Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Somi
| | Član od: 18 Lis 2010 | | Poruke: 272 | |
|
Upisano: Pon Lip 20, 2011 8:18 pm Naslov poruke: Problem sa ocima od AB-a? |
|
|
Mozda ova tema i nije za ovu rubliku, ali s obzirom da sumnjam na AB, stavio sam je ovde.
Kupio sam AB u septembru prosle godine. U decembru mi se pojavio "cmicak" na oku. To je nesto kao bubuljica (akna) na kapku. Inace imam preko preko 30 godina i nikad nisam imao nista slicno. Normalno, prestravio sam se, otisao kod ocnog i on mi je rekao da drzim toplo jaje na oku 3 puta po 5 minuta dnevno i trebalo bi da prodje. (ala mu je recept... ) U svakom slucaju, to je pomoglo i taj cmicak je nestao. Posle toga mi se isto pojavilo negde u februaru, na drugom oku, pa u aprilu, na onom prvom... a cini mi se da mi se i sad pojavljuje.
Inace, imam malo dete, pa ne mogu bas da koristim AB svakog dana. U stvari koristim ga samo kad posaljem zenu od kuce na par dana i tada sam nemilosrdan. Spricam po ceo dan, a kad se kompresor pregreje, stavim ga ispod klime i ukljucim na najjace, pa opet. To sam radio prethodna 3 dana. Malo sam razmislio i shvatio da sam i u periodu kad su mi se pre toga pojavljivali ti "cmickovi" bio surov prema ABu.
Da li je moguce da je od toga? Da li je neko imao slicne probleme? ...inace, uglavnom koristim enamel boje i razredjujem ih nitrom.
Znam da ce vecina reci "idi pa pitaj doktora", ali mi je to krajnja varijanta, jer smatram da su svi oni diplomirani hipohondri koji ce se uzasnuti kad cuju da ja koristim farbe, a nisam prekriven sa bar tri sloja plasticnog zastitnog odela i sa gas maskom punom aktivnog uglja. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Mario
 | | Član od: 15 Lis 2005 | | Poruke: 3139 | | Mjesto: Zagreb-Lučko |
|
Upisano: Pon Lip 20, 2011 8:25 pm Naslov poruke: |
|
|
Vjerojatno imaš neku alergiju na boje isto ko i ja,nepodnosiš neke supstance u boji kojih ima mali milijun ak kužiš,a koja je to supstanca i ja nemam pojma ali mi ide o..... u pravom smislu riječi .Uglavnom i meni ide na oči ali ne kao tebi . _________________
Visit my page:"MT-Style"
Mario: poruka promijenjena dana: Pon Lip 20, 2011 8:27 pm; prepravljeno ukupno 1 puta |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Bero
| | Član od: 28 Pro 2008 | | Poruke: 775 | |
|
Upisano: Pon Lip 20, 2011 8:26 pm Naslov poruke: |
|
|
| Zašto ne probaš koristiti zaštitne naočale. Pored maske to je isto preporuka kad se radi AB-om. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Mario
|
Upisano: Pon Lip 20, 2011 8:29 pm Naslov poruke: |
|
|
| Bero Napisao/la: | | Zašto ne probaš koristiti zaštitne naočale. Pored maske to je isto preporuka kad se radi AB-om. |
Izgleda da bi te naočale trebale dobro dihtat isto ko i maska da ima što bolji filter za neke supstance u bojama(svih vrsta). _________________
Visit my page:"MT-Style" |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Somi
|
Upisano: Pon Lip 20, 2011 9:40 pm Naslov poruke: |
|
|
| Citat: | | Izgleda da bi te naočale trebale dobro dihtat isto ko i maska da ima što bolji filter za neke supstance u bojama(svih vrsta). |
to je i meni palo na pamet. mislio sam da izmem one naocare za plivanje (ne za gljuranje).
...probacu da ih nabavim, pa cu javiti kakvi su rezultati. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Mario
|
Upisano: Pon Lip 20, 2011 9:50 pm Naslov poruke: |
|
|
| Somi Napisao/la: | | Citat: | | Izgleda da bi te naočale trebale dobro dihtat isto ko i maska da ima što bolji filter za neke supstance u bojama(svih vrsta). |
to je i meni palo na pamet. mislio sam da izmem one naocare za plivanje (ne za gljuranje).
...probacu da ih nabavim, pa cu javiti kakvi su rezultati. |
a stvar je i da udišeš te sve raspršene supstance u bojama koje koristiš,a ovi svi dostupni filteri za civilnu upotrebu su u k...,možda vojska zna o ćemu je rječ,imaju bolje filtere,ali nemoj brate mili toliko isprobavat na sebi boje,pa nisi pokusni kunić,sorry al i meni boje škode i to vrlo opasno ali ipak polako sklapam i bojam,ako ćeš isprobavat javi rezultate,pozdrav  _________________
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Somi
|
Upisano: Pon Lip 20, 2011 10:30 pm Naslov poruke: |
|
|
Ma ne planiram da pijem razredjivac ili prskam u oci, ali kao sto sam vec rekao, nemam vremena ni prostora da svaki dan bojim. Mogu po malo da lepim, smirglam i tome slicno, ali za bojanje treba da "zasmrdim" celu kucu i da se popnem ukucanima na glavu sa bukom od kompresora, tako da koristim maximalno priliku kad odu na par dana negde. To znaci da intezivno koristim i nitro i white spirit i uljani razredjivac i ko zna sta jos na 2-3 dana, sa vrlo kratkim pauzama. Sinoc sam, na primer, bojao do 6 ujutru, jer mi se zena sa malim vratila danas, a kuca je morala da stigne da se provetri.
...muke su to... nemoj nikad da se zenis, ako nemas sobu samo za sebe. ...i nemoj da pravis decu koja su osetljiva na nitro razredjivac!  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Mario
|
Upisano: Pon Lip 20, 2011 10:32 pm Naslov poruke: |
|
|
| Somi Napisao/la: | Ma ne planiram da pijem razredjivac ili prskam u oci, ali kao sto sam vec rekao, nemam vremena ni prostora da svaki dan bojim. Mogu po malo da lepim, smirglam i tome slicno, ali za bojanje treba da "zasmrdim" celu kucu i da se popnem ukucanima na glavu sa bukom od kompresora, tako da koristim maximalno priliku kad odu na par dana negde. To znaci da intezivno koristim i nitro i white spirit i uljani razredjivac i ko zna sta jos na 2-3 dana, sa vrlo kratkim pauzama. Sinoc sam, na primer, bojao do 6 ujutru, jer mi se zena sa malim vratila danas, a kuca je morala da stigne da se provetri.
...muke su to... nemoj nikad da se zenis, ako nemas sobu samo za sebe. ...i nemoj da pravis decu koja su osetljiva na nitro razredjivac!  |
genij ,zapamtit ću savjet  _________________
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| zzed
| | Član od: 15 Svi 2009 | | Poruke: 124 | | Mjesto: zg |
|
Upisano: Uto Lip 21, 2011 10:10 pm Naslov poruke: |
|
|
ne znam je li to povezano s upotrebom airbrush-a, ali generalno, diranje očiju ili trljanje, a osobito nečistim prstima može ti izazvati tu pojavu
ukoliko nosiš kontaktne leće, vrijeme je da ih hitno zamijeniš za nove |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| zilkan
 | | Član od: 26 Stu 2007 | | Poruke: 1169 | | Mjesto: oko Bjelovara |
|
Upisano: Uto Lip 21, 2011 10:43 pm Naslov poruke: |
|
|
Ako mozes prijedji na akrile. Par ljudi sam cuo da im smetaju enamelke, i narocito nitro
LP
Ilija |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| imotskisuzuki
 | | Član od: 13 Stu 2009 | | Poruke: 114 | | Mjesto: Makarska |
|
Upisano: Uto Lip 21, 2011 11:40 pm Naslov poruke: |
|
|
| Problem ćeš riješiti akril bojama, nema mirisa nikome nesmeta, otkada mi je beba došla u kuću ima 2mj. koristim samo akril, zadovoljan ja a pogotovo žena. I riješit ćeš problem sa očima. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Somi
|
Upisano: Uto Lip 21, 2011 11:51 pm Naslov poruke: |
|
|
| Citat: | | Ako mozes prijedji na akrile. |
To mi je i ideja. Poceo sam polako da prelazim, ali je problem u tome sto imam vec dosta enamel boja koje koristim bukvalno po kap-dve da bih dobio odredjene nijanse, tako da cu biti osudjen na njih jos neko vreme (sem ako ih ne pobacam i kupim iste akrilke, sto bi bio noz u srce mom novcaniku. ...a i mojoj zeni! )
Nego, postoji tu jos jedan problem... cini mi se su akrilne boje dosta "suvlje" od enamelki. Daleko mi je lakse da radim sa enamel, nego sa akrilnim. Pre neki dan sam dobio savet na ovom forumu (nisam siguran od koga) da probam da ih razblazim tekucinom za pranje prozora, ali jos to nisam uradio. Ako to uspe, mozda pokusam da prodam ove enamelke sto imam i kupim akrilne.
...bila bi fora da se ispostavi da mi smeta i tekucina za pranje prozora!  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| zilkan
 | | Član od: 26 Stu 2007 | | Poruke: 1169 | | Mjesto: oko Bjelovara |
|
Upisano: Pet Lip 24, 2011 12:02 pm Naslov poruke: |
|
|
Tekucina za pranje stakala, ili dodas 2-3 kapi detergenta za sudje u decilitar vode i isto tako mozes razrjedjivati akrile. Eventualno ako ce ti se jako susiti, nabavi retarder za akrile. Enamelke su i meni zgodnije za upotrebu, no ako ti je u pitanju zdravlje, nemoj razmisljati uopce da ih se ostavis
LP
Ilija |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|