Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| pru959
 | | Član od: 20 Kol 2012 | | Poruke: 225 | | Mjesto: Pančevo |
|
Upisano: Uto Lip 11, 2013 11:59 pm Naslov poruke: alat za sklapanje trupa |
|
|
Pozdrav vrednim maketarima.
Svi znamo da bez dobrog temelja nema dobre kuće. Bez dobro uradjenog trupa nema dobre makete, a za dobro urađen trup osnovno je precizno pozicioniranje rebara u odnosu na kobilicu. E, to mi je i bila ideja kada sam počeo da razmišljam o ovom alatu. Ima ga po prodavnicama maketarskog materijala i alata, ima ga u više varijanti i ja sam se malo " poslužio " principom na koji funkcioniše i nadam se napravio jedan vrlo solidan alat, stabilan, čvrst i precizan, sa kojim se odnos kobilica rebro rešava po sva tri zahteva , horizontalni , vertikalni i simetričnost rebra u odnosu na osu kobilice. Alat je uradjen tako da se može koristiti i za najveće makete , univerzalan je ( bar sad tako mislim).
Ja sam ga uradio i služi mi , a ovde ću prikazati kako izgleda i detaljno objasniti kako se može uraditi u kućnoj radinosti uz malo truda i eventualno pomoći nekog stolara. Na slikama se vidi alat u različitim fazama izrade, tako da se jedan isti element može videti u dva različita oblika ( vertikalna konzola) , nju sam u toku rada menjao i prilagođavao i to ne treba da zbunjuje.
To izgleda ovako
[/img]
a u radu ovako
Alat se sastoji iz:
1.-osnovna ploča sa dve metalne vođice
2.-lenjiri za pozicioniranje vertikalne konzole
3.-vertikalna konzola
4.-čeljusti za držanje kobilice
5.-lenjir za uvođenje rebara u osu simetrije prema kobilici
IZRADA POJEDINIH ELEMENATA
1.- osnovna ploča je izradjena od komada univera ( oplemenjene iverice) debljine 18 mm i dimenzije 280x800 mm. U ploču su ukopani kanali za metalne vođice. Metalne vođice su aluminijumski "U" profil koji se koristi za uokviravanje vrata kod kuhinjskih elemenata , plakara i slično( pod imenom " kant lajsna " ), a kupuje se u prodavnicama specijalizovanim za prodaju okova za nameštaj.
Dubina i širina kanala je prema spoljnjim dimenzijama lajsne , a u mom slučaju je to 20x6 mm.Kanali se ukopavaju po celoj dužini ploče sa leve i desne strane i to tako da od ivice budu udaljeni 4 do 5 cm.
Kanali se mogu ukopavati na cirkularu tako što se testera izbaci na potrebnu visinu ( 6 mm) i gurajući uz podužni oslonac rez do reza , čas levu čas desnu stranu sve dok ne dobijemo potrebnu širinu kanala da se Al lajsna može knap utopiti u kanal. Slikom to je ovo:
[img] [/img]
na levoj prethodnoj slici se vidi ploča posle prvog reza na cirkularu, a druga slika prikazuje kompletno odrađene kanale i lajsnu koja treba da se utisne u kanal. U slučaju da ste preterali kod ukopavanja kanala , pa su oni ispali malo širi, možete se poslužiti silikonom , koji ćete tačkasto staviti na par mesta u kanale pa tek onda utisnuti lajsnu.
Na sledećoj slici je ploča u koju su postavljene obe Al lajsne , to jest vođice koje služe za kretanje vertikalne konzole.
[img] [/img]
2.-LENJIRI ZA POZICIONIRANJE VERTIKALNE KONZOLE
ovi metalni lenjiri se kod mene u Pančevu mogu naći na buvljoj pijaci , tako da ne mogu dati savet gde ih sve ima, ali se umesto njih mogu koristiti trake od dvometra, trometra, njih bar ima svuda , da se kupe- Potrebno ih je zalepiti levo i desno uz ivicu osnovne ploče i pri tom voditi računa da počinju tačno od početka ploče , to jest da leva i desna strana budu maksimalno usklađene ( tačne)
Lenjiri služe da se vertikalna konzola uz koju se prilikom lepljenja oslanja rebro, dovede u položaj da konzola , to jest rebro, bude u upravnom položaju u odnosu na osu kobilice. Ovo se dobija tako što se konzola postavlja na istu meru na oba lenjira . Ovo ću detaljnije opisati kasnije u uputstvu za rad s alatom.
Sledeća slika prikazuje osnovnu ploču sa vođicama i zalepljenim lenjirima . Na slici se vide i čeljusti čije objašnjenje sledi.
[img] _________________ ZIRA
pru959: poruka promijenjena dana: Pet Lip 21, 2013 12:34 pm; prepravljeno ukupno 2 puta |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| graffa
 | | Član od: 07 Stu 2011 | | Poruke: 241 | | Mjesto: velika gorica |
|
Upisano: Sri Lip 12, 2013 8:19 am Naslov poruke: |
|
|
Bez diskusije, odličan alat, ali mjesto mu je u rubrici 'Radionica, savjeti, pitanja itd...' _________________ Moja su samo moja dobra i loša djela.
Ostalo je Njegovo. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| pru959
|
Upisano: Sri Lip 12, 2013 9:16 pm Naslov poruke: alat za sklapanje trupa |
|
|
3.-VERTIKALNA KONZOLA
[img] [/img]
na slikama se vidi konzola gledana spreda i odpozadi.
Konzola je uradjena od univera debljine 18 mm po dimenzijama koje se vide na sledećoj fotografiji.
Primećuje se da je konzola malo modifikovana u odnosu na onu koja je na prvoj fotografiji koja predstavlja alat. Zasečena je pod uglom, sa obe strane, da bi se prilikom montaže rebara, rebra mogla dohvatiti stegama ( štipaljkama ) radi fiksiranja na konzolu.
Kompletno oblikovanje ploče konzole može se uraditi pomoću ubodne testere. Primećuje se da je ploča u središnjem delu rasterećena po datim dimenzijama iz razloga da prilikom kretanja po osnovnoj ploči može da "prejaši" ili prođe preko čeljusti za stezanje kobilice i same kobilice.
Konzola sem ploče od delova ima i pravougaone klizače , koji su u mojoj varijanti urađeni od aluminijumskog "L" profila 70x70mm debljine 8mm, koji su rezani na šnitove debljine takve da lagano klize kroz aluminijumske vođice na osnovnoj ploči ( to je kod mene malo ispod 18 mm).
[img] [/img][/b]
ovi klizači mogu biti urađeni i od jačeg profila ( mada je ovaj sasvim dovoljan) , takođe mogu biti urađeni i od drvenih "L " profila , od tvrdog drveta, pogodna za to je bukva ( drvo nije baš najsrećnije rešenje , jer su klizači relativno male širine, tako da može doći do pucanja klizača) , ako se ipak odlučite za drvenu varijantu klizača, njihova debljina svakako i obavezno treba biti veća od ovih aluminijumskih ( koji su ovde 8 mm). Sa debljinom drveta od oko 2 cm mislim da bi klizači zadovoljili funkciju.
KAKO FORMIRATI VERTIKALNU KONZOLU
prvo ćemo pripremiti klizače , tako što ćemo na svaki izbušiti po dve rupe na po jednom kraku , kao što je prikazano na slici.
na ploči konzole dim 280x210 dok je još u četvrtastom obliku obeležite vinklom i olovkom simetralu , tako da ona deli ploču na dva jednaka dela po 140 mm.
sledeći korak je da klizače postavimo na osnovnu ploču , po jedan u svaku vođicu, na istoj udaljenosti od početka osnovne ploče ( izmerimo metrom i obeležimo olovkom)
[/img]
zatim pripremljenu ploču konzole prislonimo na klizače , vodeći računa da je postavimo tako da se njena simetrala i simetrala na osnovnoj ploči strogo gađaju.
Na sledećim fotografijama se vidi upravo to: prednja strana gde su uparene simetrale i zadnja strana gde su stegama uhvaćeni klizači : izbušen krak za vertikalnu ploču, a neizbušen krak za osnovnu ploču.
[img] [/img]
na sledećoj fotografiji je zadnja strana posle šrafljenja i posle skidanja stega
sledeći korak je da ploču formiramo onako kako je dato na jednoj od prethodnih slika. Centralni deo ploče izrezati po merama koje su date na crtežu, kako bi dobili prostor za prelaz konzole preko čeljusti i visokih delova kobilice kao i kosine za pristup stegama prilikom stezanja rebara za konzolu. Rezultat je ovo:
da bi završili vertikalnu konzolu, potrebno je još samo sa prednje strane zalepiti metalni lenjir ili parče merne trake ovako kako je prikazano na fotografiji, vodeći računa da nam okrugla mera gazi tačno po simetrali ploče ( tako ćemo lakše očitavati mere , kasnije kod pozicioniranja rebara). Najbolje rešenje je , ako možemo da zalepimo dva lenjira , ili dva parčeta merne trake , tako da nam nula bude u sredini, a prema krajevima mera da raste ( zbog lakšeg očitavanja )
[/img]
4.-ČELJUSTI ZA DRŽANJE KOBILICE
Ja sam ih izradio od komada drveta ( tvrđe drvo- pogodna je bukva , jasen. Ja sam imao krušku i super je ispalo). Najbolje je uraditi ga u obliku šipke , profilisane po datim merama na crtežu, izvršiti sva bušenja na njemu na određenim razmacima , razrezati šipku da se dobiju dve polovine čeljusti, a zatim u paketu seći na šnitove širine 25 do 27 mm, tako što će svaki šnit zahvatiti po jedno bušeno mesto , to jest rupu. Na taj način ćemo dobiti više pari čeljusti iz jedne profilisane šipke.
Na prvoj slici se vidi profil šipke iz koje se izrezuju čeljusti, kao i dimenzije i pozicije potrebnih rupa
na sledećem crtežu je prikazan redosled operacija već profilisane šipke:
1 sva potrebna bušenja
2 podužno razrezivanje ( razdvajanje muške i ženske čeljusti)
3 poprečno rezanje paketa čeljusti, kako bi se dobili pojedinačni parovi
[/img]
po završetku ovih operacija dobićemo parove čeljustikao na slici
u ženske ( leve ) komade , u kojima je zabušena rupa prečnika 8 mm ušrafljuje se skrivena matica, a u desne ( muške ) kroz koje je izbušena rupa prečnika 7 mm po celoj debljini, i razbušena na 11 mm do dubine od 10 mm ubacuje se mašinski vijak M6 x 4o sa glavom za ravni šrafciger ili sa imbus glavom
[/img]
na ovaj način smo pripremili čeljusti za postavljanje na osnovnu ploču
MONTAŽA ČELJUSTI NA OSNOVNU PLOČU
Da bi ovo što preciznije uradili poslužićemo se jednom cakom.
Čeljusti na osnovnu ploču moraju da budu tako postavljene da kada se u njima nađe kobilica bude strogo ispoštovano da osa kobilice i osa osnovne ploče budu poklopljene ( to jest da se gađaju) i još je bitno da raspored čeljusti , to jest razmak među njima bude takav da kada se u njih stavi kobilica , ni jedna od čeljusti ne sme da zaklanja ureze u koja ćemo kasnije postavljati rebra. Te razmake ćemo dobiti tako što ćemo na već složenu kobilicu provizorno postaviti čeljusti, napred, otprilike na sredinu i na kraju kobilice i izmeriti te razmake. ( Dovoljno je postaviti tri čeljusti ( ko želi može i više).
Da bi dobili pravilno postavljene čeljusti ( precizno usmerene) uzećemo parče metalne trake ( pitno da je strogo ravna) ili neki metalni lenjir, ili nešto slično , bitno da je ravno i čvrsto. Na tu traku, lenjir, ćemo pokačiti naše čeljusti na razmacima koje smo prethodno utvrdili uz pomoć kobilice. Ovo što sam do sada pričao izgleda ovako.
čeljusti privremeno postavljene na lenjir spremne za montažu na osnovnu ploču
[img] [/img]
ovako privremeno spojene čeljusti postavićemo na osnovnu ploču, vodeći računa da se ose čeljusti i osnovne ploče poklapaju, zatim obeležimo olovkom na osnovnoj ploči pozicije čeljusti, sklonimo ih, na obeležena mesta gde su stajale čeljusti i to samo na ženskom delu čeljusti ( on treba da bude fiksan) izbušimo po dve rupe , kroz koje ćemo odozdo kroz osnovnu ploču da zavrtnjima fiksiramo čeljusti.
Ponovo ih vratimo na prethodni položaj , vodeći računa o osama i pritegnemo za ploču stegom , a zatim odozdo kroz ploču uz prethodno bušenje manje rupe ( da se čeljusti ne bi rascvetale), prišrafimo.
Rupa koju bušimo kroz ploču je opciono prečnika 4 mm , a u čeljust 3 mm i šrafimo šrafom za drvo 4x30mm ( 2 kom po čeljusti).
Slikom to je ovo
[/img] [img]
Ovim su svi elementi alata pripremljeni za rad.
O tome ćemo sutra , kao i o nekim naprednim elementima na alatu.
Pozdrav i lak san, Jovan.
[/img] _________________ ZIRA |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dbezinov
 | | Član od: 25 Sij 2013 | | Poruke: 274 | | Mjesto: zagreb |
|
Upisano: Čet Lip 13, 2013 12:02 am Naslov poruke: Alat za dopunu uputa |
|
|
Bok pru,
alat izvrstan, primi čestitku. Poslao sam ti privatnu poruku za dogovor oko prebacivanja tvog alata u dopunske upute. Molim te javi se da se dogovorimo.
Pozz |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| damacn
| | Član od: 10 Tra 2012 | | Poruke: 529 | |
|
Upisano: Čet Lip 13, 2013 12:19 am Naslov poruke: Damir |
|
|
Pru, pun si znanja, ideja, i veliki,si realizator, skidam kapu na ideji i na alatu koji si predocio, ja cu ga sebi uraditi, i s njim sam rijesio mnoge stvari, svaka ti cast majstore, pozz veliki
Sutra cu da uradim ovo sto je pru napravio sve lijepo u pdf formatu pa ko zeli da mu posaljem neka me kontaktira, pozz svima |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| damacn
|
Upisano: Čet Lip 13, 2013 1:26 am Naslov poruke: Damir |
|
|
| Ugasio sam ipad, i malo,razmisljao, jer me je ovaj alat jako zainteresirao, ponovo sam se konektirao, samo iznosim svoje razmisljanje, sada je vec 1sat i 15 minuta poslije pola noci, pa ako grijesim oprostite. Za nas koji od alata nemamo sve, razmisljam o tome da metalne vodjice ne ukopavamo, nego da ih samo zalijepimo silikonom na tocno odredjeno mjesto , zasto samo silikonom (sarafi ne dolaze u obzir je bi smetali pravokutnim klizacima da klize, a da busimo rupe u klizacima i onda ferzenkamo rupe, da bi glave od sarafe upale u profil klizaca, mislim da za to nema dovoljno mesa, u klizacu) , s tim da bi na vertikalnoj konzoli doslo do manjih preinaka, opet bi vertikalna konzola bila lijepo namjestena na osnovnu plocu (lizala uz nju) samo bi mjesto gdje dojdu pravokutni klizaci morali ukopati, ukopati za sirinu i visinu aluminijskih klizaca, znaci ukopati milimetar sire i milimetar dublje, ako su vanjske dimenzije klizaca 20x6, vertikalnu konzolu bi upilao 21x7, neznam jeste li me shvatili. Idem jos dalje u razmisljanju, uraditi malo siru osnovnu plocu. Na vertikalnu konzolu sa bocnih strana, montirati po jedan pravokutni klizac, koji bi bio poravnat s jednom stranom vertikalne konzole, podesimo tocno mjesto vertikalne konzole i stegama stegnemo pravokutni klizac sa osnovom s obje strane. Pru volio,bi cuti tvoj odgovor sta s tim gubimo ako gubimo, eto mali prijedlog, iako ovako kako je pru napravio mislim da je najbolje rijesenje, pozz svima |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dbezinov
|
Upisano: Čet Lip 13, 2013 1:46 pm Naslov poruke: Radno postolje za izradu trupa |
|
|
Odmah da potvrdim još jednom da je postolje od pru-a univerzalno i jako dobro. Treba ga prikazati da ga ozbiljniji maketari primjene.
Međutim, bilo bi dobro da nam ponudiš još jedan, jednostavan model postolja (slično kao što razmišlja damacn). Ja sam takve primitivne nekad slagao za jednokratnu upotrebu, ali pomogli su.
Naime, zamisli maketara amatera koji ima samo minimalan alat do nivoa bušilice, brusilice i ručne pile. Od materijala za izradu alata nabavlja izrezane ploče i profile sa kojima slaže što treba. Odlazak stolaru mu nije po volji, a od upuštanja profila u plohu bazne ploče bježi „ko vrag od tamjana“. To smo bili ja i moji prijatelji (doduše pred 50 i kusur godina).
Na baznu ploču ucrtaju se uzdužna simetrala i niz poprečnih linija npr. svakih 10 do 20 mm, koje pomažu za poprečnu okomitost rebara.
Konzolu koju si predložio trebalo bi opremiti sa klizačem - kutnim profilom koji osigurava vertikalnu okomitost rebara. Još treba smisliti kako jednostavno klizač učvrstiti na bilo koje mjesto na baznoj ploči.
Kada se postavi kobilica i na nju rebro, konzola se prisloni uz njega, namjesti na jednake razmak od najbliže poprečno ucrtane linije, fiksira uz baznu ploču i tako osigura okomitost rebra u poprečnom i vertikalnom smjeru. Primitivno ali efikasno.
Još bih predložio da držače rebara smisliš kako izraditi od profila i letvica bez upotrebe cirkulara.
To bi onda bio pomoćni "vulgaris" alat, pa se može birati kvaliteta prema mogućnostima i željama.
Kad uhvatiš vremena, probaj ga smisliti.
Lijep pozdrav |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| damacn
|
Upisano: Čet Lip 13, 2013 2:34 pm Naslov poruke: Damir |
|
|
| Dbezinov lijepo si ovo napisao, nadam se da ce mo danas dobiti odgovor i od naseg velikog mestra Jovana, pozz svima |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| pru959
|
Upisano: Čet Lip 13, 2013 6:18 pm Naslov poruke: alat za sklapanje trupa |
|
|
Veliki pozdrav svima . Pročitao sam komentare , hvala za pohvale . Namera mi je da završim onako kako sam i zamislio ovo. Danas ću , ako Bog da , da pustim objašnjenja kako koristiti alat i naprednu varijantu alata , sa izvesnim poboljšanjima , koja će napraviti da alat bude profesionalniji, a pošto mi je jasno da nije svako u mogućnosti, da li lično ili uz posredovanje nekog profesionalca , da odradi pojedine delove , pokuišaću da dam i neku "light" varijantu alata, koji bi u osnovi imao sve ovo, s tim što bi neki delovi bili prefabrikovani , tako da se mogu mnogo lakše uraditi , a ujedno da se ne izgubi na funkcionalnosti.
Odgovor za dbezinova u delu gde predlaže da se na vertikalnu konzolu ( ploču ) postavi ugaonik , koji bi joj obezbedio vertikalnost u odnosu na osnovnu ploču. Vertikalna konzola upravo i stoji na dva ugaonika, klizača , koji joj obezbeđuju tu vertikalnost.
Nadam se da će moj prijatelja Damir Mostarac, kada ovo sve budem završio odraditi taj ( za mene tajanstveni ) PDF i da će svako moći da ima ako poželi ovo kao skriptu ili slično.
Isto tako rekao sam Damiru ( dbezinovu) da nemam ništa protiv da se ova tema priključi temi koju je on otvorio i da bude njen sastavni deo, međutim mislim da bi bilo efikasnije da ovo ostane kao posebna tema, gde će svako ko se okušao u izradi ovog alata , moći da da primedbe i sugestije ili svoja iskustva sa tim , kao i predloge za eventualna bolja rešenja , kojih sigurno ima na pretek.
Ako bi se ovo priključilo bilo kojoj forumskoj temi koja je malo šireg karaktera, verujem da bi se vremenom izgubilo i da vrlo mnogo onih kojima je ovo potrebno ne bi znalo ni da postoji negde na forumu u okviru neke opštije teme. Zato sam za to da ova tema ostane kao posebna, biće mnogo lakše uočljivija i pristupačnija .
Veliki pozdrav, Jovan. _________________ ZIRA |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Dida
 | | Član od: 05 Velj 2007 | | Poruke: 1054 | | Mjesto: Sisak |
|
Upisano: Čet Lip 13, 2013 6:48 pm Naslov poruke: |
|
|
Odlična stvar, vrijedna pažnje! _________________ Pozdrav,
Dida |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| damacn
|
Upisano: Čet Lip 13, 2013 7:20 pm Naslov poruke: Damir |
|
|
| Pru cim ti zavrsisi , ja poslije toga imam pdf pa ko zeli neka me kontaktira, ,pozz i jedva cekam nastavak |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dbezinov
|
Upisano: Čet Lip 13, 2013 7:33 pm Naslov poruke: Dobar alat |
|
|
Bok pru,
napravi sve kako si rekao.
Malo pojašnjenje - ja nisam ni mislio da temu tvog alata prebacimo pod dopunske upute, nego da prikaz alata samo kopiramo u upute tako da se vidi. Inače tvom posebnom topicu je mjesto među alatima.
Veselim se vidjeti rješenja kada ih dovršiš.
Poz |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| pru959
|
Upisano: Pet Lip 14, 2013 12:24 am Naslov poruke: |
|
|
KAKO SE ALAT KORISTI
Prvo postavimo kobilicu u čeljusti vodeći računa da ona pravilno leži na svakoj čeljusti do dna , kako bi doveli kobilicu u paralelnost sa osnovnom pločom. Takođe vodimo računa da urezi za rebra svi budu slobodni, to jest da neka čeljust ne zatvara urez za neko rebro.
sledeći korak je da nanesemo lepak na kobilicu tamo gde će se rebro uklopiti s kobilicom. Uguramo rebro u urez do kraja , ubacimo vertikalnu konzolu u vođice i primaknemo je tik do rebra. Konzolu primičemo sve dok rebro celom svojom površinom ne legne na konzolu.
[/img]
očitamo mer na levom i desnom lenjiru na osnovnoj ploči i ako nisu iste , pomeramo vertikalnu konzolu dok je ne dovedemo u položaj da te mere budu iste , a istovremeno da rebro lepo celom površinom leži na konzoli
[img] [/img]
sada stegama fiksiramo konzolu za osnovnu ploču
potom podesimo simetričnost rebra u odnosu na osu simetrije na prednjoj strani vertikalne konzole i stegama fiksiramo rebro u tom položaju
[/img]
ostavimo da se lepak osuš i tek tada skidamo stege i prelazimo na sledeće rebro, potpuno istim redosledom operacija
-nanesemo lepak
-nabodemo rebro maksimalno koliko može
-primaknemo vertikalnu konzolu dok lepo ne legne na rebro
-proverimo levo i desno meru na lenjirima , uskladimo ih
-konzolu fiksiramo stegicama proverimo i fiksiramo rebro u simetričan -položaj na vertikalnoj konzoli
-ostavimo da se osuši
[img] [/img]
[img] [/img]
ovo ponovimo sa svim preostalim rebrima.
Ako se desi da zbog visine kobilice konzolu ne možemo da postavimo ( usek na konzoli nije dovoljno dubok, rebro možemo postaviti i tako što ćemo konzolu okrenuti naopačke, tako da ona pada na poziciju gde je kobilica niža, ili u krajnjoj liniji produbimo usek na konzoli tako da ona može da se postavi u bilo koju poziciju u odnosu na kobilicu.
Na ovaj način praktično rešavamo lepljenje svih rebara .
Sutra ću dati još par poboljšanja alata , u smislu fiksiranja vertikalne konzole, konzole za postavljanje rebara pod nekim uglom u odnosu na kobilicu, kao i rešenja za jednostavniji alat, lakši za izradu i koji bi po funkciji bio zadovoljavajući.
Pozdrav, Jovan.
PS Uradio sam video zapis demonstracija korišćenja alata. Sadržaj je oko 270 MB , pokušao sam da ga postavim , međutim nisam mogao da ga uploaduem. Zna li neko da li i kako mogu da postavim takav sadržaj.
Pozdrav. _________________ ZIRA |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| pru959
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| damacn
|
Upisano: Pet Lip 14, 2013 9:33 pm Naslov poruke: Damir |
|
|
Pru, odlican video, ali mislim da ne bi uradio pola posla da ti nije tog pomagaca , ja sam ga sebi skinuo, pozz tebi i svim maketarima |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|