Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Airbus89
 | | Član od: 02 Velj 2011 | | Poruke: 294 | | Mjesto: Dubrovnik/Bec |
|
Upisano: Pet Velj 15, 2013 7:12 pm Naslov poruke: M-36B2 "Topovnjaca" |
|
|
Pozdrav,
Eto konacno sam uspio nabaviti Academy maketu, jedan M36 mora biti na go modellingu, skoro sam zapoceo prastaru Tamyinu maketu, ali eto nasao sam Academy pa da pocnemo, 9. ozujka je blizu. Zelja mi je napraviti "Topovnjacu" pa mi treba vasa pomoc. Imam dekale Bison, a od fotki samo iz knjige "The Balkans on fire", gdje ima jedna fotka slikana u Kuparima, a na netu sam nasao ovu:
http://www.flickr.com/photos/25063579@N08/3394340129/
Ni jedna od ovih fotki ne pokazuje stranu, pogotovo su mi problem kotaci.
U kitu su dati ovi:
onja M-36 u Turnju ima opet nesto 3. i 4. (2 vrste, kao one lijevo na slici ali popunjene a neki tockovi opet imaju kao neke poklopce).
Kakvu radio stanicu su imali nasi, vjerovatno ne onu koju su imali ameri.
u kitu je to ovaj dio:
Pomalo sam i poceo, dio unutrasnjosti je gotov, grundiran sa Tamiya primerom:
To je moje slijedece pitanje, pretpostavljam da je unutrasnjost kupole SMB,
a prostor vozaca, zadnji borbeni odjel, borbeni komplet streljiva??
Hvala na pomoci (Mario pomazi )
Pozdrav
Branko |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Thundercat
 | | Član od: 13 Tra 2007 | | Poruke: 1826 | | Mjesto: Hirvatistan |
|
Upisano: Pet Velj 15, 2013 7:31 pm Naslov poruke: |
|
|
Da. Kupola je iznutra u SMB.
Više ovdje:
http://www.hrcappuccino.org/articles/okohodac/M-36.htm _________________ Thundercat
Plastiku akbar!
3D Glasses for 3D Prints...
Regional A-4, F-104 i Hunter Group Build.
Joďż˝ nekakvi Spitfajeri, Fokeri, MiG-29, Matilde i tak... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| kinfa-t
 | | Član od: 19 Kol 2006 | | Poruke: 1094 | | Mjesto: ZAGREB |
|
Upisano: Sub Velj 16, 2013 12:42 pm Naslov poruke: |
|
|
To te ja pitam, nikad dosta našeg oklopa.
Btw. gdje si je našao? Ja je isto dugo tražim. _________________
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Airbus89
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Thundercat
 | | Član od: 13 Tra 2007 | | Poruke: 1826 | | Mjesto: Hirvatistan |
|
Upisano: Sub Velj 16, 2013 3:45 pm Naslov poruke: |
|
|
| Airbus89 Napisao/la: | | hvala na linku, mislim da sam ga davno i vidio ali zaboravio, cini mi se po ovim fotkama da je cijela unutrasnjost u SMB? |
Nema na čemu...
I meni isto izgleda kao da je cijeli SMB iznutra. Očito su kod remonta bili komplet prefarbani. Na mjestima se unutra vidi oguljena SMB do originalne bijele.
 _________________ Thundercat
Plastiku akbar!
3D Glasses for 3D Prints...
Regional A-4, F-104 i Hunter Group Build.
Joďż˝ nekakvi Spitfajeri, Fokeri, MiG-29, Matilde i tak... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| kuki
 | | Član od: 27 Svi 2008 | | Poruke: 102 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Ned Velj 17, 2013 4:45 pm Naslov poruke: |
|
|
RU je ili R-123 ili RUT 1. Unutrašnjost kod vozača na prednjoj oklopnoj ploči bijela kao i bočno do visine prijeloma tijela SO kod gusjenica. Ostalo je sve SMB.
[/img] _________________ Brzi Hainz |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dragisa1956
 | | Član od: 01 Lis 2009 | | Poruke: 785 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pon Velj 18, 2013 11:27 pm Naslov poruke: M-36 HV unutrašnje boje |
|
|
Poštovani.
Unutrašnje boje samohodke M-36 koje sam osobno vidio jesu ili bijela ili prikazana na vašoj fotografiji ova svijetlozelena koju ja nazivam industrijska (sa strojeva). SMB nije ta boja jer je tamnija i više zuta kad je nova. Bolje pogledajte vlastitu fotografiju (image) da ustanovite koja se boja ljušti s koje boje. Nisam vidio baš tu trazenu samohotku, pa ne mogu 100% biti siguran da nije bilo još nekih rješenja zaostalih iz doba JNA normiranja.
Pitajte znalce za ovaj oklopnjak što sve morate nadograditi drugačije nego je ponuđeno u maketi. Ima nas koji spavamo na fotografijama iz ove teme, pa neka se ljudi malo potrude. Što bude nedostajalo, dodat ću ako stignem. Drzim da je u sastavu Vojnog muzeja Hrvatske barem jedan M-36 za obilazak posjetitelja po dogovoru. Raspitajte se.
Lijep pozdrav, Dragiša. _________________

dragisa1956: poruka promijenjena dana: Uto Velj 26, 2013 1:35 am; prepravljeno ukupno 1 puta |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Tomo
 | | Član od: 06 Stu 2005 | | Poruke: 1725 | | Mjesto: Varaždin |
|
Upisano: Uto Velj 19, 2013 2:54 pm Naslov poruke: Re: M-36 HV unutrašnje boje |
|
|
| dragisa1956 Napisao/la: | Poštovani.
Unutrašnje boje samohodke M-36 koje sam osobno vidio jesu ili bijela ili prikazana na vašoj fotografiji ova svijetlozelena koju ja nazivam industrijska (sa strojeva). SMB nije ta boja jer je tamnija i više zuta kad je nova.
Lijep pozdrav, Dragiša. |
Ne bi se složio Dragiša oko boje. Ako gledamo i drugi JNA oklop (npr. i T-55, T-34, M-1 vidljivo je da su se unutrašnji dijelovi (prostor posada i motora, pa čak i sami motori) prefarbavali nakon većeg servisa.
To znači da su vozila bila u originalnim bojama unutrašnjosti u kojima su isporučeni, ali ovisno da li su u svojoj službi prošli kakav veći servis ili nadogradnju, moguće je da budu prefarbana u SMB boju. SMB boja je jako mijenjala svoj izgled kroz godine i pod atmosfersim utjecajem i može izgledati od tamno zelene do khaki. Ne vjerujem da je JNA propisivala SMB boju izvana, a neku drugu "jako sličnu, ali ipak nije" SMB boju za interijer čistoiz praktičnih razloga. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| P-51
 | | Član od: 24 Ožu 2006 | | Poruke: 3476 | | Mjesto: Drniš/Šibenik |
|
Upisano: Uto Velj 19, 2013 5:26 pm Naslov poruke: |
|
|
Ja ću kratko-iz prakse, a vi ekipa bojajte kako želite, ovo samo kao dodatak raspravi: vozio sam i boravio dosta vremena u sljedećim vozilima: T-55, M-84, BVP, M 60, T-34, Gvozdika...ima još ali bit će dosta. Sva su bila u punoj funkciji i sva su bila iznutra bojana bijelo-kad je oklop zatvoren i unutrašnja rasvjeta upaljena potrebno je što više svjetla za rad, bilo koje vrste, što bijela boja pojačava, bar minimalno a lakše se vide i razne stvari ostavljene unutar vozila. Radio sam i na kompletnom remontu jedne 55-tice, nije niti taknuta bijela boja iznutra.
Ovdje bi mogle biti dvije-tri stvari:
-to je bila JNA (kod mene)
-ovo je HV vozilo ipak, možda se rješavali i opremali čime se moglo
-ipak je samohotka, sa ono malo pokrova ili bez, možda se išlo na WW2 njemačku foru da se ne vidi previše bijeloga prema vani a kako je samohotka izvana dobiva dosta svjetla za rad posade.
Da se krivo ne shvati, pozdravljam rad-u svim bojama. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Tomo
 | | Član od: 06 Stu 2005 | | Poruke: 1725 | | Mjesto: Varaždin |
|
Upisano: Uto Velj 19, 2013 8:24 pm Naslov poruke: |
|
|
P-51, vjerujem ti na riječ, ali kao što i sam znaš maketari su puno veći luđaci za nebitne stvari od pilota/tenkista/mornara.
Ja nisam služio u nikakvom vozilu, ali iako se slažem da je prostor posade na T-55 bijeli na svim koje sam vidio, prostor motora je negdje bijeli, a negdje SMB. Npr. ako te put nanese do Zadra pogledaj unutrašnjost prostora motora one olupine na Dračevcu. Na T-34 onima koje sam vidio, kupola je bijela, ali je donji dio prostora posade bijeli ili siv. Prostor motora je bijel, siv, ili smb.
Na Shermanu je sve bijelo. Na M-47 Pattonu interijer posade bijeli, prostor motora bijeli i SMB. NA M-36 prostor vozača bijel, prostor kupole/topa SMB.
To su sve jna bojenja, nitko u HV-u to nije bojao iznutra,a da i jesu sigurno nebi to uradili u SMB boju. Govorim o onome što sam vidio i moja teorija je da ovisi gdje i kad je vozilo proizvedeno (Čehoslovačka, Poljska, SSSR, USA) i da li je prošlo kakvu reviziju u JNA. A većina vintage oklopa poput M-18, M-36, T-34, M-47 je morala proći kad-tad. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Airbus89
|
Upisano: Sub Velj 23, 2013 1:06 pm Naslov poruke: |
|
|
Hvala vam svima. Puno pametnji nisam, ali kako kuki kaze da je prednja ploca i bocne stranice kod vozaca bijela, pretpostavljam da je pod kao i kutija mjenjaca SMB, barem je tako na slikama okohodca HR Cappuccino.
Malo sam vise saznao oko kotaca, poslao sam fotke onog iz Turnja mom bratu koji je strucnjak za americki oklop. Na nasim su ocito kasniji tockovi i to ovi zatvoreni su tzv. dished wheel, oni drugi welded wheel late type. Skoro ni u jednoj maketi ne postoje, ovi dished wheel postoje u rezinu (Tank workshop) i vec sam ih narucio. Ovi drugi ne postoje, pa cu nekako popuniti rupe.
Malo sam radio na kupoli, prvo sam popunio sve sink markove i rupe, montirao detalje, primer i sad vidim da ce trebati jos malo stukavati i neke detalje popraviti koji su nestali kod struganja:
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dragisa1956
 | | Član od: 01 Lis 2009 | | Poruke: 785 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Uto Velj 26, 2013 1:48 am Naslov poruke: Bijela ili "industrijski zelena", ako se mene pita |
|
|
Poštovani.
Još nije kasno provjeriti boje, ako se mene pita.
Pogledajte "okolohodac" tj. sve slike za boju topa u kupoli koja nije SMB već "industrijska zelena", ako nije očito koja se boja ljušti s koje boje.
Meni nije poznata u doba SFRJ temeljna boja koja bi bila tako svijetlo zelena. Pa da se SMB ljušti s iste na ovim fotografijama prikazano. Pogledajte:
http://www.hrcappuccino.org/
Mogu samo ponoviti što sam već napisao da su postojale 2 boje za cijele unutrašnjosti koje sam vidio i fotografirao nakon remonta po normama HV.
Nema govora da je to boja SMB. Ako postoje fotografije koje drukčije prikazuju te situacije ili neke kombinacije boja, ja za iste ne znam.
U najboljoj namjeri napisao Dragiša. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|