Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Dida
 | | Član od: 05 Velj 2007 | | Poruke: 1054 | | Mjesto: Sisak |
|
Upisano: Čet Jul 04, 2013 8:43 pm Naslov poruke: Voštenje užeta |
|
|
Zašto se ne vide moje slike? Piše ovdje: http://www.maketarstvo.net/forum/viewtopic.php?p=279440#279440
Ako sami pravite užad za svoju maketu, užad od navoštenog konca će puno ljepše izgledati.
Za voštenje je zgodno napraviti "postrojenje" pomoću kojega ćete dobiti jednoliko navošten konac.
Manju staklenku s rastopljenim voskom umetnete u veću u kojoj je vruća voda, koja će spriječiti prebrzo hlađenje i skrutnjavanje voska (pčelinjeg).
Poklopac je zajednički za obje staklenke.
Poklopac manje staklenke ima žičanu vodilicu konca. Svrha vodilice je držati konac uronjen u rastopljeni vosak. Poklopci su vezani jedan uz drugi pomoću matičnih vijaka. Komadić balze, pričvršćen za manji poklopac je tu radi skidanja viška voska s konca. Konac prije izlaska iz manje staklenke prolazi kroz taj komadić balze. _________________ Pozdrav,
Dida
Dida: poruka promijenjena dana: Sri Ožu 09, 2016 7:34 pm; prepravljeno ukupno 7 puta |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Dida
|
Upisano: Čet Jul 04, 2013 8:45 pm Naslov poruke: |
|
|
Konac unutar manje staklenke.
Ulaz i izlaz konca iz staklenke:
Po izlasku iz staklenke konac namotati (za sada ručno) na drvenu osovinicu.
 _________________ Pozdrav,
Dida
Dida: poruka promijenjena dana: Sri Ožu 09, 2016 7:35 pm; prepravljeno ukupno 2 puta |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Dida
|
Upisano: Čet Jul 04, 2013 8:47 pm Naslov poruke: |
|
|
Topljenje voska u posudi s vrućom vodom. Staklenka stoji na metalnoj podlošci kako ne bi bila u izravnom dodiru s grijačom pločom.
Veliku staklenku oprezno napuniti vrućom vodom kako ne bi pukla od termičkih naprezanja.
Kada je konac provučen kroz malu staklenku i ova stavljena u veliku, premotavamo konac sa originalnog kalema na drvenu osovinu. Konac pri tome prolazi kroz rastopljeni vosak.
Dida
Dida: poruka promijenjena dana: Sri Ožu 09, 2016 7:35 pm; prepravljeno ukupno 2 puta |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Dida
|
Upisano: Čet Jul 04, 2013 8:49 pm Naslov poruke: |
|
|
Na koncu će ostati previše voska iako daščica od balze ukloni dio i kutnik (vodilica konca na vanjskoj strani poklopca) na izlaznoj strani još jedan dio. Konac je obilno natopljen voskom i trebat će ga odvoštiti.
Očita je razlika u volumenima između špule navoštenog i odvoštenog konca.
Dida
Dida: poruka promijenjena dana: Sri Ožu 09, 2016 7:36 pm; prepravljeno ukupno 2 puta |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Dida
|
Upisano: Čet Jul 04, 2013 8:51 pm Naslov poruke: |
|
|
"Postrojenje" za uklanjanje viška voska s navoštenog konca.
Sastavni djelovi: drveno kućište od "postrojenja" za navoštavanje, putna pegla od prabake Ljerke, Proxxonov škripac za držanje pegle, dvije stolarske stege i mala stolica. Navošteni konac se prevlači preko vruće pegle i usput briše mekom krpom. Krpa upije rastopljeni vosak. Konac se premata u obrnutom smjeru od onoga kod voštenja.
Dida
Dida: poruka promijenjena dana: Sri Ožu 09, 2016 7:37 pm; prepravljeno ukupno 2 puta |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Dida
|
Upisano: Čet Jul 04, 2013 8:53 pm Naslov poruke: |
|
|
Gotovo! Konac odvošten.
Još jedan pogled na odvoštilicu:
Dida
Dida: poruka promijenjena dana: Sri Ožu 09, 2016 7:37 pm; prepravljeno ukupno 2 puta |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Slider
 | | Član od: 09 Velj 2012 | | Poruke: 4221 | |
|
Upisano: Čet Jul 04, 2013 8:57 pm Naslov poruke: |
|
|
nemrem ti rec koji je gust ovo gledat......probaj ozbiljno razmisliti o dilanju brodomaketarima......kad krenem nazad na constitution, ja cu ti bit musterija garant.... _________________ Izrada maketa po narudzbi
www.m2models.hr |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Dida
|
Upisano: Čet Jul 04, 2013 8:59 pm Naslov poruke: |
|
|
Bilježim se s poštovanjem...  _________________ Pozdrav,
Dida |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Dida
|
Upisano: Čet Jul 04, 2013 9:04 pm Naslov poruke: |
|
|
Ovako izgleda uže:
Dida
Dida: poruka promijenjena dana: Sri Ožu 09, 2016 7:38 pm; prepravljeno ukupno 2 puta |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| pru959
 | | Član od: 20 Kol 2012 | | Poruke: 225 | | Mjesto: Pančevo |
|
Upisano: Čet Jul 04, 2013 9:19 pm Naslov poruke: voštenje užeta |
|
|
Svaka čast za alat. Veliko hvala za nesebičan gest.
Veliki pozdrav, Jovan. _________________ ZIRA |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Slider
|
Upisano: Čet Jul 04, 2013 9:24 pm Naslov poruke: |
|
|
prekrasno....velim ti, daj neku cool cijenu i svi s ovih prostora ce ti to koristit...ja nisam neki manager, al ak najdes nekog da ti to dila vani, popunil bi si penziju ak nist drugo
sve kaj ti treba su neki plasticni kalemi i fanci naljerpnica i pvc vrecica.... _________________ Izrada maketa po narudzbi
www.m2models.hr |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Dida
|
Upisano: Čet Jul 04, 2013 9:46 pm Naslov poruke: Re: voštenje užeta |
|
|
| pru959 Napisao/la: | Svaka čast za alat. Veliko hvala za nesebičan gest.
Veliki pozdrav, Jovan. |
Hvala, Jovane! Ako se ne varam, ti si dao naputak kako napraviti šablonu za postavljanje rebara? _________________ Pozdrav,
Dida |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Dida
|
Upisano: Čet Jul 04, 2013 9:48 pm Naslov poruke: |
|
|
| Slider Napisao/la: | prekrasno....velim ti, daj neku cool cijenu i svi s ovih prostora ce ti to koristit...ja nisam neki manager, al ak najdes nekog da ti to dila vani, popunil bi si penziju ak nist drugo
sve kaj ti treba su neki plasticni kalemi i fanci naljerpnica i pvc vrecica.... |
Iz tvojih usta u Božje uši! Moram još malo dotjerati užarski mlin da mi konop bude jednako utegnut po cijeloj duljini. Dodat ću kotačiće na mjesta gdje mi trenje smeta.
E, da! Moram si nabaviti i fiskalnu blagajnu.  _________________ Pozdrav,
Dida |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Slider
|
Upisano: Čet Jul 04, 2013 10:09 pm Naslov poruke: |
|
|
| Dida Napisao/la: | | Slider Napisao/la: | prekrasno....velim ti, daj neku cool cijenu i svi s ovih prostora ce ti to koristit...ja nisam neki manager, al ak najdes nekog da ti to dila vani, popunil bi si penziju ak nist drugo
sve kaj ti treba su neki plasticni kalemi i fanci naljerpnica i pvc vrecica.... |
Iz tvojih usta u Božje uši! Moram još malo dotjerati užarski mlin da mi konop bude jednako utegnut po cijeloj duljini. Dodat ću kotačiće na mjesta gdje mi trenje smeta.
E, da! Moram si nabaviti i fiskalnu blagajnu.  |
kaj god.....nebumo rekli linicu....  _________________ Izrada maketa po narudzbi
www.m2models.hr |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| stari
| | Član od: 12 Lip 2012 | | Poruke: 304 | | Mjesto: Kastav |
|
Upisano: Pet Jul 05, 2013 6:41 am Naslov poruke: |
|
|
| Ee, dida, svaka ti čast na idejama i rješenjima. Moj naklon. Ako me bude još "držala" volja za izradom brodomaketa, prvo ću početi sa izradom pomagala (bez alata nema zanata). |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|