Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Dida
 | | Član od: 05 Velj 2007 | | Poruke: 1054 | | Mjesto: Sisak |
|
Upisano: Čet Jul 21, 2011 10:12 pm Naslov poruke: |
|
|
| Tomislav Viljetić Napisao/la: | Hvala Bogu, sada sam mirniji. Moram zapalit sviću Sv.Mikuli. Već sam pomislio da je kriva rafinerija u Sisku.
Pozdrav, Nostromo |
Skoro da i nisi krivo pomislio. Ovo vidim sa svog prozora, kada stvari pođu po zlu:
Ovo je bilo daleko oko 2 km od moga ulaza.  _________________ Pozdrav,
Dida |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Masster
 | | Član od: 25 Lip 2011 | | Poruke: 9 | | Mjesto: Šibenik |
|
Upisano: Sub Jul 23, 2011 6:13 pm Naslov poruke: |
|
|
Dida s užitkom sam pogledao tvoj editorijal o gradnji leuta...s obzirom da posjedujem gajetu (pravu drvenu hrast-bor) staru samo 57 godina svaka čast na vjernosti izrade...samo da znas tako se inače radilo večina drvenih brodova a i usporedio sam tvoj rad sa pravim kod kalafata (neke stvari si radio kao u škveru samo umanjeno)..
Svaka čast...(ja još proučavam za prvi model) |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Dida
|
Upisano: Sub Jul 23, 2011 9:55 pm Naslov poruke: |
|
|
Hvala Masster!  _________________ Pozdrav,
Dida |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Dida
|
Upisano: Sri Jul 27, 2011 3:02 pm Naslov poruke: |
|
|
| Masster Napisao/la: | | ...s obzirom da posjedujem gajetu (pravu drvenu hrast-bor) staru samo 57 godina ... |
Ako imaš koju fotografiju detalja svoje gajete, bi li htio postavit poneku na forum? Mislim da bi bilo vrijedno tako nešto imati na forumu.
Hvala! _________________ Pozdrav,
Dida |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Masster
 | | Član od: 25 Lip 2011 | | Poruke: 9 | | Mjesto: Šibenik |
|
Upisano: Sub Jul 30, 2011 8:32 pm Naslov poruke: |
|
|
Slikacu i postavicu na forum...rebra; izgled i ostalo; samo nije armana (spremna za jedrenje) ... inače gajete je građena u trogiru 1954; a kod nas je od 1960.
Pozz |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Dida
|
Upisano: Uto Kol 02, 2011 10:55 pm Naslov poruke: Šablona za izradu palube |
|
|
Šablona za izradu palube je u zvršnoj fazi izrade:
 _________________ Pozdrav,
Dida |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Dida
|
Upisano: Ned Kol 14, 2011 1:46 pm Naslov poruke: |
|
|
Vide se utori u koje će doći uzdužni elementi konstrukcije palube:
Dida |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Tomislav Viljetić
 | | Član od: 01 Ruj 2007 | | Poruke: 190 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sri Kol 17, 2011 3:54 pm Naslov poruke: |
|
|
Bok Dida, uz dužno poštovanje tvojoj preciznosti i mozda nepotrbnim naprima, slobodan sam prinjetiti neke nepravilnosti glede uzdužne čvrstoće palube. iastina, postoji ali samo oko santine, centralnog dijela leuta, i oko provene i krmene purtele. Sve ostalo je nepotrebno, jer ukopaš li uzdužnu provezu u sponju - iliti katinu, i to na dva mjesta, debelo umanjuješ njeu poprečnu čvrtoću. I kaj mi veli Zustović? Ma ke monade, vechio, - od prove do santine 4 katine 3 x debljine lakoća a put kerme 3. Koliko sam razumio, uzdužnu čvrstoću čine trenice palube.
Sponje se ne oslanjaju na rebar nego isključivo na prikovidure. Osobno provjerihu literaturi: Čehović,Split,1938; Lepeš,Split 1963.
Glede preluka palube.Leut za visoko more B/2 = 25 , a za ostale B/2 = 50. - što bi htio rijet - podebljaj to malo, nemoj patiti od sindoroma Berge. Mislim na Vangu i Istru.
Ako govorim o, osobnom, a i mišljenju svih drvobrodomaketara na forumu, ponosni smo što te imamo.
Priča iz tratorije " Poli dvi murvi" - ženska čeljad, ako bi se vozile va leutu, ne bi smile veslat prvo livo i zadnje kermeno veslo, ne bi smile bit va leute ako bi se šlo na idro. Ako bi ih bilo više, stale bi va santine sa kumpirima, kupusom, ovcama, pasima i tovarima. Gaetano Orsini, 96 g.
Zabilježeno jutros u 10.30 u Plominu, Istria.
Pozdrav, Nostromo. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Dida
|
Upisano: Sri Kol 17, 2011 6:13 pm Naslov poruke: |
|
|
Bok Nostromo!
Sve, što si mi napisao, pažljivo sam pročitao i spremio za buduće projekte.
| Tomislav Viljetić Napisao/la: | | ... slobodan sam prinjetiti neke nepravilnosti glede uzdužne čvrstoće palube... |
Je, to je istina što se čvrstoće tiče. Jedan od problema je što sam brod išao raditi, a da nisu bili gotovi svi nacrti. Tako sam se doveo u situaciju da u jednom trenutku nemam kuda. Napravljeni dio broda mi diktira što ću i kako napraviti u slijedećem koraku. S druge strane je dobro: ljudi vide što radim, pa komentiraju napravljeno.
Vidim da imaš dosta literature o starim brodima. Izgleda da nije točno da ništa o njima nije napisano, treba samo znati gdje je to zakopano.
| Tomislav Viljetić Napisao/la: | ... Glede preluka palube.Leut za visoko more B/2 = 25 , a za ostale B/2 = 50. - što bi htio rijet - podebljaj to malo, ...
|
Reci mi još samo što bi bilo "B"? Visina preluka u milimetrima na glavnom rebru? Što se terminologije tiče, na FSB-u su nas učili (šezdesetih godina prošlog stoljeća) da je preluk poprečno zakrivljenje palube, a skok palube da je zakrivljenje u uzdužnom smjeru broda.
| Tomislav Viljetić Napisao/la: |
Zabilježeno jutros u 10.30 u Plominu, Istria... | Lako tebi kada si na moru...
Lijep pozdrav iz zagrijanog Siska  _________________ Pozdrav,
Dida |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Dida
|
Upisano: Sri Kol 17, 2011 6:38 pm Naslov poruke: |
|
|
Ovako sam zamislio izraditi palubu:
Dida |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Tomislav Viljetić
 | | Član od: 01 Ruj 2007 | | Poruke: 190 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sri Kol 17, 2011 10:53 pm Naslov poruke: |
|
|
Bok,Dida. Da, mislimo isto - visina preluka je najveća u simetralnoj ravnini glavnog rebra i iznosi 1/50 ili 1/25 širine leuta mjereno na glavnom rebru. Po proračunu za LOD 510 mm, uzevši konstantu 1:3 odnosa dužine prema širini, B širina glavnog rebra bi bila 170 mm dijeljeno s dva , da dobijemo B/2 = 85 MM. Ako uvrstimo faktor ribarice od 25, dobijemo visinu po simetrali glavnog rebra od 6,8 mm. Izračun je na četiri polja i tri intermedijalne točke u simetralama ishodišta 22,5, 45,0 i - 22,2 stupnjeva. Proračun bi tbalo napraviti za svaku sponju, jer je B/2 promjenjiva veličina. Pričekaj poštara Gabrijela.
Pozdrav, Nostromo. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| theone365
 | | Član od: 13 Pro 2010 | | Poruke: 135 | | Mjesto: Split |
|
Upisano: Čet Stu 24, 2011 5:53 pm Naslov poruke: |
|
|
| dida di je zapelo???????????????? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Dida
|
Upisano: Čet Stu 24, 2011 6:13 pm Naslov poruke: |
|
|
Ma, uhvatila me slavonska fjaka!  _________________ Pozdrav,
Dida |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| theone365
 | | Član od: 13 Pro 2010 | | Poruke: 135 | | Mjesto: Split |
|
Upisano: Čet Stu 24, 2011 6:23 pm Naslov poruke: |
|
|
| ja san se pripa da te tomislav štufa... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Dida
|
Upisano: Čet Stu 24, 2011 6:28 pm Naslov poruke: |
|
|
Nije, nije. Tomislav i ja se jako rado dopisujemo i razmjenjujemo mišljenja. _________________ Pozdrav,
Dida |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|