Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

MiG-29 9-13 i 9-12 G.W.H 1/48
Idi na stranicu 1, 2, 3  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovi, helikopteri
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
viper

Član od: 07 Pro 2005
Mjesto: Sarajevo
PorukaUpisano: Uto Jul 23, 2013 9:56 pm    Naslov poruke: MiG-29 9-13 i 9-12 G.W.H 1/48 Citiraj ovaj komentar

Instrument tabla se sastoji sa preko 20 decala.
Decali su kvalitetni. skidaju se i sasvim mlakoj vodi nakon par sekundi.

Interesuje me da li je moguće da kada su motori ugašeni budu zatvoreni uvodnici zraka , da budu otvorene "škrge"?
Znam da je tako kada motor radi.

viper: poruka promijenjena dana: Sub Pro 28, 2013 2:30 pm; prepravljeno ukupno 1 puta
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
dragisa1956

Član od: 01 Lis 2009
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Sri Jul 24, 2013 12:47 pm    Naslov poruke: MiG-29 škrge i zaklopci uvodnika uzduha. Citiraj ovaj komentar

Poštovani.
Najsigurnije je raditi maketu prema fotografijama i fotografiranim situacijama.
Aviomehaničari i piloti koji su školovani za MiG-29 to će najbolje znati objasniti. Na nekim videozapisima se lijepo vidi kako se zatvaraju zaklopci uvodnika uzduha kad padne brzina a spušteno je podvozje iz stajnih trapova. Kad su kotači zabravljeni u donji položaj izgleda da su uvodnici otvoreni samo kroz škrge. MiG-29 tada "diše na škrge!"
To je zato da ne usiše strana tijela s piste ili prometnica.
Ako se dobro sjećam, škrge su fikse odnosno nepromjenjive geometrije i položaja pa ostanu otvorene kad se motori ugase. Ako griješim, molim argumentirano osporite ovu tvrdnju, najbolje fotografijom.

Više puta sam imao čast gledati, pokušati fotografirati i trčkarati za nekoć našim MiG-29, ali se sa sigurnošću ne mogu svega sjećati. Nisu nam dozvoljavali sve fotografirati po našim željama ni u Zadru i na statičnoj izložbi u Ljubljani. Imali su, kako su nam fotografima amaterima objasnili, takav protokol sa SSSr-om i toga su se držali.

Lijep pozdrav, Dragiša.
Gost
PorukaUpisano: Sri Jul 24, 2013 3:33 pm    Naslov poruke: Re: MiG-29 škrge i zaklopci uvodnika uzduha. Citiraj ovaj komentar

dragisa1956 Napisao/la:
Poštovani.
Najsigurnije je raditi maketu prema fotografijama i fotografiranim situacijama.
Aviomehaničari i piloti koji su školovani za MiG-29 to će najbolje znati objasniti. Na nekim videozapisima se lijepo vidi kako se zatvaraju zaklopci uvodnika uzduha kad padne brzina a spušteno je podvozje iz stajnih trapova. Kad su kotači zabravljeni u donji položaj izgleda da su uvodnici otvoreni samo kroz škrge. MiG-29 tada "diše na škrge!"
To je zato da ne usiše strana tijela s piste ili prometnica.
Ako se dobro sjećam, škrge su fikse odnosno nepromjenjive geometrije i položaja pa ostanu otvorene kad se motori ugase. Ako griješim, molim argumentirano osporite ovu tvrdnju, najbolje fotografijom.

Više puta sam imao čast gledati, pokušati fotografirati i trčkarati za nekoć našim MiG-29, ali se sa sigurnošću ne mogu svega sjećati. Nisu nam dozvoljavali sve fotografirati po našim željama ni u Zadru i na statičnoj izložbi u Ljubljani. Imali su, kako su nam fotografima amaterima objasnili, takav protokol sa SSSr-om i toga su se držali.

Lijep pozdrav, Dragiša.

Moram priznati da nisam shvatio ovo za škrge. Može malo pojednostavljeni odgovor? (..može i normalnim "nenovohrvatskim" riječima..Wink )

(I, BTW, kako si to uspio imati čast vršljati oko naših Migova-29...? Ja bih rekao da JNA nije puštala blizu...)
Natrag na vrh
mariok

Član od: 17 Lis 2007
Mjesto: Slavonski Brod
PorukaUpisano: Sri Jul 24, 2013 6:10 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

prije nego se krenu paliti motori skidaju se poklopci sa usisnika jer su mehanizirani poklopci spusteni. isto tako se skidaju i poklopci sa ispuha. tada se podizu mehanizirani poklopci i otvaraju se skrge na gornjoj strani aviona, koje su bile spustene. tada se pale motori ili motor. sistem rada nije kopliciran ali sama izvedba kojstrukcije je komplicirana i zauzima puno prostora. a zasto to fulcrum ima zato jer su usisnici nisko a kotac blizu pa je puno prljavstine i blata bacao na usis motora. a takva stvar je dobra i kod slijetanja na nepripremljene piste njive i ceste, a zgodno je sto mehanicari komotno mogu raditi oko aviona i dok su motori upaljeni. bas zbog niskih motora i dostupnosti motora bez penjanja na ljestve fulcrum vrlo omiljen kod mehanicara i oruzara.
Mene kao inzenjera cudi kako nisu u startu isli sa resetkom koji su primjenili na M verziji fulcruma. mozda je razlog sto je konkurentski suhoj imao resetku a mozda je i projekt poodmakao pa je bilo skupo i sporo mijenjati projekt koji je za ondasnji sssr bio visokog prioriteta.

Fulcdum tako rula i polijece i mislin da na odredjenoj visini vrata se spustaju a resetke se zatvaraju i tada motori vuku zrak kroz usis.
nadam se da sam pomogao Smile

p.s.: i ja skupljam lovu za 9-13 Smile
Natrag na vrh
potez XXV

Član od: 03 Svi 2006
PorukaUpisano: Sri Jul 24, 2013 6:43 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Natrag na vrh
FLY BY WIRE

Član od: 08 Kol 2012
Mjesto: banjaluka
PorukaUpisano: Sri Jul 24, 2013 10:16 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

ovo cu pomno pratiti....istog imam u kutiji...impresivna maketa fulkruma...mozda po mom subjektivnom misljenju najbolji kalup ikada u 1:48
Natrag na vrh
viper

PorukaUpisano: Čet Jul 25, 2013 12:07 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Hvala vam svima na odgovorima.
Mislim da ću ipak na kraju staviti otvorene škrge i zatvorene usisnike vazduha, jer mi tako mig-29 izgleda odlično i pogotovo jer takvo riješenje nema niti jedan avion.

@ FLY BY WIRE

Vjeruj i ja sam dijelio tvoje mišljenje dok je bio u kutiji, da je to najbolja 48-ca ikad. Međutim i ovaj kalup ima svojih mana. Po meni je tu negdje iza Tamiyine f-16 i Eduardovog miga-21 i Accurate Miniatures B-25 . Dosta liči na hasegavine f/a-18 e/f.

Znači ima možda ponajbolje urađeno graviranje, odlične motore i fantastične rakete koje je potrebno samo obojiti.
Uklapanje je dobro dok se nedođe do poklopaca motora. Tu sam slijedio satavnicu, ali sam poslije pronašao da je bolje prvo postaviti motore i poklopce , pa tek onda gornji dio trupa.
Činimi se da su u sastavnici zamjenjena mjesta (lijevi i desni) onom korijenu vertikalnih stabilizatora gdje se nalaze bacači IC mamaaca.

Sama kabina i kućišta točkova su odlična i po meni netrebaju resinski uopšte.

@mariok

I ja mislim da ti je ova verzija 9-13 puno bolja opcija jer sam na ARC-u pratio raspravu i izgleda da su u prvim izdanjima 9-12 imali grešaka koje su kasnije ispravili i na 9-12 i na 9-13
Natrag na vrh
vrsa

Član od: 21 Lis 2005
Mjesto: all over the place
PorukaUpisano: Čet Jul 25, 2013 2:04 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Koliko ja vidim na slikama, kad je ugašen motor, poklopac je otvoren. Obrati pažnju da svi stavljaju zaštitu preko usisa, što ne bi imalo smisla ako je poklopac zatvoren.

Provjeri, ali mislim da je bilo problema u dimenzijama i obliku sa nosačima naoružanja, samim raketama i rezervoarom velikim za gorivo.
MAK REOPLAN - Split
Natrag na vrh
dragisa1956

Član od: 01 Lis 2009
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Pet Jul 26, 2013 1:00 am    Naslov poruke: Lijepo objašnjeno sve o uvodniku uzduha na MiG-29. Citiraj ovaj komentar

Poštovani.
Nadam se da je sve navedeno uz crteže točno. Čestitam na trudu.
Ja sam dosta toga zaboravio o osobitim tehničkim pojedinostima MiG-29, evo priznajem. Ovo što sam napisao o "zaklopcima", uvjeren sam da sam dobro vidio na slijetanju u dokumentarnom prikazu.

MiG-29 i njegovi opći dijelovi koje spominjem, pokušat ću objasniti.
Ako vas zanima raspraviti riječi najčešće korištene u zrakoplovstvu, evo pojašnjenja. Ostali se s ovim ne trebate zamarati, jer će trebati godine da se isto pokuša od zaintresiranih objasniti i od svih usvojiti. Nemam hrvatsko-engleski rječnik zrakoplovnog nazivlja autora Josipa Miloševića koji je dobra osnova za svaku raspravu. Znam da su neke moje prijedloge usvojili u nastavi zrakoplovstva na FSB u Zagrebu.

Koliko je meni poznato te otvore na gornjaku aerodinamičkog uzdužnog produžetka u korjenu krila popularno nazivamo "škrge", jer su nalik onim otvorima koje ima morski pas kao otvore iza škrga.
Na "Fakultetu strojarstva, brodogradnje i zrakoplovstva" FSB u Zagrebu tzv. atmosfersku mješavinu plinova koju i udišemo nazivamo "uzduhom" u studijskom predmetu "Nauka o toplini". ta riječ nije standardna u rječnicima, ali je bila predložena uz kisik (umjesto "kiseonik" koji zvuči slikovito) i dušik (umjesto "azot" koji ne razumijem) koji su standard odnosno u prijevodu naša jezična norma.
"Uvodnik uzduha" koji neki najčešće nazivaju usisnik zraka koji se stlači u stupnjevima sabijanja u sklopu "kompresora" (jezična norma u nas je "puhalo") je priča za sebe. Zraka je ono svjetlo što dolazi npr. od Sunca, pa je zrak pomalo nespretna imenica. Zašto onda nije naziv "atmosfera" za uzduh ako može biti zrak?
Ta "usta" odnosno uvodnik ili usisnik "atmosfere" na MiG-29 imaju neku pločastu napravu koju ja nazivam "zaklopac". Često zaklopim korice knjige. Poklopac bi bio pločasta naprava izvana postavljena na uvodnik, zar ne? Ovako se uvodnik "zaklopi" iznutra preklopnom napravom koje je "zaklopac " vidljivi dio, te koja radi kako ste objanili.
To vam je razlika u nazivima kao za obući se općenito. Umjesto odjenuti se, pa se opasati i postati opasan zbog sve vojne opreme (vojnički poznato zvuči) te obući se tj. opremiti se obućom za hodanje. Mi smo jako općeniti tj. komotni u svakodnevnom govoru, jer "čizma glavu čuva".
Prostor za smještaj podvozja (noge s hidraulikom i kotačima s kočnicama) zrakoplova je pričvrščen i u letu zabravljen u "trap". Trap je u smislu npr. najjednostavnije lovačke klopke rupe u zemlji u koju se lovina zadrži ili se sprema bez hladnjaće npr. krumpir.
Naši aviomehaničari nazivaju taj prostor "gondola", pomalo talijanski. Navodno naziv je došao od Rusa do nas i praksom se usvojio u svakodnevnom radu.
Sada je ne znam što je a što više nije u duhu našega i naših jezika u ovim prostorima posljednjih 100 godina "aeronautike" (zrakoplovstva/vazduhoplovstva/letalstva itd.).

Molim da se odmah ne naljutite, kada pokušavam obogatiti jezik možda točnijim nazivima. Recite vi meni, molit ću lijepo, da li avion ima nosni dio, nos ili ima kljun? Da li je jednokrilac letjelica sa samo lijevim ili samo desnim krilom, ili ima dva polukrila koja su lijevo i desno. Sigurno je jedino da je jednoplošnjak opisan u ovom slučaju.
Bogatstvo raznolikosti ili slikovitost jezila podupirem.

Istiniti ispravci su neophodni tj. meni upućeni obavezni, a dobronamjene šale su uvijek dobrodošle na moj račun ako baš morate...

Lijep pozdrav, Dragiša.
Natrag na vrh
Vulkanizer

Član od: 13 Lip 2009
Mjesto: Le Bourget
PorukaUpisano: Pet Jul 26, 2013 11:00 am    Naslov poruke: Re: Lijepo objašnjeno sve o uvodniku uzduha na MiG-29. Citiraj ovaj komentar

dragisa1956 Napisao/la:

Istiniti ispravci su neophodni tj. meni upućeni obavezni, a dobronamjene šale su uvijek dobrodošle na moj račun ako baš morate...

Lijep pozdrav, Dragiša.

Klanjanje Klanjanje Klanjanje Klanjanje
Care od mene imaš pivo kad god me vidiš

http://www.youtube.com/watch?v=JaJWEgBDZ24
vrsa

PorukaUpisano: Pet Jul 26, 2013 1:22 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Dragiša, Dragiša..

Možda neki slikoviti profesori sa FSB-a kao i ti koriste riječ uzduh, ali ostatak države ni rječnici ne koriste (ne koristi se ni na FESB-u u Splitu). ZRAK je hrvatska riječ za smjesu kisika, dušika, argona (kriptona u tragovima) i ostalih plinova.

Nadalje kompresor nije isto što i puhalo. Kompresor se u tehnici naziva stroj koji komprimira zrak linearnim gibanjem, tj. klipom, a puhalo ima rotor. Karakterstike stlačenog medija nisu iste jer prvi komprimirana na veči tlak, a manju količinu, a drugi obrnuto.
U engleskom jeziku se također koriste dvije riječi, pa su prvi compressors, a drugi su blowers.
MAK REOPLAN - Split
Natrag na vrh
mariok

Član od: 17 Lis 2007
Mjesto: Slavonski Brod
PorukaUpisano: Pet Jul 26, 2013 1:35 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Čak se ne sjećam da li stanoviti prof. Galović koristi uzduh.... po meni jedno je kompresor sa klipom, drugo je turbo punjač (pokretan ispušnim plinovima), a drugo je kompresor koji ima princip rada zupčaste pumpe ( sa kosim zubima koji su u zahvatu sa minimalnim zazorom) i pokretan koljenastim vratilom....
Natrag na vrh
potez XXV

Član od: 03 Svi 2006
PorukaUpisano: Pet Jul 26, 2013 1:47 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ubit ce nas viper. Ja se sjecam da sam na FESB-u vadio iz tablice podatke za uzduh, ali smo ga svi zvali zrak. Koliko strojara na jednoj temi Very Happy .
Natrag na vrh
vrsa

PorukaUpisano: Pet Jul 26, 2013 2:01 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

mariok Napisao/la:
Čak se ne sjećam da li stanoviti prof. Galović koristi uzduh.... po meni jedno je kompresor sa klipom, drugo je turbo punjač (pokretan ispušnim plinovima), a drugo je kompresor koji ima princip rada zupčaste pumpe ( sa kosim zubima koji su u zahvatu sa minimalnim zazorom) i pokretan koljenastim vratilom....

Strogo tehnički puhala su kompresori, ali nisu svi kompresori puhala. Dakle riječi nisu jednake. U tehnici se kompresori nazivaju strojevi kojima je naglasak na stupnju kompresije, a puhala su ona koji imaju rotore i nglasak je na količini zraka, a tlak je manji.

Spomenuo si turbo kompresor u autu. S jedne strane je turbina, s druge puhalo tj. da se ne nazove turbo blower što je nešto drugo, nazvan je turbo kompresor što je također točno. Stupanj kompresije je tu mali.
Da ne dužimo previše, te dvije riječi nisu jednoznačne.
MAK REOPLAN - Split
Natrag na vrh
viper

PorukaUpisano: Pet Jul 26, 2013 6:20 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

potez XXV Napisao/la:
Ubit ce nas viper. Ja se sjecam da sam na FESB-u vadio iz tablice podatke za uzduh, ali smo ga svi zvali zrak. Koliko strojara na jednoj temi Very Happy .

Ma meni je drago što se o temi ovako puno raspravlja, jer uvjek neko nešto više zna i svi možemo ponešto naučiti.
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovi, helikopteri Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2, 3  Naprijed
Stranica 1/3

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma