Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Reaper
 | | Član od: 07 Ruj 2006 | | Poruke: 4365 | |
|
Upisano: Pet Sij 22, 2010 11:10 pm Naslov poruke: |
|
|
postoji nekakva legenda medju lakirerima i ljudima koji veci dio dana provode u raznim komorama i prirucnim prostorijama za lakiranje i farbanje, sto nitro baziranim bojama, sto u drvnoj industriji i farbanju sa emajl bojama i premazima...
Navodno da obicno mlijeko ima nekakvu funkciju u razgradnji toga smeca sto neminovno udahnu, bez obzira na masku, prozracivanje i filtere..... Nesto u stilu, 2-3dl mlijeka dnevno, pola litre, nisam pamtio tocan podatak..... Neznam dali ima nesto u tome, ili je to samo mit i legenda, ali znam par njih kojima je pola litre mlijeka redovit napitak, svakodnevno bez iznimke......
Ima netko kakvih saznanja o tome? _________________ Samo Hare Krishna nas ne voli
On voli stvari lijepe, ali tko ga jeb.....
-=Für immer Minderheiten=- |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Bero
| | Član od: 28 Pro 2008 | | Poruke: 775 | |
|
Upisano: Pet Sij 22, 2010 11:13 pm Naslov poruke: |
|
|
Je to je istina s mlijekom.
Ja kad sam radio u Končaru, cijeli odjel kemičara je dobivao besplatno od firme 4palete (~ 50 lit.) mlijeka mjesečno. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Boris G.
 | | Član od: 03 Ruj 2007 | | Poruke: 3973 | | Mjesto: SPLIT |
|
Upisano: Sub Sij 23, 2010 12:22 am Naslov poruke: |
|
|
[quote="Reaper"] | Iwtcha Napisao/la: |
Boris>Nope.... prazna posuda, ulio samo tu tekucinu..... e sad, grebi ga, ako je ostao koji ml ljetne tekucine u sistemu (pumpa, crijeva) tu ja nemogu nista, ali sumnjam, zato sto sam odmah nakon nasipanja normalno prao stakla....dakle, ako je i bilo obicne tekucine izasla je van, ostala je samo ova zimska....
|
To ti je kazna zato jer padaš na marketinške trikove i dijeliš tekućine na ljetne i zimske.
Ja cijelu godinu koristim samo jednu i nikad mi nije smrzlo (a zimska skroz dobro radi i ljeti)!
Odosmo malo u OT, ali pravilo br 1.: Ne kupovati ništa za auto u supermarketima i robnim kućama, postoje prodavaonice auto dijelova i auto kozmetike koje prodaju prave stvari. Kad platiš litru koncentrirane tekućine za stakla 40 kuna i razrijediš je u omjeru 1:3 trajat će ti cijelu zimu i garant ti neće smrznit. Ovo smeće iz samoposluge u kanti od 5 litara može služit za razrjeđivanje akrilki ali za upotrebu u automobilima je beskorisno. Možeš onda ulit i običnu vodu.
Ja sam večeras probao sa ovim skupljim iz mog auta (Abro) i mogu reć da sa Revellovim i MM akrilkama odlično radi. Al' litra je 40 kuna, ko voli nek izvoli, ko štedi ne vrijedi.
 _________________ MAK "Reoplan"
Boris G.: poruka promijenjena dana: Sub Sij 23, 2010 12:25 am; prepravljeno ukupno 1 puta |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Boris G.
|
Upisano: Sub Sij 23, 2010 12:25 am Naslov poruke: |
|
|
| Reaper Napisao/la: |
Ima netko kakvih saznanja o tome? |
Točno, međutim pomaže samu u vezivanju ugljičnog monoksida tj. dima. To su nekad strojari na brodovima i strojovođe na željeznici redovito dobivali. Za nekakve kemikalije koje udišeš mljieko je beskorisno. _________________ MAK "Reoplan" |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Reaper
 | | Član od: 07 Ruj 2006 | | Poruke: 4365 | |
|
Upisano: Sub Sij 23, 2010 12:25 am Naslov poruke: |
|
|
ja inace uvijek koristim nigrinovu tekucinu i po ljeti i po zimi..... ali nije mi se dalo ici na drugi kraj grada po to, a bas sam prolazio kraj benzinske....  _________________ Samo Hare Krishna nas ne voli
On voli stvari lijepe, ali tko ga jeb.....
-=Für immer Minderheiten=- |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Boris G.
|
Upisano: Sub Sij 23, 2010 12:30 am Naslov poruke: |
|
|
| Bero Napisao/la: | Je to je istina s mlijekom.
Ja kad sam radio u Končaru, cijeli odjel kemičara je dobivao besplatno od firme 4palete (~ 50 lit.) mlijeka mjesečno. |
Ih što su se potrošili, jel bila bar jedna žlica mlijeka dnevno po glavi!
Pa ja i supruga mjesečno popijemo 2 paketa (24 litre) mlijeka.  _________________ MAK "Reoplan" |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| elcrni
| | Član od: 24 Stu 2007 | | Poruke: 108 | | Mjesto: Novi Sad |
|
Upisano: Sub Sij 23, 2010 3:23 am Naslov poruke: |
|
|
Pozdrav Svima,
Evo da se i ja, kao autor doticnog teksta oko kojeg se ovde raspravlja, javim sa jos par reci.
Polako bre ljudi udarili ste na mene kao da sam mudro prepakovao sredstvo za vetrobrane u bocice i napisao "maketar - univerzalni razredjivac" pa da udarite kako prodajem mu** pod bubrege
Hvala svima koji su podrzali ono sto sam pokusao na prvom mestu, pokusati na nasem trzistu pronaci najbolje resenje ra razredjivanje akrila. Ja od ovoga nemam apsolutno nikakve koristi, naprotiv, potrosio sam novaca za sve ono sto sam muckao. Namera mi nije bila da bilo sta potenciram niti filozofiram o zdravlju. Takodje, u mom tekstu PISE da sve to sto sam napisao nisam ja izmislio (vidim da mnogi udaraju kako izmisljam toplu vodu) vec sam samo ono sto su kolega stranci radili, ja probao na "domacim" otrovima, hocu reci proizvodima
E sad ipak malo hemije ili kemije za one koji su zapenili pricajuci o otrovnosti "Etilen glikola" i dozi od 30ml.
Dakle, jedan od osnovnih sastojaka antifriza i jeste etilen glikol, nezgodna i veoma otrovna supstanca slatkastog ukusa i gutanjem iste moze doci do smrti....
ALI, ono sto nisam, a trebao sam spomenuti jeste da se etilen glikol koristi kod antifriza dok se u sredstvu za pranje vetrobrana ugalvnom koristi Propilen glikol, jako jako velika razlika. Prilikom kupovine sredstva za vetrobrane proveriti da li je u sastavi etilen ili propilen.
U cemu je razlika:
Etilen je zvanicno svrstan u otrove i tu nema sta jos da se kaze dok je propilen po svetskim zdravstvenim zakonima podveden pod "Neotrovne supstance" te su kapitalisti masovno krenuli da ga stavljaju u hranu "E" aditivi (i za bebe), kozmetiku, lekove.... u stvari, sve sto imate u domu da je kupljeno u radnji u sebi najverovatnije ima propilen glikol (parfemi, kreme, vlazne maramice, konzervirana hrana... malo karikiram ali je jako blizu istine.
Jos jednom cu ponoviti: sve sto sam testirao osim destilovane vode NIJE dobro za zdravlje (nisu ni cigarete kojih varim cca 25komada dnevno). Besmisleno je pricati o kolicinama jer je otrov - otrov i kraj price.
U slucaju gde treba da dam, recimo 10eu za brand name razredjivace koji su isto tako "zdravi" kao i ovo za vetrobrane a pritom obavljaju potpuno isti posao s tim sto za 10eu dobijem .5l tamiya razredjivaca ili dozivotne zalihe sredstva za vetrobrane ovde je glavni i osnovni problem bilo skloniti lose ime sa akrilnih boja i predstaviti jeftin razredjivac onima koji ne citaju strane forume, jos jednom, ja tu nista nisam otkrio niti revolucionirao, samo testirao i preneo dalje.
Takodje, obzirom da mi ne pada na pamet da idem napolje na -5 stepeni da farbam, i sam trazim najnesmrdljivije i po mogucnosti najmanje otrovno resenje - pola voda - pola sredstvo za vetrobrane lepo zamirise domom i potpuno odgovorno tvrdim, manje steti nego nitro.
Da se ne udaljavam previse i da ne solim more, proveriti sastav tekucine na boci pa google i eto resenja. Ne treba ni brkati etilen i propilen niti reci da je antifriz i sredtvo za vetrobrane ista stvar.
Pozdrav svima i puno uspeha u spricanju!
Pih, zaboravih dodati: Mleko je odlican detoksikant i treba ga piti sto vise posle rada sa hemijom.
I za MM akrile, to sto sam ih ja otpisao ne znaci da nisu dobri. U svom tekstu nikoga ne savetujem da ih baci ili ne kupuje nego je sve pisano u prvom licu jednine dakle samo moje stanoviste i misljenje  _________________ http://forum.maketar.com/ - Maketarski forum
www.maketar.com |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Sovremenny
 | | Član od: 29 Sij 2009 | | Poruke: 951 | | Mjesto: Istra |
|
Upisano: Sub Sij 23, 2010 11:48 am Naslov poruke: |
|
|
ocito sam ja onda zastario, nekad je u tome za pranje stakla bio etilenglikol-antifriz, kojeg su ''dodavali''( u tvornici) dezerdžentu da bi se spriječilo smrzavanje, tako da je to onda bila ''neka vrsta razrijeđenog antifriza''.....baš sam sad išao do garaže provjeriti i prvi na popisu sastojaka je, gle čuda, etilen glikol...
''niti reci da je antifriz i sredtvo za vetrobrane ista stvar.''
ako je u njemu e.gl. onda nema baš neke velike razlike osim u koncentraciji
ako je u međuvremenu netko se sjetio zamijeniti ga propan-1-2-diolom, bolje za svih jer on ''nije toksičan''( sve je toksično, samo je razlika u količinama), uglavnom provjerite da je propilen unutra....
pohvale za uloženi trud
e da, ko ''lijek'' za etilen glikol služi etanol....jednu žesticu nakon rada i sve u redu, ali nemojte pretjerat jer i etanol je otrovan  _________________
http://www.youtube.com/watch?v=HkBLZWSj4Bg |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| st65uka
 | | Član od: 06 Stu 2007 | | Poruke: 2395 | | Mjesto: Auckland, NZ |
|
Upisano: Sub Sij 23, 2010 12:06 pm Naslov poruke: |
|
|
| Boris G. Napisao/la: |
Pa ja i supruga mjesečno popijemo 2 paketa (24 litre) mlijeka.  |
cuj ako je tocno to za mlijeko onda ja zivin jos koje stoljece, ja skoro jedan taj paket potrosin na dan
, a jos uz to deklariran sam kao ''dijete u razvoju'' tako da mislim da ce sve to biti u redu...
ne, salu na stranu, od sada mlliko svaki put posli nitra  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Bero
| | Član od: 28 Pro 2008 | | Poruke: 775 | |
|
Upisano: Sub Sij 23, 2010 2:28 pm Naslov poruke: |
|
|
Dobro.
Sad je samo zadatak nas svih da se angažiramo i istražimo koji proizvod za pranje vjetrobrana od silnih na tržištu ima kao sastav Propilen glikol.
I onda imamo Happy End  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Boris G.
|
Upisano: Sub Sij 23, 2010 2:47 pm Naslov poruke: |
|
|
| Sovremenny Napisao/la: |
ako je u njemu e.gl. onda nema baš neke velike razlike osim u koncentraciji Wink
|
Nije ista stvar. Antifriz je uvijek sredstvo protiv smrzavanja (anti-freeze ), i on jest sastavni dio tekućine za pranje vjetrobranskog stakla. To nije nikakava tajna. Međutim, za razliku od rashladne tekućine motora koja se sastoji samo od vode i antifriza u određenom omjeru, u tekućini za pranje stakla atifriz je samo jedan sastojak kojeg i nema baš puno. Veći dio te tekućine čine razni deterđenti koji čiste prljavštinu i ostatke insekata sa vjetrobrana. I, vjerovali ili ne, upravo ti "deterđenti" su ono što nama najviše treba u akrilkama da se ne bi ponašale onako kako se ponašaju sa običnom ili destiliranom vodom. Nama ti etili-propili-glikoli-kako li se već zovu uopće ne trebaju.
Nedavno sam čitao PDF knjigu jednog Amera koji kaže da u svaku bočicu akrilne boje koju kupi odmah kapne jednu kap deterđenta za suđe.
Njemu ne treba sredstvo za stakla jer i na ovaj način razrjeđujući destiliranom vodom postiže isti rezultat.
Nemojte sad počet lijevat deterđent u akrilke, ja to nisam isprobao, samo prenosim ono što je on napisao. Ali, namjeravam i to isprobat, zašto ne. _________________ MAK "Reoplan" |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| elcrni
| | Član od: 24 Stu 2007 | | Poruke: 108 | | Mjesto: Novi Sad |
|
Upisano: Sub Sij 23, 2010 4:25 pm Naslov poruke: |
|
|
Deterdent se u glavnom korisiti ne kao retarder nego kao sredstvo za razbijanje povrsinske tenzije prilikom razredjivanja vodom. Da li ima retarderska svojstva to nisam siguran no u svakom slucaju lepo je isporbati pa videti.
Zaboravih napomenuti da sredstvo za vetrobrane NE MORA sadrzati klasican etilen glikol iz antifriza, tj. noviji proizvodi sadrze propilen glikol koji navodno nije otrovan. Citava prica o zameni etilena sa propilenom je u tome sto etilen ima sladak ukus te se bezbroj puta desilo da se psi otruju lizuci antifriz jer je sladak, bilo je slucajeva i trovanja dece usled nemara roditelja. U cilju smanjenja opasnosti, oni ozbiljniji proizvodjaci etilen menjaju propilenom i tu je cela prica. Opet kazem, za obican deterdent nisam siguran da sluzi kao retarder ali probacu.
Poz,
A _________________ http://forum.maketar.com/ - Maketarski forum
www.maketar.com |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Boris G.
|
Upisano: Sub Sij 23, 2010 6:49 pm Naslov poruke: |
|
|
Mene najviše zanima koliko ona plava boja (ili neka druga, uglavnom su obojani nekako) tekućine za pranje vjetrobrana utječe na nijansu boje koja se razrjeđuje. Mislim, sigurno na crnu neće utjecat ali sigurno da ni bijela više neće bit baš bijela.  _________________ MAK "Reoplan" |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| karasrad
| | Član od: 21 Sij 2010 | | Poruke: 51 | | Mjesto: zagreb |
|
Upisano: Sub Sij 23, 2010 9:07 pm Naslov poruke: |
|
|
| Nisam nikada radio sa AB ali u filmskim prevarama vitraj (polikolor na najlonu) obavezno ide "čarli" u boju,bez njega kist sano klizi a boja se ne prima za masnu foliju |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| st65uka
 | | Član od: 06 Stu 2007 | | Poruke: 2395 | | Mjesto: Auckland, NZ |
|
Upisano: Sub Sij 23, 2010 10:30 pm Naslov poruke: |
|
|
| Boris G. Napisao/la: | Mene najviše zanima koliko ona plava boja (ili neka druga, uglavnom su obojani nekako) tekućine za pranje vjetrobrana utječe na nijansu boje koja se razrjeđuje. Mislim, sigurno na crnu neće utjecat ali sigurno da ni bijela više neće bit baš bijela.  |
mislim da vam pise negdje u originalnom postu da je testirano i da uopce ne utjece na nijansu, cak niti bijele boje...
edit : evo nadjeh citat | Citat: | | Sredstvo za vetrobrane uglavnom je obojeno, u mom slucaju plavo (poluprrovidno), ali kako rekose moze se mesati i sa belom bojom i nece je "zaplaviti"... Posle testiranja se tako i pokazalo (naravno ako ne mesamo 20kapi razredjivaca sa jednom kapi bele boje) |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|