Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Pomoć!! Novi sam!!
Idi na stranicu Natrag  1, 2

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Drveno brodomaketarstvo
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
marijdil

Član od: 06 Ožu 2011
Mjesto: Velika Gorica, Croatia
PorukaUpisano: Uto Kol 02, 2011 12:12 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Leo - zd Napisao/la:
Ajde da se ne stvori neka bespotrebna i nerazumna podjela i nedajbože sterilna rasprava.

Model/maketa - može biti od bilo kojeg materijala, - samo je valjda mašta granica.

Nije bitno od čega se radi već koliko sebe (čitaj zabave) unesemo u to.
Radim (zapravo radio sam jer duže vrijeme ništa ne produciram, ne započinjem a kamoli dovršavam Sad ) sve od plastike stirena papira i drva rezina metala. (kako reće veliki meštar Aranza nabolje opremljeno skladište maketarskog materijala nam je pred nosom, a genijalnost njegova i dosta ljudi ovdje na forumu je da za najnevjerojatnije materijale nađu pravu primjenu.
Sve ovo samo zato da se ne gubimo na bespredmetne rasprave što je bolje ili vrijednije već u korisne i produktivne razgovore.
Mislim da ti prijedlog bracere nije loš..
Dobar početak i puno zabave..

Ma morao sam kolegi objasnit na što sam mislio. Krivo ste me shvatili ali nema veze, the end Wink Hvala svima na pomoći, vjerujem da ću ju još trebati. Trenutno se dvoumim između trabakula i bracere... čekam još nacrte pa ćemo vidjet što ću izvjećat.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
icarusST

Član od: 30 Jul 2010
Mjesto: Split
PorukaUpisano: Pon Ruj 05, 2011 2:52 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

pozdrav...evo nie me dugo bilo ovde......
posto ija nikad nisam radia makere od drva.....zanima me sta mi je najbitnije na pocetku od alata da nabavim za recimo radit neke male leute....i ubiti s koim brodom je najbolje da pocnem posto nikad nisam radi od drva makete
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku MSN Messenger
Leo - zd

Član od: 16 Pro 2008
Mjesto: Zadar
PorukaUpisano: Pon Ruj 05, 2011 3:15 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Pa za početak nešto jednostavn: bracera, leut... ili neki jednostavni kuter, znaći brodovi sa malo i relativno jednostavnih elemenata.
alat:

rezaći i skalpeli
pilica za drvo (lučna)
rašpice za drvo
brusni papiri
bušilica (barem ručna)
el bušilica sa dodatcima (nije nužna ali može olakšati rad a pogotovo dodatci za frezanje/glodanje)

svi ručni alati mogu biti zamijenjeni sa električnim ali se i bez njih da napraviti dobra maketa.

Najvažniji je skalpel, brusni papir i punoooo ali punooo strpljenja i volje
Natrag na vrh
budvaa

Član od: 13 Lip 2008
PorukaUpisano: Pon Ruj 05, 2011 7:35 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

dodoao bi na leovo nesto , nek pre sveg toga nabavi materijal . letvice prvenstveno jer ako ih ne nadje sve se mnogo komplikuje
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
icof

Član od: 14 Pro 2011
Mjesto: mostar
PorukaUpisano: Pon Pro 19, 2011 7:52 pm    Naslov poruke: vapaj Citiraj ovaj komentar

novi sam u maketarstvu. dobio sam igrom slučaja nacrt bracere i ajde da i to pokušam napraviti. nažalost nacrt je s dosta grešaka ali ću posao završiti i meni je ona kao takva savršenstvo. ostalo mi je još uraditi konope i jedra a o tome pojma nemam.ako mi neko može pomoći bit ću zahvalan.
i ako mi može ko poslati bilo kakav nacrt za drugu maketu s jadrana
mai ivicafer@gmail.com
pozdrav
Natrag na vrh
zore70split

Član od: 15 Lis 2011
PorukaUpisano: Pon Pro 19, 2011 11:00 pm    Naslov poruke: Re: vapaj Citiraj ovaj komentar

icof Napisao/la:
novi sam u maketarstvu. dobio sam igrom slučaja nacrt bracere i ajde da i to pokušam napraviti. nažalost nacrt je s dosta grešaka ali ću posao završiti i meni je ona kao takva savršenstvo. ostalo mi je još uraditi konope i jedra a o tome pojma nemam.ako mi neko može pomoći bit ću zahvalan.
i ako mi može ko poslati bilo kakav nacrt za drugu maketu s jadrana
mai ivicafer@gmail.com
pozdrav

Ajde,rijesit cemo nesto...imas pp
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
stari

Član od: 12 Lip 2012
Mjesto: Kastav
PorukaUpisano: Uto Lip 19, 2012 1:43 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Pošto sam i ja novi u brodomaketarstvu, čitam postove i skupljam iskustva članova foruma prije početka izrade bracere..Nažalost, najvjerovatnije zbog godina (66) nastala mi je cijela zbrka u glavi, koju pokušavam srediti. Naime, pokušavam naći odgovor za izradu oplate. Da li se oplata radi u dva sloja i kako? Ako bih obojio oplatu, dali pokitati i obojiti?. Ali onda se neće vidjeti linije letvica. a to znači da je dovoljan samo jedan sloj oplate. Jesu li ova moja razmišljanja točna?
Natrag na vrh
barba

Član od: 05 Svi 2009
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Uto Lip 19, 2012 3:51 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Pozdrav

U vezi oplate. Imaš dva načina, jedan je da ide jedan sloj, uglavnom radiš sa letvicama 5x2mm ili šire u ovisnosti o skali. Kod tog načina moraš paziti na svaku letvicu da lijepo sjedne jer je vidljiva. Drugi način rade tako da prvi sloj postave bilo kako jer nakon toga ide kitanje i brušenje. Nakon te faze se lijepe trakice od furnira koje ostaju vidljive na kraju.

Što se farbanja tiče, to je vrlo individualno, neko kita i farba, neko samo prelakira. Nemoj mislii da se sa farbanjem gubi kvaliteta, tu na forumu imaš umjetnike u načinima farbanja, sjenčaja itd itd.

Osobno radim jedan nivo oplate, ispod vodene linije farbam crnom bojom, iznad vodene linije puštam samo drvo.

pozdrav
Barba
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Posjeti web-site
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Drveno brodomaketarstvo Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu Natrag  1, 2
Stranica 2/2

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma