Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| barakuda
 | | Član od: 22 Sij 2007 | | Poruke: 2557 | | Mjesto: ST |
|
Upisano: Pon Ožu 31, 2014 10:46 am Naslov poruke: |
|
|
Ovo je za pišat gaće od smija....
Ma koji sitcomi. Ovo je bolje od ičeg. Dajte još malo.  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Dugi
 | | Član od: 03 Ožu 2009 | | Poruke: 58 | | Mjesto: Donja Bistra |
|
Upisano: Pon Ožu 31, 2014 11:07 am Naslov poruke: |
|
|
Sad bar znam kaj je to "Španjolska" škola ak niš drugo (al za istać to mislim) _________________ www.vkh.hr
Kolorblajnd |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| mustang
| | Član od: 23 Ruj 2006 | | Poruke: 444 | |
|
Upisano: Pon Ožu 31, 2014 11:46 am Naslov poruke: |
|
|
slider,znači one upute iz tvoje maketarske knjige o načinu bojanja su znanstveno neutemeljene i lažne,jel ne znaš bojati...?da sam amer,tužio bih te na milijunske iznose zbog duševnih boli i krivih informacija:) |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Tomo
 | | Član od: 06 Stu 2005 | | Poruke: 1725 | | Mjesto: Varaždin |
|
Upisano: Pon Ožu 31, 2014 12:03 pm Naslov poruke: |
|
|
Izraz "Španjolska škola" je star već par desetljeća, a nastao je (pazite sad) među farbačima figura. Dakle farbači figurica (i to najmanje farbači Waffen SS tenkista, već farbači napoleonovaca, starih egipćana i vitezova.) gdje prevladavaju šarene boje odjeće, zastava i sl su se podjelili u klanove pa ste imali nekoliko škola. Dakle, ta španjolska škola za razliku od hlebinske koristila je jarke boje sa velikim kontrastima između njih (posbeno vidljivo na bistama, tj. boji kože). Neki od tih umjetnika (a farbanje figurica je više umjetnost nego maketarstvo) su počeli raditi diorame, pa tu i tamo koje vozilo, pa se tako stvorio maketarski smjer španjolske škole kojoj je kao i kod drugog umjetničkog djela važno da promatraču zastane dah od ljepote (za razliku od Damirove škole ruskog gulaga koja ima više inženjerski pristup ) .
Mene je jednom otac kolege maketara, inače po zanimanju profesionalni slikar, pitao "Dobro, lijepo vi to sve radite, ali zašto robujete točnim nijansama? Zar maketa ne bi bila lijepša da u nju unesete nešto svoje, kako je vi zamišljate i budete drugačiji od drugih?'" Naravno da sam se ja snebivao nad time, ali razumijem njegovu umjetničku dušu.
A ova rasprava...Najgore složena maketa na polici je deset puta lijepša od plastike u kutiji. A uz dostupnost interneta, svih mogućih alata, vodica, boja, sklapa se sve manje, umjesto obrnuto.... Upravo zato jer nas Komitet 300 i ljudi gušteri filaju time da ako nije na razini Miga Jimeneza i njemu sličnih ne vrijedi ništa. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Slider
 | | Član od: 09 Velj 2012 | | Poruke: 4221 | |
|
Upisano: Pon Ožu 31, 2014 12:13 pm Naslov poruke: |
|
|
| mustang Napisao/la: | slider,znači one upute iz tvoje maketarske knjige o načinu bojanja su znanstveno neutemeljene i lažne,jel ne znaš bojati...?da sam amer,tužio bih te na milijunske iznose zbog duševnih boli i krivih informacija:) |
bas me briga, ja sam od knjige kupil ferari, a vi se mozete slikat
tko ti je kriv kaj nisi cital recenzije moje knjige  _________________ Izrada maketa po narudzbi
www.m2models.hr |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Slider
 | | Član od: 09 Velj 2012 | | Poruke: 4221 | |
|
Upisano: Pon Ožu 31, 2014 12:19 pm Naslov poruke: |
|
|
ustvari, bas je ovo sve skupa i dobro...zivnul je malo forum....  _________________ Izrada maketa po narudzbi
www.m2models.hr |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| st65uka
 | | Član od: 06 Stu 2007 | | Poruke: 2395 | | Mjesto: Auckland, NZ |
|
Upisano: Pon Ožu 31, 2014 1:44 pm Naslov poruke: |
|
|
Gle, Damire, iako sam rekao da neću više postati, moram, radi iskrene i bezazlene znatiželje... Poslije svega ovoga, meni i dalje nije jasno zbog čega si postao to sve o Česima, Migu i Španjolskoj školi, jer koliko ja znam, prvotno nitko od navedenih nije član OMFa, a drugo, ti nisi dobio ni na jednu svoju maketu zlokoban komentar ni jednog od 'Španjolaca' a bogme ni drugih članova, a ni tvoje makete niti pristup nisu bili ovdje izrugivani (barem ne do ove teme i možda u onoj prošloj je bilo nešto, ne sjećam se), gdje smo očito ponukani tvojim postovima.
Čeha na ovom forumu (koliko ja znam) nema, Jimenez sam nije član, tako da mi nije jasno protiv koga se točno ovdje boriš i zašto si njih uopće spominjao? Ok, Španjolaca? Molio bih te da napišeš listu 'Španjolaca' na ovom forumu (ako ti nije problem, ako je, onda barem onih nekoliko najistaknutijih), te na koji način ti Španjolci tebi (ili tima s kojima si pričao i koje je strah postati slike gotove makete) smetaju da maketariš(te) i šalješ(te) slike svojih radova?
I još bih dodao da Andro stvarno nije zaslužio ovo što si mu ti napisao, ako je netko pozitivan, i ako je netko napravio puno za maketarstvo na ovom forumu i šire, samo za ukupan broj poklonjenih maketa mu se treba nakloniti; a uz to tamo u prijašnjim danima OMFa bilo je podosta njegovih reviewa, i WIPova i prekrasnih završenih maketa od kojih je većina učila tehnike...
Ovo ti sve pišem u bezazlenom tonu, da ne bi slučajno pomislio nešto drugo, izvlačio riječi iz konteksta i pridavao im totalno drugačije značenje ili mislio da te želim uvrijediti. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pon Ožu 31, 2014 2:09 pm Naslov poruke: |
|
|
| st65uka Napisao/la: | Gle, Damire, iako sam rekao da neću više postati, moram, radi iskrene i bezazlene znatiželje... Poslije svega ovoga, meni i dalje nije jasno zbog čega si postao to sve o Česima, Migu i Španjolskoj školi, jer koliko ja znam, prvotno nitko od navedenih nije član OMFa, a drugo, ti nisi dobio ni na jednu svoju maketu zlokoban komentar ni jednog od 'Španjolaca' a bogme ni drugih članova, a ni tvoje makete niti pristup nisu bili ovdje izrugivani (barem ne do ove teme i možda u onoj prošloj je bilo nešto, ne sjećam se), gdje smo očito ponukani tvojim postovima.
Čeha na ovom forumu (koliko ja znam) nema, Jimenez sam nije član, tako da mi nije jasno protiv koga se točno ovdje boriš i zašto si njih uopće spominjao? Ok, Španjolaca? Molio bih te da napišeš listu 'Španjolaca' na ovom forumu (ako ti nije problem, ako je, onda barem onih nekoliko najistaknutijih), te na koji način ti Španjolci tebi (ili tima s kojima si pričao i koje je strah postati slike gotove makete) smetaju da maketariš(te) i šalješ(te) slike svojih radova?
I još bih dodao da Andro stvarno nije zaslužio ovo što si mu ti napisao, ako je netko pozitivan, i ako je netko napravio puno za maketarstvo na ovom forumu i šire, samo za ukupan broj poklonjenih maketa mu se treba nakloniti; a uz to tamo u prijašnjim danima OMFa bilo je podosta njegovih reviewa, i WIPova i prekrasnih završenih maketa od kojih je većina učila tehnike...
Ovo ti sve pišem u bezazlenom tonu, da ne bi slučajno pomislio nešto drugo, izvlačio riječi iz konteksta i pridavao im totalno drugačije značenje. |
Evo, ako se može smirenije, rado ću ti odgovoriti. Razne informacije dajem zato da ljudi steknu malo širu sliku o svemu što se događa. Jasno sam odmah napisao sve što treba da se shvati poanta. Maketarski stil koji je trenutno u modi, kod nekih mlađih maketara figurira kao jedini ispravan i "profesionalan". Ja sam dao samo jedan primjer kako se stvaraju pojedine mode, i na tome je moglo ostati. Česi nisu bitni radi Čeha, već zbog toga što diktiraju tempo. Austrijski, mađarski, slovački, poljski, ukrajinski pa i naši maketari nalaze se u istom krugu koji se svake godine sastaje u Beču (Go Modelling) E-day-u u Pragu, Plastikovoj zimi u Bratislavi, Mosonmagyarovaru... Tamo se gledaju tuđe makete, tamo s gleda MIG-Jimeneza u živo, tamo se stvaraju dojmovi i mode... Mnogi od maketara iz tog kruga na internetu objavljuju "in progresse" i fotke gotovih maketa.
Što se tiče negativnog kritiziranja ovdjepostavljenih maketa (na OMF-u), ja uredno za svoje makete dobivam i dobronamjerne kritike i "traženja dlake u jajetu" i ideje u stilu "eh, šteta da ne koristiš AB, onda bi ti maketa bila bolja". Iako ja opće nemam niti namjeru raditi "profesionalne" makete niti se natjecati, čini se da moje makete prolaze kroz mrvicu jače sito nego druge. Meni to ne smeta kad se tiče moje makete, ali me smeta kad se tiče ideje o maketarstvu kao pokušaju oponašanja stvarnog predloška. Kolega Slider dobiva direktnije kritike, a čitava priča je i započela informacijom o sprdanju s njegovim maketama i savjetom njemu da bi trebao koristiti "moderne tehnike". Dakle, nismo ja ili Slider ti koji se naljepe na nečiju maketu pa počnu kritizirati i prodavati svoj stil kao jedini ispavan, već je obrnuto. Moja reakcija na to je inzistiranje na širenju informacije da trenutno moderni stil nije jedini ispravan, a često niti uopće nije ispravan. Znam da to trenutno nije "politički korektno" govoriti, ali što mogu, mislim da među 1000 članova foruma treba netko i to izgovoriti. Po cijenu ogovaranja u privatnim kružocima, i po cijenu ovakvih ad-hominem napada na forumu.
Za razliku od nekih maketara, čiji je smisao stavljanja fotki na net pokazivanje vlastite kvaliete (ili isrpavnog stila, pa se onda i rade i stavljaju samo dogmatski izrađene makete), meni je najveći interes u tome da nas 1000 ovdje izradi godišnje 5000 maketa i da ovdje budu fotke bar 1000 maketa godišnje. Nažalost, iako predstavljanje onoga što ti nazivaš "maketom profesionalnog izgleda" u prvi mah izaziva volju za maketarenjem (kao uzor i podstrek), čini se da se odmah potom stvar prevodi u suprotnost - inhibiciju u maketarenju kod 99% maketara. Nema se više volja za počinjanjem makete, jer još nisi nabavio sve te silne pizdarije koje su nužne za "profesionalnu maketu". A pri prvom problemu i zajebu volja totalno splasne, maketa se nedovršena sprema u kutiju. "dok iz Japana ne stigne baš ona točno određena vodica"... Oni koji ipak slažu makete nekim normalnijm tempom, a izgled maketa im nije "kanonski", uopće ne stavljaju fotke na net. Da, ma kako ti to smiješno zvučalo, radi se o strahu-sramu. Ne žele ljudi pokazati maketu bez kvalitetnog prišejdinga, da ne bi doživjeli suptilne i manje suptilne kritike koje doživljava Slider... Ne postoji niti 5 maketara među nas 1000 koji bi obojali kistom i to ovdje pokazali. A vjerujem da među 1000 maketara ovdje, većina farba kistom.
Što se tiče "zasluga" za ono što sam ja napisao kolegi T34 (pretpostavljam da je to Andro), i mojih "zasluga" za to što ste ti i on napisali meni i o meni, pročitaj ponovno sve postove pa mi odgovori tko je što zaslužio. U mojim postovima nema ad-hominema, nema teških izraza, nema grozničavog prekopavanja neta da nađem vaše makete pa da im nađem manu... A nije da ne znam teške izraze, nije da mi je problem naći manu na nekoj maketi... Stvar je u tome da se komunikacija treba odvijati u fair granicama. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Doodeck
| | Član od: 05 Pro 2009 | | Poruke: 711 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pon Ožu 31, 2014 3:02 pm Naslov poruke: |
|
|
| Bu pala kakva šora? Ono, čisto da znam, da si idem složit sengulu i pifkana pa da gledam sa strane.... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| mustang
|
Upisano: Pon Ožu 31, 2014 3:24 pm Naslov poruke: |
|
|
| tu nema šore,nego bacanje maketa u protivničku glavu,pobjednik dobiva wash ne od Mig-a nego promodellersa,idemo malo tom tipu raditi mukte reklamu:) |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| su27rules
 | | Član od: 13 Pro 2006 | | Poruke: 5803 | | Mjesto: Split |
|
Upisano: Pon Ožu 31, 2014 4:00 pm Naslov poruke: |
|
|
| Tomo Napisao/la: | | .......Najgore složena maketa na polici je deset puta lijepša od plastike u kutiji. A uz dostupnost interneta, svih mogućih alata, vodica, boja, sklapa se sve manje, umjesto obrnuto.... Upravo zato jer nas Komitet 300 i ljudi gušteri filaju time da ako nije na razini Miga Jimeneza i njemu sličnih ne vrijedi ništa. |
Bravo!!  _________________ Davor
MAK Reoplan - Split
You can never have enough Flankers!!
https://www.whatifmodellers.com/index.php?topic=47754.0
https://www.facebook.com/groups/397878543718795/ |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| veliko_pile
 | | Član od: 26 Svi 2008 | | Poruke: 3087 | | Mjesto: Rijeka |
|
Upisano: Pon Ožu 31, 2014 4:07 pm Naslov poruke: |
|
|
Ljudi ne radi se tu o tome ko farba kistom , ko ABom, ko koristi AK wash a ko ulje sa terpentinom, tu se radi o kvalitete same izrade, preciznost, urednost itd itd. Maketa moze bit ljepa i uredna i bez AK proizvoda i ABa
I evo osobni razlog zasto imam nekoliko proizvoda od AK:
Probao sam uljane i terpentin , i terpentin (onaj koji sam ja imao tada) toliko je smrdio da jednostavno bi me glava bolila nakon 10ak minuta.
Za radit wash sa uljanim bojama treba kupit nekoliko nijansa kvalitetnih tuba, a to za kostat i po 50ak kn po tubi.
Svaki put treba izmijesat ocistit pospremit.
Ovako imam jednu bocicu od 35 kn, koju necu potrosit dok sam ziv samo ju promuckam i gotovo.
Zovite me ljen, ili gotovan, ali uz sav posao koji imam oko PE, ljepljenja, farbanja ne treba mi jos "muka" oko dobivanja iste nijanse washa svaki put.
Ne sudim nikoga, ako netko ne voli gotove washeve nek ih ne koristi, nek radi doma sam svoje, meni to ne smeta. Smeta mi vise kad se sarkasticno komentira tude radove ili slike na racun "spanjolske skole" i ismijava se takve tehnike, i to sve dolazi sa strane ljudi kojima canopy ispadne sav musav.
Posto su u raspravu umjesani Slider i Damir dat cu njihov primjer. Ja inace ne komentiram tudu maketu ako mi se ne svida, nekoliko puta sam komentirao Sliderove makete koje stvarno su po meni dobro ispale i pohvalio ga. Ako nemam pozitivan komentar necu ni komentirat, cemu nekome nabijat cinjenice da je to i to mogao bolje napravit, to i to urednje, preciznije...nema smisla, svako radi kako oce i kako zna.
| mustang Napisao/la: | | tu nema šore,nego bacanje maketa u protivničku glavu,pobjednik dobiva wash ne od Mig-a nego promodellersa,idemo malo tom tipu raditi mukte reklamu:) |
Jesi li probao njegov Wash? Ako jesi onda bi shvatio zasto sam stavio link i reko ljudima nek bace oko. Taj Wash je star skoro 10ak godina, i poboljsan je tijekom tih godina, nije nista slicno Mig-ovim i od AK posto je nastao davnih dana kad niko nije ni znao za njih. Radi na totalno drugaciji princip i po meni je puno bolji jer jedan wash ti sluzi za sve, za tkz. pin washeve, streaking effetct, mottling i sl.
Tako da ovo nije besplatna reklama vec "review" kako bi (oni koji koriste wash) znali za to, jer cini mi se da svi znaju samo za AK i MIG. _________________ ...::Carpe Diem::... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| mustang
|
Upisano: Pon Ožu 31, 2014 7:30 pm Naslov poruke: |
|
|
| volim ja promodeller washeve jel se lakše uklanjaju i nema opasnosti od probijanja podloge.jedino sam zamijetio da neki poput mud ulazi dobro u panel dok poneki dark dirt se kapilarno razvuče.ne uvijek ali zna,i to na istoj podlozi. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pon Ožu 31, 2014 7:42 pm Naslov poruke: |
|
|
| veliko_pile Napisao/la: |
Zovite me ljen, ili gotovan, ali uz sav posao koji imam oko PE, ljepljenja, farbanja ne treba mi jos "muka" oko dobivanja iste nijanse washa svaki put.
|
Ma krivo si shvatio, nitko te ne naziva lijenim i gotovanom. Svatko bira svoj put i ovisno o vremenu, novcu, sposobnostima, mogućnostima i još 100 faktora pronalazi put kako napraviti maketu koja njemu predstavlja nešto dobro. Što se mene tiče, ja samo kritiziram proglašavanje jednog od tih puteva "jedinim ispravnim", a osobni motiv u svemu tome nije moje osobno maketarenje (ono je zaista moje osobno i neće ga pokolebati nitko), već želja da od nas 1000 na forumu bude što više složenih i što više predstavljenih maketa. Ne govorim bez veze, znam ljude koje je strah. A strah i hobi ne bi trebali biti u vezi. Tomo je dobro napisao - svaka (i loše) složena maketa je bolja od makete nekog "eksperta" koja stoji u kutiji, zajedno sa 16 dodatnih proizvoda samo za nju, koja odstoji 10 godina i onda zajedno sa svim dodacima osvane u oglasu...
PS: Evo, da te podržim u ideji: ni ja nemam vremena ni živaca za ove današnje "ekološke" modelarske boje, koje se želatiniziraju i zgrudaju i prije nego su otvorene (zbog toga sam u jednom trenutku i koristio onu Revellovu crnu akrilku za Jak-11 koja se za mene "enamelca" ponašala jako čudno). S te strane razumijem ideju "imam novac-imam vremena za čekanje-želim manje nerviranja kad sjednem za maketarski stol". Daj Bože da neki MIG-Jimenez po shoping centrima počne prodavati normalne maketarske boje, one "olovne" iz 1990-tih... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pon Ožu 31, 2014 7:57 pm Naslov poruke: |
|
|
| Tomo Napisao/la: |
Mene je jednom otac kolege maketara, inače po zanimanju profesionalni slikar, pitao "Dobro, lijepo vi to sve radite, ali zašto robujete točnim nijansama? Zar maketa ne bi bila lijepša da u nju unesete nešto svoje, kako je vi zamišljate i budete drugačiji od drugih?'" Naravno da sam se ja snebivao nad time, ali razumijem njegovu umjetničku dušu.
|
"Španjoski izgled" je upravo to - umjetnost. Otklon od realnosti. Da nije postao dogma širena od agresivnih pojedinaca, meni bi bio izuzetno simpatičan.
Figure su "španjolcima", u odnosu na stvarnost, kao japanska gejša u odnosu na tvoju ženu. Za tenkove, vozila i brodove ne znam, tu nisam doma. Sa zrakoplovima bi to bila simpatična umjetnost, sa svim tim šejdinzima, da je na tome ostalo, na umjetnosti.* Mi stariji maketarstvo shvaćamo kao hiperrealizam, a "španjolci" su impresionizam, nadrealizam.. (u slučaju "poljskih pločica" i kubizam..)
No dogma je postala apsurdna. Za jednu svoju maketu sam dobio kritiku od "španjolca", da mi je maketa "loša". Kad sam pitao zašto, dobio sam odgovor da je to zato što nije "čista". Kad sam podastro dokaze da sam radio točno prema detaljnim fotografijama realnog subjekta (koji je točno takav), onda sam dobio odgovor: "onda si trebao izabrati drugi subjekt!" (!!!!) Malo podsjeća na ono "zaustavite Reuters" i "tim gore za stvarnost".
(*-nažalost, u kriterijima maketarskih suđenja nekih srednjoeuropskih država, potpuno izgubilo se bodovanje sukladnosti makete realnom uzoru, a naglašeni su čistoća, "pravilna patina", "pravilni šejdinzi" i slične stvari. Zato sam i spominjao vezu MIG-a i stvaratelja dogmi...). |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|