Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| nono_zg
 | | Član od: 27 Pro 2010 | | Poruke: 1489 | |
|
Upisano: Sub Tra 21, 2012 9:17 pm Naslov poruke: Tempere [gips] |
|
|
Koliko treba temperi sa se totalno osuši.
Danas isprobavao farbati zid koji sam navuko od gipsa, stavim temeljnu boju, boja se osuši idem sa sljedecom bojom i mrlja se sa temeljnom bojom, tako da umjesto crne i bijele, dobio sam sivu
ili sam prvo trebao gips proci sa recimo razrijeđenim drvofixom da se stvori filc na gipsu
nono_zg: poruka promijenjena dana: Ned Tra 22, 2012 5:54 pm; prepravljeno ukupno 1 puta |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Boris G.
 | | Član od: 03 Ruj 2007 | | Poruke: 3973 | | Mjesto: SPLIT |
|
Upisano: Sub Tra 21, 2012 11:27 pm Naslov poruke: Re: Tempere |
|
|
| nono_zg Napisao/la: | Koliko treba temperi sa se totalno osuši.
Danas isprobavao farbati zid koji sam navuko od gipsa, stavim temeljnu boju, boja se osuši idem sa sljedecom bojom i mrlja se sa temeljnom bojom, tako da umjesto crne i bijele, dobio sam sivu
ili sam prvo trebao gips proci sa recimo razrijeđenim drvofixom da se stvori filc na gipsu |
Tempera se ne ponaša kao akrilka, ona i potpuno suha uvijek ostaje osjetljiva na vodu, tj. nova mokra tempera će uvijek topiti donji suhi sloj boje, ma koliko se on dugo sušio. Tempere spadaju u tzv. nestabilne boje tj. vodoperive boje. Ako želiš stavljati sloj poviše sloja a da ovaj donji ostane netaknut tj. da se ne mijenja, svaki sloj moraš lakirati nekim bezbojnim enamel lakom. _________________ MAK "Reoplan" |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| nono_zg
|
Upisano: Ned Tra 22, 2012 11:24 am Naslov poruke: |
|
|
aha, reko kad se tu već spominje da se tempere koriste za podloge, reko da i ja probam, a sada da svaki sloj lakiram ne bu išlo.
Malo OT, dal bi bilo dobro gips kad se osuši premazati sa drvofiksom pošto je sam gips krhak tj. runi se, pa da se zaštiti |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Boris G.
 | | Član od: 03 Ruj 2007 | | Poruke: 3973 | | Mjesto: SPLIT |
|
Upisano: Ned Tra 22, 2012 1:54 pm Naslov poruke: |
|
|
| nono_zg Napisao/la: | aha, reko kad se tu već spominje da se tempere koriste za podloge, reko da i ja probam, a sada da svaki sloj lakiram ne bu išlo.
Malo OT, dal bi bilo dobro gips kad se osuši premazati sa drvofiksom pošto je sam gips krhak tj. runi se, pa da se zaštiti |
Tempera je odlična za bojanje podloga al' moraš promijenit filozofiju bojanja... moraš bojat ko što slikari slikaju slike, ala prima, sve iz prve ruke miješanjem boja.
Drvofiks će samo gips napravit neporoznim da se boja ne upija u njega al' neće postat ništa manje krhak nakon tretmana drvofixom. _________________ MAK "Reoplan" |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| nono_zg
|
Upisano: Ned Tra 22, 2012 1:57 pm Naslov poruke: |
|
|
| aha dakle moram racunati da ce se i prijašnji sloj umješati pa prema tome raditi nijanse |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| nono_zg
|
Upisano: Ned Tra 22, 2012 5:55 pm Naslov poruke: |
|
|
| e da pitam, ako se napravi mješavina vode i drvofiksa i u to umješa gips dal bi bilo čvršće ??? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Kekso
 | | Član od: 18 Lip 2011 | | Poruke: 961 | | Mjesto: Bjelovar |
|
Upisano: Ned Tra 22, 2012 6:22 pm Naslov poruke: |
|
|
| Moglo bi "šljakati". Probaj gips zamijeniti ljepilom za pločice. Nisam probao, ali sam negdje pročitao. Definitivno bi trebalo biti čvršće. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| nono_zg
|
Upisano: Ned Tra 22, 2012 7:30 pm Naslov poruke: |
|
|
| ljepilo za pločice, ono je dosta tvrdo kad se osuši, ne bi se u njega dalo urezivati recimo pukotine i koja ciglica ?? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| karasrad
| | Član od: 21 Sij 2010 | | Poruke: 51 | | Mjesto: zagreb |
|
Upisano: Pon Tra 23, 2012 2:56 pm Naslov poruke: |
|
|
| Ako si u mogučnosti nabaviti građevinske "impregnacije" pomješaš sa vodom 2:1 ili više u korist vode. Povečat češ tvrdoću i smanjiti vodo-upojnost |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|