Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| damacn
| | Član od: 10 Tra 2012 | | Poruke: 529 | |
|
Upisano: Pon Tra 07, 2014 8:24 am Naslov poruke: Damir |
|
|
Pozdrav svima...
Gospodine dbezinov, kad mognete, ne zuri se nigdje da mi kazete, kolika je visina ukupnih jarbola mjereno od podnozja, znaci kad se stavi presjek galijuna na svoje postolje , na stol, i izmjeri od stola do vrha, kolika je duzina, ispada mi sada mali vise sve nego na galijunu, mislim da se na galijunu grijesilo i da bi ovo bilo ok, hvala vam unaorijedn pozdrav Damir |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dbezinov
 | | Član od: 25 Sij 2013 | | Poruke: 274 | | Mjesto: zagreb |
|
Upisano: Pon Tra 07, 2014 10:38 pm Naslov poruke: Re: Damir |
|
|
| damacn Napisao/la: | Pozdrav svima...
Gospodine dbezinov, kad mognete, ne zuri se nigdje da mi kazete, kolika je visina ukupnih jarbola mjereno od podnozja, znaci kad se stavi presjek galijuna na svoje postolje , na stol, i izmjeri od stola do vrha, kolika je duzina, ispada mi sada mali vise sve nego na galijunu, mislim da se na galijunu grijesilo i da bi ovo bilo ok, hvala vam unaorijedn pozdrav Damir |
Bok damacn,
nisam sastavio sve tako da ne mogu izmjeriti, ali ti mogu reći da sekcija poprečnog presjeka nije vjerni prikaz našeg galijuna u istom mjerilu i da odnosi dimenzija nisu isti.
Kod galijuna visine debla jarbola su manje nego kod presjeka. Na presjeku je bolji odnos jarbola i nastavaka što je ispravnije za ovakav brod. To smo vidjeli kod rasprave o jedrima koja dodiruju palubu i nisu usklađena sa nacrtom br. 81, što je prikazano na skicama na strani 88 OMF-a.
Dakle direkna usporedba nije posve točna, ali kao što si primjetio na presjeku su odnosi zaista bolji.
Nadam se da je ovo zadovoljavajući odgovor.
Pozz |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| damacn
|
Upisano: Pon Tra 07, 2014 11:47 pm Naslov poruke: Damir |
|
|
| Hvala vam gospodine dbezinov |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| damacn
|
Upisano: Čet Tra 10, 2014 8:27 pm Naslov poruke: Damirp |
|
|
Pozz svima
Gospodine d bezinov,
Broj izlaska casopisa broj 111
111a
Gdje je pametnije zalijepiti vodilicu pripona 91, na samu zuljnicu, letvicu ispod otvora za otjecanje vode, ili tik ispod nje,
Hvala vam , pozdrav Damir |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dbezinov
|
Upisano: Čet Tra 10, 2014 11:02 pm Naslov poruke: Re: Damirp |
|
|
[quote="damacn"]Pozz svima
Gospodine d bezinov,
Broj izlaska casopisa broj 111
111a
Gdje je pametnije zalijepiti vodilicu pripona 91, na samu zuljnicu, letvicu ispod otvora za otjecanje vode, ili tik ispod nje,
Hvala
Bok damacn,
Prema uputama na zuljnicu uz njen donji rub. Tako je predviđeno.
Pozz |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| damacn
|
Upisano: Pet Tra 11, 2014 8:07 am Naslov poruke: Damir |
|
|
| Ok, hvala vam |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dbezinov
|
Upisano: Sub Tra 12, 2014 10:14 am Naslov poruke: Nedostajuće palubne trenice |
|
|
Pozdrav svima,
dobili smo odgovor od DeA u vezi nedostatka palubnih trenica.
Dear Rudjer,
Ok, we will offer 30 more planks with issue 120.
Please ask Mr. Bezinovic to inform Nikolina.
Thank you,
Maria
Dakle dobra - dobiti ćemo ih, i lošija - dosta kasno, tako da bi trebalo ostaviti tehnološku mogućnost postavljanje trenica u kasnoj fazi.
Pozz |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dbezinov
|
Upisano: Ned Tra 20, 2014 10:09 am Naslov poruke: Uskrs na brodu |
|
|
Dragi brodovlasnici,
nešto smo utihnuli na forumu. Vjerojatno nam je manje - više sve jasno pa polako napredujemo.
Na ovaj tradicionalni uskrsnji praznik bacite pogled na svoj jedrenjak bilo da je gotov ili u prepoznatljivim dijelovima i zamislite kako ga je posada mogla slaviti - vjerojatno su im podijelili malo ruma. Podijelite svoje strepnje i želje s njima, jer njihove su duše sada i vaše.
Sretan vam Uskrs !  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| damacn
|
Upisano: Ned Tra 20, 2014 10:25 am Naslov poruke: Damir |
|
|
| Postovani gospodine dbezinov, postovani prijatelji na forumu, vama i vasim obiteljima od srca sretan Uskrs |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| graffa
 | | Član od: 07 Stu 2011 | | Poruke: 241 | | Mjesto: velika gorica |
|
Upisano: Ned Tra 20, 2014 9:00 pm Naslov poruke: Re: Uskrs na brodu |
|
|
| dbezinov Napisao/la: | Dragi brodovlasnici,
nešto smo utihnuli na forumu. Vjerojatno nam je manje - više sve jasno pa polako napredujemo.
Na ovaj tradicionalni uskrsnji praznik bacite pogled na svoj jedrenjak bilo da je gotov ili u prepoznatljivim dijelovima i zamislite kako ga je posada mogla slaviti - vjerojatno su im podijelili malo ruma. Podijelite svoje strepnje i želje s njima, jer njihove su duše sada i vaše.
Sretan vam Uskrs !  |
Jako lijepo izrečeno.
Pridružujem se željama. _________________ Moja su samo moja dobra i loša djela.
Ostalo je Njegovo. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| damacn
|
Upisano: Pon Tra 28, 2014 9:41 pm Naslov poruke: Damir |
|
|
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| zeljko_tg
| | Član od: 26 Stu 2013 | | Poruke: 19 | |
|
Upisano: Uto Svi 06, 2014 9:07 am Naslov poruke: |
|
|
Evo nakon dugog vremena nastavak radova na jedrenjaku.
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dbezinov
|
Upisano: Uto Svi 06, 2014 9:41 am Naslov poruke: Završeni galijuni |
|
|
Završeni galijuni ili pri kraju gradnje
Na početku serije sam se bojao kako će i dali će maketa udovoljiti nekim kriterijima i unatoč nedostacima biti uspješno završena. Još sam više dvoumio tijekom saznanja problema sa kojima smo se susretali, posebno za one koji se tek počinju baviti ovim hobijem.
Sada, kada vidim rezultate maketara koji su izložili slike svojih brodova (Damacn, Zeljko_tg i drugi - neka se ne uvrijede što ne spominjem sva imena), onih koje sam osobno vidio, te onih na drugim forumima, smatram da je vrijedila svaka minuta uloženog truda u zajedničkom radu.
Ponosan sam na uradke i vidim da nema toga što vrijedne ruke uz entuzijazam ne mogu napraviti. Nadam se da će do istih rezultata doći i ostali koji su tek započeli ili su u tijeku gradnje makete.
Hvala na prikazanim snimkama iz kojih svi nešto učimo.
Ja ću biti na raspolaganju u Tisku još 3 mjeseca nakon izlaska broja 120, a na forumu i dalje po potrebi.
Lijep pozdrav |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dbezinov
|
Upisano: Ned Svi 11, 2014 11:32 am Naslov poruke: VISINA KOŠEVA NA DEBLIMA JARBOLJA |
|
|
Pozdrav svima,
dobio sam nekoliko upita (od maketara koji polako dolaze u tu fazu) o visini koševa na deblima jarbolja, tj. o prenisko postavljenim koševima i jedrima čiji donji porub dodiruje palubu.
To smo raspravljali na stranicama 87 i 88 ovog foruma, ali nije loše ukratko ponoviti što se može napraviti.
Naše visine debala jarbola na nacrtima i uputama su premale, tj. nisu usklađene sa fotografijama u časopisu i manjim slikama profila broda na nacrtu br. 81. Na slijedećoj slici se vide crvenom linijom niži naši položaji koševa na maketi.
Što se može napraviti:
1. Ostaviti kako je opisano i imati niska donja jedra, kako je većina ostavila.
2. Ne skraćivati oblice jarbola na dimenzije iz nacrta, već ih ostavljati duže.
- Oblica debla pramčanog jarbola je isporučena sa duljinom od 300 mm, prema nacrtu bi se treba skratiti na 252 mm. Može se ostaviti dulja bar 30 mm, a može i do pune duljine oblice, tj 300 mm, gdje će se povećati duljina debla za 48 mm. U tom slučaju će se pramčani koš podići za 30 mm odnosno maksimalno 48 mm.
- Za isto odabrano produljenje pramčanog debla treba povećati duljine debala velejarbola i debla krmenog jarbola
- Najbolje ih je sve označiti, postaviti na brod i provjeriti dali je sve u redu.
Na taj način ćemo dobiti više mjesta ta donja jedra, bar kako se prikazuju na slikama. U praksi to bi trebalo biti usklađeno sa količinom balasta za stabilitetu, ali sada raspravljamo o logičnom razmještaju.
Pozz |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| zeljko_tg
| | Član od: 26 Stu 2013 | | Poruke: 19 | |
|
Upisano: Pon Svi 12, 2014 10:07 am Naslov poruke: |
|
|
Jos malo pa gotovo.
Ovo je verzija sa podignutim jarbolima u odnosu na nacrte.
Nije mi se svidjalo da jedra vise po palubi. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|