Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| kuki
 | | Član od: 27 Svi 2008 | | Poruke: 102 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Ned Lis 10, 2010 2:32 pm Naslov poruke: Patina hrđe na gusjenicama |
|
|
Možda ovim tekstom i slikama potaknem razmišljanje o prevelikoj količini hrđe na gusjenicama. Primijetio sam na izložbama da su gusjenice na tenkovima pretrpane hrđom što u stvarnosti nije istina. Kao da su tenkovi koji su predstavljeni na izložbama ostavljeni pod vedrim nebom i nisu pomicani godinama te da nemaju posade. Iz osobnog iskustva znam da je potrebno prijeći manje od 800 metara da gusjenice dobiju metalni sjaj.
Gusjenica M4 Shermana koji stoji na istom mjestu više godina a nije vožen par desetljeća.
Gusjenica M18 koji stoji na istom mjestu više od 2 godine.
Gusjenica T-34 koji stoji na istom mjestu više godina a nije vožen dva desetljeća.
Gusjenica BVP M80A poslije pola sata vožnje na srednje vlažnom tlu.
Gusjenica M-84 tijekom vožnje.[/img] _________________ Brzi Hainz |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Iwtcha
 | | Član od: 24 Kol 2007 | | Poruke: 4106 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Ned Lis 10, 2010 5:03 pm Naslov poruke: |
|
|
Kolega hvala na ovim fotografijama, ali to neče spriječiti da maketeri rade gusjenice onako kao što oni žele. Ja ih ionako radim po slikama tenka kojeg radim.  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| tupoljev
| | Član od: 01 Ruj 2009 | | Poruke: 353 | |
|
Upisano: Ned Lis 10, 2010 8:08 pm Naslov poruke: |
|
|
| u svakom slučaju dobra tema. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| P-51
 | | Član od: 24 Ožu 2006 | | Poruke: 3476 | | Mjesto: Drniš/Šibenik |
|
Upisano: Pon Lis 11, 2010 1:05 pm Naslov poruke: |
|
|
| Iwtcha Napisao/la: | Kolega hvala na ovim fotografijama, ali to neče spriječiti da maketeri rade gusjenice onako kao što oni žele. Ja ih ionako radim po slikama tenka kojeg radim.  |
Ovo je rješenje problema. Bravo meštre. Ja sam živio intenzivno sa oklopom određeno vrijeme i sasvim pouzdano znam da jedan blatnjav, pomalo rđav (i to sam nažalost vidio iako ne u mjeri u kojoj određeni maketari mogu nakeljiti pigmenta) ili prašnjav tenk, bez obzira je li riječ o gusjenicama ili tijelu ne znači da je to pravilo. Dapače, jaaako se pazilo na sve to. Isto tako, visoki sjaj ispoliranog gun metala nema uporište u svakodnevnoj uporabi osim ako ne idete na paradu ili stalno vozite po betonskoj podlozi: betonska podloga zato jer se koristi u vojarnama gdje se nalazi oklop. Svaka minuta praznog hoda u maršu ili borbenoj situaciji koristila se za pregled, čišćenje, pranje i popravku tenka po svakoj osnovi.
T-55 koje sam gledao svakodnevno 12 sati godinu dana imale su više rđe i prašine nego T-34 smještene malo dalje njih a na blatobranima im je bio utisnut datum/ godina 1944, što je i normalno jer smo T-55 koristili a tetke samo i stalno glancali do nevjerojatne uščuvanosti, ravne muzejskoj. O ostalim vozilima neću, poruka je jasna. Prema tome, određena fotka je najbolja referenca. Ovim je moja rasprava na ovu temu završena ; niz puta je bila rasprava o ovome pa ne bih dalje širio priču koja ode u negogled, Ive je najbolje rekao sve u dva reda.
Postanje fotki koja dokazuje ovako ili onako je bespredmetno jer će odmah netko naći jednu koja kaže suprotno od konstatiranog. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| zilkan
 | | Član od: 26 Stu 2007 | | Poruke: 1169 | | Mjesto: oko Bjelovara |
|
Upisano: Pon Lis 11, 2010 3:16 pm Naslov poruke: |
|
|
Ovo su dosta dobre referentne fotke oklopa... Istina je da hrdja i blato imaju neku čar na maketama, ali ako realno gledamo puno puta pretjeramo sa weatheringom. Sad pitanje je sta zelimo, vizualno pohabanu maketu ili vjerni prikaz... No treba imati na umu da su nijemci puno kvalitetnije farbali tenkove od rusa. Neke serije ruskih tenkova uopce nisu imali temeljnu boju na sebi nego je direkt isla zelena, bez ikakve zastite i odmascivanja povrsine. Takva boja vec nakon godinu dana zna odpadati i gulit se, sa time ostaje goli metal koji dobiva trag hrdje...
Cesto na fotografijama, kao sto je ovaj T-34, su obnovljena i konzervirana vozila... Negdje sam vidio slike t-34 u nekoj sumi, ostale jos od proslog rata doslovno nemaju grama boje na sebi i totalno su hrdjavi...
Puno puta ljudi kod njemackih vozila pretjeraju sa hrdjom i chippingom... Mislim da je 42. godine postavljena direktiva da direktno posada tenka popravlja, pofarba i ocisti tenk, sve po potrebi kada nisu u borbi...
No kao sto kaze P-51, ima toliko fotki i referenci, da mozemo beskrajno pobijati bilo koju drugu fotografiju... Uzmes fotku i radis prema njoj, najbolje rjesenje... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Poky
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 5421 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pon Lis 11, 2010 10:30 pm Naslov poruke: |
|
|
Ljudi previše filozofije: sad se svi pozivate na fotografije... A šta kad nema fotke baš tog tenka kojeg ti želiš raditi (il još bolje (hipotetski) postoji fotka iz akcije Wajs ,a ja želim napraviti baš taj tenk iz razdoblja operacije Grau i ko će mi sad točno reći na kojem je terenu bio u operaciji Grau i po kakvom je terenu vozio baš taj tenk ,jel napredovao za kolonom po brdu il je baš on jedini išao makadamom...) ...
Il možda postoji neka baza gdje su fotke SVIH! tenkova ,a ja za to ne znam....
Ima fotografija gusjenica na raznim terenima, raznih stupnjeva očuvanosti i zamazanosti i ne možete tvrditi da je nešto apsolutno krivo (normalno osim ako nadobudni maketar ne napravi tenk iz pustinjske akcije umočen u blato i sa busenima trave koji vise iz gusjenica). Ja recimo imam fotke istog finskog T-72 na manevru u prašini, na asfaltu na snimanju za potrebe finskog ministarstva obrane i u blatu za potrebe istog snimanja. I nigdje ne vidim dobro gusjenice ,al mi nitko ne može reći da sam ih krivo napravio, tako kako sam ih napravio! Jel imam dokaz da je tenk djelovao po raznim vrstama terena ,i šta sad netko zna koji teren je pravi i koji sam ja trenutak njegove upotrebe prikazao sa maketom. Važnije je da cijeli tenk prati zamazanost/stanje podvozja ili podvozje prati zamazanost/stanje ostatka tenka. _________________ Poky |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Iwtcha
|
Upisano: Uto Lis 12, 2010 8:45 am Naslov poruke: |
|
|
Poky, nije to filozofija. Pogledaj na Youtubeu color snimke iz WW2, pa mi reci na kojem njemačkom tenku ima hrđe? Sve gusjeniuce su metalno crne boje. Druga stvar je to da li ćeš ti napravit blato na tim gusjenicama i li samo cestovnu prašinu. Ja nemem ništa protiv da neko napravi gusjenice hrđave 100% ako njemu to izgleda efektno, ili da na po vanjskom izgledu novi tenk ima auspuhe ko da su izvađeni sa dna mora. Maketeri (pa i ja ) vole pretjerivati da bi dobili što atraktivniji izgled makete. Makar sam ja u zadnje vrijeme ipak počeo više gledati referentne fotografije pa raditi po njima (iako to koliko vidim kod nas ništa ne znači ). Logično gledano, tenk je u WW2 bio u upotrebi koliko? 2-3 dana do možda uz puno sreče 1-1,5 godina. I nije non stop bio u borbi. Tenkovi su bez obzira na svoju robusnost osjetljivi i zahtjevaju puno održavanja. Gusjenice u stvari nisu imale vremena prohđati u potpunosto. Rusi znaju biti iznimka, i to T-55 koje je koristila RH. Makar i iznimke potvrđuju pravila. Zaključak: gledati fotografije i ne pretjerivati sa "realnošču". |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Poky
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 5421 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Uto Lis 12, 2010 1:43 pm Naslov poruke: |
|
|
Ma sve 5 Ivča ,al dali ti u mom tekstu igdje vidiš da raspravljam o samoj hrđi, ja sam se osvrnuo na filozofiju da treba raditi makete sam po fotkama... _________________ Poky |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Iwtcha
|
Upisano: Uto Lis 12, 2010 3:04 pm Naslov poruke: |
|
|
| Poky Napisao/la: | | Ma sve 5 Ivča ,al dali ti u mom tekstu igdje vidiš da raspravljam o samoj hrđi, ja sam se osvrnuo na filozofiju da treba raditi makete sam po fotkama... |
Razumijem ja tebe u potpunosti, pa o tome i ja govorim, nije bitna pripadnost jedinici ili pojedinoj akciji, nego govorim opčenito za određene tipove tenkova. Po meni je nelogično na njemačke WW2 tenkove staviti tonu hrđe po gusjenicama i tijelu tenka, a da ne govorim o chipingu. Dakle, mislim na opčenito stvarno stanje tenkova ovisno o pripadnosti i vrsti, nemora biti baš fotografija dotičnog tenka. Ja osobno koristim fotografije kad god je moguče, ako nemam fotografiju dotičnog, radim po nekoj drugoj fotografiji. Naravno da doza umjetničke slobode uvijek postoji, i tone osporavam nikome. Ali opet ponavljam, maketari če raditi hrđave auspuhe na potpuno novim tenkovima ako se to njima sviđa, stavljati tone chipinga po tenkovima i rijeke hrđe po gusjenicama jer to njima izgleda efektno. Meni se osobno takav pristup ne sviđa, ali bože moj, svi mi radimo makete kakve mi želimo. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|