Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Messerchmitt Me210 A1 , 1/72 Italeri

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovi, helikopteri,...
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
RE_krešo

Član od: 11 Ožu 2007
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Pon Sij 11, 2010 2:16 pm    Naslov poruke: Messerchmitt Me210 A1 , 1/72 Italeri Citiraj ovaj komentar

Pozdrav poštovani kolege maketari. Javljam se kako bih vam predstavio svoj zadnji rad koji sam uspio dovršiti preko praznika. Very Happy
Dakle radi se o Italierievoj 210-tki u mom primarnom mjerilu. Opći dojam je prilično dobar. Maketa ima ugravirane panele, a fit dijelova je precizan i zadovoljavajući osim na spoju trup-krila (ništa novo) no ništa strašno i nerješivo. Boje su MM-enamel i prema satavnici. Pri tome da sam jedino ovu EuropeanGreen malo posvijetlio kako bih dobio zadovoljavajući kontrast između dvije susjedne boje. Naime, na slikama dotičnog aviona (Messerchmitt Me210/410 in Action SSP, str. 14 ) prijelaz između sive i zelene je puno blaži nego kako bi izgledao sa bojama direkt iz boćice. Ovo je i prvi puta da sam koristio samo nitro kao razrjeđivač za enamelke i jako sam zadovoljan rezultatom.
Sve je teklo savršeno dok nisu na red došli dekali... Očito su prestari i predebeli da bi odreagirali na "omekšivać". Iako sam ponavljao tretiranje u nedogled ipak mi je ostalo silveringa...

Na slici možete vidjeti silvering na originalnim dekalima iz kutije dok je na svastiki koja je s posebne plahte bio dovoljan jedan prijelaz solventom da legne kako treba.Svastika također ima četvrtasti flesh oko sebe.

Član od: 24 Kol 2007
PorukaUpisano: Pon Sij 11, 2010 3:00 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Izgleda dobro Very Happy , samo fali malo washa
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Krešimir

Član od: 31 Kol 2007
Mjesto: Hamilton, Waikato, NZ
PorukaUpisano: Pon Sij 11, 2010 3:08 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

imenjače, ja sam zadovoljan.... samo što kolega kaže, fali malo washa....
Mephis

Član od: 26 Sij 2009
PorukaUpisano: Pon Sij 11, 2010 3:27 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Izgleda jako dobro i uradak i zrakoplov.
Nego kad sam vec tu dva pitanja,
1. Da li se isplati nabaviti decal setting i solvent?
Pogledao sam po netu da se sa settingom lakse i bolje primaju dekali. Da li je to osjetna razlika nego kad nema settinga? A za solvent da dekal ulazi u "pore" odnosno malo se razgradi. Istina?
2. Da li netko razrijedjuje crnu ili stavlja neku drugu boju za bojanje guma na kotacima? nekako mi se cini da gume treba malo "izlizati" da ne budu to jako tamne.
Natrag na vrh
RE_krešo

Član od: 11 Ožu 2007
PorukaUpisano: Pon Sij 11, 2010 4:00 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Hvala na komentarima.

Prvo wash... Ovako,kada sam vidio što se događa s dekalima moral mi je naglo opao pa sam odradio samo osnovni wash i preskoćio chipping.
Drugi razlog je što opčenito volim čiste avione,možda fetiš ili neznam što već. Laughing
Treće na što se mogu izvući je to da je dotični avion malo korišten i da je uništen u jednom prinudnom slijetanju nakon čega je kanibaliziran.

setting i solvent...
Imam MM setting i solvent no oni su se pokazali preslabima, pa sam nabavio Mr. Mark Setter (plavi čep) i koristio ga i za podlogu i za premaz preko dekala. Na Mustangu je odradio odlično. I ovdje je dobro radio ali su dekali jednostavno previše krti, stari...

Gume ulaze isto pod pad morala na kraju. Inaće bi ih doradio sa suhom pastelom...

Član od: 21 Lis 2005
Mjesto: Velika Gorica
PorukaUpisano: Pon Sij 11, 2010 4:06 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ljepo si ga obojao!
Ove njemacke bijele krizeve iztrezem skroz tik uz rub ovih bijelih crta pa onda ljepom tako da ima sto manje prozirne folije istina to je piuno vise posla.
Isto tako i s svlovima i borjevi i svime ostalim osim ako nije jako malo uvije rezem skroz uz oznaku da smanjim silvering sto je vise moguce.
dr. vlado

Član od: 12 Ožu 2008
PorukaUpisano: Pon Sij 11, 2010 4:17 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Odlicno izgleda! Very Happy Isto je moje osobno misljenje da mu fali malo starenja, ali to je stvar ukusa... Wink
Ne znam zasto sam cijelo vrijeme umislio da je Italeri samo prepakovao starog Revell-a... Ocito moja greska...
Natrag na vrh
Poky

Član od: 16 Lis 2005
PorukaUpisano: Pon Sij 11, 2010 6:20 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Lijepo odrađena maketa. Ako ti voliš uredne avione neka ti tako ostane Wink .
Jedino nemoj drugi puta slušati italerijevu sastavnicu glede boja ,rađe pitaj tu na forumu, jel ove koje oni preporučaju baš i nemaju veze sa stvarnošću
Aranza

Član od: 25 Lis 2007
Mjesto: Pula
PorukaUpisano: Pon Sij 11, 2010 6:59 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Vrlo lijepo Krešo. Patina je taman za tvoj stil izrade. Wink

Samo kratko za solvent. Mark seter /plavi/ je za ispod decala a Mark softer /zeleni čep/ je za iznad-po decalu. Taj uspije omekšati i vraga.... Wink

Španac
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail MSN Messenger
dule

Član od: 12 Sij 2009
Mjesto: Plandiste
PorukaUpisano: Pon Sij 11, 2010 7:11 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Bravo lep rad.
Natrag na vrh
Reaper

Član od: 07 Ruj 2006
PorukaUpisano: Pon Sij 11, 2010 7:33 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Odlican posao...... sitni problemi ne kvare previse ukupan dojam....

Za iuci put, tvrdoglave decale koji odoljevaju decal tekucinama bocni na par mjesta tankom iglom. I obilato zalij decal tekucinom..... I dok god ne nestane sav silvering ponavljaj taj proces, cak i ako ti je decal vec napola suh. Takodjer, ako ne ide ni tako, ispucaj ga iglom, izbusi posteno, i premazi prontom preko njega, on ce se uvuci u te rupice i eliminirati ce silvering...... Osim ako decali nisu bas toliko katastrofa, ali tretman iglom je meni uvijek pomogao, bez obzira koliko decali bili losi/stari..... samo strpljenja i ostro oko..... Wink

-=Für immer Minderheiten=-
Natrag na vrh
Vulkanizer

Član od: 13 Lip 2009
Mjesto: Le Bourget
PorukaUpisano: Uto Sij 12, 2010 4:29 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Jako lip avion Very Happy
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovi, helikopteri,... Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma