Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Raptor vs sve ostalo
Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Naprijed

Započni novu temu   Tema je zaključana od strane administratora    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Svjetska vojna povijest
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
erasmus

Član od: 15 Lip 2006
Mjesto: Dubrovnik
PorukaUpisano: Pon Velj 15, 2010 8:37 pm    Naslov poruke: Raptor vs sve ostalo Citiraj ovaj komentar

neznam jesam li baš pogodio pravo mjesto za ovu temu ali činilo mi se nekako najpogodnije ovdje je postat a i radi si o jednoj emisiji sa history channela pa mislim da moze proč pod povijest:-) Sinoč sam gledo emisiju Dofights of the future. Uglavnom radi se o famoznom raptoru koji je predstavljen kao lovac budučnosti kojemu niti jedna letjelica trenutno nemože ništa. tako da je u jednoj simulaciji bitke 4 raptora rasture 14 drugih aviona ( rafaela miragea mig 29) u drugoj verziji srede njih 20 i sl. zanima me ( jer ja se slabo razumijem) jeli to realno i zar stvarno nepostoji lovac sposoban da se suprostavi raptoru?
AleksandarMorozov

Član od: 03 Stu 2006
Mjesto: Petrova rupa
PorukaUpisano: Pon Velj 15, 2010 9:13 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

10. siječnja 1945. godine na nebu Njemačke su Me-262 srušili 10 B-17 i 7 lovaca iz pratnje...uz gubitak od 27 (slovima: dvadeset i sedam) strojeva i 19 (slovima: devetnaest) dragocjenih pilota iz vlastitih redova. Reptor je danas, u odnosu na Miraže, 29-ke, Rafale, Gripene i ostale, otprilike ono što je tada Švalbe bio u odnosu na Mustange, Spitfajere, Tanderbolte i ostale. Činjenica jeste da je Švalbe imao performanse superiorne performansama svega ostaloga što je tada letjelo...i da je, zahvaljujući tome, mogao rušiti sve živo i neživo s neba tog vremena uz minimalne gubitke u vlastitim redovima...što se vrlo često i događalo...no, istovremeno je činjenica da se često događalo i obratno...kao u navedenom primjeru. Pa posljednja, 62-uga, Kožedubova pobjeda s njegovom Lavočkom je bio upravo Švalbe. Isto tako...tadašnja je propaganda tvrdila da Švalbeu ni jedan drugi tadašnji zrakoplov nije ravan...i da mu, naravno, ne može ništa...a ipak su istog tog Švalbea rušili i Mustanzi i Spitfajeri i Tanderbolti i Jakovi i Lavočke. Naravno da možemo pretresati razloge pa filozofirati o Švalbeovoj Ahilovoj peti u smislu slabog ubrzanja...pa o nepouzdanim Jumo motorima...pa o drastičnom padu kvalitete njemačkih pilota pred kraj rata...no i dan danas je nepobitna činjenica da...još uvijek...boj ne bije svijetlo oružje već srce u junaka.

Da. Reptor je superioran svemu ostalome što je danas u operativnoj uporabi (za PAK FA ne bih stavljao ruku u vatru, no on još nije operativan)...no, istim tim Reptorima danas, kao i Švalbeima nekada, upravljaju veći ili manji junaci...kao što i njegovim potencijalnim inferiornim protivnicima upravljaju veći ili manji junaci. Prema tome, u realnom, ne daj Bože, ratu...zaista sumnjam da bi za Reptore sve teklo baš tako glatko kao u pomenutom dokumentarcu. Iskreno...uvjeren sam da su toga svjesni i pomenuti junaci u kokpitima tih Reptora...kao i njihovi zapovjednici.
T34
Gost
PorukaUpisano: Pon Velj 15, 2010 9:20 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Nerado se miješam u ovakve teme...
Ipak, konstantno se provlači rekao bi, jedna vrst ili neznanja ili ignoriranja činjenice a ta je slijedeća; tim Raptorima bez sumnje upravljaju najbolji.
Kao što su najbolji piloti na svijetu vjerojatno američki mornarički piloti.
Najbolji? Najbolji trening i održavanje "forme"...
Stoga sumnjam da bi u ikakvom konfliktu potencijalni protivnik mogao računati na tu vrstu "slabosti".
Ali naravno, oni su "ameri"...
Natrag na vrh
von Stuck
Administrator
Član od: 08 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Pon Velj 15, 2010 9:22 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

...nekad bi se reklo: "svaki cigo svoga konja hvali".
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Sovremenny

Član od: 29 Sij 2009
Mjesto: Istra
PorukaUpisano: Pon Velj 15, 2010 9:27 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

von Stuck Napisao/la:
...nekad bi se reklo: "svaki cigo svoga konja hvali".

kao da mi čitate misli Very Happy ...to je bio moj prvi komentar kad sam jutros pogledao taj ''dokumentarac''......ma da je i najgori avion na svijetu, neće sigurno reć da ne valja Very Happy

http://www.youtube.com/watch?v=HkBLZWSj4Bg
Natrag na vrh
black

Član od: 03 Ožu 2007
Mjesto: Crab's Creek Croatia
PorukaUpisano: Pon Velj 15, 2010 9:27 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Slažem se s ovim od A do Ž,nedavno sam čitao u Combat Aircraftu izjavu jednog pilota agresorske F-16-ice s Aljaske,imali su vježbu s Raptorima.Kaže da su teško parirali Raptorima u svim scenarijima vježbe,ali ipak se pohvalio da su imali nekoliko pobjeda u svoju korist!
Natrag na vrh
AleksandarMorozov

PorukaUpisano: Pon Velj 15, 2010 9:30 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Duh moje usporedbe nije u smislu povlačenja paralela između pojedinih slabosti i prednosti...već u smislu općenite očite superiornosti...koja se ipak pokazala značajno manjom od one koju je propagirala propaganda.

A što se tiče nesumnjive letačke kvalitete američkih pilota...pa njihovu kvalitetu nitko ne dovodi u pitanje...ali je činjenica da, u realnim uvjetima pravog rata s ekvivalentnim protivnikom, Reptori sigurno ne bi prošli tako glatko i nekažnjeno kao u tom dokumentarcu. Da. Superiorni su...no, to i dalje nije garant da bi se situacija razvila u smjeru nekažnjenog "napucavanja vrabaca".

Kao što me jednom pitao jedan kolega agronom iz Italije..."Kako ste vi uspjevali zaustavljati tenkove BEZ protuoklopnog oružja? Pa i ja sam bio u vojsci (talijanskoj) i znam da to nije moguće". Ma naravno da nije moguće dragi moj kolega...i naravno da smo pred sobom imali u potpunosti i u svemu superiornog protivnika...kojem su ipak nanošeni i te kakvi gubici...i koji je ipak, na kraju krajeva...izgubio cijeli rat.
Andrej

Član od: 13 Pro 2006
PorukaUpisano: Pon Velj 15, 2010 10:01 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

U teoriji da,ali u praski...hmmm Wink
Natrag na vrh
AleksandarMorozov

PorukaUpisano: Pon Velj 15, 2010 10:04 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Andrej Napisao/la:

Ovo se može reći za bilo što u bilo kojem segmentu života. Poznato je da ne postoji plan...ma koliko briljantan bio...koji je preživio prvi sudar s neprijateljem...jer neprijatelj nikada ne surađuje i nikada se ne ponaša u skladu s tvojim planom. Jedino što je utješno je činjenica da je i neprijatelju jednako tako. Wink
Andrej

Član od: 13 Pro 2006
PorukaUpisano: Pon Velj 15, 2010 10:18 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

AleksandarMorozov Napisao/la:
Andrej Napisao/la:

Ovo se može reći za bilo što u bilo kojem segmentu života. Poznato je da ne postoji plan...ma koliko briljantan bio...koji je preživio prvi sudar s neprijateljem...jer neprijatelj nikada ne surađuje i nikada se ne ponaša u skladu s tvojim planom. Jedino što je utješno je činjenica da je i neprijatelju jednako tako. Wink
Lijepo rečeno kolega Morozov Smile
Natrag na vrh
mariok

Član od: 17 Lis 2007
Mjesto: Slavonski Brod
PorukaUpisano: Pon Velj 15, 2010 10:29 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Moramo priznati: SAD i USAF nemaju dostojnoga protivnika još barem 10 tak godina (iako je poletio PAK FA , raptoru je trebalo 7 godina od leta prototipa do prvoga serijskoga; Rusima će trebati još više, na njihovu žalost - iako sam Rusofil, Ameri su ti koji su dirigirali tempo i izbacivali nove stvari! ima i slučajeva sa druge strane ali amerima se mora skinuti kapa!)

F-15 je definitivno jako jako dobar lovac, malo lošiji od Su-27 što se manevarskih sposobnosti tiče, ali je daleko ispred što se tiče sistema upravljanja vatrom , radara, avionike i senzora; Rusi su tu ipak (ja bih rekao daleko) iza, a iako će u boju sutrašnjice biti bliskih borbi, ipak velika većina boja će se odvijati izvan vidnoga polja, znači tko koga prvi otkrije taj ima vrlo veliku vjerojatnost da će i pobijediti.

Tako i Raptor: iako je zadržao manevarske sposobnosti svoga starijega brata Eaglea, dobio je jako moćan radar, prilično dobru stealth zaštitu, i definitivno ga svrstava u red najboljih aviona sutrašnjice.

PAK FA: Rusi naravno znaju manje više sve detalje o novim stvariima u aeronautici, ali ipak tehnologija im zaostaje, tj. jako teško pretaču zamisli sa papira u fazu serije, a i kada postignu treba im dosta dugo vremena ( kada je poletio prototip T-10S 80 ili 81 god, ameri su imali 500tinjak F-15 u upotrebi, i kretali proizvodnju C verzije) a pošto je tehnologija sve naprednija i naprednija , a Rusija je od raspada SSSR jako nazadovala, očekivano je da će biti jako trnoviti put i PAK FA da ugleda svjetlo dana u Ruskim IAPima.

Ali ja kažem opet se vraćamo na Ruse koji nastoje uvijek, zbog njihovog podneblja, shvaćanja rata (tj. uvijek je ratno stanje) napraviti avion koji može sletjeti na njivu i da ga čiča tamo popravi sa žicom i laptopom koji mora normalno da radi na -50.... to je itekako važan segment stvaranja i povratnih informacija od korisnika da se napravi nešto što je mašina koja funkcionira u tim i tim uvjetima, a ne šminkerski avion, koji ako nema klimatizirabi hangar, nemože poletjeti.

Da rezimiram: manevarske sposobnosti nisu u provome planu, kod 5te generacije aviona, već: moćan radar, stealth mogućnosti, superkrstarenje i naravno u daljoj budućnosti mogućnost odstranivanja pilota iz letjelice, te je jako teško uspoređivati avione različitih generacija, iako je Raptor koncepcijski hladnoratovski stroj.

Sjetimo se samo da su MiG-29 derali 23ojke ko ništa, iako je MiG-23 bio vrhunski avion zavidnih i performansi i mogućnosti.

Ipak mislim, da su mlazni avioni iz WWII, bili jako slabo upravljivi, nepouzdani, visokih sirovih performansi (brzina, visina letenja) sa vrlo slabo razvijenom taktikom letenja, dok iskusni lisci, na znato inferiornijim klipnim mašinama su postizali killove protiv takvih strojeva.... neznam šta bi bilo da su njemci uspjeli sve svoje izume sprovesti u djelo Wink

I opet se postavlja pitanje: da li 200 Raptora može zaustaviti 300 ili 400 aviona klase Su-30MKI??? Cool odgovor ostavljam mašti na volju.

Kolega Morozov jako dobra usporedba! Cool
Natrag na vrh
The Best

Član od: 11 Sij 2010
PorukaUpisano: Pon Velj 15, 2010 10:37 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

AleksandarMorozov Napisao/la:
10. siječnja 1945. godine na nebu Njemačke su Me-262 srušili 10 B-17 i 7 lovaca iz pratnje...uz gubitak od 27 (slovima: dvadeset i sedam) strojeva i 19 (slovima: devetnaest) dragocjenih pilota iz vlastitih redova. Reptor je danas, u odnosu na Miraže, 29-ke, Rafale, Gripene i ostale, otprilike ono što je tada Švalbe bio u odnosu na Mustange, Spitfajere, Tanderbolte i ostale. Činjenica jeste da je Švalbe imao performanse superiorne performansama svega ostaloga što je tada letjelo...i da je, zahvaljujući tome, mogao rušiti sve živo i neživo s neba tog vremena uz minimalne gubitke u vlastitim redovima...što se vrlo često i događalo...no, istovremeno je činjenica da se često događalo i obratno...kao u navedenom primjeru. Pa posljednja, 62-uga, Kožedubova pobjeda s njegovom Lavočkom je bio upravo Švalbe. Isto tako...tadašnja je propaganda tvrdila da Švalbeu ni jedan drugi tadašnji zrakoplov nije ravan...i da mu, naravno, ne može ništa...a ipak su istog tog Švalbea rušili i Mustanzi i Spitfajeri i Tanderbolti i Jakovi i Lavočke. Naravno da možemo pretresati razloge pa filozofirati o Švalbeovoj Ahilovoj peti u smislu slabog ubrzanja...pa o nepouzdanim Jumo motorima...pa o drastičnom padu kvalitete njemačkih pilota pred kraj rata...no i dan danas je nepobitna činjenica da...još uvijek...boj ne bije svijetlo oružje već srce u junaka.

Da. Reptor je superioran svemu ostalome što je danas u operativnoj uporabi (za PAK FA ne bih stavljao ruku u vatru, no on još nije operativan)...no, istim tim Reptorima danas, kao i Švalbeima nekada, upravljaju veći ili manji junaci...kao što i njegovim potencijalnim inferiornim protivnicima upravljaju veći ili manji junaci. Prema tome, u realnom, ne daj Bože, ratu...zaista sumnjam da bi za Reptore sve teklo baš tako glatko kao u pomenutom dokumentarcu. Iskreno...uvjeren sam da su toga svjesni i pomenuti junaci u kokpitima tih Reptora...kao i njihovi zapovjednici.

Mislim da ovo gore navedeno nije uopće za usporedbu.Zašto?
Kao prvo koliko je samo bilo na nebu njemačkim,a koliko savezničkim aviona pri tim zračnim borbama?Broj uopće nije za usporedbu.Me 262 je imao samo jednu slabu točku,koju su znali iskoristiti saveznički piloti i sami su to priznali.Najviše obaranja je bilo prilikom slijetanja me 262.

Raptor vs ostatak svijeta?
Svaka čast rusima i njihovoj tehnologiji,ali smatram da jednostavno nemaju šanse protiv amera,u ovom slučaju Raptora.
Slažem se s T34,tim avionima sigurno ne pilotiraju dečki koji nemaju iskustva.
Natrag na vrh
Boris G.

Član od: 03 Ruj 2007
Mjesto: SPLIT
PorukaUpisano: Pon Velj 15, 2010 11:34 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

mariok Napisao/la:

I opet se postavlja pitanje: da li 200 Raptora može zaustaviti 300 ili 400 aviona klase Su-30MKI??? Cool odgovor ostavljam mašti na volju.

Na jednu stvar ovdje nitko još nije obratio pažnju!

Ma koliko Raptor bio (bar u propagandi) superioran aparat i njegovi piloti bili "The best of the best" ipak na strani njegovih (tradicionalnih) potencijalnih protivnika stoji jedan neporeciv adut a to je - brojnost zračnih snaga koje mu mogu suprotstavit. Koliko je Raptora operativo? Koliko će ih uopće (obzirom na njegovu cijenu i globalne financijske krize) bit operativno? Koliko naoružanja svi ti operativni Raptori mogu ponijet a da unište sve što bi jedna Kina ili Rusija mogle poslat na njih.

Na kraju krajeva, ono što je i presudilo Me-262 je upravo bila brojnost Spitfirea i Mustanga koji su im se suprotstavili.

Naravno da je vojnik s kalašnjikovom stostruko nadmoćniji nad vojnikom naoružanim lukom i strijelom ili kopljem, ali nekoliko pješaka naoružanih automatskim oružjem bi ipak pokleklo kad bi na njih krenula Rimska legija (Osim ako im zapovjedništvo ne bi bilo u Hollywoodu Very Happy ). Prije bi njima nestalo municije koju oni mogu nosit sa sobom nego bi potukli sve legionare! Wink

Boris G.: poruka promijenjena dana: Pon Velj 15, 2010 11:38 pm; prepravljeno ukupno 1 puta
Natrag na vrh
Sovremenny

Član od: 29 Sij 2009
Mjesto: Istra
PorukaUpisano: Pon Velj 15, 2010 11:36 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

ne želim se baš miješati, jer se sve takve rasprave svedu na mlaćenje prazne slame tj. kako je rekao kolega Mario, mašti na volju ( iako moram priznat da i ja volim ponekad mlatit praznu slamu Wink)....moje mišljenje je da je taj dokumentarac nerealan k'o Rambo, djelomično jer Raptor ruši 100 aviona, ali najvećim dijelom zbog toga šta ako se Rusija i SAD zarate, svi ti avioni postat će korisni k'o traktor u utrci F1...kad se ruski arsenal oružja za masovno uništenje sprazni na SAD, odnosno SAD-ov na Rusiju, mislim da neće ostat ni aviona, a ni pilota koji će njime upravljat........a ako i ostane koji, taj neće imat više ča uništavat....

http://www.youtube.com/watch?v=HkBLZWSj4Bg
Natrag na vrh
Boris G.

Član od: 03 Ruj 2007
Mjesto: SPLIT
PorukaUpisano: Pon Velj 15, 2010 11:43 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Sovremenny Napisao/la:
ako se Rusija i SAD zarate,

Mislim da eventualni rat ovih dvoje danas spada u "History channel"! Very Happy

I jedni i drugi imaju previše problema sa daleko opasnijim i podmuklijim neprijateljem da bi im eventualne hladnoratovske ideje padale na um.
I jedni i drugi imaju neprijatelja protiv kojeg će se na kraju morat udružit jer će ih inače taj pojest za doručak bez da ispale i jednu od tih svojih moćnih raketa!
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Tema je zaključana od strane administratora    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Svjetska vojna povijest Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Naprijed
Stranica 1/4

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma