Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Antun Janković
 | | Član od: 04 Kol 2008 | | Poruke: 2300 | | Mjesto: Swansea |
|
Upisano: Ned Lip 16, 2013 12:58 pm Naslov poruke: Me-109W, 1:72 |
|
|
Svi rade razne varijante poznatog lovca i jurišnika Messerschmidtt Bf-109, a ja sam odlučio napraviti jednu relativno malo proizvođenu, pa samim tim i malo poznatu varijantu istog aviona.
Radi se o Me-109W. Isti je nastao 1941. iz potrebe za lovcem koji može slijetati na more kako bi se olakšalo baziranje lovaca na dalekom sjeveru u akciji zaštite Norveške.
Kao osnova W varijante izabran je model 109F sa motorom DB-601E. Plovci su izabrani, kao već provjereni dizajn, sa drugog poznatog aviona, Ar-196.
Ubrzo je postalo jasno da lovac takvog dizajna zaostaje za vrhunskim lovcima svog vremena u svim performansama.
Dakle Me-109W je slabo korišten (kao lovac prve linije nije upotrebljavan nikada), sve do 1943. kada se, poslije oslobođenja Malte ukazala potreba za brzim povezivanjem Sicilije, Malte i Afričkog korpusa. Kako su aerodromi na Malti i u Africi uglavnom bili ili uništeni ili u jako lošem stanju, ovaj čudan avion je našao svoje mjesto kao izvidnički i brzi štabni kurirski avion, te je dobro obavljao taj posao sve do kraja rata na zapadu, a kasnije u nekim izdvojenim slučajevima korišten je i na Crnom moru, te Bajkalskom jezeru.
Avion koji vidite, sastavljen je od dijelova maketa A-modela, Academya i starog Revela, a predstavlja letjelicu na kojoj je letio bojnik Georg Amon, u srpnju 1943. na liniji Sicilija – Malta, te čak imao i borbenog uspjeha, oborivši jedan britanski Hurican te u dva navrata napavši britanske lake borbene brodove.
Gospodin Amon, časno je otpušten iz luftwaffe 1951, u činu pukovnika, a danas živi u Beču, te se sa sjetom sjeća svojih letačkih dana na Mediteranu……
A sada slike:
Svi rade razne varijante poznatog lovca i jurišnika Messerschmidtt Bf-109, a ja sam odlučio napraviti jednu relativno malo proizvođenu, pa samim tim i malo poznatu varijantu istog aviona.
Radi se o Me-109W. Isti je nastao 1941. iz potrebe za lovcem koji može slijetati na more kako bi se olakšalo baziranje lovaca na dalekom sjeveru u akciji zaštite Norveške.
Kao osnova W varijante izabran je model 109F sa motorom DB-601E. Plovci su izabrani, kao već provjereni dizajn, sa drugog poznatog aviona, Ar-196.
Ubrzo je postalo jasno da lovac takvog dizajna zaostaje za vrhunskim lovcima svog vremena u svim performansama.
Dakle Me-109W je slabo korišten (kao lovac prve linije nije upotrebljavan nikada), sve do 1943. kada se, poslije oslobođenja Malte ukazala potreba za brzim povezivanjem Sicilije, Malte i Afričkog korpusa. Kako su aerodromi na Malti i u Africi uglavnom bili ili uništeni ili u jako lošem stanju, ovaj čudan avion je našao svoje mjesto kao izvidnički i brzi štabni kurirski avion, te je dobro obavljao taj posao sve do kraja rata na zapadu, a kasnije u nekim izdvojenim slučajevima korišten je i na Crnom moru, te Bajkalskom jezeru.
Avion koji vidite, sastavljen je od dijelova maketa A-modela, Academya i starog Revela, a predstavlja letjelicu na kojoj je letio bojnik Georg Amon, u srpnju 1943. na liniji Sicilija – Malta, te čak imao i borbenog uspjeha, oborivši jedan britanski Hurican te u dva navrata napavši britanske lake borbene brodove.
Gospodin Amon, časno je otpušten iz luftwaffe 1951, u činu pukovnika, a danas živi u Beču, te se sa sjetom sjeća svojih letačkih dana na Mediteranu……
A sada slike:
A sada kritike............. _________________ potpis |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| P-51
 | | Član od: 24 Ožu 2006 | | Poruke: 3474 | | Mjesto: Drniš/Šibenik |
|
Upisano: Ned Lip 16, 2013 2:56 pm Naslov poruke: |
|
|
| Evo ja skidam kapu i naklon do poda. Krasno. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Slider
 | | Član od: 09 Velj 2012 | | Poruke: 4221 | |
|
Upisano: Ned Lip 16, 2013 3:00 pm Naslov poruke: Re: Me-109W, 1:72 |
|
|
| Antun Janković Napisao/la: | Dakle Me-109W je slabo korišten (kao lovac prve linije nije upotrebljavan nikada), sve do 1943. kada se, poslije oslobođenja Malte ukazala potreba za brzim povezivanjem Sicilije, Malte i Afričkog korpusa. Kako su aerodromi na Malti i u Africi uglavnom bili ili uništeni ili u jako lošem stanju, ovaj čudan avion je našao svoje mjesto kao izvidnički i brzi štabni kurirski avion, te je dobro obavljao taj posao sve do kraja rata na zapadu, a kasnije u nekim izdvojenim slučajevima korišten je i na Crnom moru, te Bajkalskom jezeru.
....... |
ja bih samo pital odakle ti ovi podaci... _________________ Izrada maketa po narudzbi
www.m2models.hr |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Ned Lip 16, 2013 3:24 pm Naslov poruke: |
|
|
| Ovo je zaista krasno. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| XVI
 | | Član od: 28 Kol 2012 | | Poruke: 215 | | Mjesto: Slavonski Brod |
|
Upisano: Ned Lip 16, 2013 3:53 pm Naslov poruke: |
|
|
Prekrasan rad. _________________ "I know not with what weapons World War III will be fought, but World War IV will be fought with sticks and stones."
Albert Einstein |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| su27rules
 | | Član od: 13 Pro 2006 | | Poruke: 5778 | | Mjesto: Split |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| jak
 | | Član od: 23 Ožu 2010 | | Poruke: 112 | | Mjesto: Tetovo, Makedonija |
|
Upisano: Ned Lip 16, 2013 5:26 pm Naslov poruke: |
|
|
| Odlican je ovaj mesersmit. Svaka cast |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Antun Janković
|
Upisano: Ned Lip 16, 2013 7:56 pm Naslov poruke: Re: Me-109W, 1:72 |
|
|
| Slider Napisao/la: | | Antun Janković Napisao/la: | Dakle Me-109W je slabo korišten (kao lovac prve linije nije upotrebljavan nikada), sve do 1943. kada se, poslije oslobođenja Malte ukazala potreba za brzim povezivanjem Sicilije, Malte i Afričkog korpusa. Kako su aerodromi na Malti i u Africi uglavnom bili ili uništeni ili u jako lošem stanju, ovaj čudan avion je našao svoje mjesto kao izvidnički i brzi štabni kurirski avion, te je dobro obavljao taj posao sve do kraja rata na zapadu, a kasnije u nekim izdvojenim slučajevima korišten je i na Crnom moru, te Bajkalskom jezeru.
....... |
ja bih samo pital odakle ti ovi podaci... |
Nisam mislio da ćeš me TI to pitati! Pa to su opće poznati podaci...... _________________ potpis |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Slider
 | | Član od: 09 Velj 2012 | | Poruke: 4221 | |
|
Upisano: Ned Lip 16, 2013 8:07 pm Naslov poruke: Re: Me-109W, 1:72 |
|
|
| Antun Janković Napisao/la: | | Slider Napisao/la: | | Antun Janković Napisao/la: | Dakle Me-109W je slabo korišten (kao lovac prve linije nije upotrebljavan nikada), sve do 1943. kada se, poslije oslobođenja Malte ukazala potreba za brzim povezivanjem Sicilije, Malte i Afričkog korpusa. Kako su aerodromi na Malti i u Africi uglavnom bili ili uništeni ili u jako lošem stanju, ovaj čudan avion je našao svoje mjesto kao izvidnički i brzi štabni kurirski avion, te je dobro obavljao taj posao sve do kraja rata na zapadu, a kasnije u nekim izdvojenim slučajevima korišten je i na Crnom moru, te Bajkalskom jezeru.
....... |
ja bih samo pital odakle ti ovi podaci... |
Nisam mislio da ćeš me TI to pitati! Pa to su opće poznati podaci...... |
zanimljivo....imam rupu u znanju.....nigdje na internetu nema tih podataka...( al dobro, mene google mrzi...)
cak ni u knjigama....
Georg Amon ('' Seaman '' ) letel je na G6 u JG 53 kolko se ja sjecam
a Meser sa plofcima je bio samo razmatran, nema podataka kolko ja znam da je ikad poletio
pogotovo ne s (pre) velikim aradovim plovcima
nesto su kasnije, kad je meserschmitt odustal od ideje, pokusavali u blohm&wossu, ali ni oni nisu napravili avion koji bi poletio
( a kamoli oboril harikena....)
ista prica (ili fama ) je bila i s harikenom na plovcima, ali za razliku od mesera ima i slika trupa harikena i plovaka pored njega, ali ni oni nisu nikad montirani
zato i pitam odakle ti ovi podaci...da i ja nesto novo naucim
pogotovo ak imas slike ( ne nacrte), bilo bi super da ih okacis _________________ Izrada maketa po narudzbi
www.m2models.hr
Slider: poruka promijenjena dana: Ned Lip 16, 2013 8:10 pm; prepravljeno ukupno 1 puta |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Antun Janković
|
Upisano: Ned Lip 16, 2013 8:10 pm Naslov poruke: |
|
|
Može jedno podpitanje?
Što sam ja radio zadnjih 8-9 mjeseci?
 _________________ potpis |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| veteran
 | | Član od: 29 Ruj 2010 | | Poruke: 292 | |
|
Upisano: Ned Lip 16, 2013 9:24 pm Naslov poruke: Me 109 W |
|
|
| Čudna mašinerija, ali u svakom slučaju odlično izrađeno! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Mirko S. Zlikovski
 | | Član od: 25 Ožu 2008 | | Poruke: 422 | |
|
Upisano: Ned Lip 16, 2013 9:50 pm Naslov poruke: |
|
|
He he he Slider se zakvačio...
Inače, super maketa Vidim da te ide ta tematika (neću reć koja da Slideru ne pokvarim doživljaj!). |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Mario Raguž
 | | Član od: 09 Stu 2005 | | Poruke: 1284 | | Mjesto: Dubrovnik |
|
Upisano: Ned Lip 16, 2013 11:20 pm Naslov poruke: |
|
|
| Antun Janković Napisao/la: | Može jedno podpitanje?
 |
Podlo od tebe, podlo  _________________ Svi smo mi Marko Babić |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| mariok
 | | Član od: 17 Lis 2007 | | Poruke: 3259 | | Mjesto: Slavonski Brod |
|
Upisano: Ned Lip 16, 2013 11:54 pm Naslov poruke: |
|
|
| Antune odlično! imaš zbilja smisla za priče i jako ih dobro složiš !!! bravo majstore |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Antun Janković
|
Upisano: Pon Lip 17, 2013 9:13 am Naslov poruke: |
|
|
| Mario Raguž Napisao/la: | | Antun Janković Napisao/la: | Može jedno podpitanje?
 |
Podlo od tebe, podlo  |
Što je tu podlo? Napravio sam avion na kojem je ratni heroj letio preko godinu dana i bio stacionaran na Malti. A znaš kako je bilo tamo tih godina.... Aerodroma nije bilo. U ruševinama i u planinama su se skrivali britanski komandosi koji su radili nezamislive terorističke zločine, čak i prema civilima. U Africi nije bilo ništa bolje. Jedino se mogao povremeno opustiti kada bi sletio na Siciliju....
I sada kada se sječamo tih vremena, netko cjepidlači da su plovci možda preveliki......
Osobno mislim da je maskirna šema tih aviona bila najosebujnija, kada su '45 bazirali na Bajkalskom jezeru, no ovaj avion je imao "ono nešto", pa sam odlučio napraviti njega.... _________________ potpis |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|