Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

MiG-15 Severna Koreja, crveni 16

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovi, helikopteri,...
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
PELE

Član od: 10 Kol 2008
Mjesto: Pancevo, Srbija
PorukaUpisano: Ned Pro 11, 2011 11:54 pm    Naslov poruke: MiG-15 Severna Koreja, crveni 16 Citiraj ovaj komentar

Pozz,

Juče završih ovog Migonju koga sam danas prezentovao na takmičenju u Beogradu, NG Kup. Čini mi se da je par kolega bilo sa ovog foruma i veliko im hvala što su uvećali skup!

Maketa je bila zaista zabavna za rad, svega nekih nedelju i po dana. Dodat je Eduard kokpit + komplet nitne. Meni se jako dopao finalni rezultat i mnogo sam zadovoljan!

Sada je na vama red... Wink

Thanks for watching! Wink
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail MSN Messenger
Mario

Član od: 15 Lis 2005
Mjesto: Zagreb-Lučko
PorukaUpisano: Pon Pro 12, 2011 12:00 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

dobar weathering

Visit my page:"MT-Style"
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail Posjeti web-site
Antun Janković

Član od: 04 Kol 2008
Mjesto: Swansea
PorukaUpisano: Pon Pro 12, 2011 12:37 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Meni se sviđa, no malo mi je nelogično i prenapadno izguljen, a prilično čist.
Weatheting mi je diskretan i o.k., ali onda mi je malo previše otucana boja i na nelogičnim mjestima.......možda nisam u pravu? Ima tko kakav kontraargument?
No sve u svemu, jako dobro.
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Pon Pro 12, 2011 11:57 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Maketa izgleda dobro kao cjelina i u maketarskom smislu je dobro odrađena. Jedino su po mom ukusu zakovice malo prejako izražene za mjerilo, a chipping malo pretjeran po cijelom avionu (kao što je kolega već prije primjetio). Ono što je meni ovdje pomalo nejasno je cijela šema bojenja i označavanja. Znam da baš nema dobrih podataka i fotografija za maskirne MiG-15 iz korejskog rata. Neobični su mi i ovi rezervari pod krilima koji su prikladni za MiG-15, a ne baš za MiG-15 bis iz kasnijeg razdoblja kad su se i pojavili pojedini kamuflirani avioni. Predpostavljam da si radio sa dekalima iz kutije i po šemi iz sastavnice?

Group build - Metal finish battle
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Iwtcha

Član od: 24 Kol 2007
PorukaUpisano: Pon Pro 12, 2011 12:30 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Maketa izgleda super, jedino mi se čini da bi čiping trebao biti malo suptilniji.
Natrag na vrh
P-51

Član od: 24 Ožu 2006
Mjesto: Drniš/Šibenik
PorukaUpisano: Pon Pro 12, 2011 2:25 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Doooooobar Very Happy
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Posjeti web-site AIM
Damir
Gost
PorukaUpisano: Pon Pro 12, 2011 3:12 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Koja je to maketa i koje mjerilo?

Ako je 1:72 (ili veca), onda su "brazde" (ugravirane linije) definitivno preduboke i prenaglasene, djeluje dosta nerealno. Za 1:144 je OK.
Natrag na vrh
nono_zg

Član od: 27 Pro 2010
PorukaUpisano: Pon Pro 12, 2011 4:03 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

šema mi se sviđa, a ljuštenje mi izgleda ko da su avion gađali kamenjem nekako nerealno
Natrag na vrh
Poky

Član od: 16 Lis 2005
PorukaUpisano: Pon Pro 12, 2011 4:08 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Pošto je svima čiping i panelizacija "prenaglašeni" ja ću reći da su meni ok, ja volim ovakve stvari Wink Btw ko je proizvođać?
PELE

Član od: 10 Kol 2008
Mjesto: Pancevo, Srbija
PorukaUpisano: Pon Pro 12, 2011 5:25 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Hehe, sto se tice chippinga, postshadinga i wash-a, tu su podeljenja misljenja, mada se 60% ljudi svidja kako je odradjen. No dobro, ukusi su razliciti. Uostalom ako gledate realno, pitanje je da li su Migonje Severne Koreje uopsle imale rondele na krilima ( gore i dole ) jer prave crno bele fotke to ne dopustaju da se utvrdi. Inace postojale su rondele sa belom osnovom ( kao na ovoj maketi ) i bez ( Airfix daje takve 4 rondele u kutiji ). Isto tako, mnogo je profila na kojima se vidi samo trup aviona i nista vise. Kada su u pitanju stariji avioni i ako referenca nema puno, pratim sastavnice, kao u ovom slucaju. Inace mislim da su rondele na krilima postojale iz razloga jer je ovo kamuflaza farbana u SSSR-u, kao i rondele. Rusi su u pocetku rata upravljali ovim avionima. Chipping uzivo nije mnogo naglasen uopste, a chipovao sam delove koji se najvise trose ( mehanicari setaju po krilima, skidaju panele, popravljaju, podmazuju i sl, napadne ivice... ) Avioni su u tom periodu bili aktivni svakog dana i pitanje je gde su stojali i kakve su vremenske neprilike trpeli.

Niko nije komentarisao stencile sto je zanimljivo jer Migonje 15/17/19 ih nisu ni imali ( ako je preko srebrne naneta kamuflaza ). Nekada ne mogu da nadjem neke podatke iz perioda 80ih vezano za JRV a kamoli sta je bilo pre 60 godina u dalekoj zemlji Koreji. Da budem iskren, te kamuflaze i oznake mozemo samo da nagadjamo, nista vise, osim ako nemate dobre reference i jasne fotografije. Wink

Najvaznije je da se meni dopada i smatram je za sada najbolje svojom odradjenom maketom. Uzivao sam u svakom trenutnu radeci je iako je zavrsena na brzinu zbog lose raspodele vremena ( moja krivica Razz ).

Neko je pitao, maketa je Airfix new tool MiG-15. Ako gledate tacnost bezite od nje sto dalje, HB je trenutno najbolja na trzistu. Ali raditi je iz zabave, pun pogodak! Sklapa se bez gita mada sam ja ipak naneo na nekim mestima, cisto radi reda... Very Happy
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail MSN Messenger
Antun Janković

Član od: 04 Kol 2008
Mjesto: Swansea
PorukaUpisano: Pon Pro 12, 2011 5:44 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

PELE Napisao/la:
Hehe, sto se tice chippinga, postshadinga i wash-a, tu su podeljenja misljenja, mada se 60% ljudi svidja kako je odradjen. No dobro, ukusi su razliciti. Uostalom ako gledate realno, pitanje je da li su Migonje Severne Koreje uopsle imale rondele na krilima ( gore i dole ) jer prave crno bele fotke to ne dopustaju da se utvrdi. Inace postojale su rondele sa belom osnovom ( kao na ovoj maketi ) i bez ( Airfix daje takve 4 rondele u kutiji ). Isto tako, mnogo je profila na kojima se vidi samo trup aviona i nista vise. Kada su u pitanju stariji avioni i ako referenca nema puno, pratim sastavnice, kao u ovom slucaju. Inace mislim da su rondele na krilima postojale iz razloga jer je ovo kamuflaza farbana u SSSR-u, kao i rondele. Rusi su u pocetku rata upravljali ovim avionima. Chipping uzivo nije mnogo naglasen uopste, a chipovao sam delove koji se najvise trose ( mehanicari setaju po krilima, skidaju panele, popravljaju, podmazuju i sl, napadne ivice... ) Avioni su u tom periodu bili aktivni svakog dana i pitanje je gde su stojali i kakve su vremenske neprilike trpeli.

Niko nije komentarisao stencile sto je zanimljivo jer Migonje 15/17/19 ih nisu ni imali ( ako je preko srebrne naneta kamuflaza ). Nekada ne mogu da nadjem neke podatke iz perioda 80ih vezano za JRV a kamoli sta je bilo pre 60 godina u dalekoj zemlji Koreji. Da budem iskren, te kamuflaze i oznake mozemo samo da nagadjamo, nista vise, osim ako nemate dobre reference i jasne fotografije. Wink

Najvaznije je da se meni dopada i smatram je za sada najbolje svojom odradjenom maketom. Uzivao sam u svakom trenutnu radeci je iako je zavrsena na brzinu zbog lose raspodele vremena ( moja krivica Razz ).

Neko je pitao, maketa je Airfix new tool MiG-15. Ako gledate tacnost bezite od nje sto dalje, HB je trenutno najbolja na trzistu. Ali raditi je iz zabave, pun pogodak! Sklapa se bez gita mada sam ja ipak naneo na nekim mestima, cisto radi reda... Very Happy

Potpuno si u pravu. Ne treba se s tim previše zamarati. Nego, zašto avion nema onu žicu, antenu, razvučenu između jerbola i repa? Ili to nije imao?
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovi, helikopteri,... Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma