Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Moralne dvojbe jednog maketara
Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5  Naprijed

Započni novu temu   Tema je zaključana od strane administratora    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Internet linkovi
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
mustang

Član od: 23 Ruj 2006
PorukaUpisano: Sri Lip 25, 2014 1:33 pm    Naslov poruke: Moralne dvojbe jednog maketara Citiraj ovaj komentar

Nisam znao gdje bih stavio ovaj topic ali s obzirom da je povezan sa serijalom Reporteri(jedna od rijetkih pametnih stvari na HTV-u) mislim kako tu spada.Na DVD rec.sam imao snimlj.nekoliko epizoda koje sam nakon dugo vremena odgledao u nizu.Jedna je govorila o djeci iz Falluje u Iraku a druga o sirijskoj djeci u tzv.bolnicama na prvoj crti.Zašto moralne dvojbe?U Falluji i drugim djellovima Iraka ali i u Bosni,SAD-u..se rađa sve više djece sa strašnim deformacijama,tumorima,neki ne požive ni desetak sati.U jednoj američk.jedinici koja je skupljala uništene iračke tenkove 1991.umrlo ih je 21, a jedan od rijetkih preživjelih sa tri tumora izbačen je iz Marinaca.Uzroci leže u bojevom streljivu ispaljenih iz A-10,tenka ili ne znam ni ja čega.Osiromaš.uranij je nemoguće ukloniti...djeca umiru u najgorim mukama bez morfija,zavoja..ičega.U siriji su prikazali djecu koju je spalio napalm ili bjeli fosfor,takav kaos kamera odavno nije zabilježila.Umirali su po podovima u strašnim mukama zato što je neki sirijski vladin pilot odlučio istovarit bombe na školu..I sad,zašto moralne dvojbe..Mi maketari tu vodimo raspravu,svađamo se je li hellfire olive drab ili nato olive,ne razmišljajući kako ta raketa kada eksplodira isisa sav zrak u promjeru od 50 metara i svi se uguše jer ne mogu udahn.zrak zbog tlaka..Radimo doktorate i tučemo brdo love na što realističnije strojeve za ubijanje i onda ihponosno izlažemo na natjecanjima ili u vitrinama.Zar svjesno ne dižemo neku vrstu spomenika,strojevima koji u stvarnom životu u nekom kutku svijeta ubija ili uništava i od čijeg profita se bogate proizvođači oružja ali i maketa.Možda je glupo ovo što pišem ali kada kamera snimi umiranje djeteta prekrivenog fosformom onda se svatko normalan pita neke stvari.ne mislim prekinuti maketariti ali taj mali komad plastike koji predstavlja raketu,bombu u stvarnosti je to što je..
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Miros

Član od: 16 Lis 2005
Mjesto: Osijek/Tenja
PorukaUpisano: Sri Lip 25, 2014 2:09 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Marine slažem se s tobom u vezi ovog našeg morbidnog hobija koji obrađuje uglavnom strojeve za ubijanje, osim manjine koja radi civilne makete ili građevine.
Ali sve je to nekako izmješano u našoj kulturi i civilizaciji, jedno potiče drugo, nisu li ratovi uglavnom poslije smrti i razaranja donosili novi zamah i napredak, baš sam neki dan čuo da nekolicina filozofa upravo zagovara slijedeći globalni sukob jer smo kao civilizacija u svojevrsnom zastoju Uzas

Koliko gracioznosti i prekrasnog dizajna u tim mašinama za uništenje, recimo spitfire.

Svi smo mi pomalo zreli za Psihijatar ali šta da radim kad uživam u tome.
Tomo

Član od: 06 Stu 2005
Mjesto: Varaždin
PorukaUpisano: Sri Lip 25, 2014 3:18 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Pa, ako imaš moralnih dvojbi, rješenje ti je jednostavno.
Slaži civilne subjekte.

Ja recimo mirno spavam i nemam nikakvih moralnih dvojbi jer mislim da moje slaganje maketa vojne tehnike apsolutno nekako ne utječe na to hoće li neko djete u Iraku stradati od fosforne bombe. O tome odlučuju moralisti i zagovornici demokracije i ljudskih prava u Washingtonu. I kladim se da oni ne slažu makete vojne tehnike. Iz moralnih razloga.

P.S. Kakav smartphone imaš? Dal se kad zapitaš tko ga je i u kakvim uvjetima proizveo?
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail Posjeti web-site
tupoljev

Član od: 01 Ruj 2009
PorukaUpisano: Sri Lip 25, 2014 3:42 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

tema je odlična, sve gore rečeno je po meni osobno bilo kojem maketaru prošlo kroz glavu, samo nije htjeo to napisati, ili nije išao u dublju psihološku analizu, ja osobno mislim da je vojna tehnika dosegla svoj vrhunac na moru, kopnu i zraku, i da su makete spomenici jednog doba koje je po mom osobnom mišljenju na zalasku .... Wink
Natrag na vrh
daneel

Član od: 12 Lis 2005
PorukaUpisano: Sri Lip 25, 2014 4:33 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

dobra tema... dalo bi se sad tu pisat...
al ja bih samo spomenuo... kad počnu sranja, kad se počne narod futrati na rat (mi koji smo to proživjeli, znamo kako to ide)... oni koji o tom nemaju pojma, brzo se nalože, i lako ih je pokrenuti u rat... a oni koji o tome ipak imaju više saznanja, jer se kroz ovaj hobi ipak nauči dosta i o ratnim strojevima, ali hoćeš/nećeš i o samom ratu, i najvažnije, uzrocima i posljedicama... ti koji znaju više onda mogu doprinijeti tome da se strasti smire i da se stane na loptu...
a rasprave o točnoj boji ili uzorku gusjenica na pzkpfw 6,7,8 itd... treba ostaviti onima kojima to stvarno nešto i znači...
dakle, mislim da svatko ko se bavi ovim hobijem može to raditi mirne savjesti sve dok je svjestan da su to strojevi za koje je najbolje da se nikad ne pokrenu sa svrhom za koju su napravljeni... a ko misli drugačije, pa mislim da taj ima problema sam sa sobom...
Natrag na vrh
Leo - zd

Član od: 16 Pro 2008
Mjesto: Zadar
PorukaUpisano: Sri Lip 25, 2014 4:46 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Recimo ovako:
kamo sreće da su oni koji pokreću (odlučuju) prave strojeve umjesto toga pokretali ovakve makete..
Nit je problem u maketarima nit su oni izazvali ili glorificirali rat.

Možda je zapravo pitanje zašto "opsjednutost" ratnom tehnikom?

Vjerovatno zato što se u razvoj ratne tehnike ulaže najviše napora i truda i znanjapa su tu prisutna najviša dostignuća.
Naglašavam tehnika jer mislim da je ipak bit maketarstva u tome.
E sad da se tehnika kroz vijekove zloupotrebljavala ili upotrebljavala u negativnom smislu .. samo primjer Nobela...

A da se vojna tehnologija prenosi u civilnu, i to ne iz nekog altruizma nego čisto da se poboljša i proširi tržište i zarada i to je činjenica.

Primjeri..
od davnih varial leča za naočale (mijenjaju zatamnjenje ovisno o svjetlu, neuspjela primjena za zaštitu od bljeska atomske bombe, prespora reakcija) do današnjih head up displeja koji su sa ultrasofisticiranih vojnih aletjelica sletjeli u automobile.

Vjerujem da je povod ove teme opravdan ali isto tako vjerujem da se maketarenjem ne glorificira ili opravdavaju takvi i slični činovi.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
mustang

