
Budem vidio s vremenom što još mogu učiniti glede bojenja pojedinih dijelova, te samih užadi.
Inače želja mi je napraviti Santa Mariu, pa kad ulovim vremena, vjerojatno ću se zabaviti tako nečim. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Uto Ruj 29, 2009 12:00 pm Naslov poruke: |
|
|
ma trebat ce mi jos sto godina...krenul sam nekaj radit i onda skuzil da nemam pilice......
di bi to covjek danas kupio ? ima jos toga uopce ? imam sve zive strojeve a pilice za luk ne.....
bauntija i santa mariju sam slozio, obe imaju drugi dom, nego, imas ti tehnodidaktinu santa mariju ?
ako da, preporucam se za nacrte..ja svoje posudio i nikad vise ih nisam vidio |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Boris G.
 | | Član od: 03 Ruj 2007 | | Poruke: 3973 | | Mjesto: SPLIT |
|
Upisano: Uto Ruj 29, 2009 1:19 pm Naslov poruke: |
|
|
| slider Napisao/la: | onda skuzil da nemam pilice......
di bi to covjek danas kupio ? ima jos toga uopce ? imam sve zive strojeve a pilice za luk ne.....
|
Ima Pevec, sigurno.
Ja kupio prije mjesec dana.
Komplet od 4-5 vrsta, ima ih po 5 komada za metal, drvo, plastiku, fini zub, krupni zub!
Ima i Baumax, vidio nedavno! _________________ MAK "Reoplan" |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Boris G.
 | | Član od: 03 Ruj 2007 | | Poruke: 3973 | | Mjesto: SPLIT |
|
Upisano: Uto Ruj 29, 2009 1:24 pm Naslov poruke: |
|
|
Maketa je lijepo napravljena, a pravljena je onako kako su se u to vrijeme i kako smo svi u to vrijeme pravili makete. Trebalo je maketu napravit da bude lijepa za vidit, maketa je bila ukras u stanu. Do neke velike točnosti u bojama nije nikome bilo previše stalo. Dapače, vladalo je opće mišljenje da je drveni jedrenjak grijeh obojat i bojom sakrit trud i ljepodu drva.
Gledajući iz kuta tog vremena, maketa je napravljena savršeno.
Ja sam se dosta družio u to doba sa starim i iskusnim maketarima i nikome od njih nije padalo na pamet bojat drvenu maketu jedrenjaka.
Vidio sam par bojanih maketa ali su uvijek bile bojane razrijeđenom temperom tako da se kroz boju nazire struktura drva.
Takva su tada vremena bila! _________________ MAK "Reoplan" |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| turky-ri
 | | Član od: 08 Lip 2008 | | Poruke: 203 | | Mjesto: Rijeka |
|
Upisano: Sub Lis 10, 2009 8:56 pm Naslov poruke: |
|
|
Da se pridružim prvo čestitkama jer maketa je stvarno krasna !! A imam i jedno pitanjce-primjedbu na jedrilje. Isprekidane odštampane linije na jedrima bi po meni trebalo proć na šivaću mašinu !? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Sub Lis 10, 2009 9:17 pm Naslov poruke: |
|
|
| turky-ri Napisao/la: | Da se pridružim prvo čestitkama jer maketa je stvarno krasna !! A imam i jedno pitanjce-primjedbu na jedrilje. Isprekidane odštampane linije na jedrima bi po meni trebalo proć na šivaću mašinu !? |
jep, najtanjim vezom, ili kak se vec to veli....jer su jedra ustvari sivana od traka platna u balama, a bale su bile sirine cca 1,5 metara i manje, ovisno o sirini tkalackog stana/stroja....danasnje mjere su od 120, 135, 142 i max 160 cm, e sad ne vidim razloga da bi bile vece ranije, tim vise sto se platno radilo na strojevima na ljudski pogon.. do izuma parnog strija i struje...
uf, bas sam zabrazdio.....vidi se da sam radio u tvornici platna...
jos samo da dodam - na odredjenim vertikalnim razmacima su bili redovi ''spagica'' s obe strane jedra, tzv ''prace'' ( meko c) a korislile su se za zavezivanje jedra o deblenjak, kod tkzv kracenja jedara- kad nije bilo potrebno cijelo jedro- pa se povrsina jedara tako mogla birati po volji ovisno o vjetru i potrebi.... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Zera1
| | Član od: 01 Lis 2009 | | Poruke: 11 | | Mjesto: Bjelovar |
|
Upisano: Ned Lis 11, 2009 11:21 am Naslov poruke: Pozdrav |
|
|
Davnih sedamdesetih ili bolje "Zlatnih" tehnodidakta je razradila nekoliko nacrta. tehnički vrlo dobro , materijal koji su isporučivali i više je bio nego OK. Sitni ljevani detalji (topovi , pumpe i slič. )loši isto tako Žabice katarke i boceli loša prešana plastika.
No uz obilat trud i gotovo uglavnom "primitivan alat" rezultati su bili ovakovi.
Ponekad i više od onoga što se moglo.
Danas su druga vremena i modele iz tog razdoblja treba gledati u skladu sa tim.
Pozdravljam trud i silno uloženo vrijeme nesumnjam da bi kit jednog Segala u ovakovim rukama i uz malo bolji alat ispao vrhunski
Samo napred što nas je više jači smo |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Bruce
|
Upisano: Pon Lis 12, 2009 9:15 am Naslov poruke: |
|
|
| slider Napisao/la: |
bauntija i santa mariju sam slozio, obe imaju drugi dom, nego, imas ti tehnodidaktinu santa mariju ?
Nemam i ja ih tražim
Pa ako ih ti nabaviš, ja se preporučam. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pon Lis 12, 2009 9:48 am Naslov poruke: |
|
|
| Bruce Napisao/la: | | slider Napisao/la: |
Nemam i ja ih tražim
Pa ako ih ti nabaviš, ja se preporučam. |
znas da nema frke.... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| davorac
| | Član od: 31 Lis 2009 | | Poruke: 14 | |
|
Upisano: Uto Stu 03, 2009 8:22 pm Naslov poruke: |
|
|
| sve je super samo zastavu okreni za 180, |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|