Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| bojanko
 | | Član od: 09 Ruj 2006 | | Poruke: 188 | | Mjesto: karlovac |
|
Upisano: Sri Ruj 26, 2012 4:22 pm Naslov poruke: čišćenje PE |
|
|
pozdrav!
evo mene opet nakon duže pauze.. bližim se kraju gradnje makete stuG III ausf G ali imam par pitanja za vas.. nabavio sam si sve PE dijelove za njega (schurzen, blatobrane, cijev i svi ostali upgradeovi) i sad je prilično natrpan njima tj. ima daleko više metalnih nego plastičnih dijelova.. e sad me zanima nešto:
ostalo mi je na nekim dijelovima crnih tragova od paljenja, na nekim drugim packa od prstiju, a na nekim ima i tvorničkih fleka (ko neka mast, ulje..)
kad gledam neke makete na netu, PE se sjaje ko zlato, ko da ih niko nikad nije ni dodirnuo, a moji PE nisu baš takvi
zanima me: trebam li čistiti PE prije primera ili boje? i čime??
mislim, nijedna od fleka i packi nisu trodimenzionalne da bi smetale ili da bi na tom mjestu nastale grbice i nepravilnosti kad se ofarba, nego je na tim nekim dijelovima metal samo promijenio boju...
palo mi je na pamet da ih očistim alkoholom ali ne znam kako bi reagirao sa CA ljepilom pa se ne usudim dok ne pitam....
drugo- trebam li staviti primer prije farbanja ili može i ona tehnika preshadinga kad se cijela maketa prvo oboja u crno poslužiti kao primer?
bojim se primera, nikad ga još nisam koristio, a previše sam truda uložio u gradnju do sad da bi nešto zeznuo u farbanju......
hvala!
kad bude nešto vrijedno gledanja, stavit ću fotke u 'radove' pa ćete me vodit dalje  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| veliko_pile
 | | Član od: 26 Svi 2008 | | Poruke: 3087 | | Mjesto: Rijeka |
|
Upisano: Sri Ruj 26, 2012 4:31 pm Naslov poruke: |
|
|
PE bi se trebao ofarbati prije nesto sto ga zaljepis, okupat ga u med. alkohol recimo. Sto se tice primera, obavezno ga koristi, bilo koja boja je dobra al bitno da je primer, ako imas od Vallejo black primer, mos i njega koristit _________________ ...::Carpe Diem::... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| bojanko
|
Upisano: Sri Ruj 26, 2012 4:49 pm Naslov poruke: |
|
|
| evo, probao sad i white spirit i alkohol... i skinuo sam samo malo čađe od paljenja, a tvorničke fleke su još uvijek gore i kolko god trljao, niš se ne zbiva.. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| bvuk
 | | Član od: 09 Sij 2007 | | Poruke: 78 | |
|
Upisano: Sri Ruj 26, 2012 5:11 pm Naslov poruke: |
|
|
PE trebaš očistiti prije.
Ja u principu koristim dvije opcije:
1. Topla ili vruća voda s deterdžentom za suđe
2. Otopina kaustične sode (NaOH) isto u toploj vodi
Prva varijanta bi trebala zadovoljiti u većini slučajeva, skida svu masnoću i PE se lijepo sjaji nakon pranja.
NaOH se inače i u industriji često koristi kod čišćenja metala. _________________ Čovječe! Gdje mi je burek?!? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| bojanko
|
Upisano: Sri Ruj 26, 2012 5:57 pm Naslov poruke: |
|
|
| evo, probao i to.. i ništa.. tvorničke fleke i dalje ostaju gore.. čini mi se da mi jedino ostaje pošmirglat sa nekim finim papirom.. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| daneel
 | | Član od: 12 Lis 2005 | | Poruke: 1299 | |
|
Upisano: Sri Ruj 26, 2012 8:14 pm Naslov poruke: |
|
|
| ako imaš žičanu četku na bušilici (dremelu ili sl) probaj s tim. samo pazi da nije pretvrda, da ti ne ošteti pe |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|