Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
|
Upisano: Pet Jul 28, 2006 10:09 pm Naslov poruke: Za one koji vole ronjenje |
|
|
Dakle zaronite u veliko plavetnilo, uživajte i usput pogodite čija je ovo olupina, jedna od rijetkih kod koje je dozvoljeno komercijalno ronjenje. Kad se budem ženija ovdje ću dovest ženu na medeni mjesec, lipo zaronit i uživat u tišini...
Malo slika unutrašnjosti...
Ono što će vam otežat pogađanje je da brod leži izvrnut naopako, s nadgrađem zabijenim u morsko dno, dakle slike su odraz stvarnog stanja. Upravo ta činjenica čini ronjenje unutar olupine vrlo dezorijentirajućim i lako se izgubit u svim tim silnim prostorijama unutar broda (što potvrđuje slučaj dvojice ronioca koji su se 1982. izgubili, ostali bez zraka i utopili...)
Na prvoj slici vidi se da nedostaje jedan propeler. E pa evo ga
Da vas vidim članstvo, ne bi tribalo bit teško
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| P-51
 | | Član od: 24 Ožu 2006 | | Poruke: 3476 | | Mjesto: Drniš/Šibenik |
|
Upisano: Pet Jul 28, 2006 10:20 pm Naslov poruke: |
|
|
Uprav san tio reć/napisat: pitaj Essexa kad san skužio da si ti postavio. Ne beren ti ja ovo pa ću provat ovako: da nije oni argentinski Belgrano šta su ga mrknili Englezi. Malo se ne sićan točno godine rata na Faklandima a eto. Ne zamiri ako san puno falio.
Drugi put ću ja tebi stavit hodni dio T-55 sa kupolom Hellcata M-18 pa ćemo te vidit. Samo me posramiš. Aj Živio.  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pet Jul 28, 2006 10:29 pm Naslov poruke: |
|
|
Dobar si! Evo ja ću sebe sam posramit: šta su to "zvonimirci" ili još bolje, šta je to "zimmerit" ? Nije ti General Belgrano. Živ mi bija  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Schnellboot
 | | Član od: 31 Svi 2006 | | Poruke: 285 | |
|
Upisano: Pet Jul 28, 2006 10:44 pm Naslov poruke: |
|
|
| Prinz Eugen? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Mario Raguž
 | | Član od: 09 Stu 2005 | | Poruke: 1284 | | Mjesto: Dubrovnik |
|
Upisano: Pet Jul 28, 2006 10:45 pm Naslov poruke: |
|
|
Da li je ova "stvarcica" u Monte videu tj. u Urugvaju, a njemackog je porijekla?  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| P-51
|
Upisano: Pet Jul 28, 2006 10:45 pm Naslov poruke: |
|
|
Zvonimirci su ti oznake na avionima iz NDH(Zvonimirov Križ), one šta malo sliče na javorov list (bože mi prosti ubiće me ovi sa foruma) a Zimmerit ti je posebni antimagnetni premaz na njemačkim tenkovima u drugoj polovici rata (da Rujani ne prilipe minu na tijelo tenka).
Čij, znan ti ja dosta o brodovima i imena i krajeve velikog dijela njih iz 2. rata ali ne ovako kao ti. To mi je zbilja strava.
Evo, na prvoj fotografiji avion ima Zvonimirce a na mome Tigru obrati pažnju na ove puste kockice, to je Zimmerit. Ovaj brod-odustajem.
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| P-51
|
Upisano: Pet Jul 28, 2006 10:54 pm Naslov poruke: |
|
|
E zbilja, neko gori reče: a da nije Graf Spee? On je ono plitko sio na dno u Montevideu ako se ne varam? A Langsdorf su ubio umotan u njemačku mornaričku zastavu ali iz WW 1. Vidiš, biće nešto iz mene. A tamo su ga stirali Achillles, Exeter i Ajax.
Aj me pofali  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pet Jul 28, 2006 10:58 pm Naslov poruke: |
|
|
Uf fala Mustanže, napokon da mi netko pojasni i ričju i slikom ta dva pojma
Mario, ciljaš na Graf Speea, u Montevideu se čuva jedan 150 mm top s njega kao i "Heckadler" (to je onaj naci-orao šta su veći njemački brodovi imali na krmi), ali ne i propeler...
S-100, ti se suzdrži do objave konačnih rezultata jer si pristran
I okanite se Graf Speea, niste pogodili ni ocean  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Sub Jul 29, 2006 12:04 am Naslov poruke: |
|
|
Pa zar ne vidiš da je Schnellboot dao već točan odgovor, a to je Prinz Eugen.
Prelijep brod, a ameri ga potrošili za testiranje atomske bombe.  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| KatarII
 | | Član od: 21 Lis 2005 | | Poruke: 886 | | Mjesto: ZGB |
|
Upisano: Sub Jul 29, 2006 12:05 am Naslov poruke: |
|
|
| Schnellboot je dobro rekao: Prinz Eugen, trenutno usidren na Bikiniju... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Sub Jul 29, 2006 12:48 am Naslov poruke: |
|
|
Čeka san hoće li još netko pogodit, imali ste pregršt foto-natuknica, od tipičnog njemačkog "atlantskog" pramca, tipične njemačke zahodske školjke do G7 torpeda... Tribalo je samo zbrojit 2 i 2. Schnellboot je odavno dobija priznanje za pun pogodak jer čovik trenutno radi Eugenovog blizanca, Hippera, stoga je bilo za očekivat da će prepoznat i pogodit.
Dakle radi se o njemačkoj teškoj krstarici Prinz Eugen.
Slijedi pojašnjenje.
Prinz Eugen se preda Saveznicima u Kopenhagenu u svibnju 1945. i kao ratni plijen je dodijeljen SAD-u. Ameri su ga prvo dovukli doma u Philadelphiju i detaljno ga pregledali, pritom skinuvši dva 203 mm topa s prednje "Graz" topovske kule (danas su izloženi u nekom muzeju u Virginiji) i poslali ga via Panamski kanal na Maršalsko otočje, atol Bikini di je zajedno s ostalim starim, raspremljenim američkim brodovima i zarobljenim japanskim triba poslužit ka cilj atomskih pokusa (tzv. operacija Crossroads, srpanj 1946.). Pokus "Able" izdrža je bez problema zadržavši plovnost iako je bija udaljen ~ 1 NM od centra eksplozije (što ti je kad Švabo napravi brod...), dok je u pokusu "Baker" (podvodna eksplozija A-bombe) teško oštećen ali opet nije potonija. Ameri su ga potom u kolovozu odvukli u plitku lagunu atola Kwajalein di se u prosincu 1946. naglo počeo jako naginjat uslijed oštećenja. Svi pokušaji da se brod izvuče iz lagune i potopi u dubokom moru su propali te se Eugen jednostavno izvrnija na desni bok oko 200 m od plaže otočića Enujub. Propeler je izvađen iz osovine 1977. na inicijativu bivših članova posade i uz pomoć američke (Ameri su u znak prijateljstva odlučili propeler poklonit Nijemcima) i njemačke vlade, dopremljen u Njemačku i restauriran. Od 1979. je izložen u muzeju Marine Ehrenmal (spomen-područje poginulim njemačkim mornarima) u gradiću Laboe kraj Kiela.
Eto Prinz Eugen je moj trenutačni projekt pa sam malo bija inspiriran  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| P-51
|
Upisano: Sub Jul 29, 2006 11:40 am Naslov poruke: |
|
|
Essexe, moš li postavit kakv lipi nacrt (ne fotografiju, iako i to može) razarača klase Tribal i dat mi imena ako ti nije frka? To su mi super brodovi a neman skoro ništa. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Sub Jul 29, 2006 2:39 pm Naslov poruke: |
|
|
Naravno da može. O Tribalima imam masu fotki, nacrta, profila; prekrasni veliki, pravi flotni razarači, vrlo uspjele konstrukcije, okosnica razaračke flote Royal Navy u prvoj polovici rata. Svi su nosili imena ratničkih naroda i plemena. Jedina njihova mana bila je šta ih nikad nije bilo dovoljno... Nažalost, njihova nezamjenjivost i stalno korištenje na prvoj borbenoj crti tijekom rata uzeli su svoj danak - od 16 izgrađenih rat su priživila samo 4...
Tražija si imena (meni su sistematizirani po flotnim oznakama a ne po datumima ulaska u službu):
F 03/L 03 Cossack
F 07 Afridi
F 18/G18 Zulu
F 21/G 21 Punjabi
F 20 Gurkha
F 24 Maori
F 26 Matabele
F 31/L 31 Mohawk
F 33 Somali
F 36/G 36 Nubian
F 43/G 43 Tartar
F 51 Ashanti
F 59 Mashona
F 67 Bedouin
F 75/G 75 Eskimo
F 82 Sikh
Pošto nisi specificira kakve nacrte želiš (tj. iz koje godine rata), evo ti opći izgled tih brodova kako su izgledali na početku rata kad su meni bili najlipši, s onim visokim dimnjacima (posli, tijekom rata, su bili skraćeni kako bi se povećalo polje djelovanja PZ topništva)
Ako bude još šta tribalo slobodno pitaj, imam detaljne nacrte apsolutno svih dijelova konstrukcije i naoružanja |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| P-51
|
Upisano: Sub Jul 29, 2006 2:50 pm Naslov poruke: |
|
|
E ko bog, ovo dugo tražim. Ovi su mi brodovi rezime cijelog drugog rata šta se tiče brodova. Fantazija. Hvala zaista. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Sub Jul 29, 2006 2:53 pm Naslov poruke: |
|
|
DObre slike. Iako nisam ljubitelj brodova, brodići su uvijek fora za vidit . |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|