Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Thundercat
 | | Član od: 13 Tra 2007 | | Poruke: 1826 | | Mjesto: Hirvatistan |
|
Upisano: Pon Stu 11, 2013 7:10 pm Naslov poruke: |
|
|
http://www.hrcappuccino.org/articles/misc/spremnik.htm _________________ Thundercat
Plastiku akbar!
3D Glasses for 3D Prints...
Regional A-4, F-104 i Hunter Group Build.
Joďż˝ nekakvi Spitfajeri, Fokeri, MiG-29, Matilde i tak... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Salix
 | | Član od: 06 Ruj 2012 | | Poruke: 26 | |
|
Upisano: Pon Stu 11, 2013 7:25 pm Naslov poruke: |
|
|
Hvala, iznenadili ste me sa brigom za mene.
Nemam namjeru tlačiti bocu na 4 atm, to sam naveo kao zanimljivost. Te boce su testirane na velike tlakove ( zato jer gazirana pića postižu prilične tlakove u transportu ). Prije će izbiti čep nego boca eksplodirati ( ako nije zaljepljen ili slično ).
Sigurnosti radi staviću čepove sa kratkim navojem, ako ikad dođe do problema izbiće čep. Uz to uvijek će biti dodatno mehaničko osiguranje.
Namjera mi je imati tlak za airbrush i čišćenje a on ne treba biti velik - ako sam u pravu do 1,5 atm max. Druga stvar je ujednačeni tlak, to bi trebala odraditi boca i njena zapremina od 7 litara. Obečana mi je i boca od plina za frižidere koja je zapravo idealna ( jednog dana možda dođe) za moju ideju.
-----------------------------
Zašto auto kompresor - zato što ga sad imam pri ruci, lagan je, ispravan, ima na sebi manometar. Uz to radi na akumulator ili ispravljač što je potencijalno zanimljivo. Namjera je što više opcija. Nije veliki problem spojiti crijevo od auto pumpe na kompresor od frižidera ( kad ga nađem ). Samo spojiti crijevo na bocu kad treba ( kao pumpanje guma ). Problem je njegova težina, manometar itd.
----------------------------
Problem je ventil ( zapravo regulator ), o njemu ovisi uspjeh / neuspjeh.
Treba dovoljno fino regulirati tlak u posudi, ispuštati višak. Biti dovoljno mali da se može montirati na čep ili ravni dio na boci. Ako je na boci ne smije biti čvrsto spojen kako boca ne bi pukla.
Nitko oko mene nema ideju kako to riješiti.
Ja sam mislio na regulator zraka za akvarije ali on ima jako mali promjer 5mm pa sam odustao. Ideju za okrenutu iglicu ću isprobati.
Možda bi radio ventil za vodu, razmišljao sam i o t -razvodniku sa crijevom i stegom. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Salix
|
Upisano: Pon Stu 11, 2013 8:02 pm Naslov poruke: |
|
|
| darko Napisao/la: | Ne igraj se s ovim na 4 atmosfere nipošto. Ovaj metalni ventil može na tom pritisku postati projektil koji može ozbiljno ozljediti nekoga.
Ja se često igram s vakumom/pritiskom pa znam o ćemu pričam - napominjem ovo čisto da ne misliš da trabunjam bezveze... |
Ne mislim, vidio sam što radi tlak kad nešto krene po zlu.
To je i jedan od razloga što sam uzeo plastičnu bocu, ako se počne deformirati stignem ugasiti, ako je od metala....
Da radim od metala gore bi bila barem dva neovisna sigurnosna ventila. Uz to plastična boca je prozirna, vide se istezanja i eventualna oštećenja. Vrlo lako ju je zamijeniti ( navoji odgovaraju ).
Nemam namjeru skladištiti pritisak, mehanička zaštita ( pregrada ) naravno. Spojnik koji si vidio će biti na crijevu spojeno tako da ide od rukovaoca a drugi kraj učvršćen.
Trpiće kompresor ali ne previše ( mislim da neće dugo raditi u komadu). |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Salix
|
Upisano: Pon Stu 11, 2013 8:10 pm Naslov poruke: |
|
|
| Slider Napisao/la: | kao profic kaj se tice odrzavanja tvornica i pogona i nekakav elektronicar/elektricar, sa skoro trideset godina staza i nekoliko napravljenih kompresora u samogradnji molim te ne igraj se s plasticnom bocom
neke stvari se zaista ne mogu improvizirati.... |
Hvala na brizi.
Iz zadnjih gornjih postova mislim da je jasno što imam namjeru napraviti sa bocom. To nije opasno ako napravim kako treba - zato se ne žurim.
Druga stvar su motori, ako pretjeram bolje je da se oni kvare nego ja stradam. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grega X
 | | Član od: 09 Stu 2005 | | Poruke: 1058 | |
|
Upisano: Pon Stu 11, 2013 10:36 pm Naslov poruke: |
|
|
Vjeruj mi, nečeš kad češ raditi sa airbrushem gledati svoju plastičnu bocu dali se deformira ili ne... možda prvih par puta, onda ne. I boca neče popustit na čepu. Nemoj se igrati sa pritiskom...
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|