PorukaUpisano: Sri Lip 25, 2014 5:05 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Tomo spavam i ja mirno bar što se toga tiče,ako misliš na civilne stvari,aute,kamione..itd--pa i oni su odgovorni za smrt tisuće ljudi svaki dan na cestama ali s tim da oni uglavnom nisu ubijani svjesno i s namjerom..imam stari mobitel od nekoliko stotina kuna..Ok,napraviš perfektno maketu kao što je i napraviš nekog Yu zrakoplova koji je u stvarnosti 91.možda istresao "krmaču"na Slav.brod i ubio onu djecu u ulici..
Dogodilo se,rat je,ovi nisu birali ciljeve...i ta maketa ponosno stoji u tvojoj kolekciji a mater od nekog od tih dječaka se strese samo što čuje zvuk mlaznjaka..Kažem,ne želim svađe,pretjerana filozofiranja,neće nitko prekinuti sa hobbyem zbog toga,ali nekome Amerikancu je maketa B-29 Enole samo maketa a Japancu je simbol uništenja..ja npr.svjesno ili nesvjesno nisam nikad sastavio Orla ili G-4 zato što znam što su nam ti strojevi 91.radili a opet sam sklepao neki B-17 koji je spalio pola Njemačke u ratu..
ukucajte na google jednu rečenicu Falluja children ..samo slike otvorit je dovoljno za ono što sam mislio reći u otvaranju topica..
Natrag na vrh
daneel

Član od: 12 Lis 2005
PorukaUpisano: Sri Lip 25, 2014 6:01 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

guns don't kill people, people do
Natrag na vrh
mskukan

Član od: 08 Svi 2007
PorukaUpisano: Sri Lip 25, 2014 6:09 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

mislim da možeš slobodno mirno spavati bez moralnih dvojbi.

naše maketarenje sigurno ne potiče još veću proizvodnju tenkova i ubijanje djece.

još manje bi značilo da našim maketarenjem mi ustvari odobravamo ubijanje ljudi.

Vojna tehnika je zanimljivi subjekt, kako za proučavati, tako i za maketariti. i samo o tome se radi

Teška vremena prijatelju moj, đavo ih odnio
Natrag na vrh
mustang

PorukaUpisano: Sri Lip 25, 2014 6:26 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

skukan lijepo si to rekao...ali ne mislim ja da mi maketari potičemo ubijanje i ratovanje...naš krajnji domet agresije je prepucavanje preko foruma ili se bar nadam...ali kada vidiš crno na bijelo posljedice tog stroja i tu količinu patnje klinca pred kojim je trebao biti život..to je hobby,kao što se netko igra olovnim vojnicima..rade rekonstrukc.bitke na stvarnome mjestu itd..zanesenjaci,fanatici,ljubitelji povijesti..kako god..ja predajem povijest i volim čitati o njoj,gledat film.dokumentarce ..i ako znam da je 90 % povijesti u stvari ratovanje,ubijanje,zavjere,sranja...Moralne dvojbe su možda pjesnički rečeno naslov..ali u svakom slučaju nama je to samo replika od plastike,hobby..a nekome je to stvar uvećana i u metalu vođena ljudskom rukom noćna mora..neću više pisati,i nemojte se svađati,iznosite razmišljanja ali samo pogled na taj osirom.uranij ispaljen iz A-10 i genetske posljedice su zastrašujuće..pozdrav,mustang
Natrag na vrh
Boris G.

Član od: 03 Ruj 2007
Mjesto: SPLIT
PorukaUpisano: Sri Lip 25, 2014 7:11 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Posljedice svakog ljudskog sukoba su zastrasujuce, moderno ratovanje nije ni po cemu strasnije od bilo kojeg drugog ratovanja u povijesti. Razlika je samo sto imamo sredstva komunikacije koja omogucuju da cijeli svijet vidi strahote rata. Sto se tice moralnih dvojbi bilo koje vrste, to svatko od nas sam sa sobom treba rijesiti.
Damir
Gost
PorukaUpisano: Čet Lip 26, 2014 8:04 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Zanimljiva tema. Ja sam te dvojbe imao prije nekih 20-tak godina. Možda sam i zato odlučio raditi makete češkoslovačkih zrakoplova, budući da najvjerojatnije nisu nikog ubijali.. Wink
Natrag na vrh
vojo

Član od: 16 Kol 2006
Mjesto: Krk
PorukaUpisano: Čet Lip 26, 2014 9:21 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Zanimljiva tema .... i često me podsjeti na jednog kolegu maketara i zaljubljenika u avione koji je bio pomalo religiozan (za razliku od mene) i koji je prestao s tim hobijem baš radi tih moralnih dvojbi.

Mislim da nema nikog među nama koji nije barem jednom pomislio na tu dvojbu i zapitao se ima li smisla baviti se tim hobijem kad podsjeća (blago rečeno) na sve te užase.

Ja na to gledam ovako - bavljenje tim našim hobijem je ustvari proučavanje povijesti. A nju, kako znamo, ne možemo promijeniti. To je samo jedan vid proučavanja povijesti, ajmo reći - tehnički. Ostali vidovi su razni, između ostalog i moralni.
Ja sa slaganjem maketa ne glorificiram ništa - mene jednostavno zanima samo jedan mali segment nečega što se dogodilo, ma koliko to strašno i užasno bilo i time što ja to proučavam ne znači da odobravam to što se dogodilo. Zar oni od vas koji slažu njemačke avione iz II SR odobravaju postupke Hitlera i comp? Pretpostavljam da ne ....

Uostalom, većina tih maketa su ratne mašine, dakle namjenjene ubijanju ljudi (htjeli mi to priznati ili ne). Neslaganjem tih maketa ne znači niti da ne postoje, niti da nisu korištene niti da (nažalost) neće biti korištene. I što sad? Hoćemo li neslaganjem zaustaviti i spriječiti proivodnju i korištenje te tehnike?

Mislim da maketarenjem samo osvještavamo svoje moralne dileme i razmišljamo o pozitivnoj i boljoj budućnosti, upravo zato što su korištene kako su korištene, a mi na to nismo mogli utjecati ....

Vojo
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Boris G.

Član od: 03 Ruj 2007
Mjesto: SPLIT
PorukaUpisano: Čet Lip 26, 2014 9:45 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Mislim da je u bavljenju ovim hobijem kao i u većini stvari kojima se bavimo u životu a oko kojih imamo izvjesne dvojbe najvažniji stav našeg srca. A tu smo sami sa sobom i nitko nam ne može dati savjet i reći što je dobro a što ne. Svatko sam sa sobom rješava dilemu.

Kad je maketarstvo u pitanju, netko radi samo civilne avione, automobile i motocikle, netko radi samo ratne strojeve koji nisu sudjelovali u ratovima, netko opet 'pere' svoju savjest radeći ratne strojeve koji su ubijali ali su po njihovom osobnom mišljenju ili po stavu povijesti sudjelovali na 'pravoj strani' (bez obzira o kojoj se strani radilo, to je opet osobni stav). Nekome je u WWII 'prava strana' bila crvena zvijezda a nekome zvonimirac. Nekome je danas 'prava strana' Davidova zvijezda a nekome oznake suprotne strane. Nekome ni jedna strana u ratovima nije 'prava' a nekome je opet svaka 'prava' pa podjednako radi makete svih strana ili ne radi ni jedne. Svatko sa sobom to rješava.
Ono što je bitno je da ako imamo dileme pronađemo način na koji ćemo umiriti našu savjest i srce bez obzira da li će naše kolege to smatrati ispravnim ili ne.
Ja sam imao i još uvijek imam takve dileme i rješavam ih usput, na neki svoj način. I nije me uopće briga da li će netko smatrati to ispravnim načinom ili ne. Bitno je da sam ja miran. Postoje mnogi načini na koje to radim...
Na primjer, izbjegavam raditi nacističke strojeve a ako ih i radim na njih ne stavljam nacističke oznake (svastike). Naravno da bi se i oko toga mogla razviti diskusija, ali ja sam tako zadovoljniji i miran sam sa sobom.
Kada radim avione, na njih najčešće ne kačim naoružanje, rakete, bombe i slične stvari. Ponekad stavim, ali češće ne. Bitna mi je elegancija i gracioznost letećeg stroja a njegovo svojstvo ratnog stroja namjenjenog ubijanju mi uopće nije u fokusu. Da li je to ispravno? Ne znam, mene zadovoljava.
Imam doma Revellovog Fokkera D-VII 1:72 i u njemu postoje oznake samo za Goeringov zrakoplov. Netko će bez grižnje savjesti napraviti tu maketu, ja neću. Jednostavno ne želim imati u vitrini stroj kojim je letio ratni zločinac. Mogao bih ovako u nedogled. Svatko od nas taj moralni problem rješava na svoj način i bitno je da je sam sa sobom miran. Ako netko smatra da je jedini način da umiri svoju savjest da se prestane baviti izradom maketa ratnih strojeva, taj način umirivanja savjesti nije ništa manje ispravan od bilo kojeg drugog. Ako netko nema nikakvih moralnih dilema... pa i to je OK.
dog

Član od: 17 Stu 2006
Mjesto: rijeka
PorukaUpisano: Čet Lip 26, 2014 10:19 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Boris G. Napisao/la:
Mislim da je u bavljenju ovim hobijem kao i u većini stvari kojima se bavimo u životu a oko kojih imamo izvjesne dvojbe najvažniji stav našeg srca. A tu smo sami sa sobom i nitko nam ne može dati savjet i reći što je dobro a što ne. Svatko sam sa sobom rješava dilemu.

Kad je maketarstvo u pitanju, netko radi samo civilne avione, automobile i motocikle, netko radi samo ratne strojeve koji nisu sudjelovali u ratovima, netko opet 'pere' svoju savjest radeći ratne strojeve koji su ubijali ali su po njihovom osobnom mišljenju ili po stavu povijesti sudjelovali na 'pravoj strani' (bez obzira o kojoj se strani radilo, to je opet osobni stav). Nekome je u WWII 'prava strana' bila crvena zvijezda a nekome zvonimirac. Nekome je danas 'prava strana' Davidova zvijezda a nekome oznake suprotne strane. Nekome ni jedna strana u ratovima nije 'prava' a nekome je opet svaka 'prava' pa podjednako radi makete svih strana ili ne radi ni jedne. Svatko sa sobom to rješava.
Ono što je bitno je da ako imamo dileme pronađemo način na koji ćemo umiriti našu savjest i srce bez obzira da li će naše kolege to smatrati ispravnim ili ne.
Ja sam imao i još uvijek imam takve dileme i rješavam ih usput, na neki svoj način. I nije me uopće briga da li će netko smatrati to ispravnim načinom ili ne. Bitno je da sam ja miran. Postoje mnogi načini na koje to radim...
Na primjer, izbjegavam raditi nacističke strojeve a ako ih i radim na njih ne stavljam nacističke oznake (svastike). Naravno da bi se i oko toga mogla razviti diskusija, ali ja sam tako zadovoljniji i miran sam sa sobom.
Kada radim avione, na njih najčešće ne kačim naoružanje, rakete, bombe i slične stvari. Ponekad stavim, ali češće ne. Bitna mi je elegancija i gracioznost letećeg stroja a njegovo svojstvo ratnog stroja namjenjenog ubijanju mi uopće nije u fokusu. Da li je to ispravno? Ne znam, mene zadovoljava.
Imam doma Revellovog Fokkera D-VII 1:72 i u njemu postoje oznake samo za Goeringov zrakoplov. Netko će bez grižnje savjesti napraviti tu maketu, ja neću. Jednostavno ne želim imati u vitrini stroj kojim je letio ratni zločinac. Mogao bih ovako u nedogled. Svatko od nas taj moralni problem rješava na svoj način i bitno je da je sam sa sobom miran. Ako netko smatra da je jedini način da umiri svoju savjest da se prestane baviti izradom maketa ratnih strojeva, taj način umirivanja savjesti nije ništa manje ispravan od bilo kojeg drugog. Ako netko nema nikakvih moralnih dilema... pa i to je OK.

Borise baš mi ne zvuči uvjerljivo to što pišeš...a pogotovo kada yidim tvoj avatar... bez ljutnje... Koja je razlika između Goeringa i Ariala Sharona. ( Sabra i Šatila )

A to što ne stavljaš svastike na njemačke avione samo znači da su ti makete povjesno netočno prikazane.

Pa ljudi moji mi se igramo plastičnim igračkama i nebi se trebali opterećivati sa svjetskim problemima, makar nakratko. Pa maketarstvo je izlaz i privremeni bjeg od tih problema.

Već je netko napisao gore da ljudi ubijaju a ne strojevi.
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Tema je zaključana od strane administratora    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Internet linkovi Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5  Naprijed
Stranica 1/5

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma