Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Antun Janković
 | | Član od: 04 Kol 2008 | | Poruke: 2300 | | Mjesto: Swansea |
|
Upisano: Čet Sij 10, 2013 7:28 pm Naslov poruke: Njemačke oznake na kraju WW2 |
|
|
Može li mi netko ukratko odgovoriti koji su sistem brojeva i slova njemci koristili u označavanju aviona na kraju rata. Naime, što su značila slova različite boje na trupu i repu i isto tako brojevi? _________________ potpis |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| FilipZG
 | | Član od: 10 Lis 2009 | | Poruke: 387 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Čet Sij 10, 2013 8:56 pm Naslov poruke: |
|
|
Nadam se da ti ovo pomogne, to sam našao na nekoj stranici..
Planes of a Staffel have the numbers 1 to 12
1., 4. and 7. Staffel have white numbers
2.,5. and 8. Staffel have red numbers
3.,6. and 9.Staffel have yellow numbers
First Gruppe of a Geschwader have no sign
Second Gruppe of a Geschwader have a horizinal bar after the cross
Third Gruppe of a Geschwader has a vertical bar after the cross.(sometime a ~ Symbol)
Leaders of a Gruppe have a < symbol before the cross. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| st65uka
 | | Član od: 06 Stu 2007 | | Poruke: 2395 | | Mjesto: Auckland, NZ |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Karaya
 | | Član od: 21 Lis 2005 | | Poruke: 2103 | | Mjesto: Velika Gorica |
|
Upisano: Pet Sij 11, 2013 6:25 am Naslov poruke: |
|
|
@Antun a za koji te tocno tip zrakoplova zanima pa da mozemo malo konkretnije pomoci?
Jer iako su bili fanatici za drzanje pravila i propisa bilo je i tu pogotovo predkraj rata dosta "varijacija na temu".
ali ovo sto su kolege stavili bi u principu trebalo biti to. _________________ Vedran |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
 | | Član od: 24 Lis 2005 | | Poruke: 7768 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pet Sij 11, 2013 10:22 am Naslov poruke: |
|
|
Predpostavljam da pitaš za svoj what if projekt. Obzirom da je to bombarder, onda imaš prvo oznaku geschwadera koji su krajem rata upisivani često vrlo malih dimenzija, npr. pola od širine kraka križa, a onda sa većim slovima oznaku staffela i slovo koje predstavlja taj avion u boji staffela. Križevi su na gornjim površinama i na trupu ograničeni na bijele linije, a ono odozdo su puni, tj. crno i bijelo, premda mogu biti i samo kao crne linije. Ako radiš avion neobojen/metalan, onda bi svi križevi trebali biti kao crne linije. Obzirom da na tvojoj maketi već postoje crveni usisnici mlaznih motora, onda izaberi i crvenu boju slova u kodnoj oznaci aviona, jer su i takvi detalji bili povezani-npr. žuto slovo i žuti vrh usisnika motora. Vidi kako je označavan npr. Arado Blitz. Bombarderi nisu imali obojene trake oko repa jer to predstavlja oznaku pojedinog JG-a u sastavu obrane Reicha. Zadnja taktička oznaka van sustava lovačke obrane je žuta traka oko nosa aviona i žuta kormila pravca, iako bombarderi obično nemaju takve taktičke oznake. _________________
Group build - Metal finish battle |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Antun Janković
|
Upisano: Pet Sij 11, 2013 12:37 pm Naslov poruke: |
|
|
Hvala dečki. Puno ste mi pomogli. Ukratko vrlo komplicirano! Zato su i izgubili rat! Grunf, u pravu si. Razmišljam kako označiti moj what if projekt a da bude uvjerljiv. I sada sam više manje opet na početku.........
A može li biti bez oznake gesfadera i stafela, ako je to bio neki poseban avion, ako ih je bilo samo dva tri komada za posebne zadatke? _________________ potpis |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
 | | Član od: 24 Lis 2005 | | Poruke: 7768 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pet Sij 11, 2013 4:15 pm Naslov poruke: |
|
|
Jedini avion koji je bio u konfiguraciji letećeg krila, a poletio je na kraju WW2 Horten HoIX (Go222) je imao samo belkenkreuz-e... Nitko nezna kako bi bile raspoređene oznake po letećem krilu...Moja bi sugestija bila da sam napraviš šablone od Tamiya trake i naneseš samo crne "šuplje" belkenkreuze na krila i punu crnu svastiku na repove. Možda negdje na trup ispod kabine crveno slovo ili broj? _________________
Group build - Metal finish battle |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Antun Janković
|
Upisano: Pet Sij 11, 2013 5:59 pm Naslov poruke: |
|
|
Hvala Grunf, bit će tako nekako........ _________________ potpis |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Karaya
 | | Član od: 21 Lis 2005 | | Poruke: 2103 | | Mjesto: Velika Gorica |
|
Upisano: Sub Sij 12, 2013 6:01 pm Naslov poruke: |
|
|
mozda jedino da umjesto pune svastike na repu stavis "isprekidanu " sto se takoder koristila krajem rata na nekim avionima.
I sad google ne izbacuje niti jednu, nemogu naci da ju stavim.
Ako jos nije dodjeljen jedinici modra da na kormila smjera stavis i neki jednoznamenkasti broj, koji su koristili prilikom dostave aviona u jedinice. _________________ Vedran |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|