Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| dr. vlado
| | Član od: 12 Ožu 2008 | | Poruke: 1411 | |
|
Upisano: Sri Stu 20, 2013 10:16 am Naslov poruke: Albatros D.III (Öffag), Brumowski & Navratil |
|
|
Zivili, ekipa!
Polako sam poceo, koliko mi klinci dozvoljavaju, nekih 2,37 minuta dnevno...
Planiram uraditi avione na kojima su letjela dva asa K.u.K. Luftfahrtruppe, Godwin Brumowski (1889., Wadowice - 1936., Amsterdam), austrougarski „crveni baron“ (zbog boje aviona), te nas Miroslav Navratil (1893., Sarajevo - 1947., Zagreb), obojica iz Fliegerkompanie (Flik)41 J, eskadrile koja je udomljavala najvise K.u.K. asova kao npr. Frank Linke-Crawford, Kurt Gruber, Karl Kaszala, Josef Novak, te jedno vrijeme Julius Arigi i Benno Fiala .
Oba Albatrosa su austrijski Öffag (Österreichische Flugzeug Fabrik AG), serije 253
Par fotki:
Navratil u „svom“ Albatrosu (Öff.) D.III
Crveni Albatros (Öff.) D.III Brumowskog
Makete Albatrosa D.III (Öff.) su Roden-ove, odlicne za mjerilo 1/72, nekoliko sitnica se ipak mora doraditi – urezati par panela na trupu, dodati instrumente u cockpit, ostatak se svodi na odabir odgovarajuceg srednjeg dijela gornjeg krila sa hladnjakom...
I malo koliko sam do sad uradio:
Nesto pleha za uredjenje cockpita
Bojenje unutrasnjosti
Nesto detalja, cisto za vjezbu...
Savjeti dobrodosli, kritike isto ali nisu pozeljne ...
Nastavak slijedi...
Zivi i zdravi bili! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
 | | Član od: 24 Lis 2005 | | Poruke: 7768 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sri Stu 20, 2013 11:31 am Naslov poruke: |
|
|
Navratil je imao dva Albatrosa sa srcem i strelicom, a kako je izgledao avion na kojem je letio dok je bio kratko u sastavu Flik 41J, neznam-samo sam pročitao informaciju da je par puta letio i na crvenom Albatrosu svog tadašnjeg zapovjednika Brumowskog. Ovi maskirni Navratilovi "službeni" Albatrosi na kojima je letio kao zapovjednik Flik 3J su bili 253.06 i 253.116. 253.06 je bio maskirno bojan na terenu, i to je avion sa gore postavljene slike gdje Navratil sjedi u kokpitu. 253.116 je bojan već u tvornici, pa su mrlje ljepše i gušće nanesene. Na 253.06 je križ na repu ispravljen u oblik Balkenkreuz-a, dok je na 253.116 u starijem obliku malteškog križa. Srce i strelica su gotovo identični, ali je srce na 253.06 malo šiljastije i vrh strelice drugačiji od onog na 116. Razlikuju se i propeleri-06 ima varijantu sa "odrezanim/oštrijim vrhovima, a 116 čeću zaobljeniju varijantu (neznam trenutno nazive proizvođača). I mitšraljezi su različito postavljeni, obzirom na visinu... Dakle dosta razlika, a obično autori knjiga miješaju ta dva aviona. 253.116 je bolje pokriven fotografijama, jer je na njemu na kraju rata dezertirao Češki pilot Adolf Blaha i avion je nakon dužeg interniranja u Švicarskoj ipak završio u Čehoslovačkoj, dobio nove oznake, ali i vrlo brzo doživio fatalni udes... Zanimljivi su i detalji montaže signalnih pištolja na oba aviona sa fotografija-nešto za skrečanje...
Ne sumnjam da će u konačnici makete odlično izgledati.  _________________
Group build - Metal finish battle |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Karaya
 | | Član od: 21 Lis 2005 | | Poruke: 2103 | | Mjesto: Velika Gorica |
|
Upisano: Sri Stu 20, 2013 11:34 am Naslov poruke: |
|
|
Savijet nemam,
ali zato su s zanimanjem samo sutiti i pratiti.
Dr. is back  _________________ Vedran |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| 2851cz
| | Član od: 11 Lip 2012 | | Poruke: 1013 | | Mjesto: Osijek |
|
Upisano: Sri Stu 20, 2013 3:30 pm Naslov poruke: |
|
|
| Sviđa mi se izbor , pratim . |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| hornet
 | | Član od: 17 Lis 2005 | | Poruke: 1986 | |
|
Upisano: Sri Stu 20, 2013 3:33 pm Naslov poruke: |
|
|
Ja sad nisam siguran ali mislim da su oba 253 bila iz vremena dok je letio u Flik 3J, a dok je bio u 41J imao je albatros(e) serije 153.
btw.
za one koji ne znaju dobra stranica sa svim fotkama 253.116 i skoro svim 253.06
U svakom slučaju mislim da je to manje bitno i jedva čekam vidjeti kako napreduje. _________________ 10 dalmatinskih zapovjedi:
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dr. vlado
|
Upisano: Čet Sij 09, 2014 3:55 pm Naslov poruke: |
|
|
Sto su duzi praznici, to je manje vremena da se maketari...
Ipak (ili napokon) sam malo radio na Albatrosima. U medjuvremenu sam i utvrdio po literaturi koju tacno varijantu radim do kraja…
Par fotki uredjene unutrasnjosti prije zatvaranja, sve standard, dodao sam nesto instrumenata i pojaseve na sjedista, te neke upravljacke zice:
Albatros D.III Miroslava Navratila trebo bi biti 253.06, kojim je letio u Flik 3J. Na nekoliko dobrih fotki u „bibliji“ o austrijskim Albatrosima koju je napisao Peter Schiemer, se jako lijepo vidi kako je bio bojen i oznacen. Zato me malo cudi greska koja se potkrala Rodenu, ali i P. Varriale-u u Osprey-jevom „Austro-hungarian Albatros Aces of WW1“, a radi se o krizu na repu aviona. Kriz je “Eisenkreuz”, dakle zakrivljeni, a ne “Balkenkreuz” (ravni). Na stranu to sto Roden u svojoj sastavnici daje jos i nekakvu fiktivnu “summer camouflage” – avion je bio tako obojen da su na povrsine kako su bile isporucene iz tvornice (drvo i platno), krpom, spuzvom, cetkom, svim sta su mehanicari dohvatili, nanosili zelenu boju. Nema tu nikakve svijetle i tamne zelene niti smedje – jednostavno ta zelena nije nanesena ravnomjerno pa se na mjestima vidi podloga.
Treba samo pogledati fotke… Mada moram priznati da se pojavljuje i jedna fotka Navratilovog D.III 253.06 na kojoj se vidi ravni, bijelo oiviceni kriz na repu. Mozda je to stvarno bilo prebojeno, ali se meni cini da je to, ko zna kad i zasto, retusirano. Pogotovo sto su na krilima ostali stari krizevi, a i svi ostali Albatrosi na toj fotki imaju zakrivljeni kriz...
Dakle, ja stavljam „Eisenkreuz“ bez bijelog ruba.
Albatros Brumowskog cu raditi 153.209, iz Flik 41J, njegov zadnji crveni. Za njega je interesantno to da je imao zarobljeni britanski teleskopski nisan tipa Aldis. I kod njega na profilu u Osprey-u ima greska – signalni pistolj na gornjrm krilu, isto kako je imao Navratil. Na dvije fotke tog D.III u Windsock Datafiles se vidi da je to zapravo bila nekakva konstrukcija za montiranje necega, najvjerojatnije mitraljeza. Dali je ikad stvarno nosio mitraljez na krilu, nije poznato. Uglavnom, to jos moram skrecati...
Toliko za sad, javicu se opet...kad stignem...
Do tad – zivi i zdravi bili! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| hornet
 | | Član od: 17 Lis 2005 | | Poruke: 1986 | |
|
Upisano: Čet Sij 09, 2014 6:04 pm Naslov poruke: |
|
|
Naravno da je 253.06 imao Eisenkreuz (vidi se na fotkama) ali jednako tako prema dostupnim fotkama (a čini mi se da ih je barem dvije - morao bih potražiti) u kasnijoj fazi je isti prebojan u Balkenkreuz tako da neće biti greške stavite li jedan ili drugi križ na rep _________________ 10 dalmatinskih zapovjedi:
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| tole
 | | Član od: 12 Ožu 2008 | | Poruke: 1117 | |
|
Upisano: Pet Sij 10, 2014 10:16 am Naslov poruke: |
|
|
Izvrsno izgledaju! _________________
Group build - metal finish battle |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
|
Upisano: Čet Sij 16, 2014 11:54 am Naslov poruke: |
|
|
Fotografije 253.06 u letu pokazuju da je u prvoj fazi svakako imao Eisenkreuz na repu, ali na fotografijama lineup-a Flik 3J iz malo kasnijeg perioda se lijepo vidi Balkenkreuz. Dapače, na istoj slici prvi avion (sa velikom svastikom na trupu) uopće nema nikakav križ na repu, a ostali avioni imaju Eisenkreuz. Za predpostaviti je da je u pitanju prelazni period, kad su po naredbi počeli prepravljati Eisenkreuz-e u Balkenkreuz-e, pa je zapovjedni Navratilov avion očito prvi dobio križ na repu po novim pravilima. Avioni su dolazili iz tvornice sa Eisenkreuz-ima i poštivanje i provedba nove naredbe je ovisila o raspoloživom vremenu za prebojavanje. Obzirom da je aviona stalno bilo premalo, pa je bilo važnije da su avioni u zraku bez obzira na stare oznake i da je Austrougarska već debelo pucala po šavovima na kraju rata, provedba naredbe o novim oznakama na većini aviona nije ni primjenjena sve do kraja rata... Što se tiče konstrukcije na avionu od Brumowskog, moje je mišljenje da je ipak u pitanju nekakva naprava za ispaljivanje signalnih patrona. Nema mi nikakve logike ugrađivanje trećeg mitraljeza uz postojeće dva, kad u tom periodu više nema problema i zapreka vezanih za sinkronizaciju, a treće oružje bi dodatno otežalo avion i time pokvarilo letne karakteristike. Cijela instalacija mi se čini i nekako previše nježna da bi nosila mitraljez. Teško je ustanoviti što je ta konstrukcija, jer su mehaničari u KuK zrakoplpvstvu bili dosta inovativni i izrađivali u aerodromskim radionicama kojekave unikatne nadogradnje i poboljšanja za avione... Zanima me izbor boje za 253.06 koja mi izgleda vrlo svijetla? I sam se dvoumim oko izbora tona za mrlje na maketi 253.116 kojeg namjeravam raditi. Slažem se sa konstatacijom da je u pitanju samo jedna zelena boja koja je nanesena preko platna i drva, pa se samo ispod naziru boje tih prirodnih materijala, ali me zanima da li ima kakvih novijih spoznaja oko tonova zelene upotrebljavane u KuK? _________________
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dr. vlado
|
Upisano: Pet Sij 24, 2014 10:15 am Naslov poruke: |
|
|
Pozdrav, ekipa!
Malo sam napredovao, stavio sam oznake. Problemi sa Rodenovim dekalima- dosta su kruti i lako pucaju... sreca pa sam imao rezervne. Moram jos raditi na njima da maknem silvering i popravim jos neke detalje , onda lakiranje itd...
Navratil:
Brumowski:
Javim se opet, a dotle-
Zivi i zdravi bili! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| tole
 | | Član od: 12 Ožu 2008 | | Poruke: 1117 | |
|
Upisano: Pet Sij 24, 2014 10:57 am Naslov poruke: |
|
|
Drago mi je group build napreduje A dekali na ovom crvenom su stvarno loše sjeli, na crvenoj pozadini se baš jasno vidi silvering... _________________
Group build - metal finish battle |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dr. vlado
|
Upisano: Uto Jul 01, 2014 8:30 am Naslov poruke: |
|
|
Pozdrav, ekipa!
Neko me upitao sta je stalo sa ovim projektom... Nije stalo, radi se...pomalo. Oduzilo se iz raznih razloga, jedan je i to sto sam usput poceo jos nekoliko stvari – Arigi-jev D.III iz Flik 6, zatim njemacki Albatros D.V sa „austrijskim“ nosem iz Jasta 25 u Makedoniji, onda jedan Albatros W.4 u Puli, Siemens-Schuckert D.III, Pfalz D.II... Planiram to za CK, vidjecemo dokle cu stici.
Zivi i zdravi bili! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Uto Jul 01, 2014 8:49 am Naslov poruke: |
|
|
Krasna zbirkica i krasni pojedinci!  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
|
Upisano: Sri Jul 02, 2014 10:20 am Naslov poruke: |
|
|
Bit će to lijepa kolekcija.  _________________
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| mpuky1
 | | Član od: 08 Velj 2012 | | Poruke: 1795 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sri Jul 02, 2014 2:37 pm Naslov poruke: |
|
|
Super to tebi ide  _________________ WHO DARES WINS |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|