Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Postrojbe Luftwaffe-a u NDH 1941-1945?
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> - od 1941. do 1945.
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Poky

Član od: 16 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Uto Lip 01, 2010 11:01 pm    Naslov poruke: Postrojbe Luftwaffe-a u NDH 1941-1945? Citiraj ovaj komentar

Kao što naslov glasi ,pitanje je dakle koje su Luftwaffeove postrojbe dijelovale na području NDH ,odnosno bile tu stacionirane tjekom 2 sv. rata?
Zapravo najviše me zanima 1943g i postrojbe koje su tad bile stacionirane na aerodromima na tlu NDH.

Dakle ne govorim o postrojbama koje su imale ljudstvo sastavljeno od naših legionara tipa: Kroat.JGr-1 il Kroat.KGr-1 (o kojima ima napisa u našoj literaturi)
Zanimaju me dakle postrojbe i njihovi zrakoplovi koje je Luftwaffe stacionirao ovdje tipa: "Flugbereitschaft beim Befelshaber Serbien" ili A/B 123.....
Pokušao sam naći neš na netu ,al nisam imao uspjeha.
Dali postoji kakva literatura koja obrađuje tu tematiku ili gdje bih mogao naći popis tih postrojbi?
prelude

Član od: 23 Stu 2005
PorukaUpisano: Uto Lip 01, 2010 11:32 pm    Naslov poruke: Re: Postrojbe Luftwaffe-a u NDH 1941-1945? Citiraj ovaj komentar

Poky Napisao/la:

Dali postoji kakva literatura koja obrađuje tu tematiku ili gdje bih mogao naći popis tih postrojbi?

Poky, kao prvi korak: Vojislav V. Mikić "Nemačka avijacija u Jugoslaviji 1941-45." Malo ili gotovo ništa fotki, ali dosta dobro obrađena arhivska građa (mikrofilmovi etc.) koja je autoru bila dostupna u BG. Kao visok časnik JRV-a imao je pristup tim arhivima i relativno dobro je to obradio. Nije ultimativan i sveobuhvatan rad, ali je to vrijedna knjiga koju bi trebao imati ako te zanima to područje. Još se uvijek može nabaviti po Beogradu pa probaj po nekoj liniji. Do tada, mogu ti je posuditi (nemam vremena to sve prelistavati i pisati ovdje), ali me moraš uloviti negdje odn. navrati u klub, bit ću sutra tamo.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Poky

PorukaUpisano: Sri Lip 02, 2010 3:54 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Fala prelude ,a knjigu se bumo dogovorili nije mi hića ,negdje te ulovim.
Ok znaći postoji literatura, ajd i to je neš ,al čim postoji knjiga znači radi se i o podužem popisu postrojbi?!? Mislim sigurno su se rotirale, al dal je bilo onih koje su se tu zadržale duže ,il su glavni nositelji bile ove gore spomenute legionarske postrojbe?
prelude

Član od: 23 Stu 2005
PorukaUpisano: Sri Lip 02, 2010 5:07 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Bilo je tu svega i svačega, vjeruj mi na riječ. I da, puno se toga rotiralo, ali bile su i neke stalne misije. U svakom slučaju, 1943. ovdje (a u pravilu ni kasnije) nisu boravile cjelovite pukovnije (Geschwader) već pojedini njihovi dijelovi - jačine skupine ili jata, a najčešće specijalno formirane postrojbe za potporu (te za izvidništvo i održavanje veze etc.) pojedinim zapovjedništvima kopnenih postrojbi. Poslije su te zadaće vršile i one famozne NSGr. I naravno, tu je bila i pilotska škola A/B123 do 1943.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Špicfajer

Član od: 09 Pro 2009
Mjesto: Kastela,Croatia
PorukaUpisano: Sri Lip 02, 2010 7:00 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

I mene zanima ova tema, općenito i Luftwaffe,41-45, i Regia Aeronautica,41-43, i BAF,43-45, i jedinice USAAF I RAFa koje su djelovale nad hrvatskim nebom. Osim Ospreyevih B-17 i B-24 ima li još knjiga s linkom na netu?
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Poky

PorukaUpisano: Sri Lip 02, 2010 11:52 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Citat:
a najčešće specijalno formirane postrojbe za potporu (te za izvidništvo i održavanje veze etc.) pojedinim zapovjedništvima kopnenih postrojbi. Poslije su te zadaće vršile i one famozne NSGr

E upravo me ove specijalne postrojbe zanimaju jel za dijelove raznih Geschwadera koje su tu letale krajem rata se i daju naći kakvi podaci il se otprilike zna od kad do kad i s kojim avionima, al zanima me sastavi i nazivi ovih "specijalaca" koji su oformljeni za borbu na našim područjima.
I još jedno pitanje pod koju bi Luftflottu(il neko drugo zapovjedništvo) pripadale postrojbe luftwaffea na ovim prostorima? Ako se ne varam pri kraju rata je to Luftflotte 4?
Špicfajer

Član od: 09 Pro 2009
Mjesto: Kastela,Croatia
PorukaUpisano: Uto Sij 08, 2013 8:49 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Evo linka koji se odnosi samo na bombardiranje Senja 43. od strane Luftwaffe:
http://forum.axishistory.com/viewtopic.php?f=49&t=167495
Osim prethodno navedene knjige spominje se i ovo:
''Mikic, Vojislav, General-potpukovnik u penziji. "Kapitulacija Italije i Neprijateljska Avijacija u Jugoslaviji u Jesen 1943. Godine." in: Vojnoistorijski Glasnik (Organ Vojnoistorijskog Instituta, Beograd), Broj 2 Godina XXXIX, Maj-Avgust 1988. ''
Natrag na vrh
Mario Raguž

Član od: 09 Stu 2005
Mjesto: Dubrovnik
PorukaUpisano: Sri Sij 09, 2013 6:22 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Pričekajte jos koji mjesec i izlazi jako lijepa knjiga o NSGr. 7. Obilje novih informacija, fotki....
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
PorukaUpisano: Čet Sij 10, 2013 9:23 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Mario Raguž Napisao/la:
Pričekajte jos koji mjesec i izlazi jako lijepa knjiga o NSGr. 7. Obilje novih informacija, fotki....
Možeš li navesti autora i izdavača?

