Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Slider
 | | Član od: 09 Velj 2012 | | Poruke: 4221 | |
|
Upisano: Čet Svi 29, 2014 8:56 pm Naslov poruke: SOKO 522 1:72 Samogradnja |
|
|
Napomena - topic je posvecen kolegi Morozovu
Nisam ovo kanio stavljat, ali nekoliko ljudi me molilo, pa evo
Doslo je i ovo na red....
Napravio sam ga vec jednu trecinu, ali sam danas dobio konacno Uputstvo za održavanje od kolege s maketarskog kutka, sve bacio i poceo ispocetka.....
Najvaznija je literatura- ja sam imao Uputstvo za letenje, neke nacrte sumnjive kvalitete, i gomilu slika sto sam slikao onog u Čakovcu....ALI, on nema kompletan rep
medjutim, na ovoj slici najvazniji je notes - cijelo popodne bauljao sam oko cakoveckog s metrom u ruci, notesom i kemijskom- na cudjenje i zabavu lokalaca koji nisu mogli skuzit kaj ovaj debeli mjeri olupinu aviona....
svejedno, isplatilo se - ni na jednom nacrtu nema donji dio- a to je dosta vazno....pa sam sve izmjerio, i nacrtao u 72 tlocrt najkopmliciranijeg dijela aviona- centralnog krila....
Ispada da cu za svaki dio sam crtati nacrt u 72....al bar ce biti tocan
Poceo sam s tim. on je najkompliciraniji zbog razlike profila krila, svijenih plehova na prijelazu iz cowlinga u krilo, prelaru krilo- zadnji dio trupa....ukratko - najzahebaniji dio
kako 522 ima flaps u jednom komadu, bilo bi steta ne napravit i to...
ukratko prvo sam napravio prednji dio s wheelbayemi dio izmedju dve remanjace di je inace rezervar
Obukao sam ga okolo, iako je na stvarnom avionu dio ispod napadnje ivice supalj, ali onda bi mi bilo prekrhko kod brusenja...vidit cu na kraju, kad sve pobrusim - mozda to poslije izgraviram
ako ne, ostat ce ovako
pa sam dodao rebra na spojevima s vanjskim dijelovima krila
izrivetirao strop wheelbaja i zalijepio ga ( nema vidljiva rebra)
dodana vidljiva rebra, ojacanja, hidraulicki pokretaci st.trapa i osovine st.trapa
pa sam izrezao donju vanjsku oplatu
i zaljepio ju pa to izgleda vec ljepse...prednji dio zanemarite, napadna ivica se kasnije smirgla i dotjeruje kitanjem
onda sam izrezao najdeblja rebra ( uz trup, odrezao gornji dio i zaljepio da mogu preko njih zalijepiti gornju oplatu krila
kako je receno, flap ce biti spusten pa je trebalu detaljirat unutrasnjost zadnjeg dijela krila jer tu je krilo suplje skroz do gornje oplate pa se vidi konstrukcija....ali kad imas uputstvo za odrzavanje, cak ti ne trebaju ni slike ...
( obozavam takve stvari- meni najzanimljivija literatura....
pa sam izrezao zadnju ramenjacu i pojacanja ( rupe 0.5mm)
zaljepio ju, zaljepio gornju oplatu krila i pojacanje s gornje strane od rebrastog lima
pa dva srenja rebra s rupama
i konacno ostala rebra
i time je centroplan ugrubo gotov....ima jos posla s prelazim trup - krilo s gornje strane, ali o tom kod upasivanja na trup...pa urezivanje poklopaca s obe strane, rivetiranja...ali uglavnom to je to kaj se tice centroplana
gledajte nas u iducoj epizodi...ne znam kad jer mi je zena najavila za sutra lopata rekreaciju u vrtu....  _________________ Izrada maketa po narudzbi
www.m2models.hr |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Minolovac 161
 | | Član od: 16 Stu 2009 | | Poruke: 1144 | | Mjesto: Bestovje /Sv, Nedelja/ |
|
Upisano: Čet Svi 29, 2014 9:54 pm Naslov poruke: |
|
|
Stvarno bi se trebal primitr lopate. S ovim buš završil u Jankomiru  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Slider
|
Upisano: Čet Svi 29, 2014 10:33 pm Naslov poruke: |
|
|
| Minolovac 161 Napisao/la: | Stvarno bi se trebal primitr lopate. S ovim buš završil u Jankomiru  |
kaj ima tam??  _________________ Izrada maketa po narudzbi
www.m2models.hr |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| mpuky1
 | | Član od: 08 Velj 2012 | | Poruke: 1795 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pet Svi 30, 2014 12:01 am Naslov poruke: |
|
|
| Slider Napisao/la: | | Minolovac 161 Napisao/la: | Stvarno bi se trebal primitr lopate. S ovim buš završil u Jankomiru  |
kaj ima tam??  |
Isto kao u Vrapču ali nije žute boje  _________________ WHO DARES WINS |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| viper
 | | Član od: 07 Pro 2005 | | Poruke: 1666 | | Mjesto: Sarajevo |
|
Upisano: Pet Svi 30, 2014 8:13 am Naslov poruke: |
|
|
| svaka čast |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| potez XXV
 | | Član od: 03 Svi 2006 | | Poruke: 854 | |
|
Upisano: Pet Svi 30, 2014 11:05 am Naslov poruke: |
|
|
Uf, kad bi bar imali volje/vremena sloziti nacrte za izradu.
Ja bih ga i kopirao, ali trenutno mi je cijela radiona spakovana u kutijama i svi su projekti - on hold.
Mogu jedino ponuditi pomoc pri izradi nacrta - vase skice i mjere prebaciti u el. oblik pomocu nekog od CAD programa.
Ako mozete podijelit dokumentaciju (ovaj manual za odrzavanje) moj mail je:
gunjesa@gmail.com
pozdrav |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Slider
|
Upisano: Pet Svi 30, 2014 11:22 am Naslov poruke: |
|
|
kaj se tice nacrta
kad radim neki dio, mjerim, racunam, i crtam na papir olovkom i rezem kao template
neke jednostavnije stvari crtam direkt na stiren
neke stvari koje se lijepe na maketu izmjerim sublerom maketu, i prenosim direkt na stiran...al neke osnovne mjere. imam toga
samo ne znam kad cu, da li cu, ikad/nikad....
ovo je jedini kojeg cu radit pa nisam razmisljal da crtam nacrte za buduca pokoljenja
jedino ak netko ne pozeli da mu ga napravim i plati
al mislim da takvih nema _________________ Izrada maketa po narudzbi
www.m2models.hr |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Supercuber
 | | Član od: 20 Ožu 2006 | | Poruke: 264 | |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Slider
|
Upisano: Pet Svi 30, 2014 12:28 pm Naslov poruke: |
|
|
vec sam stoput napisao- necu nista radit serijski - ne znam lijevat resin, i ne zelim se zezat s ljevanjem, stampanjem dekala, kutijama, prodajom....not my cup of tea
ak netko zeli master, dogovorili bumo se
a za ovaj kit - nema problema, znam ja za to
ali, meni je gust vec samo citanje uputstva o odrzavanju, a kamoli mi je gust napravit ga sam....
ak sam idiot zbog toga, evo i javno priznajem- jesam
i Aero 2D, 2 Hidro i Aero 3 sam radio sam, makar postoje kitevi
i Kraguja cu radit sam ( a imam ga u resinu ), i galeba i jastreba....zasto? jer me veseli, a fala bogu, i znam ( barem onolko kolko je meni dosta, jer neke ljude nikad nemres zadovoljit )
ak nekom smeta topic, nek se makne, no problemo _________________ Izrada maketa po narudzbi
www.m2models.hr |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| tupoljev
| | Član od: 01 Ruj 2009 | | Poruke: 353 | |
|
Upisano: Pet Svi 30, 2014 1:13 pm Naslov poruke: |
|
|
neki dan je bio Kurir .., moja potpora, jedino prijedlog iako znam da nije vaše mjerilo ne bi bilo loše u 1/48.. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| 2851cz
| | Član od: 11 Lip 2012 | | Poruke: 1013 | | Mjesto: Osijek |
|
Upisano: Pet Svi 30, 2014 7:00 pm Naslov poruke: |
|
|
| pratim sa uživanjem |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Sub Svi 31, 2014 7:34 am Naslov poruke: |
|
|
WOW!!!
Super, konačno i 522-jka.
(PS: ima negdje inbox tog Lift Hereovog kita? Za preko 40 eura mora biti savršen...Inače se više isplate i samogradnja i novi resin...) |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Pierre
 | | Član od: 12 Stu 2008 | | Poruke: 338 | |
|
Upisano: Sub Svi 31, 2014 10:39 am Naslov poruke: |
|
|
pise future release ... znaci da je sad negdje u istom obliku kao i kolege Slidera tj. u izradi.
Ali 41€ je ipak puno. 15€ bi bilo taman |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| tupoljev
| | Član od: 01 Ruj 2009 | | Poruke: 353 | |
|
Upisano: Sub Svi 31, 2014 3:06 pm Naslov poruke: |
|
|
nema ništa bolje od futurizma sve ostalo je povijest.  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Slider
|
Upisano: Sub Svi 31, 2014 4:10 pm Naslov poruke: |
|
|
| tupoljev Napisao/la: | nema ništa bolje od futurizma sve ostalo je povijest.  |
znam da pusis nekaj opako, pa nemrem pratit taj tok misli....ajd objasni pliz kaj je pjesnik htio rec? _________________ Izrada maketa po narudzbi
www.m2models.hr |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|