Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Prijedlog izrade t-72 kitech

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Tenkovi, topništvo, oklopna i ostala vojna vozila
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
nbucic

Član od: 07 Stu 2009
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Pon Stu 23, 2009 9:32 am    Naslov poruke: Prijedlog izrade t-72 kitech Citiraj ovaj komentar

Bok,

nedavno sam kupio T-72M1 od Kitecha. Gledajući ga malo vidim da nije idealno napravljen ali je završna obrada dobra. E sad, budući da se nisam jedno 10 godina bavio maketama, a tenkovskim nikako, imao bih par pitanja vezano uz sklapanje:

1. Sajla koja je smještena ispred poklopca vozača je u odljevu, no ja bih htio napraviti svoju sajlu od metala. Na koji način bi bilo najlakše ukloniti sajlu iz postojećeg odljeva i staviti svoju sajlu (znam od prije kako se prave takve sajle, npr. bušilicom zarolam jedan kraj dok je drugi u kliještima)
2. Obojao bih ga u nato green, kakvom se danas bojaju m84a4. Koju vrstu boje i od kojeg proizvođača bi ste preporučili
3. Prije dok sam se bavio aviomaketarstvom nisam previše vremena posvećivao detaljima. Kako ova maketa ide kao rođendanski dar, htio bih na njoj ostaviti dozu realističnosti. Čitao sam po forumu o weatheringu, dodatnim izradama diorama i sl. Što bih htio postići na maketi je sljedeće: hrapavost, malo istrošenost boje (utjecaj atmosferskih (ne)prilika), zaprljanost oko ispušne cijevi.

Ako bi ste mi mogli odgovoriti na ova pitanja ili me uputiti na konkretan post na forumu vezano uz bilo koji dio pitanja, bio bih jako zahvalan.

I još nešto, nemam zračni kist i ne mislim si ga kupovati, tako da ako mi možete pomoći bez upotrebe zr kista, bilo bi super Smile

Unaprijed hvala
Pozz
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Posjeti web-site
zilkan

Član od: 26 Stu 2007
Mjesto: oko Bjelovara
PorukaUpisano: Pon Stu 23, 2009 11:46 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ja ti inace uklanjam takve odljeve skalpelom i brusnim papirom, potom radim sam u scratchbuildu od raznih materijala. Sto se tice hrapavih povrsina, imas MrSurfacer, nisam radio sa njime pa ce ti reci netko tko zna vise. Negdje sam vidio da ljudi dosta cesto rade te hrapave povrsine sa nanasanjem tankog sloja ljepila koje malo odstoji i potom ga tvrdjim kistom lagano utiskujes. U mjerilu 1:72 ja to radim guscom bojom koju nanosim tako da jako tvrdim kistom okomito na povrsinu tapkam i tako nanosim boju...
Sto se bojanja tice, posto si pocetnik probaj pogledat ovdje Makete u Izradi. Boja imas raznih proizvodjaca i sve ovisi o tebi koje ces preferirati, enamel ili akril, dosta se pisalo po forumu oko toga pa potrazi starije postove.
A sto se tice weatheringa evo ti knjiga
http://ebook30.com/history/history/110784/f.a.q.-frequently-asked-questions-about-afv-painting-techniques.html

Usput, dobrodosao na forum Wink
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Tenkovi, topništvo, oklopna i ostala vojna vozila Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma