Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Problem sa startom kompresora

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Airbrush - zračni kist
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
dule

Član od: 12 Sij 2009
Mjesto: Plandiste
PorukaUpisano: Pon Velj 13, 2012 8:05 pm    Naslov poruke: Problem sa startom kompresora Citiraj ovaj komentar

Pomozite, imam problem sa startovanjem motora na kompresoru evo 3 godine je radio kao sat i sad je poceo da zeza jednostavne nece da pokrene motor koji se samo malo zatrese i nista ,rasturim onaj deo pozadi gde se nalazi relej za start sa bimetalom unutra malo prodrmam i proradi danas opet nece da radi prodrmam cacnem malo opet proradi.Da li moze biti problem sa tim relejem posto ima dve faze za start jednu glavnu i pomocnu znaci obe faze su pod naponom i tada startuje medjutim odjednom nema struje na ovim fazama nego na "0"(nuli). Zasto se to desava evo kako izgleda starter ,relej .Ne zanm sta tu moze da se pokvari kad je unutra samo bimetal.
http://shopcenter.rs/prodavnica/details/529/94/delovi/rashladne-uredaj/ostalo/
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
hemza

Član od: 06 Ožu 2008
PorukaUpisano: Uto Velj 14, 2012 12:07 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ono što ti je unutra je termoelement i služi za pokretanje motora. Kad se zagrije više ne provodi struju i ne može više pokrenuti motor ako je isključen pa treba pričekati da se ohladi (moguća je ugradnja hladnjaka). Taj termoelement se može uslijed konstantnog zagrijavanja rastopiti što je veoma rijetko. Drugi problem mogu biti loši strujni spojevi.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Slider

Član od: 09 Velj 2012
PorukaUpisano: Uto Velj 14, 2012 12:46 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

prvo i osnovno- koristenje ispitivaca nije vjerodostojno jer mjeri ponekad inducirani, znaci ne stvarni napon ( npr nekad svijetli i ako je osigurac izgoren)

znaci, instrument u ruke i po redu mjeri napone

prije svega provjeri sve spojeve ( negdje moze biti tzv''hladni lem'' - djeluje kao da je zalemljeno a nije

to sto si napisao je termoelemnt- on pusta struju na pomocni namotaj samo u pocetku prilikom startanja motora ( btw, to je sve jedna faza)

ako on ne propusti, ne mozes pokrenut motor ( to opet mozes vidit samo mjerenjem, ne ispitivacem)
zamijeni ga i moralo bi proradit
ako on propusti, onda ti je pomocni namot statora u slusu
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail Posjeti web-site
dule

PorukaUpisano: Uto Velj 14, 2012 11:03 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Znaci mozda je i motor gotov mada je skoro nov posto nije mnogo radio na frizideru.Mada me najvise brine to sto struja seta cas je na jednoj zici cas na drugoj.
Danfoss ima tri pipka na koje se stavlja taj beli starter. Danas sam cackao oko kompresora i sad radi odlicno ne znam sta bi moglo biti sve kontakte sam naprskao kontak sprejom i primetio sam jednu stvar koja mi nije jasna ako obrnem utikac javlja se problem tada je pod naponom samo plava zica i motor nece da radi ako je pod naponom braon zica(faza) tada sve radi
Natrag na vrh
zoki_008

Član od: 31 Lis 2007
Mjesto: Slavonski Brod/Osijek
PorukaUpisano: Sri Velj 15, 2012 11:07 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Normalno je da imas fazu na jednoj zici u jednom polozaju utikaca i istu tu fazu na drugoj zici kad okrenes utikac. To nema veze i motor mora radit u oba polozaja utikaca. Ako ti nije problem poslikaj to bijelo cudo kad ga skines s motora i motor kad to skines da vidimo kak izgleda.
Na starijim kompresorima ima zavojnica koja se nabije na 3 pina na motoru. to nije termoelement nego postoji jos dodatno termoelement (nesto slicno cepu od boce, malo manje) koji stiti motor od pregrijavanja. E sad taj isti TE neda da se motor ukljuci odmah po iskljucenju. Probaj "normalni" frizider iskljucit iz zida dok radi i za 5s ustekaj - motor se nece odmah upalit.
Ja sam to cudo skinio i motor radi bez greske. To mu je zastita a ne pomoc za start. Jedino postoji sansa ako je tvoj kompresor noviji da su skeljili to dvoje (zavojnicu i TE) u jedno (ono bijelo kod tebe na slici). Daj jos koju sliku pa da naucimo svi jos ponesto.
Natrag na vrh
dule

PorukaUpisano: Sri Velj 15, 2012 7:04 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ovaj kompresor je stvarno misterija juce je radio kao sat danas opet nece da krene samo malo"prdne" i nista, odnesem ga u drugu prostoriju sve rasturim vratim radi kao sat evi celo popodne sam farbao i sve je bilo u redu .Rado bih uslikao unutrasnjost tog plasticnog dela ali mi se ne rastura tretuntno jer za sad radi ,unutra nema nikakvih namotaja samoparce metala koje izgledom podseca na neku bateriju za alarm ili nesto slicno.Sto se tice struje na zicama nisam se dobro izrazio u jednom polozaju struja je samo na plavoj zici a u drugom polozaju utikaca struja je na oba prikljucka koji se nalaze unutar te bele plastike posto su medjusobno povezani sa tim metalom.
Natrag na vrh
hemza

PorukaUpisano: Sri Velj 15, 2012 11:27 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

To parče metala je termoelement koji dok je hladan daje pobudu da se motor zakrene, čim struja krene kroz taj termoelement on se zagrije i više ne provodi struju i pobudna zavojnica se isključi. Ako možeš raskopati plastiku u kojoj je termoelement i provjeri dal se termoelement čvrsto drži u svom ležištu, ako sama ispada kad ga malo udariš to znači da su slabi kontakti. Kontakte malo svini tak da termoelement teško ulazi u svoje ležište.
Ako ne uspiješ ukloniti kvar nema ti druge nego kupiti novi starter (ono što si poslikao na fotki, jer samo termoelement nemožeš kupiti)
Nego, reci ti meni da ti kabel nije možda u kratkom prekidu (malo ima malo nema je najčešće kvar kabla). Ako imaš koji kabel viška sa strane probaj ga zamjeniti možda ti proradi.
Natrag na vrh
dule

PorukaUpisano: Čet Velj 16, 2012 6:19 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Puno hvala Hemza na pomoci pregledao sam i kabal sve je u savrsenom redu a izmedju ostalog stavio sam potpuno novi kabel .Jutros sam opet probao da ulkjucim kompresor kad ista pesma samo je stucnuo malo pustio vazduha i nista opet rasklopim tu belu plastiku procackam i sve je proradilo opet sam danas koristio kompresor sve je superradilo palio je gasio bez problema takoda ostaje jedino problem koji si naveo.
Natrag na vrh
Slider

Član od: 09 Velj 2012
PorukaUpisano: Čet Velj 16, 2012 7:46 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

nakon svega napisanog ja mislim da su samo dve mogucnosti:
ili ti je los kontakt startera s motorom ( na mojem kompresoru se samo nataknuo na kontakte na motoru) , pa nekad da napon na pomocni namot motora a nekad ne, ili ti je los kontakt u njemu unutra, u tom slucaju kupi novi za par kuna u servisu ili ducanu bijele tehnike i stvar rijesena
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail Posjeti web-site
dule

PorukaUpisano: Pet Velj 17, 2012 11:18 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Uh nemam vise snage da Vas davim sa mojim kompresorom ali mozda ovo iskustvo nekom dobro dodje,jutros cim sam ustao odem do radionice da vidim da li ce da radi i opet samo malo stucne i nista odnesem ga gore u kucu i opet radi kao sat Question Question nocas ga ostavljam u kuci pa ako ujutru bude startovao bez problema onda u radionici nesto zeza oko struje mada mi je cudno kako onda radi u radionici celo popodne a ujutru opet nece.Hvala jos jednom na strpljenju za ovaj glupavi problem.
Natrag na vrh
Vulkanizer

Član od: 13 Lip 2009
Mjesto: Le Bourget
PorukaUpisano: Pet Velj 17, 2012 5:03 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Imao sam sličan problem i uopće me nije nerviralo , niti sam se zahebavao sa termo elementima .Otišao sam do prvog kontenjera ,skinuo kompresore sa neke škrinje a stari ostavio ''kolegi'' što skuplja sekundarne sirovine Wink
hemza

PorukaUpisano: Pet Velj 17, 2012 8:56 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ma joj ,što ne kažeš prije. čim si spomenuo radionicu i kuću sve mi je postalo jasno. Prvo da te razveselim tvoj kompresor je u super stanju i ništa ne treba popravljati. Kompresor u sebi ima ulje koje je jako gusto i kad je jako hladan stvara jako veliki otpor motoru i starter ga nemože pokrenuti. Kažeš da u radioni neće da radi (to ti je zbog hladnoće) a kad ga odneseš u kuću gdje je toplo kompresor proradi jer se ulje bar malo zagrije i ne pruža više jako veliki otpor starteru da pokrene motor. Very Happy
Natrag na vrh
dule

PorukaUpisano: Sub Velj 18, 2012 6:58 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

hemza Napisao/la:
Ma joj ,što ne kažeš prije. čim si spomenuo radionicu i kuću sve mi je postalo jasno. Prvo da te razveselim tvoj kompresor je u super stanju i ništa ne treba popravljati. Kompresor u sebi ima ulje koje je jako gusto i kad je jako hladan stvara jako veliki otpor motoru i starter ga nemože pokrenuti. Kažeš da u radioni neće da radi (to ti je zbog hladnoće) a kad ga odneseš u kuću gdje je toplo kompresor proradi jer se ulje bar malo zagrije i ne pruža više jako veliki otpor starteru da pokrene motor. Very Happy
To je to definitivno (pomislio sam na tako nesto ali mi je delovalo malo nemoguce)nocas je prenocio u sobi i jutros je upalio iz prve .Prethodne dve zime koliko vec imam kompresor nisu bile toliko hladne kao ova posto je temeratura padala do -27C zato jos jedan razlog vise protiv zime Twisted Evil .
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Airbrush - zračni kist Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma