Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Dornier Do-17Z 1/48
Idi na stranicu Natrag  1, 2, 3

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovi, helikopteri
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
dr. vlado

Član od: 12 Ožu 2008
PorukaUpisano: Sri Lip 22, 2011 6:38 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ovo je maketarstvo, bravo, Tomo! Very Happy
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Tomo

Član od: 06 Stu 2005
Mjesto: Varaždin
PorukaUpisano: Pet Lip 24, 2011 10:11 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Fotke eksterijera...

Bio sam spominjao da sam odrezao sve kontrolne površine. Incijalno mi to nije bio plan, ali ovi aktuatori krilaca kako ih daje Classic Airframes natjerali su mi suze na oči. Srce bi me bolilo da sam to ostavio tako. Kad sam to već rezao dole onda sam odmah odrezao cijela krilca.

Ispupčenja gondola motora na krilima su dani kao poseban dio i kad se zalijepe dosta strše. Na pravom Dornieru je taj spoj blag i aerodinamičniji. Zato sam kitom stopio grbe s krilom. Prvo pravilo sklapanja short run maketa. Tuba s kitom uvijek mora biti nadohvat ruke.

Ako bi vam rekao da Do-17 ima na desnom krilu reflektor i pitot cijev, sigurno bi se zapitali a zašto Classic Airframes nije dao ni naznake tih detalja u svoj 50-70 eura vrijednoj maketi? Pa i ja sam se isto to zapitao.

Inače, gondole motora su dane iste, što znači da se dobivaju dvije lijeve ili dvije desne (ne sjećam se sad), a ne lijeva i desna. Stoga je pripasavanje i fit gondola katastrofa. Kitanja kao u priči, a mali dio toga je vidljiv na slici gore. Spoj gondole i napadne ivice krila ima procjep od nekih pola centimetra!

Nakon puno skidanja viška plastike i drajfitanja uspio sam natjerati krilo i trup skupa. Kao što se vidi iz slike samo najgrublja sila u kombinaciji s cjenofixom i epoksidnim ljepilom je dovoljno jaka da slomi otpor Classic Airframesa. Plastika je krckala dok sam to lijepio. Još jedna dokaz da je maketarstvo hobi samo za prave muškarce! Very Happy

Oplata motora. Sad se opet vraćamo na rane i kasne Z-2 ili Z-3. Classicova maketa (bar finski boxing kojeg sam ja slagao) je čudan mix karakteristika ranih i kasnih Do-17Z. Npr. dobije se kasnija izvedba antene u kučištu na canopiju, ali se dobije ranija izvedba ispušnika motora gdje dvije cijevi auspuha vire iz oplate motora. E sad, bilo je i takvih legionarskih Do-17Z (govorim isključivo o drugoj rundi s kodovi A1 ne onima s 5K) npr. A1+AZ, ali svi ostali za koje postoje fotke pokazuju da se radi o kasnom Z-2 ili Z-3 jer imaju interne ispušnike (veliki maketarski juhu! jer ti s internim ispušnicima imaju duge crne tragove čađe preko krila, za razliku od ovih s vanjskim ispušnicima, a mi maketari volimo čađave avione). Zato sam pokitao otvore za ispušnike. Vidljive su dvije usporedne panelne linije između otvora za ispušnike. Na pravom Do-17 ovo nisu linije već ispupčene trake lima. To sam napravio od stirena.

Obojan spiner. Napatio sam se dok ga nisam obojao. U biti jedini kompliciraniji spiner koji sam bojao u životu su oni spiralni na messerima. Da li su mogli to izvesti još kompliciranije?

Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail Posjeti web-site
Tomo

PorukaUpisano: Uto Lip 28, 2011 11:21 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Malo o staklima.

Nosno staklo kako ga daje Classic Airframes ima simetričan okvir, što je pogrešno. Ako pogledate fotografije Do-17Z odnaprijed vidi se da okvir nije simetričan. Na slici dolje plavo je označen pogrešan framing, a crveno framing kako bi tebao u stvari izgledati. Osim te greške staklo je debelo kao i sam framing.

Alternativa je vakform od Falcona ili Squadrona rađeni za Hobbycraft. Ja imam od Falcona i mogu reći da je framing točan i debljinom i (a)simetričnošću. Nažalost ne paše na Clasicovu maketu (preuzak je).
Dilema je bila dali li dorađivati oblik nosa da paše na Falconov vakform ili odustati od vakforma i popravljati nosno staklo iz kita. Odlučio sam se za ovo drugo. Evo slike izbrušenog netočnog okvira, ali prije poliranja i izrade novog točnog.

Gornje glavno staklo kako ga daje Classic je osim kučišta antene koje je kasno u svim svojim karakteristikama rano, što znači da nema dva dodatna MG-15 na bokovima, nema graničnika za strojnice koji sprečavaju da strijelac propuca vlastiti avion, a fali i okvir bočnih kliznih prozorčića.

Na slici dolje je crveno označeno gdje sam izbušio rupu za dodatne strjnice na bokovima i gdje treba doći okvir kliznog prozora pilota.

Koristio sam Techmodove dekale s kojima se dobivaju i Montexove vinil maske baš za Classic Airframesov Do-17Z. Nažalost, osim što maske odgvaraju netočnom framingu makete, kao što to zna biti sa vinil maskama, skupile su se tako da uopće ne odgovaraju maketi. Oko svake maske sam morao Tamiya trakom raditi novu masku.

Glavni canopy je širi od same makete pa kad ga stavite imate ružnu stepenicu. Stoga sam kitom doradio oblik trupa (bijelo na ovoj lošoj slici je kit)...

...a nakon lijepljenja stakala još jedamput sve prekitao i izbrusio da stopim staklo s trupom.

Nijedno staklo nažalost uopće ne nasjeda dobro. Na slici gore se vidi gdje je sve kitano donje nosno staklo. Za trbušnog strijelca nemam fotku, ali je nažalsot preširoko pa je isto dosta kitano da se stopi s trupom.

Mogao sam birati da li želim gadnu rupčagu na donjem nosnom staklu i nosnom staklu. Odlučio sam se za ovo drugo stoga je rupa između trupa i stakla velika gotovo 1 mm! Na slici dolje je već zapunjena stirenom i u grubo izbrušena.

I spremni za bojenje . S lijeve strane glavno staklo ipak sjeda nešto bolje pa nije bilo potrebno toliko kitati.

U konačnici, nije savršeno, ali izgleda prihvatljivo s obzirom da sam bio na rubu ponora s tim staklima.

Natrag na vrh
slider
Gost
PorukaUpisano: Sri Lip 29, 2011 2:40 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

preshading ????? Shocked Shocked Shocked
čut ćeš me u subotu..... Cool
kaj se makete tiče, respect jong padavan....... Jedi warrior Very Happy
Natrag na vrh
Miros

Član od: 16 Lis 2005
Mjesto: Osijek/Tenja
PorukaUpisano: Sri Lip 29, 2011 3:45 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Lud Ovo već naginje u mazohističku sferu, al uživam sa svakom novom fotkom.
Vulkanizer

Član od: 13 Lip 2009
Mjesto: Le Bourget
PorukaUpisano: Sri Lip 29, 2011 7:25 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Hm, hm.
'''Dok neki maketari ostaju vjerni potpuno ćistoj maketi ,večina pokušava svojoj maketi dati što autenčniji izgled,što uključuje i weathering'''''
kraj citata. Cool
Sad Slide ima djelom i pravo, na gornjim plohama pogotovo ispod dva sloja ''dubokih''boja prešejding neće biti dovoljan ali zato postoji post šejding.Zasad ide taman kako treba ,pratim Very Happy
Tomo

PorukaUpisano: Sri Lip 29, 2011 9:13 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

slider Napisao/la:
preshading ????? Shocked Shocked Shocked
čut ćeš me u subotu..... Cool

Jest vala Slajdo, preshading. A bit će i postšejding i fakšejding i svaki drugi šejding kojeg je Miguel J. dosad smislio. Šta ćeš druga su vremena, trebamo prigrliti suvremene maketarske tehnike. Vidiš da ovi mladi lavovi te ne shvaćaju ozbiljno ako nemaš šejdinge, pigmente, filtere, promodeler washeve, radove na forumu i profil na Facebooku. Very Happy
Zato ću i ja lupiti jedan "filter" kad ga s klocni dignem na kotače. Da mi je ispao bolje stavio bi neku finu uvoznu brlju iz Mig Abtailunga, a ovako ću sam smučkati neki zagorski delanec, kao nekad kad nismo još znali da se to zove filter. Very Happy

Nego...

vulkanizer Napisao/la:

Hm, hm.
'''Dok neki maketari ostaju vjerni potpuno ćistoj maketi ,večina pokušava svojoj maketi dati što autenčniji izgled,što uključuje i weathering'''''

...Slajdo, pa ti si kao političar. Sam se ne držiš onoga što si propisao! Laughing
Natrag na vrh
slider
Gost
PorukaUpisano: Sri Lip 29, 2011 9:30 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Tomo Napisao/la:
[
...Slajdo, pa ti si kao političar. Sam se ne držiš onoga što si propisao! Laughing

oces dokaz da nije tak??? Cool
ps TI imas frofil na facebooku???????? ide smak svijeta....xexexexe
Natrag na vrh
Tomo

PorukaUpisano: Sri Lip 29, 2011 9:39 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

slider Napisao/la:

ps TI imas frofil na facebooku???????? ide smak svijeta....xexexexe

Bog s tobom. Nemam profil, dakle ne postojim! Wink
Natrag na vrh
hornet

Član od: 17 Lis 2005
PorukaUpisano: Čet Lip 07, 2012 3:58 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

U novom broju VP-a članak o ovdje spomenutom prebjegu i razgovor s oba živuća učesnika (usklopu članka je i podčlanak o ovoj maketi)

+ Članak o legiji kao uvertira na brzo izlažeću knjigu u večernjakovoj ediciji

ps
ispričavam se zbo dizanja teme iz naftalina
Tomo

PorukaUpisano: Čet Lip 07, 2012 9:37 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

hornet Napisao/la:

ps
ispričavam se zbo dizanja teme iz naftalina

Ništa, ništa, ionako bi je ja uskoro digao iz naftalina sa fotkama napretka... Very Happy

Ali kad si je već probudio, malo sam ga trošio u ovih zadnjih godinu dana. Većinom uljni wash, ali probao sam novu tehniku koja mi je pala na um, vezana uz tragove plinova iz auspuha. Ovi "kasni" Z-eovi imaju interne ispušnike, pa su svi gadno prljavi preko krila jer dim ide ravno na krila i gondole motora. E sad nisam želio samo ih zacrnit pa sam prbao nešto novo.
Prvo sam lupio crne tragove (Alclad smoke) preko krila i horizontalaca, a onda sam sivim pigmentom razrijeđenim u terpetinu prešao preko toga da simuliram tragove teškog života na ruskom frontu i silovanja trotl kvadranta od strane pilota. Very Happy
Puno puta sam radio tragove čaši, ali nikad ovako. Što mislite, kako je ispalo? Meni se dosta sviđa.

Natrag na vrh
Bero

Član od: 28 Pro 2008
PorukaUpisano: Čet Lip 07, 2012 10:08 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Nisam stručan ali jako lijepo mi izgleda.
Članak u VP je ugodno iznenađenje samo šteta što su fotke male.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Antun Janković

Član od: 04 Kol 2008
Mjesto: Swansea
PorukaUpisano: Čet Lip 07, 2012 11:17 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Izgleda svjetski !!!!
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovi, helikopteri Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu Natrag  1, 2, 3
Stranica 3/3

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma