Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| neretvanac
 | | Član od: 12 Lis 2012 | | Poruke: 51 | | Mjesto: Metković |
|
Upisano: Čet Velj 21, 2013 10:18 pm Naslov poruke: Re: damir |
|
|
| damacn Napisao/la: | | cemu se ja iskreno divim, ne toliko kitovima, koliko izradi brodica koje ljudi ovdje rade sve ali bas sve sami, prema crtezu, vjerojatno to nikada necu moci probati, nemam prostor za takvo sto a iskreno nema ni toliko znanje, to napraviti bas sve sam mislim da je to pravi izazov, ne podcjenjujem nikoga ali mislim da je to ipak vrsta umjetnosti, pozz, volio bi cuti misljenje i ostalih |
slažem se s tobom.nemogu se mirit kitovi sa maketama na kojoj je svaki,ama baš svaki dio napravljen rukom od komada drveta i di nema plastike i sl. U pravu si to jest umjetnost !! _________________ Kada umrem umotan u bilo na Poljud odnesite mi tilo. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| pru959
 | | Član od: 20 Kol 2012 | | Poruke: 225 | | Mjesto: Pančevo |
|
Upisano: Čet Velj 21, 2013 10:25 pm Naslov poruke: Damir |
|
|
Upravo taj osećaj imam i ja , kada mi neko navrati u goste i primeti brod...kao : kako je super , kako si to uspeo , vidi ovo , vidi ovo... a ja u sebi mislim eeee moj drugar, nisi ti video šta ljudi prave iz ruke i iz glave, ne iz kesice i ne uz objašnjenja kojom se rukom drži pinceta , a kojom konac..... e sad ! Mora se od nečega početi i ovo je dosta krupan zalogaj, svi znamo kako se teško guta, ali progutaćemo ga pa onda idemo dalje . Još neki ovakav , pa na viši nivo , a to je upravo ono čemu se i ja u ovom momentu divim : uraditi ovo isto , ali bez DeAgostinija . Samo crteži i napred!
Eto tako ja mislim.  _________________ ZIRA |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dbezinov
 | | Član od: 25 Sij 2013 | | Poruke: 274 | | Mjesto: zagreb |
|
Upisano: Pet Velj 22, 2013 12:14 am Naslov poruke: Re: Damir |
|
|
[quote="pru959"]Upravo taj osećaj imam i ja , kada mi neko navrati u goste i primeti brod...kao : kako je super , kako si to uspeo , vidi ovo , vidi ovo... a ja u sebi mislim eeee moj drugar, nisi ti video šta ljudi prave iz ruke i iz glave, ne iz kesice i ne uz objašnjenja kojom se rukom drži pinceta , a kojom konac..... e sad ! Mora se od nečega početi i ovo je dosta krupan zalogaj, svi znamo kako se teško guta, ali progutaćemo ga pa onda idemo dalje . Još neki ovakav , pa na viši nivo , a to je upravo ono čemu se i ja u ovom momentu divim : uraditi ovo isto , ali bez DeAgostinija . Samo crteži i napred!
Eto tako ja mislim. [/quote]
Poznat mi je taj osjećaj pru. Kao i početno uzbuđenje, koje kasnije zamjenjuje želja za savršenstvom. Možeš i na ovoj maketi tako raditi - svaki detalj izvedeš kao u stvarnosti. Ograde zaobli, spojeve učini nevidljivima, dosjedi pravilni, rubovi ravni, stupići balkona svi jednaki, itd. Postizanje savršenstva naoko loših djelova isto vrijedi. Kad nešto pogriješiš danas - kažeš baš fino, sutra imam što raditi, biti će super. Nitko ne brani da izradiš svoj opremni dio itd...itd.
To su teorija i praksa maketarstva - pojednostavljena. I da, puno učiti i čitati da se upoznaju karakteristike elemenata u naravi, te otići na neku izložbu maketa da vidiš kako to može izgledati.
Da ne popujem, to traje godinama. Pozz |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| damacn
| | Član od: 10 Tra 2012 | | Poruke: 529 | |
|
Upisano: Pet Velj 22, 2013 12:31 am Naslov poruke: damir |
|
|
| Dbezinov , da sve je to tako, i trebaju godine proci, gledao sam neke brodove proslo ljeto u dioklecijanovoj palaci u splitu, nisam mogao vjerovati sta ljudi rade, to za vidjeti to je savrsenstvo, ali oni su sigurno ostavili godine i godine u tom hobiju, govorim za sebe, htio bi sve odjednom nauciti , ali to ne ide, i to sam napokon shvatio, dosta citam i gledam po ovome forumu, stvarno mi nekad nije jasno sta ljudi sve naprave, i koliko je to znanje, ja im se samo mogu diviti, pozz |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| damacn
|
Upisano: Pet Velj 22, 2013 1:05 am Naslov poruke: damir |
|
|
| KAKO SAM POCEO RADITI GALIJUN, supruga i ja smo bili na moru, setali i ona primjeti taj prvi broj koji je izasao, bio je nacrtan veliki jedrenjak, bogato, pakovanje, taj prvi broj bio je prilicno jeftin, na kiosku sam uzeo u ruke taj prvi broj da vidim sta je to, sta sam prvo pomislio da je to neka djecja igracka koja se sastavi, kazem sam sebi, jeftino daj uzet cu pa cu nekom djetetu pokloniti, dojdem doma, pogledam malo bolje i u sekundi sam shvatio sta je to, i odmah sam skuzio da ce izlaziti u 100 brojeva sto je mnogima u pocetku bilo nejasno, rekao sam sebi pocet cu ga raditi, Jos kao mornar u Lori sam imao zelju da napravim jedan slican brod, ali to je bilo vrijeme kad nije bilo interneta, cuo sam da se moze negdje u rijeci nabaviti i nikada nisam dosao do te adrese niti sam svoj san iz mladih dana dosanjao, ovo je bila prilika da ga dosanjam, sta sam mislio u pocetku????, ja cu dobijati dijelove i lijepiti ih i nastat ce brod, znaci potpuni laik, nisam razmislajo o tome da ce to trebati turpijati, smirglati da ce biti problema, u pocetku sam bio ljut na deagostini zato sto salje malo djelova. vremenom sam uvidio da to sve bas i nije tako , uvidio sam da deAgostini salje bas onoliko djelova koliko treba , i vjerujte dans ne bi volio da ih salje vise, dobijes par madira a oko njih ima posla koliko zelis, u medjuvremenu sam uzeo malu batelinu u kitu i napravio sam je , ona mi je takodjer dosta pomogla da vidim gdje se nesmije grijesiti, zelim samo reci na kraju da mi je DeAgostini ipak malo pomogao da vidim sta je brodomaketarstvo, da to nije igra, da je to ozbiljan posao, uz njega sam zavolio ovo sto radim, a sigurno sam malo i naucio, poslije nekog iskustva sa DeAgostinijem , znam nesto malo vise o ovom hobiju, on ce mi reci da li da se dalje bavim ovim ili ne , da li sam ja bas za to ili n e, stvari ce se sigurno iskristalizirati do kraja, uglavnom mi nije zao sto sam krenuo u ovo sve, bilo je trenutaka kad sam gubio strpljenje, stariji maketari ovdje su mi govorili da se strpljivost treba nauciti, danas sam shvatio da stvarno strpljivosti se treba nauciti, divio sam se ljudima koji se bave tim hobijem , a danas poslije nekog malog iskustva divim im se jos vise, pozz |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| damacn
|
Upisano: Pet Velj 22, 2013 12:26 pm Naslov poruke: damir |
|
|
ZA STRUCNOG SURADNIKA
na slici dva pise : iz letvice broj 10 izrezite jedan dio dug 24 mm (A) i dva djela duga 7 mm B itd
kad gledam na slici broj 1 letvica broj 10 je 2x2 mm, da li je to greska jel na slici broj 2 se vidi sira letvica ona od 5mm, mislim da cete shvatiti sta pitam
Mjere koje iznosi primjer u 52c kaze da otkinemo zicu na 15mm, da li ej to 15 mm kada se zica postavi i zalijepi u rupu, treba da viri 15 mm, vjerojatno jeste, znaci treba otkinuti duzu i onda da ona viri 15 milimetara, pitam jel to vrijedi i za ostale mjere
i jos jedno pitanje , faza 52f, pise iz furnirskih letvica (preostalih u prethodnim koracima itd, da li je tu takodjer greska i misli li na letvice 2x2mm
hvala, pozz svima |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grof_mo
| | Član od: 12 Kol 2012 | | Poruke: 20 | | Mjesto: Mostar |
|
Upisano: Pet Velj 22, 2013 12:26 pm Naslov poruke: |
|
|
lijepo napisano,
i mene je to tako nekako privuklo, ugledam kako kolega kupije taj prvi broj i govori da ih ima 25 pa hajde reko da i ja uzmem pa da vidim, uvjek sam volio nešto ovako sastaviti svojim rukuma, nikako da uhvatim vremana da zapocmem sa gradnjom ali kako mi se cini vi ste vec puno toga prosli pa cu morati brzo krenuti jer mi je sve teze i teže pratiti
Vas teorijem bez prakse, nadam se da ću vas u skoroj budućnosti nekako stići i uspjeti u ovoj gradnji do kraja. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| damacn
|
Upisano: Pet Velj 22, 2013 12:53 pm Naslov poruke: damir |
|
|
| Grof_mo, kreni sto prije tako da mozemo svi zajedno da porinemo ovaj nas galijun, sretno, pozz svima[/b] |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grof_mo
| | Član od: 12 Kol 2012 | | Poruke: 20 | | Mjesto: Mostar |
|
Upisano: Pet Velj 22, 2013 12:59 pm Naslov poruke: |
|
|
kakvo je tvoje iskustvo sa bojanjem
vidio sam da si ti ponovo sastavljao pa si kasnije bojio, nezanm sad sta je bolje da prvo obojim dijelove ili da kasnije toradim, ali cinimi seda ćemi kasnije biti maloteže jer necu moći bas ćoše obojiti. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| OutOfFocus
 | | Član od: 22 Tra 2012 | | Poruke: 71 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pet Velj 22, 2013 1:01 pm Naslov poruke: |
|
|
kaj ste sad svi postali sentimentalni?
Inače, Damire - galijun ti je prva liga! Fakat je.
Daj mi reci, mislim da ćak već i jesi, kaj si preko kobilice ljepio furnir od druge oplate?
Meni je baš jadno kaj su nam isporučili pramčai dio od običnog špera a onda ostatak od pravog drveta. Da to, ne znam, kak pofarbaš nemre bit isto, ili se varam. Ja sam čak mislio to zaljepit prije druge oplate pa onda to sve poljepit kao jedni cijelinu. Kaj mislite o tome? _________________ Brzina X krivina = slobodno vrijeme |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| damacn
|
Upisano: Pet Velj 22, 2013 1:22 pm Naslov poruke: damir |
|
|
OutOfFocus hvala. ja sam lijepio furnirane letvice na kobilicu, mukotrpan rad je bio, ne iz razloga da izgleda nesto ljepse, nego da dobijem na onim debljinama koje su bile problematicne, ako si pratio forum ovdj e, poslije sam mislio ofarbati tamnijim sadolinom, bilo me je strah da ne pokaze sve fuge od furnira pa sam ostavio ovako, iskreno bi volio da ej kako predlaze deagostini, pazi na debljine pa neces morati nista raditi, Tvoj prijedlog da odmah to odradis pa onda oplata,nisam razmisljao o tome, ovako nabrzinu mozda to i ne bi bilo lose, mozda i pametnije nego ovako, onda mozes sve odraditi kako treba, pitaj startije i iskusnije maketare, pozz svima
Jos nesto, razmisljao sam naci siroki furnir pa iskrojiti sve lijepo i zalijepiti u jednom komadu na kobilicu, nisam znao gdje ga naci ovdje, sigurno ima negdje u nasih stolara, ali eto ovako je kako je |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| OutOfFocus
 | | Član od: 22 Tra 2012 | | Poruke: 71 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pet Velj 22, 2013 3:01 pm Naslov poruke: Re: damir |
|
|
| damacn Napisao/la: | OutOfFocus hvala. ja sam lijepio furnirane letvice na kobilicu, mukotrpan rad je bio, ne iz razloga da izgleda nesto ljepse, nego da dobijem na onim debljinama koje su bile problematicne, ako si pratio forum ovdj e, poslije sam mislio ofarbati tamnijim sadolinom, bilo me je strah da ne pokaze sve fuge od furnira pa sam ostavio ovako, iskreno bi volio da ej kako predlaze deagostini, pazi na debljine pa neces morati nista raditi, Tvoj prijedlog da odmah to odradis pa onda oplata,nisam razmisljao o tome, ovako nabrzinu mozda to i ne bi bilo lose, mozda i pametnije nego ovako, onda mozes sve odraditi kako treba, pitaj startije i iskusnije maketare, pozz svima
Jos nesto, razmisljao sam naci siroki furnir pa iskrojiti sve lijepo i zalijepiti u jednom komadu na kobilicu, nisam znao gdje ga naci ovdje, sigurno ima negdje u nasih stolara, ali eto ovako je kako je |
jesam pratio, čak sam i sudjelovao u raspravi
Ja bi rađe da mi je to od istog drveta i da onda ljepo zgleda. Ovo mi je seljački, malo šper malo drvo....na kaj bu to ličilo? Ili da napravim ovaj pramčani dio (koji je od špera) od istog drveta. Mislim da je sused Graffa nekaj spominjal po tom pitanju. BTW od kojeg su drva te letvice?
Pitanje gore ide sve sudionike ovog foruma, koji su voljni odgovoriti _________________ Brzina X krivina = slobodno vrijeme |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dbezinov
 | | Član od: 25 Sij 2013 | | Poruke: 274 | | Mjesto: zagreb |
|
Upisano: Pet Velj 22, 2013 4:46 pm Naslov poruke: Re: damir - pitanje uz broj 52 |
|
|
| Večeras kada dođem doma odgovoriti ću.Pozz |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| pru959
 | | Član od: 20 Kol 2012 | | Poruke: 225 | | Mjesto: Pančevo |
|
Upisano: Pet Velj 22, 2013 7:59 pm Naslov poruke: krajnje vreme da počneš |
|
|
Za Grof_mo
Požuri druže , krajnje je vreme . Ja imam iskustva sa tim kašnjenjem. Ima prednosti što drugi sve nekako " sažvaću " a tebi samo ostane da " progutaš", ali ima i mana . Teško je pratiti i vraćati se na ranije postove gde je neko nešto razjasnio , a tebi to sada nije jasno i ne znaš gde je , a u tom momentu kada je to bilo aktuelno na tebe nije ostavilo utisak i nikako da se sabereš i da se setiš , kad je ko šta rekao i onda listaj , listaj , čitaj sve ispočetka....
Kažem požuri, ali polako, pažljivo. Na početku je najvažniji početak ( kako sam ovo pametno rekao ). Na početku ti je naj, naj važnije da kostur korita formiraš što pravilnije. Kobilica ( sastoji se iz tri dela ) mora da bude strogo ! ravna , rebra moraju da budu strogo! upravni na kobilicu, međusobno moraju da budu paralelna i što simetričnija u odnosu na osu kobilice. Znači : pod pravim uglom i svako rebro mora levo i desno od kobilice da bude potpuno simetrično postavljeno. Ovo ti je veliki uslov da kasnije imaš što manje problema .
Bez straha , ovo nije plašenje već savet , svi smo mi to već prošli . Samo napred. E, da! Još nešto. Moj ti je savet da prvo sve bajcuješ , pa tek onda da lepiš iz razloga što kasnije na onim mestima gde ti se pojavio lepak bajc neće da primi , pa će ti sve biti onako šareno i neuredno.
Pozdrav! Jovan. _________________ ZIRA |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| damacn
|
Upisano: Pet Velj 22, 2013 8:03 pm Naslov poruke: damir |
|
|
| pru dao si odlican savjet to je osnova svega, ako se tu greska napravi nema ispravke, akos e taj dio odradi kako treba sve je ostalo pjesma, pozz |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|