Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Revell 1:144 A-380 Lufthansa
Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovi, helikopteri
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Bastardo

Član od: 18 Lis 2005
Mjesto: Celje
PorukaUpisano: Uto Ruj 20, 2011 3:59 pm    Naslov poruke: Revell 1:144 A-380 Lufthansa Citiraj ovaj komentar

Na ovoj lepotici sam poceo raditi pre tri meseca. Jbg, dopusti, par drugih projekata i par stvari u privatnom zivotu su krivi da do sada jos nemam skoro nista za pokazati... Ali malo se ipak radilo Wink

Idemo redom:

Maketu radim za stranku, koja zeli, da maketa bude OOB. Nema frke, meni lakse... Laughing

Boxart:

Inbox:

Kada se delovi uzmu u ruke, vidi se da su alati bili u off-set-u kada su sprue-ovi liveni. Zbog toga su na nekim delovima prave "stepenice". Steta, jer inace je stvar solidno detajlirana. Ali dobro - ja i nisam avio maketar, pa neka vam ovo ne bude referencija... Laughing

Delovi podvozja su sitni, ima ih puno, ali njihvi polozaji, osim u papirima nisu detaljno definisani... Neke delove sam sklopio tek nakon dry-fit-a u jaskovima... Ovo nije maketa za pocetnika... Osim ako radi "in flight" maketu.

Par stvari, koje sam do sada uspeo odraditi:
Vazda nekih tockova, jbt... Laughing

Pored je display case za auto 1:87 Wink

Tri noge podvozja i nosaci tockova:

The under wing thinggy thing-things... Laughing

Ne, nemam pojma cemu to sluzi u 1:1... Laughing

Ovako izgleda horizontalac dok se lepilo ne osusi:

Laughing

Ideja o dekalu za prozore preko rupa na trupu mi se cinila bedna, pa sam kupio Testorsov "sindow maker" i prozori ce biti prozirni. Ovo nikada jos nisam radio i jedva cekam, da krenem sa tim Very Happy

Delovi razporedjeni po bojama kako sugerira sastavnica:

Kitan spoj polovna krila:

Ovo su bili pravi rovovi za tenkove... Rolling Eyes Minus bodovi za Revell........

Neke sitnice jos moram pripramiti za farbanje, a posle toga ide ono, sto ce mi verovatno biti najmucnije: Sastavljanje polovina trupa. Zasto najmucnije? Kad samo pomislim na kitanje pojeva, brusenje i urezivanje panela... Jbg, auto maketar sam i ovo jos nikada nisam radio... Wish me luck... Laughing

TBC!
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
mariok

Član od: 17 Lis 2007
Mjesto: Slavonski Brod
PorukaUpisano: Uto Ruj 20, 2011 4:10 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

odlično samo naprijed! Imam ovu maketu, samo sa dekalima za prototip, a htio bi emirates ili lufthansu, pa ću sa nekim ijnjati!! Jedva čekam napredak !! Very Happy
Natrag na vrh
supergru

Član od: 09 Lis 2009
Mjesto: Karlovac
PorukaUpisano: Uto Ruj 20, 2011 11:24 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Auto maketar dođe ovdje slagat A380, a ja počeo slagat Forda,... Pivo

Tiny things under wings su ti u 1:1 "flap track fairings" a.k.a. aerodinamičke kape za mehanizam zakrilaca. U horizontalnom letu i kad avio rula po pisti nikom ništa (stoje ovako kako si ih dobio u kutiji), ali pri polijetanju, a najviše pri slijetanju, kada su flapsovi (zakrilca) na maksimumu, onda stražnji dio se samo spusti ...

Evo ti par linkova - B777 mi je uvijek najdraži kao ekstrem u takvoj situaciji...

http://www.airliners.net/photo/British-Airways/Boeing-777-236-ER/1343357/L/&sid=d1f29118236cc6cfcdd40b2d35ff3349

http://www.airliners.net/photo/Emirates/Boeing-777-21H/0890764/L/&sid=d1f29118236cc6cfcdd40b2d35ff3349

http://www.airliners.net/photo/Qantas/Airbus-A380-842/1465314/L/&sid=f32ae2db155337116ca579ec1d281ee6

Mali savjet baš za A380: vidi da li možeš ikako izbjeć lijepljenje stajne noge (nogu) za trup PRIJE zatvaranja trupa. Noge su jako krhkr pogotovo za tako tešku maketu, i zadnje šta ti treba je da su na svom budućem mjestu u trenutku kada još kitaš spojeve na trupu ili bojaš trup.

Imam jednog u stashu ali ne znam napamet da li se to može napravit.

Na avionu se ZADNJE lijepe stajne noge, poklopvi za šahtove, kotači antene, poziciona svjetla pa i motori i horizontalci. To sve radiš zasebno i paralelno sa trupom i krilima. Znači kad pokitaš sve, pobrusiš, pofarbaš, staviš dekale e tek tada ide sve ovo kaj sam ti rekao. To funkcionira kod novih kalupa, kakav je revellov A380.

Još jedan savjet ako ti je to prvi airliner: avioni imaju jednu zaj..nu stvar a to je da vole sjest na guzicu (rep). Zato baci uteg u nos! ribičko olovo, matice, kuglice od kugličnih ležaja... ali pazi da ne pretjeraš jer će ti puknut stajna noga!

Rupe za horizontalce možeš iskoristiti da kroz njih provučeš šipku i li žicu i tako objesiš avion da pikira na nos, dok npr. bojaš cijeli trup bijelom bojom sa svih strana u jednom potezu.

Uzmi u razmatranje i volumen trupa, koji je na tvojo maketi prazan prostor. I sad kad stisneš maketu, kolika je vjerojatnost da ti ne pukne trup? Ojačanje od stirena ili sprua iznutra je čas posla a poslije si miran.

Dekali za prozore ne idu na rupe na trupu (mada sam vidio i takvih promašaja), već su ti dani kao opcija. Jedna opcija ti je da pokitaš sve prozore (i kokpit i putničku kabinu) i staviš dekale, a druga je da filaš prozore sa Clearfixom ili tim Window makerom ili kkao se već zove + prozirni dio za kokpit. Ako ćeš radit ovu drugu opciju (uradi-sam prozori) imaj na umu nekoliko stvari: ofarbaj trup IZNUTRA u crno, zatim ti prozori se rade NAKON što je maketa ofarbana i dekalirana i treće, A380 ima jako puno prozora (misli na urednost).

Pronađi dolje niže moj A310, pa ćeš vidjeti dosta toga o čemu ti pričam. Ja sam neke stvari morao radit drugačije jer je star kalup za A310.
Natrag na vrh
Bastardo

PorukaUpisano: Sri Ruj 21, 2011 10:00 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

mariok: Samo prati, bit ce cirkusa... Laughing

supergru: Druze, PUNO ti hvala za ove jako korisne informacije! Very Happy Castim pivo prvom prilkom Wink

Idem redom:
Za te under wing thingies sam citao vec na drugim forumima cemu sluze, ali hvala za detaljni opis Wink

Stajne noge i ostale "ukrase" mislim lepiti sasvim na kraju posle bojanja, decala i lakiranja bas zbog straha od lomljenja svih tih krhkih "dlacica" od plastike... Hehe, antene su cak jos u sprue-vima Wink Koliko sam gledao upute, moze se odraditi na taj nacin. A ako ne mogne, napravit cu da moze... Twisted Evil

Uteg bi trebao biti oko 40g prema Revellovim uputama, ali mislim da cu utrpati makar 50g za svaki slucaj. Bio bi hladan tus, da sasvim zavrsena maketa "padne na dupe" Wink

Dobra ideja sa time o rupama za horizontalce Wink Razmisljao sam cak i o tome da kroz rupe za krila utrpam letvicu, koja ce sluziti kao drska za manipulaciju trupa za vreme farbanja Wink

I to sa delovima plastike u unutranjsoti trupa je super ideja. Razmisaljo sam o tankoj traci polistirena duzinom citavog spoja trupova nakon sastavljanja polovina. Kroz rupu na "stomaku" aviona mogu doci do skoro citave duzine spoja, pa bi to bilo ok po mom misljenju. Juce sam medju test-fitom pokrova "stomaka" ustanovio bas to - disanje trupa prilikom prebacivanjem preko ruku...

Unutrasnjost sam svakako hteo farbati u crno bas zbog izrade stakala sa Testorsovom supicom. Bocna stakla radit cu time, a vetrobran ce biti onaj prozirni plasticni deo iz kita. Samim time decali za prozore postaju visak Wink Prozora ima jako puno i trajat ce neko vreme da sve ispunim, ali ocekujem zbog toga bolji i lepsi konacni rezultat Wink
Natrag na vrh
Bastardo

PorukaUpisano: Sri Ruj 21, 2011 11:51 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Na ZrakAvtobus 380 se malo radilo:

Pokitani spojevi polovina horizontalaca:

Ovde cu morati kitati sve spojeve... Rolling Eyes

Ovako izgledaju svi delovi oprani i spremni za farbanje:

Very Happy

Tockova ima toliko da imam osecaj da radim australski road-train... Laughing

Engine-halfs stack:

TBC!
Natrag na vrh
mariok

PorukaUpisano: Sri Ruj 21, 2011 12:20 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Majstorski nema šta! samo naprijed!!!
Natrag na vrh
Bastardo

PorukaUpisano: Čet Ruj 22, 2011 9:12 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Pasalo je ovo airbrushanje posle duuuuuugo vremena Very Happy

Boje:
- Motip primer
- Model Master Chrome silver
- Colorworks matt crna

Delovi u boji 1:

Delovi u boji 2:

Par detalja:

Slozeno u kutijice:

Very Happy

TBC!
Natrag na vrh
to-mek

Član od: 21 Ožu 2008
Mjesto: Krušljevo Selo, Oroslavje
PorukaUpisano: Čet Ruj 22, 2011 2:04 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Izrazito mi se sviđaju "metalni " dijelovi.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Bastardo

PorukaUpisano: Čet Ruj 22, 2011 2:22 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ma ovaj MM chrome silver je odlican za te stvari Wink
Natrag na vrh
mariok

PorukaUpisano: Čet Ruj 22, 2011 2:29 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Napredak sve za 5, ali dali si porbavao kako će pasati rub usisnika motora na motor??? ja sam tu ima hrpu gitanja na An-124 Cool

Mada koliko se sjećam na jednom motoru koji sam dryfitao da nije bio loš fit Cool
Natrag na vrh
Bastardo

PorukaUpisano: Čet Ruj 22, 2011 2:47 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ako mislis onaj srebrni obruc, koji dolazi na prednji rub motora: Pase samo tako Wink Sinoc sam opet dr-yfitao sa ofarbanim delovima i sve se super uklapa Wink Cekaj, da pocnem lepiti i kitati, pa da vidis psovanja... Laughing
Natrag na vrh
Bastardo

PorukaUpisano: Pet Ruj 23, 2011 8:17 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Pocetak farbanja felni na tockicima:

Srednji "cunjevi" motora su dobili crnu boju:

Ofarbani detalji kabine:

Znam, sedeze treba popraviti...

TBC!
Natrag na vrh
kiki

Član od: 25 Lip 2011
PorukaUpisano: Ned Ruj 25, 2011 12:05 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Bastardo Napisao/la:

Ovako izgledaju svi delovi oprani i spremni za farbanje:

Kako pripremaš dijelove za farbanje?
Natrag na vrh
Bastardo

PorukaUpisano: Ned Ruj 25, 2011 11:26 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Nista ekstra: Pranje sa sapunom za ruke, mlacnom vodom i mekanom cetkicom za zube da se sva prasina istera iz panela i rupica, susenje, nabijanje na stapice, cackalice, stipaljke itd, a u nekim primerima i ciscenje povrsine alkoholom radi skidanja masnoce Wink Cisto zato da ne mislim dali ce mi maskirna traka skinuti boju i primer kada je budem skidao Wink
Natrag na vrh
Bastardo

PorukaUpisano: Pon Ruj 26, 2011 8:02 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Malo se radilo za vikend Wink

Popravljena boja na sedezima u kabini:

Sastavljane motora je bila ziva glupost, posto unutrasnji delovi ne pasu bas kako bi trebali. Rezanje, brusenje, malo psovanja i puno kitanja i rezultat je ovakav:

Konacno sam ofarbao sve felne na tockovima:

Under wing thingie thing-things pokitani:

Laughing

Uradilo se jos par sitnica, ali nista ekstra Wink

TBC!
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovi, helikopteri Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Naprijed
Stranica 1/4

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma