Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Karaya
 | | Član od: 21 Lis 2005 | | Poruke: 2103 | | Mjesto: Velika Gorica |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| frka
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 1513 | |
|
Upisano: Sri Ožu 26, 2014 2:49 pm Naslov poruke: |
|
|
| Ovo sasvim sigurno nije Mostar. Posve drugačiji landscape. Gdje je to točno stvarno ne znam ali možda Albanija? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Slider
 | | Član od: 09 Velj 2012 | | Poruke: 4221 | |
|
Upisano: Sri Ožu 26, 2014 3:02 pm Naslov poruke: |
|
|
| frka Napisao/la: | | Ovo sasvim sigurno nije Mostar. Posve drugačiji landscape. Gdje je to točno stvarno ne znam ali možda Albanija? |
to je i meni palo na pamet...ravno ko daska... _________________ Izrada maketa po narudzbi
www.m2models.hr |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| frka
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 1513 | |
|
Upisano: Sri Ožu 26, 2014 3:06 pm Naslov poruke: |
|
|
| ...Ali bi možda mogao biti Rajlovac kraj Sarajeva! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Slider
|
Upisano: Sri Ožu 26, 2014 3:25 pm Naslov poruke: |
|
|
al gle bijelo kamenje i susenu travu...mozda ipak negdje juznije....a ak je sema bila smedja- onda pase u albaniju, cak grcku... _________________ Izrada maketa po narudzbi
www.m2models.hr |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dr. vlado
| | Član od: 12 Ožu 2008 | | Poruke: 1411 | |
|
Upisano: Čet Ožu 27, 2014 8:06 am Naslov poruke: |
|
|
Pozdrav, ekipa!
Ovaj Bf-109G (nije utvrdjeno jeli bio G6 ili G je bio tema clanka u "Jet & Prop" pocetkom 90-tih, fotke koje stavljam su skenovi iz tog casopisa. Pokusat cu po sjecanju prenijeti ovo sto znam (svojevremeno sam radio maketu doticnog jer mi je bila cool sema bojanja ), dakle vjerojatno cu napraviti neku gresku, ali to cu ispraviti veceras kad nadjem navedeni broj casopisa sa tim clankom. Dakle, ne zamjerite, unaprijed se izvinjavam ako "bubnem" sa nekim navodom...
"Bijeli 14" je bio osobni avion TO (tehnickog oficira) Nahaufklärungsgruppe 21 (grupa za blisko izvidjanje), ukljucen u 9. Staffel (eskadrila), stacioniran na(redom) Tirana, Sarajevo, Zagreb, i na kraju Ljubljana. Dana 9.5.1945. doticni je poletio iz Ljubljane s namjerom da se preda amerima, pokusao sletjeti u Gracu, ali je pista bila zakrcena americkim kamionima i dzipovima pa je prinudno sletio negdje u Gornjoj Austriji. Prezivio i godinama poslije rata u garazi cuvao dijelove "svog" Bf-109...
Upravo po tim dijelovima je 99% tacno utvrdjeno kojim je bojama bio obojen (dvije nijanse sive). I to cu vam prenijeti kad nadjem clanak...
Evo fotki iz clanka:
Zivi i zdravi bili! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Karaya
 | | Član od: 21 Lis 2005 | | Poruke: 2103 | | Mjesto: Velika Gorica |
|
Upisano: Čet Ožu 27, 2014 9:35 am Naslov poruke: |
|
|
Doktore Hvala!
Ma ovo sad dali G-6 ili G-8 nije mi bitno previse vec su me zanimale lokacije,.
A ovo bi bilo nest tocnija intrepretacija.
http://theprofilepaintshop.blogspot.co.uk/2014/02/white-14-of-reimo-emmerstorfer.html
PS. Ovo s djelovima aviona u stali me podsjeca na jednu pricu da je negdje u SLO oko Brezica/Maribora tako u jednoj stali cijeli Bf-109 koji je zatrpan slamom i kojeg gazda redovito podmazivao i da je o odlicnom stanju.
UHU ono pre dobro da bi bilo istinito. _________________ Vedran |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dog
 | | Član od: 17 Stu 2006 | | Poruke: 564 | | Mjesto: rijeka |
|
Upisano: Čet Ožu 27, 2014 12:01 pm Naslov poruke: |
|
|
Sletio je u Haibach na rijeci Dunav i otišao pješke kući u Hoersching.
dog: poruka promijenjena dana: Čet Ožu 27, 2014 9:37 pm; prepravljeno ukupno 1 puta |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| prelude
 | | Član od: 23 Stu 2005 | | Poruke: 1886 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Čet Ožu 27, 2014 2:16 pm Naslov poruke: |
|
|
| Kod druge odozgora Vladine fotke, konfiguracija brda u pozadini jako mi liči na Rajlovac. A s obzirom na (isti) "šoder" na tlu, nije isključeno ni da je ona prva snimka postana u ovom topicu snimljena ondje. Mada mi ta snimka zbog horizonta puno više vuče na Ljubljana-Polje ... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dr. vlado
| | Član od: 12 Ožu 2008 | | Poruke: 1411 | |
|
Upisano: Pet Ožu 28, 2014 2:59 pm Naslov poruke: |
|
|
Nasao clanak, vidim da me sjecanje ne sluzi bas najbolje...
Dakle, radi se o 2. Staffel-u, NAG 12, a pilot je bio Oberleutnant (natporucnik) Heimo Emmerstorfer.
Aerodromi baziranja su bili: Berat i Skutari u Albaniji, te Sarajevo, Zagreb i na kraju Ziri u Sloveniji (Prelude ce tacnije znati gdje se mjesto nalazi). Odatle je pilot preletio za Hörsching (njegovo rodno mjesto) gdje je u blizini prinudno sletio.
Mostar se nigdje ne spominje.
Po autoru clanka bojenje "bijelog 14" je bilo Hellgrau (svijetlosiva) RLM 76 i Dunkelgrau (tamnosiva) RLM 74
U clanku ima fotka jednog kompletno svijetlosivog Bf-109, bez ikakvih oznaka na trupu. Navodno su svi avioni bili polirani do visokog sjaja... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Slider
|
Upisano: Pet Ožu 28, 2014 4:32 pm Naslov poruke: |
|
|
| dr. vlado Napisao/la: | Nasao clanak, vidim da me sjecanje ne sluzi bas najbolje...
oznaka na trupu. Navodno su svi avioni bili polirani do visokog sjaja... | ma dajjjjjj a prljanje, shadinzi,kaj s tim.....?????  _________________ Izrada maketa po narudzbi
www.m2models.hr |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| prelude
 | | Član od: 23 Stu 2005 | | Poruke: 1886 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pet Ožu 28, 2014 8:18 pm Naslov poruke: |
|
|
| dr. vlado Napisao/la: | | ... i na kraju Ziri u Sloveniji (Prelude ce tacnije znati gdje se mjesto nalazi) ... |
Pretpostavljam da je pogrešno napisano. To može biti jedino Cerklje (ob Krki) odn. Zirkle - kako je u vrijeme Trećeg Reicha bio naziv tog mjesta.
Ne bih se čudio ni da je poneka od ovih fotki snimljena baš tamo. Konfiguracija horizonta mogla bi odgovarati toj lokaciji. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|