Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Oluja-T-55
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Tenkovi, topništvo, oklopna i ostala vojna vozila
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Stefanic

Član od: 17 Tra 2009
Mjesto: Osijek
PorukaUpisano: Pet Ožu 26, 2010 7:35 pm    Naslov poruke: Oluja-T-55 Citiraj ovaj komentar

Evo jedno kratko pitanje:
koje su boje korištene na T-55 u Oluji?, po mogućnosti u 7. brigadi...

LP Filip Wink
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Dario

Član od: 15 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Sub Ožu 27, 2010 2:11 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Zelena, smeđa i crna... Very Happy

http://mkgrunf.com/
Natrag na vrh
Boris G.

Član od: 03 Ruj 2007
Mjesto: SPLIT
PorukaUpisano: Sub Ožu 27, 2010 9:54 am    Naslov poruke: Re: Oluja-T-55 Citiraj ovaj komentar

Stefanic Napisao/la:
Evo jedno kratko pitanje:

LP Filip Wink

Chromos i Kemilak, a u Dalmaciji vjerojatno i Hempel! Very Happy
Stefanic

PorukaUpisano: Sub Ožu 27, 2010 1:02 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Hvala na odgovorima pomogli su, ali me zanimalo koje bi boje odgovarale maketarskom standardu.
Natrag na vrh
AleksandarMorozov

Član od: 03 Stu 2006
Mjesto: Petrova rupa
PorukaUpisano: Sub Ožu 27, 2010 1:21 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Dečki su ti, načelno, već odgovorili. Drži se fotki i ako treba miješati, miješaj u skladu s najstarijom znanstvenom metodom dokazane preciznosti...u govornom hrvatskom jeziku poznatom kao odokativna metoda. Wink
Dario

Član od: 15 Lis 2005
PorukaUpisano: Sub Ožu 27, 2010 4:10 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

To sam htio reć. U više tema se znala protgnut rasprava o nijansama boja na tenkovima, a to je meni skroz bezveze. Avioni su druga priča, ali na tenkovima se nema što filozofirat. Ni dunkelgelb, ni pancergrej ni sve ostalo nema smisla tražit savršenu bočicu. Hvala Bogu, za ovu temu ima dosta fotki u boji tako da uopće nije problem odokativno pogledat nijansu i kupit dotičnu boju. A ako je ta boja za nijansu svijetlija ili tamnija od one za koju neki misle da je, onda su ti ljudi opterećeni glupostima. Tako ja mislim.

Zato kažem, smeđa, crna, zelena. Nađi fotke tenkova iz Oluje, pogledaj nijanse boja i farbaj... Wink

http://mkgrunf.com/
Natrag na vrh
potez XXV

Član od: 03 Svi 2006
PorukaUpisano: Sub Ožu 27, 2010 5:59 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Dario Napisao/la:
Nađi fotke tenkova iz Oluje, pogledaj nijanse boja i farbaj... Wink

Mogu ja pitati gdje?

-A da to nije knjiga Jereb/Greguric (u kojoj i nema nesto fotki iz Oluje (sa t-55-icama), 2-3 male fotke od kojih na 60% ne mozes raspoznat jesu li jednobojni, visebojni, gdje je koja boja radi kvalitete i velicine, izvedbe (crno-bijelo) fotke.).

-fotke s interneta tipa onaj s tablom "Knin" (ja sa te fotke ne mogu prepoznati kako je bojan sto zbog velicine , sto kvalitete), te ostalih web adresa tipa military photo itd...

{-ima par fotki na HRCappuccino, mislim bile su u galeriji ili
okohodcima sad trenutno ne mogu naci link, neznam da li su tenkovi iz Oluje ali su bojani u gore spomenute tri boje}

-youtube ulomci filmica, ali treba se "slomiti" dok pronades dio filma/clipa s tenkom koji je cesto kratak (koja milisekunda) ili takve kvalitete da ne mozes raspoznati boje

-ovaj forum, ima par fotki sto je stavio clan Bebonja, neke su sacuvane a neke su "mrtvi" linkovi kao uostalom i dosta fotki postanih na ovom forumu prije dosta vremena u zanimljivim temama (koje su sad nedorecene zbog pojave gore spomenutih "mrtvih linkova")

Odluciti se i napraviti vjernu repliku t-55 postaje jos i teze kada na red dodu verzije potonjeg koristene u ratu (pa ceska ruska, poljska, koja li je kako zakljuciti iz jedne polumutne fotke dimenzija 20x30mm???) .

Mozete ubaciti par linkova ili fotki koje imate (mislim na sve clanove foruma) vezanih uz t-55 Oluja tako da upotpunite temu, sad kad je definirana boja/e, cisto da imamo sve na jednom mjestu.
Jos neka netko od strucnjaka napravi mali tekst o specijalnom oznacavanju tenkova u Oluji, doda par anegdota vezanih uz tenkove u Oluji, objasni njihovu ulogu... itd..

I tako bi imali super temu o t-55 u Oluji, medutim sve ovakve teme se svedu na dva tri kratka odgovora, a moglo bi ih se tako dobro razraditi uz strucnjake i poznavaoce na ovome forumu.
Natrag na vrh
Boris G.

Član od: 03 Ruj 2007
Mjesto: SPLIT
PorukaUpisano: Sub Ožu 27, 2010 7:05 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Nažalost, to je sve. Sve makete tenkova iz domovinskog rata su rađene, rade se i bit će rađene na osnovu malih, mutnih, nevještih fotografija, mutnih ulomaka iz video isječaka i sl. Momci koji su ratovali u tim strojevima snimali su se na i sa njima za uspomenu i nikome nije padalo na pamet (a i zbog čega, na kraju krajeva) da radi neki walkaround. Sve što imamo su ti mršavi i oskudni podaci i moramo radit prema njima. A te razlike između poljaka, čeha, rusa i sl (jel' kvakica, ručkica, držač bila ovak okrenuta ili nije i sl.) su po meni lagano pretjerivanje, al nema veze, nek radi kako ko hoće... Uzmi fotku, odredi otprilike nijansu, onaj dio tenka kojeg se ne vidi napravi po vlastitom nahođenju i to je to. Ako budeš čekao na potpune podatke i slike, nećeš nikad napravit maketu T-55 iz domovinskog rata. Najbolje što možeš dobit je da odeš na Turanj i poslikaš T-55 u muzeju, al' pitanje je da li je i na njemu originalna kamuflaža.
Tomo

Član od: 06 Stu 2005
Mjesto: Varaždin
PorukaUpisano: Sub Ožu 27, 2010 9:49 pm    Naslov poruke: Re: Oluja-T-55 Citiraj ovaj komentar

Stefanic Napisao/la:

Pozdrav Stefanic!

Prvo ti želim čestitati na izboru brigade HV-a čije oznake želiš staviti na svoj T-55. Uz tvoju posjetu našem HRCappucinu to je dokaz istančasnog dobrog ukusa, pa je red da ti se pomogne koliko možemo Very Happy

Nažalost moram reći da je Boris G. točno opisao situaciju. Možeš imati 100 fotografija, a da ne možeš rekonstruirati izgled 1 vozila u nekom trenutku i to jer:
1. Tenkovi su toliko prljavi, zatrpani opremom i ljudima i granjem da se ne vide ni boja ni oznaka, a nažalost ni detalji po kojima bi mogao razlikovati verzije T-55
2. 7. gbr je imala serijski broj tenka samo na desnoj strani kupole, pa ako se on ne vidi iz razloga u točki 1, ili je slikan sa lijevog boka, svi tenkovi su ti isti.
3. Tenkovi se kvare, bivaju oštećeni pa popravljani, otpadaju ili se skidaju bladobrani, gubici se popunjavaju tenkovima drugih brigada koji su u nekim njihovim bojama, pa se nabrzinu prebojavaju neke taktičke oznake i ucrtavaju nove prvom bojom koja je pri ruci.
4. Fotke su mutne, loše, ili ispred tenka pozira 10 tipova koji prekriju sve detalje (a veteranima je to bitnije od sheme bojenja)

Nažalost ni razgovor s veteranima baš ne pomaže jer većina njih je te tenkove samo vozila i živo im se fućka kako su bili obojani niti imaju pojam jel njihov bio rus, čeh ili poljak. Dapače, u većini slučajeva ne prepoznaju svoj tenk ni kad mu pokažeš fotku gdje on stoji ispred njega.

Ali da nije sve tako crno evo ti dvije fotke ulaska OKB Puma u Knin.
Ovo su fotke iz privatnih albuma pripadnika OKB 7. gbr pa sam gore stavio logo HRcappuccina, jer za neko objavljivanje treba pitati njih.

1. Na prvoj fotografiji je T-55 broj 4721 na ulicima Knina. Njega je najlakše prepoznati jer je jedini T-55 7.gbr sa gumenim schurzenenima na bokovim i zanimljiv je jer postoje njegove fotke uvijek u prvim redovima u svim vojnim operacijama 7. gbr (osim Maslenice). Nadimak zapovjednika je bio Bronx (kvart u Varaždinu) i on stoji na tenku 4721 prilikom ulaska u Bosansko Grahovo i vrišti od sreće u kameru (poznata snimka HTV-a Grahovo <>Pasuljevo)
Standardna 7.gbr kamuflaža sa crnim schurzenima i žutim krugovima.

2. T-55 4724 također iz Oluje, prepoznatljiv po traktorskoj tablici B. Grahovo 4724 (kao i broj tenka). Ovu sliku stavljam jer se na cijevi vide boje i kamuflažni uzorak koji su nosili svi originalni tenkovi 7. gbr od 1994. kad se uvode novi propisi o bojenju. ISto je obojen i 4721. Kažem originalni jer tenkovi dobiveni iz drugih brigada ostajali bi u orginalnim bojama. I ovaj tenk se može dosta dobro identificirati, osim ovog crvenog natpisa na prednjoj ploči. Međutim imam fotografiju ovog tenka na Dinari prije Oluje bez tog natpisa.

Evo, nadam se da pomaže i nadam se da ćemo ove godine u VŽ vidjeti i Pumin T-55!

Very Happy

Dodatak: Zaboravih. Oba dva su poljske proizvodnje, i razlike u odnosu na rusa su puno veće od kvaka! Very Happy
Onaj na Turnju je također poljak, pa je dobra referenca. Imaš na Hrcappucinu okohodac.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail Posjeti web-site
Zond

Član od: 25 Sij 2009
PorukaUpisano: Sub Ožu 27, 2010 11:33 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Odlična tema, potez XXV je pogodio u bit problema. Reference su toliko mršave ili jednostavno loše (nažalost) da je pogađanje kamuflaže Sizifov posao (ili jednostavno nemoguće).

Nešto se slika da naći i na stranici Domovinskog rata no nažalost ni one nažalost ne pršte kvalitetom.

Vjerujem kako bi svatko na forumu htio vidjeti još fotografija, tako da ako je netko u mogućnosti postaviti - samo naprijed! Very Happy

Nevezano za ovaj topic (i maketarstvo općenito) nekada se nemogu oteti dojmu kao da se narodu i zainteresiranim masama daju informacije or HR vojsci na kapaljku. Sad je li to produkt višegodišnje indoktrinacije (neprijatelju ni zrno žita, ništa nas ne smije iznenaditi, peta kolona ovo ono) ili nečega drugoga, nije ni bitno. Dok se drugi diče svojom vojskom, mi kao da je se sramimo. Prije 50 godina, još bi sve to bilo koliko toliko opravdano nekakvom medijskom "blokadom", no danas kada prosječna čistačica iz Bruxellesa ima više informacija to prelazi sfere zdrave logike.

Eh, možda ćemo i mi jednog dana imati nešto tipa http://www.hunavia.hu/ ... snip Wink (nebitno je li zrak, kopno ili voda, stranica je navedena samo zbog obilja informacija koje pruža)

(Ispričavam se na laganom offtopicu ali bilo je jače od mene)
Natrag na vrh
Stefanic

PorukaUpisano: Ned Ožu 28, 2010 11:30 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Hvala svima naodgovorima, sada ću narućit T-55 od Tamiye pa ću vidit kako će ispast. Inače me zanimao onaj koji na prednjem dijelu ima natpis Knin, i s žutim krugovima. Mislim da ga je netko već radio na forumu ali ne mogu naći Crying or Very sad ...
Natrag na vrh
Strina

Član od: 10 Pro 2005
PorukaUpisano: Ned Ožu 28, 2010 11:55 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Misli da je o nijansam bespredmetno govoriti jer to stvarno ovisi o previše toga.Ako pogodiš boju i maskirnu shemu mislim da si sve riješio time.

mali OT jel zapovijednik onog T-55 preživio rat?
Natrag na vrh
Tomo

Član od: 06 Stu 2005
Mjesto: Varaždin
PorukaUpisano: Ned Ožu 28, 2010 1:09 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Stefanic Napisao/la:
Hvala svima naodgovorima, sada ću narućit T-55 od Tamiye pa ću vidit kako će ispast. Inače me zanimao onaj koji na prednjem dijelu ima natpis Knin, i s žutim krugovima. Mislim da ga je netko već radio na forumu ali ne mogu naći Crying or Very sad ...

Radio ga je Chemical Ali, i nek se ne ljuti, maketa kao takva je prekrasno složena, ali nažalost zbog nedostatka kvalitetnih fotki, malo je SF što se tiče sheme bojenja i nekih detalja.
Ako te išta tiješi, bolju fotku tog tenka nemaju ni sami pripadnici 7.gbr, jer taj natpis na tenku nije bio dugo. Tenk je pripadao vodu "Bravo" (previše američkih filmova:D), koji je prvi stigao do križanja pred sjevernom vojarnom u Kninu. Svega koju minutu kasnije tenkovi 4. gbr koji su napredovali iz drugog pravca su se sreli s njima na tom križanju, stoga su samo na brzinu skinuli ploču Knin jer su znali da će to biti vrijedan trofej.
Sama tabla nije dugo bila na tenku jer je nakon toga premještena na zaspovjedni Puch, a kasnije na autobus prilikom povratka kući.
Samo ti počni maketu, možda uspijem saznati broj tenka, jer je baš u postupku popisivanje svih serijskih brojeva tenkova OKB 7. gbr. i imena posada svakog od njih. Nažalost to je posao od par mjeseci.
Uglavnom tenk je sigurno u istoj kamuflaži kao i ova dva koje sam ti dao fotke i vjerojatno je imao je grb 7. gbr kraj broja i svi imaju žute krugove, pa i ovi koje sam fotke stavio.

Strina Napisao/la:

mali OT jel zapovijednik onog T-55 preživio rat?

Koji zapovjednik? Bronx? Jest, popio sam kavu s njim prije 2 mjeseca. Nema nijednu fotku Sad ali je put priča od kojih zastaje dah.

Inače strpite se još koji dan/tjedan. Dobio sam dopuštenje od Udruge veterana 7. gbr da puknem na HRC neke maketarski zanimljive fotke, ali mi treba vremena da pripremim tekst uz njih, jer vam fotka neće značiti puno ako ne znate što je na njoj. A nažalost slobodnog vremena imam malo Sad Sad
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail Posjeti web-site
Stefanic

PorukaUpisano: Ned Ožu 28, 2010 3:10 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Citat:
Radio ga je Chemical Ali, i nek se ne ljuti, maketa kao takva je prekrasno složena, ali nažalost zbog nedostatka kvalitetnih fotki, malo je SF što se tiče sheme bojenja i nekih detalja.

A tko je Chemical Ali.
Natrag na vrh
tupoljev

Član od: 01 Ruj 2009
PorukaUpisano: Ned Ožu 28, 2010 3:42 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

ne znam da li znate da u vukovarskoj vojarni ima 3-4 t-55 u maskirnoj šemi, ima i jedna 21-ica, desantni čamac ,flak ulaz je besplatan samo treba ostaviti osobnu iskaznicu na ulazu
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Tenkovi, topništvo, oklopna i ostala vojna vozila Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed
Stranica 1/2

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma