Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Leo - zd
 | | Član od: 16 Pro 2008 | | Poruke: 2530 | | Mjesto: Zadar |
|
Upisano: Pon Ruj 05, 2011 10:37 am Naslov poruke: GB 1/144 TORNADO ECR "TIGERMEET '98" - Revell |
|
|
Evo i ja započeo s najboljim namjerama da ga i dovršim unutar roka
Maketa je Revellova, samo ću, kako ih imam i novije i starije ECRove, koristiti plastiku novog ECRa(trenutno u katalogu revella) a dekale ću koristiti stari, ovaj sa slike jer mi se sviđa shema, nadajmo se da ću uspijeti polijepiti sve šare
Odljevak novog je jako lijep, svijetlo siva plastika (usput nije mi jasno zašto su za drugog tigermeetera IDS varijantu ubacili tamno zelenu plastiku ?? )
Paneli su decentno urezani, jedino mi se čini da su prenaglašena i udubljenja i ispupčenja na naoružanju (pogotovo na Sidewinderima)
Lijep je i komplet podvjesive opreme, dva rezervoara, dva sidewindera, dva harma te podovi za elektroniku i zaštitu.
Problem su debljine elemenata koji su i u stvarnosti tanki (poklopci, krilca...)
Kokpit je dan kao kadica sa bočnim konzolama te glavnim pločama, koristit ću dekale, sjedala su semplificirana shodno mjerilu.
Canopy je prilično debel iako je dobre prozirnosti...
Evo to je u kratkim crticama nabacano o maketi.
Polijepio stražnji dio trupa sa krilima i vertikalcem,
Krila sam fiksirao u otvorenom položaju, nije mi baš jasna funkija zakretanja a i ako ih se ostavi slobodnima uz problem zakreta podvjesnih točki ostaje klimavost.
Usisnici nisu zalijepljeni na prednji dio trupa, treba obraditi debljinu ulaznog ruba.
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| killa
 | | Član od: 15 Ruj 2009 | | Poruke: 2325 | |
|
Upisano: Pon Ruj 05, 2011 10:47 am Naslov poruke: |
|
|
Lijepo za sada,zanima me dalje . |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Leo - zd
|
Upisano: Pon Ruj 05, 2011 11:51 am Naslov poruke: |
|
|
Pitanje; u biti je OT ali i problem
gdje nabaviti u Hr Surfacer ??
trebam kitati zazor vertikalca a bilo kakav "normalni" kit je pregrub a i mjesto kitanja nije najzgodnije  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| killa
|
Upisano: Pon Ruj 05, 2011 12:54 pm Naslov poruke: |
|
|
| U Hr Surfacer tesko,opcija je malo razrjediti kit,pošto to nikada nisam radio neću pisati kako se to radi da vas ne zeznem.Javiti če se neko sigurno. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Leo - zd
|
Upisano: Pon Ruj 05, 2011 1:35 pm Naslov poruke: |
|
|
Ma imali su ga prije u Balisti ali nisam na vrijeme uzeo jer sam već imao  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| veliko_pile
 | | Član od: 26 Svi 2008 | | Poruke: 3087 | | Mjesto: Rijeka |
|
Upisano: Pon Ruj 05, 2011 1:38 pm Naslov poruke: |
|
|
dobro pitanje za sufracera, kod zadnje narudzbe u 5. mj balista mi je rekla da ce mi ga narucit i poslat, eto 5.9 je a ne javljaju se vec mj dana na mailove. Ja sam probao razrijedit tamiya kit sa nitrom, sintetickim i sl..ali nije to to _________________ ...::Carpe Diem::... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| killa
|
Upisano: Pon Ruj 05, 2011 1:42 pm Naslov poruke: |
|
|
| Ja sam bio kod Baliste krajem 7. mjeseca,ima još neke kistove i nešto Valejo i Gunze boja.Par maketa i ona nochova stabla. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| tole
 | | Član od: 12 Ožu 2008 | | Poruke: 1117 | |
|
Upisano: Pon Ruj 05, 2011 2:08 pm Naslov poruke: |
|
|
Ova Revellova maketa je izvrsna i kad završiš izgledat će odlično. Za kitanje probaj taktiku brisanja acetonom, već je to opisano negdje na forumu, ali ukratko: pokitaš željeno mjesto s kitom (ja koristim dvokomponentni auto kit, za ostale kitove ne znam) i prije nego se potpuno osuši (2-3 min) višak obrišeš s krpicom natopljenom acetonom (za ovo koristi Afrodita plavi aceton). Kit ti ostane samo u utorima. idealno za spojeve krila i vertikalaca, radio sam tako i rezultat je odličan.
Pozdrav _________________
Group build - metal finish battle |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Leo - zd
|
Upisano: Sub Lis 08, 2011 3:52 pm Naslov poruke: |
|
|
Dakle evo par pitanja za tornado znalce
ispod/straga ima kuku za sajlu na nosaću?, nije jasno na slikama, britanski ih imaju a talijanski i njemački nemaju (bilo bi logično)
izluđuje me i treći nosać za podvjesno naoružanje ispod trupa .. na nekim slikama izgleda da ga ecr-ovi (njemački) imaju a na drugim ne?, na mom primjerku nije jasno jer se baš na slikama i ne vidi
e da trenutno pržikam prste u pokušaju izvedbe vacumformed canopya jer je onaj originalni predebel a ima i spoj na sprue na pogrešnom mjestu
izluđuje me i kut otvora krila, naime urezi koji označavaju pretkrilca su očigledno krivi jer kad se krilo postavi u maxs otvoreni položaj (kut provjerio po svim nacrtima) pretkrilca završe u fiksni dio trupa, nije puno koji mm ali smeta. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Boris G.
 | | Član od: 03 Ruj 2007 | | Poruke: 3973 | | Mjesto: SPLIT |
|
Upisano: Sub Lis 08, 2011 9:32 pm Naslov poruke: Re: GB 1/144 TORNADO ECR "TIGERMEET '98" - Revell |
|
|
| Leo - zd Napisao/la: |
Krila sam fiksirao u otvorenom položaju, nije mi baš jasna funkija zakretanja a i ako ih se ostavi slobodnima uz problem zakreta podvjesnih točki ostaje klimavost.
|
Uvlačejem i izvlačenjem krila mijenja se njegov profil tj. površina. Pri većim brzinama potrebna je manja površina krila pa se uvlačenjem potrebna površina krila svodi na optimalan odnos otpora i uzgona (znam da sam blesavo objasnio, al' ne znam bolje). Ukratko, manja brzina (polijetanje i slijetanje) izvučena krila a brzi let uvučena krila. Na pravom avionu piloni za oružje na pomičnom dijelu krila prate izvlačenje i uvlačenje krila tj. pomiču se tako da su uvijek paralelni s osi zrakoplova. Na maketama je mogućnost pomicanja krila napravljena samo da bi se krila po želji mogla fiksirat u bilo kojem položaju a ne da bi se ostavila pomičnima. _________________ MAK "Reoplan" |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Boris G.
|
Upisano: Sub Lis 08, 2011 9:37 pm Naslov poruke: |
|
|
| Leo - zd Napisao/la: | Dakle evo par pitanja za tornado znalce
ispod/straga ima kuku za sajlu na nosaću?, nije jasno na slikama, britanski ih imaju a talijanski i njemački nemaju (bilo bi logično)
|
Nisam Tornado znalac ali pretpostavljam da je to zato jer su u vrijeme kad su te zemlje zajedno razvijale Tornada britanci imali veeliki nosač aviona (kojeg su u međuvremenu rashodovali zbog recesije), njemci nisu nikad imali nosač pa im kuka ni ne treba a talijani ga imaju ali je malecki pa su za njega kupili Hariere od britanaca, pa ni na njihovim Tornadima kuka nije potrebna.  _________________ MAK "Reoplan" |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Sub Lis 08, 2011 11:59 pm Naslov poruke: |
|
|
Kuka na Tornadima nema nikakve veze sa nosačima zrakoplova, gotovo svi NATO (od početka šezdesetih zrakoplovi) su razvijani sa tim dodatkom, kako bi se u slučaju neprijateljskoga napada oštetila sletna pista, a razapetim sajlama skratilo sljetanje na njih. Svi NATO vojni aerodromi (oni stari, ne mislim na nedavno uvrštene NATO članice) su opremljeni tim sustavom skračivanja sljetanja.
Dakle Leo, peglaj samo.... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Leo - zd
|
Upisano: Ned Lis 09, 2011 12:05 am Naslov poruke: |
|
|
@Boris sorry krivo sam se odrazio, znam svrhu pomičnih krila htio sam postaviti pitanje svrhe okretnih krila na maketi, odnosno po meni je bolji sistem koji npr ima tu160; različiti položaji ali fiksni tj kad se sklope dijelovi trupa i fiksni dio krila pokretni ostaju u određenom položaju a sve zbog čvrstoće i točnosti položaja.
@Tiger onda znači svi imaju kuku, na maketi je samo nacrtana pa bi je bilo dobro dodati. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Ned Lis 09, 2011 12:18 am Naslov poruke: |
|
|
Njemci nemaju na svojima, no postoji mogučnost ugradnje.
Postoje fotografije iz vremena kad su ispitivane mogučnosti. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Boris G.
|
Upisano: Ned Lis 09, 2011 7:37 am Naslov poruke: |
|
|
| tiger Napisao/la: | Kuka na Tornadima nema nikakve veze sa nosačima zrakoplova, gotovo svi NATO (od početka šezdesetih zrakoplovi) su razvijani sa tim dodatkom, kako bi se u slučaju neprijateljskoga napada oštetila sletna pista, a razapetim sajlama skratilo sljetanje na njih. Svi NATO vojni aerodromi (oni stari, ne mislim na nedavno uvrštene NATO članice) su opremljeni tim sustavom skračivanja sljetanja.
Dakle Leo, peglaj samo.... |
Čovjek svaki dan nauči nešto novo...  _________________ MAK "Reoplan" |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|