Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Gdje nabaviti samoljepljivu aluminijsku foliju?

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Trgovine, on-line shopovi
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Darijan

Član od: 10 Velj 2008
PorukaUpisano: Čet Tra 25, 2013 8:52 am    Naslov poruke: Gdje nabaviti samoljepljivu aluminijsku foliju? Citiraj ovaj komentar

Kako naslov kaže. Tražio sam na search-u ima li već ovakav post ali bez uspjeha. Htio bih se okušati u foilingu novog La-5FN (edit: u 1/72 mjerilu) ali nemam baš sreće u nabavci potrebne folije.
Našao sam trake 5 cm širine, 50 metara dužine u trgovini građevinskim materijalima i bojama i lakovima ali to mi izgleda predebelo, a ne da mi se baciti 60 kuna na nešto što nisam siguran da ću moći upotrijebiti.
Također sam u Zg u Kemo spektru našao gdje prodaju u listovima, 16 kn za m2 ali lik mi nije znao preko telefona baš objasniti koliko je debela i koja su joj svojstva.
Ima li igdje u HR za nabaviti trake veličine obične ljepljive trake uredske?

Darijan: poruka promijenjena dana: Čet Tra 25, 2013 9:27 am; prepravljeno ukupno 1 puta
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Bastardo

Član od: 18 Lis 2005
Mjesto: Celje
PorukaUpisano: Čet Tra 25, 2013 9:19 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Tu foliju u traci sam ja koristio za oblacenje kompletnog Citroena C2:

Jeste, debela je, ali za 1:24 je bila ok i nije bio problem oblikovati je oko linija makete. Kao primer: Krov je jedan komad folije, a ukrivljen je na vise strana. Foliju sam nalepio na sredinu i stapicem za usi polako u koncentricnim krugovima gladio od sredine krova prema rubovima. Sve mi je uspelo obuci iz prve.

Ti ces avion verovatno oblaciti u manje komade (velicina panela?), pa bi ti mozda i uspelo sa ovim. Ali naravno - sto je tanja folija, to ce biti lepsi detalji na kraju Wink
Natrag na vrh
Darijan

PorukaUpisano: Čet Tra 25, 2013 9:30 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Bojim se da bi mi bilo debelo za 1/72 mjerilo, nisam to gore spomenuo. Inače auto ti izgleda super.
Pokušat ću uhvatit kolegu koji radi s klima uređajima da mi posudi tu debelu da ju isprobam jel mi odgovara. Ali što da radim sa 50 metara toga? Shocked
Natrag na vrh
veliko_pile

Član od: 26 Svi 2008
Mjesto: Rijeka
PorukaUpisano: Čet Tra 25, 2013 12:29 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

jucer sam bio gore u bauhausu i bas sam nasao tu traku. Nalazi se gdje su izolacije cijevi, bakrene cijevi i vodoinstalacija. Zove se alu samoljepljiva traka.

Za debljinu nisam siguran, al bit ce negdje ko papir.
Bastardo

PorukaUpisano: Čet Tra 25, 2013 12:36 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Darijan Napisao/la:
Bojim se da bi mi bilo debelo za 1/72 mjerilo, nisam to gore spomenuo...

Da, verovatno. Nisam znao da je 72 u pitanju Very Happy

Darijan Napisao/la:
...Inače auto ti izgleda super...

Hvala Very Happy

Darijan Napisao/la:
...Ali što da radim sa 50 metara toga? Shocked

Dozivotna zaliha... Laughing Ja sam to cudo koristio i za imitaciju ponekih detalja i panela, koji su blago odignuti od karoserije.
Natrag na vrh
Jolly Rogers

Član od: 04 Sij 2011
Mjesto: Karlovac
PorukaUpisano: Čet Tra 25, 2013 7:28 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ako ti je ova alu traka predebela, mozes raditi sa obicnom kuhinjskom alu folijom. Uzmes ljepilo za metalne folije (koristim Microscale metal foil adhesive), namazes, pricekas da se osusi i dobijes samoljeplivu foliju u velicinama koje su ti potrebne ( mozes rezati folju panelu po panelu i onda staviti ljepilo, ili uzmes veci komad koji pokriva vecu povrsinu; nekoliko panela, pa viskove odrezes na maketi). Folije lijepis od sredine prema krajevima kako je Bastardo i rekao. Ako nanosis ljepilo kistom treba ti neki bolji kist koji nece ostavljati "rebrastu" povrsinu ljepila, jer ce se vidjeti ispod folije.
Bastardo

PorukaUpisano: Pet Tra 26, 2013 8:36 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

A da probas sa BMF folijom, koja je radjena bas za imitaciju kroma na auto maketama? Nesto poput ovoga:
http://www.miniatures.si/zen/index.php?main_page=product_info&products_id=191

http://www.miniatures.si/zen/index.php?main_page=product_info&products_id=193

http://www.miniatures.si/zen/index.php?main_page=product_info&products_id=192

Samolepljiva i jako tanka, ali joj je cena slabija strana... Mada... Sa jednom ovakvom pakungom mozes lagano "upakovati" mozda i dve "sedamdesetdvojke" Wink Mozda ima kod od maketarskih kolega iz Hrvatske koji ostatak, pa da probas...
Natrag na vrh
Darijan

PorukaUpisano: Pet Tra 26, 2013 10:37 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Gledao sam na netu to ljepilo za folije, ali kad vidim kolko je to zafrkancije (a i kolike su mogućnosti da zbrljam nešto Laughing ) bolje mi je možda da pljunem 120 kuna i s ebaya uzmem dva lista ovoga što je Bastardo predložio. Ili jedan krom za La-5 i jedan bakar za Thunderbolta.

Gledam sad i ovo na ebayu:
http://www.ebay.com/itm/15FT-Aluminum-Foil-Tape-1-4-Self-Adhesive-Metal-Tape-/130348299685?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item1e595d35a5

EDIT: Dobio sam od prijatelja rolu ove širine 5 cm i super sam zadovoljan, nije onako debela koliko sam mislio, odlično prianja i detalji se vide super.
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Trgovine, on-line shopovi Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma