Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Boris G.
 | | Član od: 03 Ruj 2007 | | Poruke: 3973 | | Mjesto: SPLIT |
|
Upisano: Čet Lip 26, 2014 10:45 am Naslov poruke: |
|
|
| dog Napisao/la: |
Borise baš mi ne zvuči uvjerljivo to što pišeš...a pogotovo kada yidim tvoj avatar... bez ljutnje... Koja je razlika između Goeringa i Ariala Sharona. ( Sabra i Šatila )
A to što ne stavljaš svastike na njemačke avione samo znači da su ti makete povjesno netočno prikazane.
Pa ljudi moji mi se igramo plastičnim igračkama i nebi se trebali opterećivati sa svjetskim problemima, makar nakratko. Pa maketarstvo je izlaz i privremeni bjeg od tih problema.
Već je netko napisao gore da ljudi ubijaju a ne strojevi. |
Već sam gore napisao da svatko od nas ima svoj nači prihvaćanja 'ispravne' strane u sukobima, i tu se nema što dodati. Herman Goering je osoba i povijesna ličnost, Ariel Sharon je osoba i povijesna ličnost, i jednom i drugom će povijest suditi. Moj avatar ne predstavlja osobu. Nisam stavio fotografiju Ariela Sharona kao svoj avatar.
Naravno da je Messer bez svastike povijesno netočno prikazan, ali ja mogu živjeti s time. Ako nijemci mogu držati u muzejima povijesno netočne prave avione, mogu i ja u svojoj vitrini.
Uostalom, kao što kažeš, to je samo plastična igračka. Plastični Messerschmitt je igračka i više ili manje vjeran prikaz pravog ratnog stroja. Da bi komad plastike prikazao kako je taj stroj izgledao ne mora nužno imati sve što je taj stroj imao na sebi. Da, fali mu svastika, ali i ja i ti ćemo naći na svakoj maketi još tisuću detalja koji ne odgovaraju povijesno točnom prikazu stvarnosti.
Kao što rekoh, to je samo moj vid umirivanja savjesti u skladu sa mojim općim pogledima na svijet. Tebi su Goering i Sharom možda isto, meni nisu. I ma što ja i ti rekli, ni jedan od nas neće promijeniti svoj stav. Isto kao što postoje ljudi kojima su svatika i crvena zvijezda isto, a mnogima (i meni) nisu. Ali to sve nije bitno, kao što rekosmo. Ti imaš tvoj stav a ja svoj. Ne moraš moje stavove smatrati ispravnim, meni je bitno da ih ja smatram ispravnim.  _________________ MAK "Reoplan" |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| barakuda
 | | Član od: 22 Sij 2007 | | Poruke: 2557 | | Mjesto: ST |
|
Upisano: Čet Lip 26, 2014 10:47 am Naslov poruke: |
|
|
Rasprava bez ikakva smisla. Koje moralne dvojbe? Nije mi jasno. Ja kao i večina mojih kolega/prijatelja radimo makete s nekog tehničkog aspekta. Ne zanima me ko ju je vozija ni kojoj je strani pripada. Ima maketara kojima je to važno i držim da je to potpuno u redu. Svako ima neki svoj interes u ovom hobiju. Ali razglabat o moralnosti ovog hobija s obzirom na model koji nosi neke oznake nema nikakva smisla.
Evo ja prvi imam kombinaciju svega i svačega...IDF oklop, WW2 njemački, ruski, američki, moderni ruski oklop....i ne pridajem važnost naciji nego modelu koji mi je iz nekog razloga interesantan.
Boris govori o nekoj moralnosti, a avatar mu je IDF i u potpisu rafale. Razmišljaš li možda o jadnim palestincima i granatiranju njihovih naselja?
Misliš da Ameri i Rusi nisu činili stravične zločine ka i nacisti?
Koliko je meni poznato...Povijest pišu pobjednici.
Sve je to išlo malo u krivu stranu. Ljudi moji ovo je hobi za opuštanje i smirivanje živaca pa neka takav i ostane. Moralne dvojbe bi trebali imati svjetski lideri, a ne mi kojima je ovo neki ispusni ventil.
Uostalom...Uvik se može svatko od nas okrenit vrtlarstvu. Tu nema nikakve moralne dvojbe s obzirom na cijene proizvoda po dućanima.
p.s.
I meni je u potpisu Merkava.  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Boris G.
|
Upisano: Čet Lip 26, 2014 11:01 am Naslov poruke: |
|
|
| barakuda Napisao/la: |
Boris govori o nekoj moralnosti, a avatar mu je IDF i u potpisu rafale. Razmišljaš li možda o jadnim palestincima i granatiranju njihovih naselja?
Misliš da Ameri i Rusi nisu činili stravične zločine ka i nacisti?
|
Sve ja to znam, zato sam i napisao da s time svatko treba sam sa sobom raščistiti. Upravo sada radimo ono što sam u svom prvom postu napisao da ne bi smjeli raditi... uvjeravati jedan drugoga što je ispravno a što ne.
Ti nemaš nikakve dvojbe u ovom hobiju i to je u redu.
Cijelu raspravu je potakao kolega koji očigledno ima dvojbe. I to je u redu.
Vidi se iz napisanog da nije jedini. Pozvani smo svi iznijeti neko svoje mišljenje o toj temi. I to je u redu.
Međutim, neće više biti u redu kada počnemo raspravljati tko od nas ima "ispravan" a tko "neispravan" stav.
BTW, u potpisu nije Rafale nego F-16. _________________ MAK "Reoplan" |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| barakuda
|
Upisano: Čet Lip 26, 2014 11:06 am Naslov poruke: |
|
|
| Boris G. Napisao/la: | | BTW, u potpisu nije Rafale nego F-16. |
Nisam avio maketar pa mi se i zalomi pogreška u prepoznavanju. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| mustang
| | Član od: 23 Ruj 2006 | | Poruke: 444 | |
|
Upisano: Čet Lip 26, 2014 11:32 am Naslov poruke: |
|
|
| barakuda,ako ti je rasprava bez ikakvog smisla onda ne sudjeluješ u njoj,jer onda sudjeluješ u toj besmislici..našao sam se u odgovorima nekih ljudi ovdje koji nisu isklučivi i koji su možda ponekad prošli nešto slično..nekome je to "igračka"smrtni grijeh u očima maketara,netko nema moralnih dvojbi,netko se priupitao neke stvari napominjući da je to samo na glas razmišljanje i kako ne namjeravam odustati zbog toga.Samo sam bio zatečen nečim što sam znao ali kada to vidiš u sadašnjem vremenu i stvarnom vremenu posljedice oružja onda mi to nije neki povijesni isječak iz davnih vremena.Ljudi su ginuli i ginut će i dalje.Vojna industrija je najmoćnija,s biliunima dolara profita.Ubijanje je sve sofisticarnije ali patnja običnog čovjeka je ista.Ja znam da zato što ne mogu sklepati Orla neću ništa promjeniti nešto što se dogodilo,i gdje smo mi bili direktne žrtve tog aviona u kojeg su i porezni obveznici iz Cro i Slov.utukli ogroman novac prije raspada ali isto tako razumijem i one koji će ga sastaviti i staviti u vitrinu.Razumijem i Fw-190 sa i bez svastike ali ne razumijem kada sam načeo neku temu koja se tiče neke druge strane našeg hobbya netko ima potrebu pomalo s visoka održat slovo kako u opće nešto može tako pasti na pamet..S vremena na vrijeme se ljudi valjda mogu preispitivati u nečemu,to je valjda neka doza unutarnje samokritike.Ja npr.mrzim lov,mrzim slušati kako su lovci ljubitelji životinja..isto tako me pogodi ljudska patnja bilo čija.Ja mogu suosjećati,na neki način pokušat pomoći,znam da sastavljanjem te makete neću učiniti nikome zlo..ali vidjeti djete od 10 go.kojem je koža skroz ispečena i leži u nekoj sjeb.bolnici,svi urlaju,prolaze,nitko ne zna što raditi i sa čim raditi a kamera snima maltene njegove zadnje trenutke.Sorry,svakome kojem je bilo glupasto moje razmišljanje nakon odgledanog. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dog
 | | Član od: 17 Stu 2006 | | Poruke: 564 | | Mjesto: rijeka |
|
Upisano: Čet Lip 26, 2014 11:43 am Naslov poruke: |
|
|
| Boris G. Napisao/la: | | dog Napisao/la: |
Borise baš mi ne zvuči uvjerljivo to što pišeš...a pogotovo kada yidim tvoj avatar... bez ljutnje... Koja je razlika između Goeringa i Ariala Sharona. ( Sabra i Šatila )
A to što ne stavljaš svastike na njemačke avione samo znači da su ti makete povjesno netočno prikazane.
Pa ljudi moji mi se igramo plastičnim igračkama i nebi se trebali opterećivati sa svjetskim problemima, makar nakratko. Pa maketarstvo je izlaz i privremeni bjeg od tih problema.
