Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Dida
 | | Član od: 05 Velj 2007 | | Poruke: 1054 | | Mjesto: Sisak |
|
Upisano: Sri Lis 12, 2011 12:23 pm Naslov poruke: |
|
|
Ja radim s letvicama od lipinog drveta. Lijepo se savijaju. Kažu da je i javorovo drvo dobro, ali nisam probao. _________________ Pozdrav,
Dida |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Baraba
 | | Član od: 15 Velj 2011 | | Poruke: 105 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sri Lis 12, 2011 1:14 pm Naslov poruke: |
|
|
Kruška je fantazija  _________________ Kad ploviš životom punim jedrima, pazi da ti bure i gusari ne poderu jedra  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Dida
 | | Član od: 05 Velj 2007 | | Poruke: 1054 | | Mjesto: Sisak |
|
Upisano: Sri Lis 12, 2011 2:44 pm Naslov poruke: |
|
|
| Baraba Napisao/la: | Kruška je fantazija  |
Teško je doći do nje.
Općenito, kažu da je drvo voćki kao stvoreno za nas maketare.  _________________ Pozdrav,
Dida
Dida: poruka promijenjena dana: Sri Lis 12, 2011 4:07 pm; prepravljeno ukupno 1 puta |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Baraba
|
Upisano: Sri Lis 12, 2011 3:06 pm Naslov poruke: |
|
|
Istina živa, ali se isplati potruditi Ako kolega hoće nek se zaleti do Donje Stubice i problem riješen. _________________ Kad ploviš životom punim jedrima, pazi da ti bure i gusari ne poderu jedra  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| marijdil
| | Član od: 06 Ožu 2011 | | Poruke: 24 | | Mjesto: Velika Gorica, Croatia |
|
Upisano: Sri Lis 12, 2011 7:48 pm Naslov poruke: |
|
|
Nije se problem zaletit do Donje stubice ali kod koga i za koje novce ... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Lale
 | | Član od: 03 Ruj 2008 | | Poruke: 436 | | Mjesto: Split |
|
Upisano: Sri Lis 12, 2011 8:26 pm Naslov poruke: |
|
|
5000kn/m3. _________________ www.aquosus.net , u škveru Bounty i Cutty Sark, na čekanju Wasa i Royal William |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Baraba
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Jomi
| | Član od: 29 Lis 2010 | | Poruke: 44 | |
|
Upisano: Pon Stu 07, 2011 2:35 pm Naslov poruke: |
|
|
Dobar dan gospodo,
Radim braceru po tehnodidaktovim nacrtima i htio bi izrezati rupu u palubi i obložiti podpalublje s letvicama gdje ide veliki otvor.
Pitanje glasi: dal mogu isječi dio veznih greda koji povezuju rebra(od šperploče), kobilicu i rebro koje se nalazi ispod, a da mi se ne desi ništa s brodom....tipa da se izvitoperi ili slično.
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| 2milimetra
| | Član od: 26 Sij 2011 | | Poruke: 142 | | Mjesto: Split |
|
Upisano: Pon Stu 07, 2011 7:29 pm Naslov poruke: |
|
|
Ne bi bilo preporučljivo.
Ako već moraš onda prije oblaganja letvicama iznutra namaži oplatu (iznutra) sa drvofixsom i armiraj sa gazom (gaza za zavoje) |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| barba
| | Član od: 05 Svi 2009 | | Poruke: 283 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pon Stu 07, 2011 8:16 pm Naslov poruke: |
|
|
Brod bez kobilice ne može biti, izreži tu centralnu šperu do neke pristojne visine i napravi simulaciju kobilice, i tako bi ti pod trebao biti ravan. Na bokovima napravi simulaciju rebara(ako možeš, neznam dal imaš pristup. Namoći drvenu letvicu, stisni na bok broda i neka se iskrivi. To bi moglo držati konstrukciju po meni bez problema, a mislim da bi i dobro izgledalo.
pozdrav |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Jomi
| | Član od: 29 Lis 2010 | | Poruke: 44 | |
|
Upisano: Uto Stu 08, 2011 10:07 am Naslov poruke: |
|
|
Ideja mi je bila nešo slična kako ste vi rekli barba.
Mislio sam izrezati kobilicu samo u visini ovih utora za rebra, možda malo niže a da ne pretjerujem...isječem srednje rebro tako isto, zaljepim letvice da izgledaju kao rebra i pod naravno učinim ravnim.
Najviše me brinu ove vezne grede da se ne bi u uzdužnom os iskrivio.
Mogao bi eventualno zaljepiti takve neke grede možda malo tanje iznutra skroz u kutu uz oplatu i palubu(tako i ispod poda uz kobilicu) u istoj dužini isječene grede? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Lale
 | | Član od: 03 Ruj 2008 | | Poruke: 436 | | Mjesto: Split |
|
Upisano: Uto Stu 08, 2011 11:43 am Naslov poruke: |
|
|
Tako je,prije stavljanja oplate ubaci na krajevima između rebara letvice od 10x10 mm i onda ih pobrusi sa vodenom linijom. _________________ www.aquosus.net , u škveru Bounty i Cutty Sark, na čekanju Wasa i Royal William |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Morski vuk 67
 | | Član od: 27 Ruj 2010 | | Poruke: 47 | | Mjesto: Split |
|
Upisano: Uto Pro 06, 2011 9:13 am Naslov poruke: |
|
|
Ja to radim iz furnira 1.5 mm, položim ga, iscrtam liniju i pilicom izrežem. I to se ne radi iz jednog komada, nego iz više - pramac, sredina i krma.
Na taj furnir može se zalijepiti i tanki furnir od oraha (ili drugi) pa tako imaš kao od oraha. Isto se može raditi i iz kartona na koji nalijepiš furnir. Na bočni dio isto tako zalijepiš traku od furnira, pa to pažljivo izbrusiš finom turpijom i šmirglom.
Rebra koja vire iznad palube izbrusi koso prema vrhu tako da ne bude tako velika širina razme. Možeš ih izrezati nožem ugrubo a zatim turpijom i šmirglom urediti. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| 2milimetra
| | Član od: 26 Sij 2011 | | Poruke: 142 | | Mjesto: Split |
|
Upisano: Sri Tra 25, 2012 9:39 pm Naslov poruke: Re: Savijanje letvice i ino |
|
|
| Jomi Napisao/la: | Dobri judi, HELP,
1. Pokušavam savinuti letvice orah 2x6mm kuhanjem(mislim da se zove palubna proveza), ali na žalost mi se s unutarnje strane valjda zbog tlačne sile izmeče i gnječi drvo i to se jako vidi. Mogao bi probati lameliranjem dvije do tri letvice 2x3mm, ali če se najvjerojatnije vidjeti spoj između njih, ili izrezati točan oblik iz neke drvene ploče u tri komada i spojiti na brodu.
još jedna stvar, ako mi može netko objasniti kako se slike ubacuju...
|
Za zahtjevnije stvari stavi močiti letvicu 24 sata , nakon toga stavi je kuhati jedno 20 minuta. Tako vruču je oblikuj u dva tri navrata (nemoj odmah savijati do max ako vidiš da ne ide -- strpljenja !!. Možeš je i direktno staviti na maketu i tamo oblikovat a onda je prilipiti sa trenutnim lipilom (neće se vračati u prijašni oblik kad se osuši) U startu kad vidiš maketu odmah kalkuliraj da uzmeš za zahtjevnije oblike drvo koje slovi kao najlakše za savijanje (lipa , jabuka, jasen) |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| graffa
 | | Član od: 07 Stu 2011 | | Poruke: 241 | | Mjesto: velika gorica |
|
Upisano: Čet Tra 26, 2012 11:37 am Naslov poruke: |
|
|
Ako ti smijem predložiti, uzmi tri letvice 2×2 pa ih na onoj šabloni savijaj i lijepi jednu uz drugu. Tako bi trebao dobiti zakrivljenu letvicu 6×2 i nadam se bez unutrašnjih nagnječenja _________________ Moja su samo moja dobra i loša djela.
Ostalo je Njegovo. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|