Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Savijanje letvice i ino
Idi na stranicu 1, 2, 3  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Drveno brodomaketarstvo
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Jomi

Član od: 29 Lis 2010
PorukaUpisano: Uto Ruj 06, 2011 10:24 am    Naslov poruke: Savijanje letvice i ino Citiraj ovaj komentar

Dobri judi, HELP,

1. Pokušavam savinuti letvice orah 2x6mm kuhanjem(mislim da se zove palubna proveza), ali na žalost mi se s unutarnje strane valjda zbog tlačne sile izmeče i gnječi drvo i to se jako vidi. Mogao bi probati lameliranjem dvije do tri letvice 2x3mm, ali če se najvjerojatnije vidjeti spoj između njih, ili izrezati točan oblik iz neke drvene ploče u tri komada i spojiti na brodu.

2. Zeznuo sam se s rebrima, malo sam šira rebra stavio i sad kad stavim odozgore ovu od 6mm, rebra vire van 2-3mm. mogu staviti letvicu gore 8-9mm širine, ali mislim da neče izgledati dobro šta se tiče mjerila/ili da suzim sva rebra prema vrhu(muka i pol).

u svakom slučaju prijedlozi i savjeti ne samo da su dobro došli, nego su i potrebni.
hvala unaprijed

još jedna stvar, ako mi može netko objasniti kako se slike ubacuju...

evo...
[img=http://img163.imageshack.us/img163/5940/103na.th.jpg]
[img=http://img585.imageshack.us/img585/496/101pt.th.jpg]
[img=http://img716.imageshack.us/img716/9561/100mk.th.jpg]
[img=http://img153.imageshack.us/img153/8058/102wi.th.jpg]
[img=http://img850.imageshack.us/img850/5100/105ux.th.jpg][img=http://img689.imageshack.us/img689/9625/104yk.th.jpg]

Jomi: poruka promijenjena dana: Uto Ruj 06, 2011 1:12 pm; prepravljeno ukupno 2 puta
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Baraba

Član od: 15 Velj 2011
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Uto Ruj 06, 2011 12:37 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Bok kolega,

Kad bi stavio slike bilo bi puno lakše. Kako se slike postavljaju vidi ovdje http://www.maketarstvo.net/forum/viewtopic.php?t=5215.

Što se tiče savijanja, ja radim na način da letvice ostavim u vodi par sati a zatim ih stavim u kalup u kojem ih ostavim da se osuše. Radim s kruškom pa nju ne treba čak ni močiti ali pošto sam novi u ovome isprobavam svašta.

Na ovom linku imaš dosta postupaka, http://www.modelshipwrightsdatabase.com/Page/03fp.htm
Prijavi se na Model ship world stranicu jer tamo ima milijarda savjeta koji će ti pomoći u daljnjem radu.

Evo direktni link: http://www.modelshipwrightsdatabase.com/Articles/Plank_Bending.pdf

Pozdrav,
Božidar
Baraba

PorukaUpisano: Uto Ruj 06, 2011 5:00 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Teško ćeš to savinuti iz jednog dijela, a isto tako savitljivos ti ovisi i o smjeru vlakanaca drva. Ne znam kako se orah savija ali sam čuo da je težak za savijanje, tako da mislim da ti je to najbolje napraviti iz par dijelova a rekao bi da je na pravom brodu napravljeno iz više dijelova tako da ti to ne bi bila greška, jedino je pitanje kako spoj izgleda. Probaj naći negdje literaturu pa vidjeti na koji je način izrađeno. To bi trebala biti bracera ako se ne varam?
Jomi

PorukaUpisano: Čet Ruj 08, 2011 6:45 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Je, bracera je. vlakanca su u smjeru letvice(ako se ja dovoljno kužim). htjeo sam orah zato što mi je sve skoro od oraha...neko svijetlije drvo mi ne paše. mogao bi probati iz više komada/ili lamiliranjem tanjih letvica?
imate kakav savjet o širini u odnosu na rebra, odnosno da li trebaju rebra biti skroz prekriveni ili?
Natrag na vrh
barba

Član od: 05 Svi 2009
PorukaUpisano: Čet Ruj 08, 2011 10:05 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

To ćeš teško saviti, možda sa nekim kalupom, ali po meni to je prekomplicirano.

E sada, kako si ja to radim! Kao prvo, to sam radio od bukve i u Bauhausu imaš letvice recimo 30x3x100 ili 40x3x100(još bolje). Tamo gdje mi počinje krivina zalijepim komad letvice tako da dobijem 80x30, ako treba, zalijepi još jednu pa ti je 120x30. Tako dobiješ mesa da si označiš pašaman ili kako si to ti nazvao. To bi značilo da to treba skrojiti, a ne saviti, mislim da je to drvu malo neprirodno. Kada mi je meštar radio barku(pravu), za sličnu stvar(razmu) čekao sam skoro 1 mjesec dok nije nabavio krive hrastove daske da bi to mogao iskrojiti kako on želi, a važno mu je bilo da bude razma iz što manje komada.

Neznam da li sam bio jasan, jednom frendu sam slao i slike, ali nikako da ih nađem(sorry).
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Posjeti web-site
Baraba

PorukaUpisano: Čet Ruj 08, 2011 10:08 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Po meni lameliranje ne bi išlo, a isto tako rebra ne bi smjela viriti van. Moj savjet je napraviti iz više komada i nekako srediti rebra Smile Ali to je samo moje mišljenje Smile
Dida

Član od: 05 Velj 2007
Mjesto: Sisak
PorukaUpisano: Čet Ruj 15, 2011 7:26 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ovdje imaš sliku izvedbe palubne proveze:

Ustvari nema ništa! Slike ni od korova. Promjenio sam mjesto gdje čuvam slike... Crying or Very sad
Kad riješim problem, dolazi slika proveze.

P.S. 16.09.2011.
Palubna proveza ide preko glava sponja i naslanja se na unutarnji rub rebra ili ide preko glava rebara. Budući da se palubne proveze protežu od krme do pramca po boku broda, moraju biti izvedene iz više komada drva, koji se međusobno vežu pomoću ključa, a spajaju pomoću svornjaka.
Jomi

PorukaUpisano: Pon Ruj 19, 2011 2:28 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

to znači, ako sam dobro shvatio barbu...trebam spojiti letvice da dobijem potrebnu širinu, nacrtam šablonu i jednostavno iz jednog komada to izrezati.
Natrag na vrh
barba

Član od: 05 Svi 2009
PorukaUpisano: Uto Ruj 20, 2011 9:50 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Tako je Jomi, i ja sam probavao kriviti to u startu i pucalo je! Kažem, možda sa nekim kalupom da možeš drvo stisnuti bi se i moglo. Uglavnom, ja sam sredio na ovaj način i to mi funkcionira. Bracera na provi ima ulegnuča pa sam to posebno napravio.

pozdrav
Barba
Natrag na vrh
Dida

PorukaUpisano: Uto Ruj 20, 2011 10:43 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Završni voj oplate i stari majstori kroje i ne krive u dva smjera. Kroje ga prema liniji ruba palube.
Jomi

PorukaUpisano: Uto Ruj 20, 2011 1:34 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

probao jesam s kalupom. prvo bi skuhao letvicu i nekoliko put bi ju blago savijao i kuhao da ne pukne...ali na kraju bi se s unutarnje strane kružne krivine stlačila, a s vanjske rascjepljivala. s vanjske se da popraviti i skoro pa se ne primječuje, ali unutarnja oštečenja se ne daju popraviti.

Natrag na vrh
Dida

PorukaUpisano: Uto Ruj 20, 2011 3:20 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Napravi palubnu provezu iz više dijelova, ne ćeš pogriješiti.
Koje su dimenzije letvice u poprečnom presjeku?
Jomi

PorukaUpisano: Pon Ruj 26, 2011 3:50 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

letvice su 6mm široke x 2mm debele.
Natrag na vrh
Dida

PorukaUpisano: Pon Ruj 26, 2011 7:07 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ma, da. To ti je teško savijati oko kraće osi. I meni se gužvalo s unutarnje strane.
marijdil

Član od: 06 Ožu 2011
Mjesto: Velika Gorica, Croatia
PorukaUpisano: Sri Lis 12, 2011 11:15 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Pozdrav ekipa...

daj te mi recite.. koje vrste letvica se daju najlakše saviti, a da izgledaju lijepo nakon lakiranja Very Happy mislio sam orah, ali to se teško dosta savija...
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Drveno brodomaketarstvo Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2, 3  Naprijed
Stranica 1/3

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma