Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
|
Upisano: Uto Tra 18, 2006 9:40 pm Naslov poruke: |
|
|
| Odlično napravljen Sabre. Može malo više detalja o samoj maketi? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| prelude
 | | Član od: 23 Stu 2005 | | Poruke: 1886 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Uto Jul 25, 2006 2:17 pm Naslov poruke: |
|
|
Da ne otvaram novi topic, sjetih se da smo o "Sabre Dogu" u JRV već raspravljali, pa evo obnavljam topic - walkaround oko jednog prekrasno urađenog - viđeno i slikano na "Bgd. pobedniku" u lipnju 2006.:
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Karaya
 | | Član od: 21 Lis 2005 | | Poruke: 2103 | | Mjesto: Velika Gorica |
|
Upisano: Uto Jul 25, 2006 2:26 pm Naslov poruke: |
|
|
IDEŠ ovo je opasno složeno!!!!!
Skoro ko pravi da nema ovih papira okolo nebi se kužilo! _________________ Vedran |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Timmy Administrator
 | | Član od: 16 Stu 2005 | | Poruke: 2445 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Uto Jul 25, 2006 2:53 pm Naslov poruke: |
|
|
| Izvrstan je. Pogotovo mi se sviđa kako su oznake zguljene. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| prelude
|
Upisano: Uto Jul 25, 2006 3:10 pm Naslov poruke: |
|
|
Je, maketa djeluje doista impresivno, pogotovo način na koji su istaknuti detalji kod označavanja, weathering i to... i pogotovo ovak na fotografiji.
Međutim, obzirom sam ga uživo vidio, moram priznati da cjelokupni "finiš" malo kvari dojam. Naime, maketa izbliza djeluje dost "zmatirano", tj. površine koje bi ipak trebale imati neki metalni sjaj, djeluju nekako presivo, a i sam finish je izbliza nekako pregrub. kao da je autor na kraju nekaj sfušao sa zadnjim nanosom laka ili tako nešto. Mislim da je to maketu i stajalo najvišeg plasmana.
Al, naravno, ovo je sad već tjeranje "maka na konac", tko god je ovo uradio, majstor je zanata i skidam mu kapu. Nadam se da prati ovaj forum i da će se javiti da malo prokometira(mo) izradu odn. maketu iz prve ruke, jer vjerujem da mnogi od nas imaju doma tog Revellovog F-86D u 1/48 koji čeka na akciju... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| slax
| | Član od: 18 Ožu 2006 | | Poruke: 47 | | Mjesto: Tenja |
|
Upisano: Uto Jul 25, 2006 10:07 pm Naslov poruke: |
|
|
Evo da dam svoj prilog ovoj temi. Ako želiš da radiš "plavog" imam oči i zube viška,a ako hoćeš srebrnog imam ambleme za nos.Daj adresu i stiže. Moj "nosonja"je pred samim krajem,a izgleda ovako:
 _________________ Slax |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| prelude
|
Upisano: Uto Jul 25, 2006 10:49 pm Naslov poruke: |
|
|
| Još kad mu daš mat patinu... Izgledati će odlično! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| P-51
 | | Član od: 24 Ožu 2006 | | Poruke: 3476 | | Mjesto: Drniš/Šibenik |
|
Upisano: Sri Jul 26, 2006 9:53 am Naslov poruke: |
|
|
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| KatarII
 | | Član od: 21 Lis 2005 | | Poruke: 886 | | Mjesto: ZGB |
|
Upisano: Sri Jul 26, 2006 10:21 am Naslov poruke: |
|
|
| prelude Napisao/la: | | Međutim, obzirom sam ga uživo vidio, moram priznati da cjelokupni "finiš" malo kvari dojam. Naime, maketa izbliza djeluje dost "zmatirano", tj. površine koje bi ipak trebale imati neki metalni sjaj, djeluju nekako presivo, a i sam finish je izbliza nekako pregrub. |
U mom iskustvu, tako treba biti. Aluminij na avionu sjaji samo ako se redovito polira, a to bas i nije bilo radjeno. Dok Alclad izgleda jako, jako dobro (tj. lijepo), ovakav "sivasti" aluminijum finish je najrealniji. To je samo jedna od verzija rasprave "istaknuti panele-ne istaknuti panele"...
Maketa je mrak... Steta sto ne radim 1/48 Ali bude jednom dobio LoM ponovo Hase Sabre-Doga (ili ga reizdao Revell ) |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| prelude
|
Upisano: Sri Jul 26, 2006 10:42 am Naslov poruke: |
|
|
| KatarII Napisao/la: | | prelude Napisao/la: | | Međutim, obzirom sam ga uživo vidio, moram priznati da cjelokupni "finiš" malo kvari dojam. Naime, maketa izbliza djeluje dost "zmatirano", tj. površine koje bi ipak trebale imati neki metalni sjaj, djeluju nekako presivo, a i sam finish je izbliza nekako pregrub. |
U mom iskustvu, tako treba biti. Aluminij na avionu sjaji samo ako se redovito polira, a to bas i nije bilo radjeno. Dok Alclad izgleda jako, jako dobro (tj. lijepo), ovakav "sivasti" aluminijum finish je najrealniji. To je samo jedna od verzija rasprave "istaknuti panele-ne istaknuti panele"... |
Da, to jest tema za raspravu, pogotovo primjena stupnja sjaja na jednom objektu koji je 48 ili 72 puta umanjen od stvarnog. Ali ipak smatram da tu treba raditi neki kompromis i voditi računa o efektu makete kao takve. To se najbolje vidi npr. na natjecanju ili izložbi kad makete stoje jedne kraj druge - ovdje se onda stvara sud koja djeluje efektnije od druge. Jer opet s druge strane, da se slijepo držimo odnosa mjerilo - prava stvar, i sama uočljivost npr. panela (da ne govorim dubina i širina sl.) u tako umanjenoj replici bi došla u pitanje...
Inače, ne bih se složio da "alu" ptice u JRV nisu djelovale polirane (i održavano, ako si na to mislio), konačno već su se samim letom (zbog brzine, neke više neke manje) na određeni način "polirale", a avioni u službi (operativni) su bili daleko bolje održavani i "maženi" nego ovi danas ... Konačno, alu boja nije na većini od njih bila za cijelo vrijeme upotrebe, već prvih par godina - poslije ih je većina prebojavana u kamufl.-bojanje, tako da po meni i nisu stigli dobiti tu matiranu "alu" patinu o kojoj pričaš. Drugo je npr. onaj siromah u "Maršalci" čije slike su već bile na ovom forumu.
Ali sve u svemu, ponavljam, ova rasprava i moja mala primjedba ne umanjuje mnogo vrijednost ove makete koja je doista vrhunska, pogotovo neki detalji bojanja - kratko rečeno, bolje napravljeno još nisam u tim segmentima vidio... Volio bih da se autor javi i da mu "skinem kapu" i da malo prokomentira pojedine faze izrade. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| 0viking0 Moderator
 | | Član od: 17 Lis 2005 | | Poruke: 2977 | | Mjesto: Zagreb - Croatia |
|
Upisano: Sri Jul 26, 2006 11:29 am Naslov poruke: |
|
|
| Slax, može koja fotka pilota i malo o njemu... od kuda ti, kako si ga bojao i sl... Maketa je izvrsna, ali činjenica - malo presjajna. Prešpricaj barem semigloss-om. Ostalo je izvrsno... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| slax
| | Član od: 18 Ožu 2006 | | Poruke: 47 | | Mjesto: Tenja |
|
Upisano: Ned Jul 30, 2006 11:00 pm Naslov poruke: poruka |
|
|
Pilot je iz Revelovog F-84G.Ništa posebno nisam radio s bojama već sam završenu figuru kompletno premazao olovkom za oči.Zatim sam s toalet papirom i štapićima za uši uz pomoć kreme za ruke doterao pilota.Da napomenem da i makete "prljam" na isti način.Vrlo jednostavno i brzo,a izgleda uvjerljivo. _________________ Slax |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dsacic
| | Član od: 10 Stu 2005 | | Poruke: 30 | | Mjesto: Varaždin-Poreč |
|
Upisano: Sri Kol 02, 2006 8:30 am Naslov poruke: |
|
|
Nastavak 094
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| P-51
 | | Član od: 24 Ožu 2006 | | Poruke: 3476 | | Mjesto: Drniš/Šibenik |
|
Upisano: Sri Kol 02, 2006 8:53 am Naslov poruke: |
|
|
| Gospe šta volin ovi avion!!! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|