Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| barba
| | Član od: 05 Svi 2009 | | Poruke: 283 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sri Sij 12, 2011 2:10 pm Naslov poruke: Štilac |
|
|
Pozdrav svima
Trabakul gotov, pasara ćeka nova jedra, vrijeme je da se krene dalje. Dok sam u Zagrebu radim štilca, a u Libiji napadam braceru.
Štilac: Nisam našao original nacrt pa smo kum i ja sastavili svoj nacrt, nešto iz knjiga, nešto iz slika. Ja sam bio istraživački dio tipa, a on je to pretočio u neki smisao. Nije to bilo dovoljno, nego kada smo več došli do nekog nacrta, odlučio sam da imam ofarbanu maketu, a da je ne farbam.
Ova maketa će biti ili predivna ili totalni fijasko, ali kako naučiti ako ne tako.
Uglavnom središnjica i rebra su napravljeni od 6mm špera, oplata je od kruške, paluba i ograda je od trešnje i pašamani i jedrilje će biti od bukve.
Kako to već i ide u životu, rezultati će se vidjeiti tek na kraju, pa kako bude bude!
Opatu i palubu sam sastavio u Libiji pa nemam slika, pa krečem sa ovime što imam.
Središnjica, kobilica, rebra, žurno rađeno prije odlaska na teren!
Nakon gotove oplate, palube i ograde
Kosnik u debelom radu!!
Simulacija bakrenih zakovica
Dva rebra gotova
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Leo - zd
 | | Član od: 16 Pro 2008 | | Poruke: 2530 | | Mjesto: Zadar |
|
Upisano: Sri Sij 12, 2011 6:36 pm Naslov poruke: |
|
|
E, pa ovo je ......
da ne psujem u pozitivnom smislu ali predobro
evo ako može samo par stvarno sitnih savjeta / niti primjedbi od starog zanovijetala (tako da naučiš stavljati superuvečanja na kojima se vidi i buvlja dlaka !!! hehehe)
Gle na ovom megauvećanju pramca vidi se da ti je zadnjih par letvica oplate ostalo kraće što je moguće zbog vrlo oštrog kuta nalijeganja pa mali pomak kod rezanja/brušenja puno odnese. moj savjet je da odrežeš komadić i ubaciš novi, da si olakšaš dobivanje pravilnog spoja (na nulu je teško) možeš označiti na kobilici liniju spoja pa je zarezati skalpelom i izdupsti tako da ne moraš letvicu oplate stanjivati na nulu.
par pitanja koje je mjerilo ili veličina?
i opet ja dosadan hočeš li bojati ili samo tonirati i lakirati (naravno mat lakom) znam da nema veze sa realnošću ali ovo je tako dobro obrađeno i daje takvu toplinu i živost drva.... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Bukh
| | Član od: 22 Svi 2010 | | Poruke: 29 | |
|
Upisano: Sri Sij 12, 2011 7:19 pm Naslov poruke: |
|
|
Pozdrav barba,
štilac je nastao od bracere. Mogao bi koristit nacrte od bracere. Tako sam ja napravio, samo sam napravio provo od štilaca. Još malo pa če bit gotov. Ali moj če bit salbunjer. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| barba
|
Upisano: Sri Sij 12, 2011 9:43 pm Naslov poruke: |
|
|
Leo - brod je dužine 52cm. Situacija ti je ovakva, što više radim i znam, to mi stara zanovjetala bolje padaju. Pogledao sam ćim sam vidio tvoj post i ako misliš na prve prema ogradi, do razme, onda mislim da to moram samo pobrusiti. Provjeriti ću ja to još. Ima tu još brušenja, tek sam na šmirglu 80!
Što se farbanja tiće, ofarbati ću samo ispod vodene linije, gore ide samo mat lak, neka kruška, trešnja i bukva naprave svoje.
Bukh - Mi smo uzeli trabakul za krmu, ali ću na palubu na krmi staviti samo poklopac kao na braceri. I ići će jedra, oglavno i flok.
Hočeš stavljati fotke? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Bukh
| | Član od: 22 Svi 2010 | | Poruke: 29 | |
|
Upisano: Sri Sij 12, 2011 11:31 pm Naslov poruke: |
|
|
| nemam digitalca, inače bi |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Dida
 | | Član od: 05 Velj 2007 | | Poruke: 1054 | | Mjesto: Sisak |
|
Upisano: Sub Sij 22, 2011 1:06 pm Naslov poruke: |
|
|
To kod tebe ide kao na pokretnoj vrpci!
Vrlo je lijepo, nema se što drugo za reći. _________________ Pozdrav,
Dida |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Dida
|
Upisano: Sub Sij 22, 2011 1:09 pm Naslov poruke: |
|
|
| Leo - zd Napisao/la: | | ... zadnjih par letvica oplate ostalo kraće... |
To muči i mene. I ja ću, također, tom problemu posvetiti posebnu pažnju. _________________ Pozdrav,
Dida |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| barba
|
Upisano: Sub Sij 22, 2011 10:26 pm Naslov poruke: Problem sa letvicama |
|
|
| I ja tražim neki sistem da se riješim tih situacija sa krajevima letvica. Najveći problem mi je kada radim maketu na nekom terenu, u principu radim na komadu šperploče 40x40- Štilac sam tako radio. maketu ne mogu učvrstiti, a kada postavim stege ne vidim više ispod njih što sam napravio. Sve se to može popraviti, ali ako neko ima kakav sistem u vezi postavljanja letvica neka pomogne. Vjerojatno ću na štilcu napraviti što mi je Leo rekao, napraviti ću jednu letvicu pa pobrusiti da vidim kako izgleda. Svaki savjet je dobrodošao. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Lale
 | | Član od: 03 Ruj 2008 | | Poruke: 436 | | Mjesto: Split |
|
Upisano: Ned Sij 23, 2011 1:13 am Naslov poruke: |
|
|
Problem se može riješit tako da se napravi žljeb na kobilici i onda se letvica ubaci u njega. _________________ www.aquosus.net , u škveru Bounty i Cutty Sark, na čekanju Wasa i Royal William |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| barba
|
Upisano: Uto Velj 01, 2011 10:43 pm Naslov poruke: Evo još slika štilca izradi |
|
|
Ima dosta poštelavanja, što bi moj stari meštar rekao "upasovati". Rekao sav da je to po nekom planu u kooperaciji kuma i moje malenkosti, drugi štilac bi bio vjerojatno bolji, ali ovoga sigurno neću otpisati.
Vodena linija
Pašaman
Slike štilca i detalja palube
Za sada toliko od štilca, mislio sam da ću ga uspjeti lakirati prije nego odem, ali nije još spreman, treba riješiti jiš dosta sitnica. Slike jesu kakve jesu. Lakiranje jedva čekam, ali to ne treba raditi u žurbi.
pozdrav od barbe
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Lale
 | | Član od: 03 Ruj 2008 | | Poruke: 436 | | Mjesto: Split |
|
Upisano: Čet Velj 03, 2011 9:53 am Naslov poruke: |
|
|
Pomalo vrag odnija prišu.  _________________ www.aquosus.net , u škveru Bounty i Cutty Sark, na čekanju Wasa i Royal William |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| miro
 | | Član od: 16 Svi 2010 | | Poruke: 46 | | Mjesto: st. toplice |
|
Upisano: Sri Velj 09, 2011 8:33 pm Naslov poruke: |
|
|
| ko pomalo gre prin dojde. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Dida
|
Upisano: Sri Velj 09, 2011 10:15 pm Naslov poruke: |
|
|
Sve lijepše izgleda!  _________________ Pozdrav,
Dida |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| barba
|
Upisano: Sri Ožu 23, 2011 12:47 pm Naslov poruke: Novosti na štilcu |
|
|
Pozdrav svima
Evo, pomaknuo sam se i ja pa da vam pokažem napredak. Maketa je skoro do kraja lakirana, mislim da će još jedna ruka laka bidi dovoljna.
Moj zaključak za sada je da mi je kruška za oplatu prva liga, trešnja za palubu je malo tamna. Svejedno ga volim . |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Leo - zd
 | | Član od: 16 Pro 2008 | | Poruke: 2530 | | Mjesto: Zadar |
|
Upisano: Sri Ožu 23, 2011 8:37 pm Naslov poruke: |
|
|
Da "svejedno ga volim"
pa izvrsno je
skoro pa je prodaš za tikovinu..
kapa doli meštre |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|