Group build - Metal finish battle
Natrag na vrh
Thundercat

Član od: 13 Tra 2007
Mjesto: Hirvatistan
PorukaUpisano: Čet Sij 10, 2013 10:34 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Mario Raguž Napisao/la:

Jeeeeeeeeee!!!!!!

Taman na vrijeme...

Plastiku akbar!

3D Glasses for 3D Prints...

Regional A-4, F-104 i Hunter Group Build.
Joďż˝ nekakvi Spitfajeri, Fokeri, MiG-29, Matilde i tak...
Natrag na vrh
Mario Raguž

PorukaUpisano: Uto Sij 15, 2013 12:10 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Grunf Napisao/la:
Mario Raguž Napisao/la:
Možeš li navesti autora i izdavača?

Autor je naš kolega g. Lovro Peršen, a oko naslova se baš ovih dana vjeća, pa ne bi želio izlijetati s onim što nije sigurno.
lpersen
Gost
PorukaUpisano: Uto Velj 05, 2013 2:36 pm    Naslov poruke: NSGr7 knjiga. Citiraj ovaj komentar

A da ne ostanem duzan laskavcu Mariu, isti mi je "masakrirao" (i to josh cini bash dok vam ovo pishem) izvorni tekst i nakon te mesnice tekst slici na nesto. Mozemo njemu zahvalit (uz Nick-a Beale) ako knjiga bude dobra. Ako ne - to je samo moja krivica.

Bilo kako bilo, ugovor je potpisan, izdavac je Schiffer books http://www.schifferbooks.com i knjiga ce izac za sada iskljucivo na engleskom jeziku (duga prica i tudja bolna iskustva s Hr izdavacima su presudili) racunam do kraja godine. Volio bi da to bude 18 listopada ali nisam siguran. Oko 150 fotki + nesto profila u boji od toga velika vecina nikad nije objavljena. Vise od 20 ljudi iz Hr i Europe mi je znatno pomoglo u materijalu, svom slobdonom vremenu, fotografijama i sugestijama medju inim uz gore spomenuti dvojac: Dinko Predoevic, Radovan Zivanovic alias Raus, Robert Copec, Tomislav Haramincic, Boris Ciglic, Dejan Savic, Ognjan Petrovic, Tomislav Aralica, Mario Jelusic, Christian Moller, Ferdinando D'Amico itd i svima im na tome zahvaljujem.

Evo inace imate "ekskluzivu" tu na forumu i ovo je prvi puta da se negdje spominje u javnosti da ce ta knjiga izac.

Kao sto je Mario rekao o naslovu se josh vijeca sa izdavacem i kad isti bude uglavljen javim.
Natrag na vrh
lpersen
Gost
PorukaUpisano: Sub Tra 13, 2013 7:05 am    Naslov poruke: Hunting Tito Citiraj ovaj komentar

Knjiga se zove Hunting Tito i bit ce u katalogu za jesen 2013 mog izdavaca. 149 fotografija i 5 profila (2xHe 46, CR 42, Hs 126, Ca 314).Sadrzaj: Preface, Introduction, Störkampfstaffel Kroatien, Störkampfstaffel Sudost, Aircraft markings, Nachtschlachtgruppe 7, Epilogue, Colour profiles, References, Appendices: Aircraft availability of Stab/Nachtschlachtgruppe 7, Aircraft availability of 1./Nachtschlachtgruppe 7, Aircraft availability of 2./Nachtschlachtgruppe 7, Aircraft availability of 3./Nachtschlachtgruppe 7, Aircraft of the Group - Stammkennzeichen, Werknummer and Verbandskennzeichen table, Known losses of the Störkampfstaffel Kroatien, Störkampfstaffel Südost and NSGr. 7.
Pozdrav,
Lovro
Natrag na vrh
Mario Raguž

PorukaUpisano: Uto Sij 14, 2014 7:59 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Evo je, dugo čekana, upravo izlazi ispod peke;

http://www.schifferbooks.com/hunting-tito-a-history-of-nachtschlachtgruppe-7-in-world-war-ii-5525.html

Čestitke našem kolegi!
potez XXV

Član od: 03 Svi 2006
PorukaUpisano: Uto Sij 14, 2014 8:20 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Izvinite na off topicu, svaka nova knjiga o zrakoplovstvu na ovom podrucju je super.
Medutim, meni je interesantna ova inicijativa/udruga u kojoj je autor doticne knjige - Initiative for the Preservation of Croatian Aviation Heritage (Inicijative za očuvanje hrvatske zrakoplovne baštine).

Takvo nesto postoji u nas? Ima netko na forumu tko je u Inicijativi pa da je malo predstavi, njezine planove, dosadasnja djelovanja, kako se moze postati clan (neki posebni uvijeti?) i sl.?
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> - od 1941. do 1945. Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed
Stranica 1/2

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma