Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| barakuda
 | | Član od: 22 Sij 2007 | | Poruke: 2557 | | Mjesto: ST |
|
Upisano: Čet Lip 26, 2014 1:23 pm Naslov poruke: |
|
|
To sad Damire ovisi o mentalnom sklopu maketara.
A očito da je kod ovog totalni kuršlus. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Tomo
 | | Član od: 06 Stu 2005 | | Poruke: 1722 | | Mjesto: Varaždin |
|
Upisano: Čet Lip 26, 2014 1:27 pm Naslov poruke: |
|
|
| Damir Napisao/la: | Evo, malo za razmišljanje o guštu maketarenja:
Dođeš doma iznerviran od posla i prometa, pa se sjedneš i 3 sata se smiruješ farbajući ovo... Ili gledajući to složeno na svojoj polici...
(PS. zajebancija...) |
Vidiš ovo je dobar primjer. Ja recimo osjećam nelagodu dok gledm ovu vinjetu, dok mi zasebno figura SS-ovca ili rusa ne bi izazivala nikakve osjećaje. I općenito ne volim diorame gdje se prikazuju leševi. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Boris G.
 | | Član od: 03 Ruj 2007 | | Poruke: 3973 | | Mjesto: SPLIT |
|
Upisano: Čet Lip 26, 2014 1:34 pm Naslov poruke: |
|
|
| Tomo Napisao/la: |
I što sad? Znači ako nema kukića u redu je? Moralnija sam osoba sa više empatije ako ne zalijepim taj dekal na rep? |
Ne, nisam ja ništa moralniji što je neću zalijepit niti si ti išta manje moralan što ćeš je zalijepit. Stvar je u tome da ćeš ti svaki dan gledat svoju maketu a ja ću svoju. Tebi pogled na svastiku ne smeta pa ćeš je mirne savjesti zalijepit. Meni je taj simbol odvratan i ja ga neću zalijepit. Priča gotova. Netko iz istog razloga neće napravit partizanski Spitfire, ili JRV zrakoplov, netko neće sastavit messera HZL-a ili Dornier NDH, netko neće Ruskog MIG-a a netko neće Iransku Enigmu.
Da se bavim bojanjem figura, nikada ne bih nabavio i obojao figuru Dražinog četnika ili pripadnika Bobanove crne legije, a obojao bih vjerojatno figuru pripadnika wermachta ili talijanske vojske, premda su i jedni i drugi ubijali. I moj odabir ne čini me ništa moralnijom osobom od nekoga tko će u svojoj vitrini držati figuru Bobanovog ustaše, ili Dražinog četnika a neće figuru partizana.
Figure, makete ili diorame sklapamo sebi i radi svog gušta, ne radi tuđeg odobravanja. _________________ MAK "Reoplan"
Boris G.: poruka promijenjena dana: Čet Lip 26, 2014 1:43 pm; prepravljeno ukupno 1 puta |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Boris G.
|
Upisano: Čet Lip 26, 2014 1:37 pm Naslov poruke: |
|
|
Vidiš ovo je dobar primjer. Ja recimo osjećam nelagodu dok gledm ovu vinjetu, dok mi zasebno figura SS-ovca ili rusa ne bi izazivala nikakve osjećaje. I općenito ne volim diorame gdje se prikazuju leševi. |
Eto vidiš... pa prihvati onda da postoje ljudi koji recimo osjećaju nelagodu (najblaže rečeno) pri pogledu na svastiku, a ne osjećaju nelagodu pri pogledu na Messera koji je tu svastiku u stvarnosti imao nacrtanu na sebi.  _________________ MAK "Reoplan" |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dog
 | | Član od: 17 Stu 2006 | | Poruke: 564 | | Mjesto: rijeka |
|
Upisano: Čet Lip 26, 2014 2:06 pm Naslov poruke: |
|
|
Sjećam se jednog natjecanja na kojem je pobijedio me 109 sa legijonarskom oznakom tj. sa malim slovom "u" iznad grba , pa se o tome pisalo po novinama u stilu "skandal , pobijedio je avion sa ustaškim znakovljem". A istodobno možeš napraviti M-84 koji je rušio Vukovar i neće se nitko okrenut za njim , mislim od novinara.
A to je tako kada se u maketarstvo počnu uplitati razni interesi i "siluju" maketare kako treba i kako ne treba raditi maketu... zato makete treba raditi što vjernije stvarnom izgledu , što definicija makete i govori.
A dodavati i oduzimati ono što ti se sviđa i što ti se ne sviđa nema nikakvog smisla.
Meni osobno smeta crvena zvijezda kada se uzdiže do neba , a zna se koliko je zla pod tim znakom napravljeno u drugom ratu i domovinskom ratu.
Ali to mi neće smetati kada budem radio partizanski AEC Mk 2... na tom ,rijetkom, vozilu na našim prostorima zvijezda je jednostavno obavezna. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Tomo
 | | Član od: 06 Stu 2005 | | Poruke: 1722 | | Mjesto: Varaždin |
|
Upisano: Čet Lip 26, 2014 2:49 pm Naslov poruke: |
|
|
| Boris G. Napisao/la: |
Eto vidiš... pa prihvati onda da postoje ljudi koji recimo osjećaju nelagodu (najblaže rečeno) pri pogledu na svastiku, a ne osjećaju nelagodu pri pogledu na Messera koji je tu svastiku u stvarnosti imao nacrtanu na sebi.  |
I ja sam jedan od njih. Smeta mi svastika našarana sprejem na zid, ali mi ne smeta na avionu u muzeju, filmu ili na maketi jer je stavljena u kontekst.
Znaš koji dio konkretno meni nije jasan?
Što ćeš ti recimo napraviti Lufwaffe messra ali nećeš stavit kukića jer ti je odvratan.
Ja recimo na tvom mjestu recimo uopće ne bi radio Lufwaffe Messera. Napravio bih zarobljenog američkog ili britanskog ako već želim messera u kolekciji. Jer Lufwaffe messer i bez kukuća je Luftwaffe messer. Kužiš?
I NDH messer bez mrske šahovnice sa slovom U na repu je još uvijek NDH messer.
Evo MArioK reće da on nikad ne bi radio JNA maketu. Nije rekao, ja radim JNA makete ali bez JRV rondela jer mi smetaju.
Znači ako ti je neka strana u ratu toliko odbojna da prezireš simbole pod kojima su se borili, onda mi je logično da te ne privlače makete u bojama i oznakama pripadnosti te strane, a ne da ih svjedno radiš ali autocenzurirane.
Eto taj dio mi nije jasan. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| gemini
 | | Član od: 30 Stu 2010 | | Poruke: 601 | | Mjesto: Vrhnika-SLO |
|
Upisano: Čet Lip 26, 2014 2:50 pm Naslov poruke: |
|
|
Kad sam počeo sa maketarstvom, bio sam siguran, da NIKADA neču napraviti maketu sa svastikom, kukicama i ostalim simbolima poraženih strana u raznim ratovima. Ali kako je več gore napisano, ne ubijaju mašine nego ljudi i režimi ili bolje režimi i ljudi iz fotelja režimskih ureda. Prema tome, radim makete prije svega za razonodu i pri tom ne razmišljam koje oznake nosi. Nekom smeta zvijezda, nekom svastika, a drugima pak "d" u grbu sa kockicama.A i taj grb je izgubio petokraku.
gemini: poruka promijenjena dana: Čet Lip 26, 2014 3:13 pm; prepravljeno ukupno 1 puta |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| mskukan
 | | Član od: 08 Svi 2007 | | Poruke: 1680 | |
|
Upisano: Čet Lip 26, 2014 3:11 pm Naslov poruke: |
|
|
Što ćeš ti recimo napraviti Lufwaffe messra ali nećeš stavit kukića jer ti je odvratan.
|
meni isto nije to baš sasvim jasno, moram priznati. al sto ljudi sto ćudi kak bi se reklo, ne
psssst al otkrit ću ti jednu tajnu u nadi da nećeš porazbijat sve svoje makete messera kada ovo saznaš: taj nacistički messer obojan u rlm s raznim križevima ti nije baš puno manji simbol nacizma od svastike
 _________________ Skuki
Teška vremena prijatelju moj, đavo ih odnio |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Boris G.
|
Upisano: Čet Lip 26, 2014 3:14 pm Naslov poruke: |
|
|
| dog Napisao/la: | | Sjećam se jednog natjecanja na kojem je pobijedio me 109 sa legijonarskom oznakom tj. sa malim slovom "u" iznad grba , pa se o tome pisalo po novinama u stilu "skandal , pobijedio je avion sa ustaškim znakovljem". |
CK 2008 čini mi se. I nije bilo pitanje pobjede nego pokroviteljstva Ministarstva obrane ("Ministarstvo obrane je pokrovitelj događaja na kojem se veliča ustaško znakovlje"). Novinar nije uopće prisustvovao događaju, nije imao pojma o kakvom se događaju radi, iz treće ruke je doznao za neki tamo skup nekih čudnih ljudi koji rade igračke sa fašističkim oznakama. Cijela maketarska zajednica (uključujući i mene) se obrušila mailovima na njega pa se kasnije nevješto ispričao (vrlo sitnim člančićem napisanim najsitnijim fontom koji postoji u štampariji Slobodne dalmacije).
Ja recimo na tvom mjestu recimo uopće ne bi radio Lufwaffe Messera. Napravio bih zarobljenog američkog ili britanskog ako već želim messera u kolekciji. Jer Lufwaffe messer i bez kukuća je Luftwaffe messer. |
Zato jer recimo želim napravit messere na kojima su letjeli Hans Joachim Marseille ili Adolf Galland, ljudi koji iako su se borili na strani na kojoj su se borili (nekima krivoj, nekima ne) nisu bili fašisti, bili su izuzetni piloti i ratnici i svi su ih kao takve priznali. I protivnici i saveznici. I zato nemam problema sa mašinama koje su nosile njihove osobne oznake a svastiku kao simbol nacizma ću preskočit, jer meni osobno nije bitna. I neću te makete nosit ni na kakvo ocjenjivanje i takmičenje nego ću ih samo ja gledat kod kuće. Messer sa britanskim i američkim oznakama meni ne predstavlja ništa, isto kao ni Spitfire, hurricane ili T-34 sa njemačkim. _________________ MAK "Reoplan" |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Boris G.
|
Upisano: Čet Lip 26, 2014 3:22 pm Naslov poruke: |
|
|
| mskukan Napisao/la: |
psssst al otkrit ću ti jednu tajnu u nadi da nećeš porazbijat sve svoje makete messera kada ovo saznaš: taj nacistički messer obojan u rlm s raznim križevima ti nije baš puno manji simbol nacizma od svastike
 |
Znaš, Skuki, ja imam dovoljno godina da mi nitko ovdje ne treba otkrivat nikakve "tajne" tj. toplu vodu. Ja sam o tim stvarima učio dok je većina vas rješavala probleme protoka mlijeka iz zaštopane bočice.  _________________ MAK "Reoplan" |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| mskukan
 | | Član od: 08 Svi 2007 | | Poruke: 1680 | |
|
Upisano: Čet Lip 26, 2014 3:38 pm Naslov poruke: |
|
|
| Boris G. Napisao/la: |
Znaš, Skuki, ja imam dovoljno godina da mi nitko ovdje ne treba otkrivat nikakve "tajne" tj. toplu vodu. Ja sam o tim stvarima učio dok je većina vas rješavala probleme protoka mlijeka iz zaštopane bočice.  |
ja nisam imao te probleme. moje bočice su bile made in deutchland (ova kasnija)
ma nisam ni mislio da ne znaš, samo se malo šalim
samo sam htio reć da nacistički messer ako je ikada i bio simbol nacizma, onda je on taj simbol imao svastiku ili ne, al kako rekoh, meni može bit nejasno, a tebi može biti jasno, i tako...
stvar percepcije _________________ Skuki
Teška vremena prijatelju moj, đavo ih odnio |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Slider
 | | Član od: 09 Velj 2012 | | Poruke: 4221 | |
|
Upisano: Čet Lip 26, 2014 3:42 pm Naslov poruke: |
|
|
| Boris G. Napisao/la: | [ Ja sam o tim stvarima učio dok je većina vas rješavala probleme protoka mlijeka iz zaštopane bočice.  |
care! ova izreka ide u arhivu za buducu ( ucestalu) upotrebu...  _________________ Izrada maketa po narudzbi
www.m2models.hr
Slider: poruka promijenjena dana: Čet Lip 26, 2014 3:45 pm; prepravljeno ukupno 2 puta |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| XVI
 | | Član od: 28 Kol 2012 | | Poruke: 215 | | Mjesto: Slavonski Brod |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| mustang
| | Član od: 23 Ruj 2006 | | Poruke: 444 | |
|
Upisano: Čet Lip 26, 2014 3:56 pm Naslov poruke: |
|
|
| Boris,ove postove što si tu pisao,mislim i ja tako,svatko ima svoj odabir i ima pravo na preispitivanje svojih odluka i afiniteta..Ako si za to da ti je svastika tu radi povijesne točnosti tu,neka je,ja je imam na svim njem.zrakopl,ako ti je odbojna kao meni pogled na Mig-21 iz 1991 onda je nećemo staviti ili sklepati.Mario je rekao ono što sam i ja napisao..neke stvari neću napraviti je li me podsjećaju na meni direktno vrlo ružne događaje.Je to je povijest,postojalo je itd..ali meni je bad napravit ga.svatko tko ne misli tako napravit će ga i pri tomu ne glorificira ništa,nego jednost.je to za njih samo objekt iz nekog perioda vojne prošlosti gdje su vježbali sve svoje maket.tehnike..Nemamo svi iste mogućn.niti ćemo imati,život je takav..na you tube su pune snimke dolaska eksadrl.američ.zrakoplova s borbenih misija.Ono ray ban,nabildani macho tipovi,zgodne ženice sa trbuhom do zuba,čist aerodrom,cvijeće..bla,bla..ti isti očinski tipovi koji vole svoju djecu su deknuli omaškom ili ne bombu na skupinu ljudi jer garant su al ova ili ona a onda kada se ispostavilo da su ti karbonizir.ostatci djeca koja se okupljala na seosk.svadbi onda je to kolateralna šteta.I sad hoću li ja ili netko drugi imati možda dbvojak osjećaj dok sastavljam plastiku ili ne znam što,to je stvar trenutka,inspiracije ili ne znam čega..Na kraju tog dokumentarca jedna lječnica,rodom iz sirije živi u Londonu,bila je tamo pomoći rekla je rečenicu..Izdao nas je cijeli svijet,kao što smo i mi govorili 91. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| mustang
| | Član od: 23 Ruj 2006 | | Poruke: 444 | |
|
Upisano: Čet Lip 26, 2014 3:59 pm Naslov poruke: |
|
|
| Skuki meser je imala i Kraljevina Yugoslavija koja se u aprilskom ratu borila protiv istih tih mesera s druge strane...ono antifašizam protiv fašizma...a i jedan oblik Bf-109 su koristili i Židovi 1948 dok su se krkali s Arapima i nije im bilo mrsko što ima nazi štih.. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|