Već je netko napisao gore da ljudi ubijaju a ne strojevi. |
Već sam gore napisao da svatko od nas ima svoj nači prihvaćanja 'ispravne' strane u sukobima, i tu se nema što dodati. Herman Goering je osoba i povijesna ličnost, Ariel Sharon je osoba i povijesna ličnost, i jednom i drugom će povijest suditi. Moj avatar ne predstavlja osobu. Nisam stavio fotografiju Ariela Sharona kao svoj avatar.
Naravno da je Messer bez svastike povijesno netočno prikazan, ali ja mogu živjeti s time. Ako nijemci mogu držati u muzejima povijesno netočne prave avione, mogu i ja u svojoj vitrini.
Uostalom, kao što kažeš, to je samo plastična igračka. Plastični Messerschmitt je igračka i više ili manje vjeran prikaz pravog ratnog stroja. Da bi komad plastike prikazao kako je taj stroj izgledao ne mora nužno imati sve što je taj stroj imao na sebi. Da, fali mu svastika, ali i ja i ti ćemo naći na svakoj maketi još tisuću detalja koji ne odgovaraju povijesno točnom prikazu stvarnosti.
Kao što rekoh, to je samo moj vid umirivanja savjesti u skladu sa mojim općim pogledima na svijet. Tebi su Goering i Sharom možda isto, meni nisu. I ma što ja i ti rekli, ni jedan od nas neće promijeniti svoj stav. Isto kao što postoje ljudi kojima su svatika i crvena zvijezda isto, a mnogima (i meni) nisu. Ali to sve nije bitno, kao što rekosmo. Ti imaš tvoj stav a ja svoj. Ne moraš moje stavove smatrati ispravnim, meni je bitno da ih ja smatram ispravnim.  |
Samo ispravak netočnog navoda da njemci drže u muzejima povjesno netočne avione ( bez svastike )
U muzeju Gatow to nije slučaj
http://www.bredow-web.de/Luftwaffenmuseum/Historisch/Me_163B_Komet/me_163b_komet.html |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| barakuda
|
Upisano: Čet Lip 26, 2014 12:01 pm Naslov poruke: |
|
|
Kolega Mustang...Kao prvo, ovdje nitko ne drži nikome slovo s visoka. Započeo si raspravu pa sad prihvati mišljenja i ostalih. Nisi jedini koji je gledao i/ili prošao nešto takvo. Velika večina maketara je prošla slične stvari koji su neki gledali na televiziji.
Naravno da se ne može ostat ravnodušan na ljudsku patnju i to nije pitanje morala već ljudskosti, empatije prema ostalima koji prolaze agoniju. Nikome nije drago niti bi volija vidit dijete, odraslog, starog ili mladog, žene, muškarce....pa i životinje koje se pate do svog posljednjeg trenutka. Ali nažalost....to je stvarnost koja nas okružuje. Mijenjajući programe kad se nešto takvo prikazuje na programu koji smo upravo gledali, di je moment prije prikazivana utakmica svjetskog prvenstva, ne spašava nas niti odmiće od stvarnosti. To je nešto šta bez obzira na ovaj hobi postoji i postojat će dok je ljudskog vijeka. Upravo u ovom trenutku dok mi tipkamo, a Nigerija ostvaruje prolaz u 2 kolo u njihovoj državi je na snazi izvanredno stanje. Nigerijska vojska s jedne i Boko Haram s druge strane. Najlošije će proć civili. Da li te to spriječava da gledaš svjetsko prvenstvo? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Boris G.
|
Upisano: Čet Lip 26, 2014 12:06 pm Naslov poruke: |
|
|
| dog Napisao/la: |
Samo ispravak netočnog navoda da njemci drže u muzejima povjesno netočne avione ( bez svastike )
U muzeju Gatow to nije slučaj
|
Posve nebitno, u nekim muzejima ih drže u nekim ih ne drže.
Razlike između tih muzeja su isto kao i razlike između moje i tvoje vitrine.
Mutke-ov Me-262 u Deutches Museumu meni nije ništa manje povijesno vrijedan zato što nema svastiku na repu.
 _________________ MAK "Reoplan" |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| mustang
| | Član od: 23 Ruj 2006 | | Poruke: 444 | |
|
Upisano: Čet Lip 26, 2014 12:29 pm Naslov poruke: |
|
|
Barakuda..prva rečenica..rasprava bez ikakvog smisla..dovoljno isključivo..naravno da imaš pravo na svoje mišljenje a ja sam napisao isto svoje da ako ti je besmisleno onda ne sudjeluješ u njoj..ok isčitao sam pažljivo tvoj post još jednom..iskreno nogomet baš ne pratim i nisam bio ovih dana u kockastom delirijumu jer oni su samo na premijama dobili toliko love koliko ni ti ni ja nećemo za pet života..Kužim što mi hoćeš reći za Nigeriju..sve je povezano..kao nesvjesno ili svjesno smo globalno povezani sa dobrim i lošim stvarima koje se događaju..kupimo loptu koju su izradili robovi za 1 $ po danu +užegla juha..sve ja to shvaćam i zato mi je maketa nekad maketa a nekad nešto drugo.Nekako mi je Vojo to najbolje opisao na jedan kulturan način,ne savjetujući vrtlarstvo ili nešto slično.Gledaj,ti i ja smo zdravi,imamo love za taj hobby,razbibriga..itd..s druge strane onaj malac iz Falluje umjesto glave ima tumorčinu veličine nogometne lopte,jebiga lako je nama sa ili bez maketa..
mustang: poruka promijenjena dana: Čet Lip 26, 2014 12:41 pm; prepravljeno ukupno 1 puta |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| barakuda
|
Upisano: Čet Lip 26, 2014 12:32 pm Naslov poruke: |
|
|
| mustang Napisao/la: | | barakuda,ako ti je rasprava bez ikakvog smisla onda ne sudjeluješ u njoj,jer onda sudjeluješ u toj besmislici.. |
Nisam raspravljao nego sam dao svoj odgovor na tvoj budući je moj nik na početku rečenice. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Tomo
 | | Član od: 06 Stu 2005 | | Poruke: 1722 | | Mjesto: Varaždin |
|
Upisano: Čet Lip 26, 2014 12:43 pm Naslov poruke: |
|
|
| Boris G. Napisao/la: |
Mutke-ov Me-262 u Deutches Museumu meni nije ništa manje povijesno vrijedan zato što nema svastiku na repu.
|
I što sad? Znači ako nema kukića u redu je? Moralnija sam osoba sa više empatije ako ne zalijepim taj dekal na rep? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Čet Lip 26, 2014 1:06 pm Naslov poruke: |
|
|
| Tomo Napisao/la: | | Boris G. Napisao/la: |
|
I što sad? Znači ako nema kukića u redu je? Moralnija sam osoba sa više empatije ako ne zalijepim taj dekal na rep? |
Nije govorio o tebi, već samo o sebi. Naglasak je da svatko ima svoj vlastiti odabir u tome kako će rješavati moralne dvojbe koje, očigledno, svatko od maketara ponekad ima. Ništa tu nije ispravno i neispravno, svatko ima neki svoj put. Netko ne stavlja kukiće, netko ne radi makete subjekata nekih vojski, netko (ja) nerado slaže bombardere, a rado subjekte koji nisu sudjelovali u ubijanju civila, netko radi sve (i nije ništa manje moralan od ostalih)... Ćaskamo.. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| barakuda
|
Upisano: Čet Lip 26, 2014 1:09 pm Naslov poruke: |
|
|
Da, s nama je hvala dragom B sve u redu. Imamo koliko se ima i s tim se manipulira koliko se može. Ćim možemo sebi priuštit neku maketu znaći da nam je dobro.
No kako si zaključija da netko nama blizak ne prolazi ili je prošao zdravstvene tegobe di je toj osobi život bija na kocki?
Možda je tad ovaj hobi zapravo utočište i relaksacija od stvarnosti u kojoj se nalazimo i borimo s njom na svakodnevnoj bazi.
Možda da se krene od te pretpostavke.... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| mariok
 | | Član od: 17 Lis 2007 | | Poruke: 3259 | | Mjesto: Slavonski Brod |
|
Upisano: Čet Lip 26, 2014 1:10 pm Naslov poruke: |
|
|
| Ja inače ne bih nikada, ama baš nikada napravio avion ili bilo što veznao uz JNA jer su ti isti (tenkovi i avioni) tukli po mojoj kući i obitelji, tako da, eto, a vjerujem da ni onaj afganistanac nebih radio nešto sovjetsko ili sada američko.... to je jednostavno tako. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Čet Lip 26, 2014 1:16 pm Naslov poruke: |
|
|
Evo, malo za razmišljanje o guštu maketarenja:
Dođeš doma iznerviran od posla i prometa, pa se sjedneš i 3 sata se smiruješ farbajući ovo... Ili gledajući to složeno na svojoj polici...
(PS. zajebancija...) |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|