Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| nono_zg
 | | Član od: 27 Pro 2010 | | Poruke: 1489 | |
|
Upisano: Pon Velj 20, 2012 11:08 am Naslov poruke: Fimo |
|
|
| Eto nabavio fimo da napravim koru drveta i da ocvrstim konstrukciju od žice i sada vidm po netu da je fimo otrovan kad se peče njegov dim i da smrdi, a pošto imam samo mogučnost pečenja u pečnici-rolu-pekari kako već ko zove koja nam služi za pripremu hrane dal sada peci ga ili ne ??? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Boris G.
 | | Član od: 03 Ruj 2007 | | Poruke: 3973 | | Mjesto: SPLIT |
|
Upisano: Pon Velj 20, 2012 11:49 am Naslov poruke: |
|
|
Ja sam Fimo "pekao" nekoliko puta i ništa nije dimilo ni smrdilo.
Treba se pridržavat temperature i vremena pečenja koje je navedeno na pakovanju i neće bit nikakvih problema.
Moguće je i da su ljudima dimile i smrdile razne "armature" od žice koje su stavili kako kostur u fimo model, ali sama Fimo masa je bezopasna što se toga tiče. _________________ MAK "Reoplan" |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| darko
 | | Član od: 10 Ruj 2006 | | Poruke: 2356 | | Mjesto: Daruvar |
|
Upisano: Pon Velj 20, 2012 12:11 pm Naslov poruke: |
|
|
FIMO ispušta dim neugodnog mirisa AKO GORI, ne nikako ako se prema uputama peće na 130 stupnjeva, a neće goriti ni na temperaturama za 30-tak stupnjeva većim od toga.
Bitno je samo da nije preblizu grijaća ,najbolje je staviti metalnu posudu na sredinu pećnice (da bude u zraku na onoj rešetci).
FIMO se može i kuhati, ali problem sa tim postupkom je kako ga održati stabilnim ispod vode...
Važna napomena: nakon pećenja, ostavi pećnicu zatvorenu i sačekaj da sve POTPUNO ohladi samo od sebe - ne diraj, ne gledaj, ne okreći - tako ćeš izbjeći pukotine.
Pozdrav ! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| tole
 | | Član od: 12 Ožu 2008 | | Poruke: 1117 | |
|
Upisano: Pon Velj 20, 2012 1:17 pm Naslov poruke: |
|
|
Net je prepun gluposti astronomskih razmjera..... ono što treba čovjek je samo mrvicu razmisliti: zar bi na pakiranju Fimo mase stajalo da se treba peći ako su pare otrovne?
Evo i jedan konstruktivan savjet. Fimo jako loše prima boje, posebno gloss i semigloss. Obavezno prije željene boje staviti primer, a iz iskustva najbolje neku dobru matt boju u tankom sloju. Ja koristim revell 76 ili 9.
pozdrav! _________________
Group build - metal finish battle |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| darko
|
Upisano: Pon Velj 20, 2012 1:37 pm Naslov poruke: |
|
|
Pa rezinske pare su otrovne a rezin se i dalje ljeva
Mislim da nisi dobro shvatio pitanje, nono_zg je samo zabrinut smije li se fimo peći u pećnici u kojoj će kasnije peći puricu
Da se razumijemo, najbolje je da pećnica bude namjenjena samo za pećenje polimerskih masa, i da se u njoj kasnije ne priprema hrana, ali ipak od nekoliko pećenja fima ni purici neće biti ništa.
Ja pećem vrlo često, i za to sam si osigurao posebnu pećnicu...to je ipak najsigurnije. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| tole
 | | Član od: 12 Ožu 2008 | | Poruke: 1117 | |
|
Upisano: Pon Velj 20, 2012 3:55 pm Naslov poruke: |
|
|
Malo arome Fimo-mase na purici ništa ne škodi , a i obrnuto! Preimenovat ćemo u Fino masa......
Prije upotrebe pažljivo pročitati upute o lijeku, za dodatne informacije, kontraindikacije i nuspojave upitajte svog lječnika ili ljekarnika. (obavezno pročitati naglas ubrzano)! _________________
Group build - metal finish battle |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vojo
 | | Član od: 16 Kol 2006 | | Poruke: 1878 | | Mjesto: Krk |
|
Upisano: Čet Ožu 14, 2013 8:18 pm Naslov poruke: |
|
|
Evo mene sa jednim novim pitanjem u vezi FIMA tj. korištenja FIMA.
Kao prvo, na mome piše da se peče na 110°C a ne 130, tako da će purica imati manje okusa po FIMU .... ma ne, šalu na stranu -
nedavno sam našao neki link kojeg nakon toga ne mogu naći ni u ludilu, gdje tip radi plahte tj. pokrivače od neke mase tako da ju valja na tanko i onda stavlja preko dijelova tenka da bi bio pokriven, i to se osuši (bez pečenja).
Ja sam se sjetio da to isto napravim sa FIMOm, ali ne mogu naći materijal na kojeg razvaljati FIMO masu a da se ne zalijepi. Pokušao sam sa sjanim kartonom, pa sam ga i namazao sa nekom masnom kremom, međutim stalno mi se lijepi i kad razvaljam nikako da ga 'odljepim' od podloge i sve pada u vodu ....
Ima li netko iskustva sa time i koji koristan savjet ....
Do neba zahvalan ....
Vojo  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| darko
|
Upisano: Čet Ožu 14, 2013 8:47 pm Naslov poruke: |
|
|
Tanje plahte se mogu odvaljat od fimo classic. Fimo soft je premekan za to.
Najbolje sa mašinicom za valjanje tijesta (rezanaca).
Međutim nije mi jasno kako češ to poslje ispeći ako je ispod plastika ???
Za to bi idealan bio MagicSculpt, ide razvaljat vrlo tanko (10 puta tanje od FIMO-a) i ne treba ga peći.
Možda bi ti više mogao pomoći da kažeš za koju namjenu konkretno ti treba... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| zilkan
 | | Član od: 26 Stu 2007 | | Poruke: 1169 | | Mjesto: oko Bjelovara |
|
Upisano: Čet Ožu 14, 2013 9:33 pm Naslov poruke: |
|
|
Jedna mala caka za rad sa fimom sto sam probavao. Ako zelite da bude meksi, prije nego ga mijesite, dodajte skroz malo white spirita, ali stvarno malo, zamijesit ce se kao plastelin i biti jako mekan. probajte eksperimentirati, no stvarno malo spirita treba da ga odmekani...
LP
Ilija |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| darko
|
Upisano: Čet Ožu 14, 2013 11:03 pm Naslov poruke: |
|
|
Najbolji omekšivać za fimo i super sculpey je Johnson baby oil. Probao sam sve i svašta (od lanenog ulja do razređivaća).
Ne utjeće na materijal, samo ga razmekša a još i fino miriše
Ali Vojo ima drugi problem, njemu ne treba mekan nego tvrd (iako zapravo sumnjam da je fimo najbolji za ono što on želi izvesti).
Za stvrdnjavanje fimo treba razvaljati što tanje preko jednog lista papira i stisnuti ga drugim listom papira. Ostaviti par dana da papir povuće ulja van.
Ponoviti po potrebi. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| nono_zg
|
Upisano: Čet Ožu 14, 2013 11:23 pm Naslov poruke: |
|
|
a ovo
suši se na zraku, ne puca kod sušenja, do sada sam radio samo neke podloge za warhammer |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| darko
|
Upisano: Čet Ožu 14, 2013 11:33 pm Naslov poruke: |
|
|
To je po vrsti paperclay, (po strukturi sličan starom glinamolu iako nešto bolji).
Ovaj konkretno nisam probao ali od paperclay-a se ne može baš nešto tanko napravit.
Kao što sam već rekao, za to je najbolji MS, zamiješaš, sačekaš da se malo stvrne, razvaljaš po staklu (tako tanko da se gotovo vidi kroz njega), ostaviš još malo da se stvrdne da ne puca kod odvajana od stakla, odvojiš i oblikuješ po želji...ako vas baš zanima mogu demonstrirat  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vojo
 | | Član od: 16 Kol 2006 | | Poruke: 1878 | | Mjesto: Krk |
|
Upisano: Pet Ožu 15, 2013 8:24 am Naslov poruke: |
|
|
| darko Napisao/la: | Tanje plahte se mogu odvaljat od fimo classic. Fimo soft je premekan za to.
Najbolje sa mašinicom za valjanje tijesta (rezanaca).
Međutim nije mi jasno kako češ to poslje ispeći ako je ispod plastika ???
Za to bi idealan bio MagicSculpt, ide razvaljat vrlo tanko (10 puta tanje od FIMO-a) i ne treba ga peći.
Možda bi ti više mogao pomoći da kažeš za koju namjenu konkretno ti treba... |
Meni treba prvenstveno da 'glumi' platna na maketama vozila u 1/72 - dakle pokrivala za topove, cerade kamiona, pokrivala za terete na kamionima, za opremu na tenkovima, šatorska krila itd ....
Dakle, bitno je da mogu izvaljati čim tanje, pa da mogu oblikovati kao platno, nije važno dali se suši na zraku ili u peći (važno jedino jedino ako se mora sušiti uz kalup po kojem je napravljeno tj. plastičnu maketu, onda ne mogu peći), nije bitna boja jer ću to bojati kad se osuši itd.
Ja ne inzistiram da to bude FIMO (koje ima prednost da je jeftin i lako dobavljiv) - samo razmišljam što i kako to rješiti.
Vojo |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| nono_zg
|
Upisano: Pet Ožu 15, 2013 9:30 am Naslov poruke: |
|
|
a zake ne radiš sa papirntom maramicom i razrijedenim drvofiksom ??
Neke cerade sam radio i ispalo je odlično. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| darko
|
Upisano: Pet Ožu 15, 2013 10:04 am Naslov poruke: |
|
|
Složio bi se sa nono_zg - pogotovo ako uzmeš onu finu maramicu za čišćenje naočala.
Fimo soft i fimo classic su definitivno neupotrebljivi za to što hoćeš jer ih nakon oblikovanja nečeš moći ispeći. Postoji i fimo-air - nedavno sam ga kupio ali ga još nisam stigao isprobati. On se suši na zraku. Ali to je ponovo po vrsti paperclay, tako da sam skeptičan da se može jako tanko razvaljati bez pucanja. I dalje ostajem pri tome (bar je to moje iskustvo), ako bi trebao izvest draperiju koja je prekompleksna za maramicu i drvofix - držao bi se MagicSculp-a. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|