Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

trazim odgovore na razna pitanja

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Radionica, savjeti, pitanja itd...
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
josipww2

Član od: 04 Lis 2009
Mjesto: Split
PorukaUpisano: Ned Pro 06, 2009 6:13 pm    Naslov poruke: trazim odgovore na razna pitanja Citiraj ovaj komentar

pozz ljudi imam nekoliko pitanja.Ne mojte mi zamirit jos sam amater pitanja mozda jesu glupa ali mi molim vas odgovorite na njih.

-u kojem omjeru mjesate sa razrjeđivacima akril i enamel boje kada radite s kistom ili AB-om?
-ako bojamo enamelkama kojim lakovima premazujemo boju(enamel ili akril)?
-kad koristimo wash,on uvjek treba biti suprotan laku(ako je lak acril onda wash enamel)?
-koji primer koristite?
-cemu sluzi mr.mark setter,mr.masking sol neo i mr.spare bottle?

unaprijed zahvaljujem na odgovorima,dosta sam trazio ali nisam nasao odgovore.Molim vas nemojte mi zamjerit na ovim glupim pitanjima ali kao sto rekoh jos sam amater i puno mi stvari jos nije jasno.hvala na razumijevanju Embarassed
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku MSN Messenger
T34
Gost
PorukaUpisano: Ned Pro 06, 2009 6:32 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Kažu da nema glupih pitanja - ovo su samo neka koja se stalno ponavljaju.

Primer - postoje specijalizirani, ja koristim Mr. Surfacer 1000 ili 1200 (dakle tekući kit) razređivan komercijalnim Nitro razređivačem ili još bolje njegovim originalnim Mr. Color Thinner od Gunzea.
Može biti i bilo koja mat (jako važno jer najbolje boja grize za mat podlogu, posebno akrili) boja čija ti nijansa odgovara...većina ljudi koriste sivu jer pomaže uočavanju grešaka u ranijim fazama izrade.

Dakle, omjer razređivača i boje obzirom na kojoj je bazi boja te na način nanošenja (kist/AB) je nešto što zahtijeva malo prakse.
Različite boje (ponavljam, neovisno o bazi akril / enamel) razl. proizvođača često su različite gustoće u bočici a poneke se na tržištu već nalaze optimizirane za AB nanošenje pa im razređivanje i ne treba. U slučaju nanošenja kistom potrebno je isprobati dok nisi zadovoljan rezultatom.

Možeš slobodno bojati ili lakirati istovjetnu bazu - dakle nitko ti ne brani da enamel bojom prelaziš preko enamel podloge ili lakiraš; ukoliko je prethodna boja na koju nanosiš suha.
Ako si mislio na wash, jer često možeš pročitati kako npr. ukoliko je baza akrilna wash mora biti uljani (enamel) onda je fora samo u tome što sredstvo kojim radiš wash zna reagirati sa istovrsnom podlogom, čak i ukoliko je ista suha. Zašto je tome tako ako sam prije napisao da možeš slobodno bojati sa istom bojom...Razlog leži u tome što je wash zapravo smjesa razređivača i vrlo malo boje pa stoga može reagirati sa podlogom ili jednostavno kemijski reagira sa bojom na istoj bazi.

Iako ćeš naći brojne savjete i primjere ja bi ti najtoplije savjetovao da koristiš bilo koje boje ali obvezno akrilni lak (Gunze, MM, LifeColor ili neki drugi) i kao wash koristiš slikarski terpentin u kombinaciji sa kvalitetnijim slikarskim uljanim bojama...osim za wash koristiti ćeš ih za bezbroj namjena i vjeruj mi nećeš požaliti...
Boje jesu malo skuplje ali treba ti svega nekoliko nijansi (možeš ih miješati sa "našim" enamelima) i trajati će jako jako dugo...

Ovo zadnje što si pitao su razl. sredstva za maskiranje (kamuflaže ili rebara avionske kabine itd.) i pomoć pri radu s decalima...
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Radionica, savjeti, pitanja itd... Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma