Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| willer
 | | Član od: 03 Tra 2012 | | Poruke: 206 | | Mjesto: Omis/Zadar |
|
Upisano: Pet Svi 04, 2012 3:21 pm Naslov poruke: Bracera |
|
|
Pozdrav, vidim da ovaj tip broda nitko nije radio pa eto, da malo osvježim forum. Malo šale za početak
Meni je ovo prva maketa što će se vidjeti iz priloženog. Nedostatak svojih 5 kvadrata, iskustva, znanja urodilo je možda najgorom bracerom ikada.
Ali neka, katastrofa bi bila da mi svaka iduća ovako ispadne
NAPOMENA: Naredna fotografija je stara više od dva tjedna. Bracera je pod oplatom i palubom.
Postavljanje prve oplate. Neprecizno + nesigurno= početnik! Zato sam se odlučio za kitavanje i drugu oplatu od furnira.
Od ostalih grešaka mogu navesti samo primjer kada sam brzopleto procjenio da sam izgubio pramčanu statvu. Onda sam precizno izrezao i obradio novu koju sam sljepio. Međutim, baveći se svojim drugim hobijem (stare razglednice) shvatio sam da je statva sada prevelika i da bracere nisu bile ledolomci. Onda sam sutradan sve pobrusio. Nije greška ali izgubio sam dan. _________________ www.stari-omis.com |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| barba
| | Član od: 05 Svi 2009 | | Poruke: 283 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pet Svi 04, 2012 3:33 pm Naslov poruke: |
|
|
Meni to izgleda jako dobro, samo napred.
Barba |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Reef
 | | Član od: 01 Lis 2009 | | Poruke: 32 | |
|
Upisano: Sub Svi 05, 2012 2:33 pm Naslov poruke: |
|
|
Meni kao početniku izgleda odlično
Jel ima još slika, dobro bi došle kao vizuelna pomoć početnicima? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| willer
|
Upisano: Sub Svi 05, 2012 9:03 pm Naslov poruke: |
|
|
Mislio sam fotografirati svaku fazu ali na kraju nisam. Osim ove fotografije imam još samo fotografiju postavljenih rebara na kobilicu.
Palubu sam "šuperavao" crnom bojom pomješanom sa drvofixom. Poslje sam pobrusio grubim pa finim brusnim papirom. Višak crnila skinuo sam čeličnom četkicom. Još je bolje ako imate dremel i onu malu čeličnu četku za njega. Nisam htio to raditi koncem/konopcem nego sam izveo ovako. Po meni djeluje realnije.
Da, karton palube mi je puknuo prilikom postavljanja tako da sam palubu zbog naglog loma u predjelu krme "raščlanio" poprečnom letvicom. Neznam koliko sam odstupio od originalnosti ali ne izgleda mi loše. Paluba na krmi nije ovoliko nakošena u stvarnosti. Slijedi još malo brušenja da potpuno uklonim bijele tragove od drvofixa pa onda lakiranje palube.
Danas sam se zabavio izradom kormila. Sastavio sam ga od segmenata jer nisam imao komad iz kojeg bih ga od puta ispilio. _________________ www.stari-omis.com |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| krivukov
 | | Član od: 22 Stu 2009 | | Poruke: 278 | | Mjesto: Zagreb, Sesvete |
|
Upisano: Ned Svi 06, 2012 11:08 am Naslov poruke: |
|
|
A reci, jesi li slučajno vidio moju braceru?
Ova tvoja je mila majka prema mojoj Stvarno odlično za prvu maketu, pogotovo što ju radiš u drvu za razliku od mene.
Nek ti je sa srećom u nastavku gradnje  _________________ Einstein je svojedobno rekao: "samo su dvije stvari beskrajne: svemir i ljudska glupost... ali za svemir nisam siguran". |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| willer
|
Upisano: Ned Svi 06, 2012 12:14 pm Naslov poruke: |
|
|
Naravno da sam ju vidio jer sam gledao (i gledam) sve bracere na forumu. Tvoja je odlična s obzirom na manje mjerilo, materijal i način gradnje. A sama namjena je za skinuti kapu! Nesmim pokazat svojom jer će me izgrdit zašto ja nisam tako romantičan Naime i sam se nalazim u istoj situaciji trenutno. Pripreme, sala, glazba... _________________ www.stari-omis.com |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| krivukov
|
Upisano: Ned Svi 06, 2012 12:20 pm Naslov poruke: |
|
|
Ooooo, pa u tom slučaju čestitke i nek vam je sa srećom
Ako treba neki savjet, samo pitaj - sad sam već stara iskusnjara  _________________ Einstein je svojedobno rekao: "samo su dvije stvari beskrajne: svemir i ljudska glupost... ali za svemir nisam siguran". |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| willer
|
Upisano: Ned Svi 06, 2012 4:36 pm Naslov poruke: |
|
|
Mući me kako izvesti bokoštitnicu. Planiram od letvice 4x1 mm koju bi još dodatno izbrusio na 0,8mm. Uz nju (ispod nje) bi stavio oblo profiliranu 1x1mm. Neznam da li je to pre kičavo pa da sve ostavim na ovoj 4x0.8? _________________ www.stari-omis.com |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| krivukov
|
Upisano: Ned Svi 06, 2012 5:56 pm Naslov poruke: |
|
|
IMHO, nije uopće pre kičavo
Samo zapamti da tu braceru primarno radiš za sebe i svoju dušu, pa onda napravi onako kako se tebi sviđa.
Ako ti se sviđa oblo, stavi oblo, ako ti se sviđa valovito, stavi valovito... uglavnom, kužiš kaj ti hoću reći
A bracera je ionako bilo svih veličina i oblika, nijedna nije bila ista kao neka druga  _________________ Einstein je svojedobno rekao: "samo su dvije stvari beskrajne: svemir i ljudska glupost... ali za svemir nisam siguran". |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| willer
|
Upisano: Pon Svi 07, 2012 11:48 am Naslov poruke: |
|
|
Da, u pravu si. S tim se vodim ako nešto pogriješim-nitko nemože dokazat da to nije bilo baš tako
Jućer sam od grančice masline napravio rudo za timun. Al najprije timun:
Za izradu timuna sam iskoristio segmente DeAgostinijevog "Ivana Krstitelja" iz I. broja. Pa eto, kad se nisam odlučio za galijuna da bar posluže. _________________ www.stari-omis.com |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Dida
 | | Član od: 05 Velj 2007 | | Poruke: 1054 | | Mjesto: Sisak |
|
Upisano: Pon Svi 07, 2012 2:44 pm Naslov poruke: |
|
|
Lijepo je, meni se dopada.
Kakvu boju koristiš? _________________ Pozdrav,
Dida |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| willer
|
Upisano: Pon Svi 07, 2012 3:07 pm Naslov poruke: |
|
|
Koristim Revell enamel mat plavu br. 56
Mislim se da razmeni dio pobrusim pa dam u neku mat bijelu. Neznam kojom bi palubu pa sam otvoren za prjedloge. Nesto malo tamnije nego sta je ovo ali opet ne previse...hm? _________________ www.stari-omis.com |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| willer
|
Upisano: Sri Svi 09, 2012 9:59 pm Naslov poruke: |
|
|
Kolege, pomagajte! Morao bih nacrtat vodenu liniju. Kako to izvesti? _________________ www.stari-omis.com |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Leo - zd
 | | Član od: 16 Pro 2008 | | Poruke: 2540 | | Mjesto: Zadar |
|
Upisano: Sri Svi 09, 2012 10:18 pm Naslov poruke: |
|
|
Učvrstiš barku na dva oslonca na način trup bude u horizontali po vodenoj liniji, ukratko označis točku vodene linije na pramcu i krmi i postaviš trup tako da obje točke budu na istoj udaljenosti od horizontale (plohe, stola)
uzmeš olovku i učvrstiš je na nekakav blokić drveta ili sl (napr od lego kockica) na način da ti vrh olovke bude na visini vodene linije označene na pramcu/krmi
polako vučeš olovku uz trup i time dobiješ vodenu liniju.
sve jedno je da li stavljaš trup pravilno ili naopako (možda ti je naopako lakše učvrstiti provizorno a stabilnije) |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| willer
|
Upisano: Sri Svi 09, 2012 10:54 pm Naslov poruke: |
|
|
Hvala Leo na savjetu! Brodicu sam učvrstio između dvije plohe stola na razvlačenje. Time sam osigurao ravnu i podosta veliku plohu za manevriranje olovkom
Edit: Operacija uspjela i pacijentica preživjela. _________________ www.stari-omis.com |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|