Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Moralne dvojbe jednog maketara
Idi na stranicu Natrag  1, 2, 3, 4, 5  Naprijed

Započni novu temu   Tema je zaključana od strane administratora    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Internet linkovi
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Boris G.

Član od: 03 Ruj 2007
Mjesto: SPLIT
PorukaUpisano: Čet Lip 26, 2014 4:03 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

XVI Napisao/la:
Slike ovog rada govore dosta toga

http://modelismoymodelistasdiorama.blogspot.com.ar/2013/02/holocausto-esc-135-by-shlomo-pishuvsky.html

Ovaj očigledno nema nikakvih moralnih dvojbi i problema.
mskukan

Član od: 08 Svi 2007
PorukaUpisano: Čet Lip 26, 2014 4:03 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

mustang Napisao/la:
Skuki meser je imala i Kraljevina Yugoslavija koja se u aprilskom ratu borila protiv istih tih mesera s druge strane...ono antifašizam protiv fašizma...a i jedan oblik Bf-109 su koristili i Židovi 1948 dok su se krkali s Arapima i nije im bilo mrsko što ima nazi štih..

yeap, zato i specificirah "nacistički meser" i "messer obojan u rlm s raznim križevima"

Teška vremena prijatelju moj, đavo ih odnio
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
CCCP
Administrator
Član od: 14 Ožu 2009
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Čet Lip 26, 2014 4:04 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

[/url]
mustang

Član od: 23 Ruj 2006
PorukaUpisano: Čet Lip 26, 2014 4:13 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Borisovu logiku njemačkog aviona bez svastike imaju i i brendovi poput nekih najv.maketarskih igrača koji na box art stave crni kvadrat ili ništa au decalima je izrezana na dvaili četiri djela ili je upće nema..i to je isto u redu

Natrag na vrh
Boris G.

PorukaUpisano: Čet Lip 26, 2014 4:15 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

mskukan Napisao/la:

ma nisam ni mislio da ne znaš, samo se malo šalim Wink

Ma znam, pa nismo djeca... Wink

Pa ja cijelo vrijeme govorim o tome da imamo različite percepcije i da je uzaludno uvjeravati nekoga da ima pogrešnu percepciju.
su27rules

Član od: 13 Pro 2006
Mjesto: Split
PorukaUpisano: Čet Lip 26, 2014 4:20 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

barakuda Napisao/la:
.......Možda je tad ovaj hobi zapravo utočište i relaksacija od stvarnosti u kojoj se nalazimo i borimo s njom na svakodnevnoj bazi.Možda da se krene od te pretpostavke....

Da.
https://www.whatifmodellers.com/index.php?topic=47754.0

https://www.facebook.com/groups/397878543718795/
Natrag na vrh
tupoljev

Član od: 01 Ruj 2009
PorukaUpisano: Čet Lip 26, 2014 4:45 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

..zanimljivo je da se ljudi po svijetu večinom oslanjaju na Hitlera kao glavnog negativca u povijesti planete zemlje, slažem se da je lik bio šta je bio. Najvjerojatnije iz razloga zato što je zadnji pokušao staviti svijet pod svoju čizmu. Za zločine iz srednjeg vijeka i nema puno slika, filmova...Pod ruskom crvenom zvijezdom na krilima migova, suhojeva nitko ništa ne kaže i može se stavljati uz maketu, a isto znamo koliko je ne samo pod ruskom nego i američkom zvijezdom ljudi izginilo, može nam smetati i davidova zvijezda, ne iz vjerskih razloga, možda neki palestinci to ne vole. Izraelci dobili zemlju - bivšu britansku teritoriju...., uglavnom puno zvijezda crvenih, bijelih i žutih i plavih a nijedna ne paše ili nekom i paše Wink
Natrag na vrh
Tomo

Član od: 06 Stu 2005
Mjesto: Varaždin
PorukaUpisano: Čet Lip 26, 2014 4:55 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

mustang Napisao/la:
Borisovu logiku njemačkog aviona bez svastike imaju i i brendovi poput nekih najv.maketarskih igrača koji na box art stave crni kvadrat ili ništa au decalima je izrezana na dvaili četiri djela ili je upće nema..i to je isto u redu

Ovo nema veze s moralnim preispitivanjem već s tržištem.
Svastika je u nekim zemljama zabranjena. Zato velika većina ako ne i svi proizvođači maketa je ne stavljaju na boxart, niti je daju u dekalima (ili je daju razlomljenu pa si je sastvljaj).
Inače u zadnjoj Hobbbossovoj maketi koju sam kupio bio je reklamni letak na kojem je među ostalim i sličica Hobbbosove makete Clauda u 1/72. Uredno je netko crnim flomasterom naknado prefarbao natpis na krilu. Očito da je nekome u Kinu japanski natpis na avionu bio dovojno uvredljiv da Hobbboss ima radnika koji flomasterom cenzurira problematične oznake.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail Posjeti web-site
dog

Član od: 17 Stu 2006
Mjesto: rijeka
PorukaUpisano: Čet Lip 26, 2014 5:39 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Boris G. Napisao/la:
dog Napisao/la:
Sjećam se jednog natjecanja na kojem je pobijedio me 109 sa legijonarskom oznakom tj. sa malim slovom "u" iznad grba , pa se o tome pisalo po novinama u stilu "skandal , pobijedio je avion sa ustaškim znakovljem".

CK 2008 čini mi se. I nije bilo pitanje pobjede nego pokroviteljstva Ministarstva obrane ("Ministarstvo obrane je pokrovitelj događaja na kojem se veliča ustaško znakovlje"). Novinar nije uopće prisustvovao događaju, nije imao pojma o kakvom se događaju radi, iz treće ruke je doznao za neki tamo skup nekih čudnih ljudi koji rade igračke sa fašističkim oznakama. Cijela maketarska zajednica (uključujući i mene) se obrušila mailovima na njega pa se kasnije nevješto ispričao (vrlo sitnim člančićem napisanim najsitnijim fontom koji postoji u štampariji Slobodne dalmacije).

Tomo Napisao/la:

Znaš koji dio konkretno meni nije jasan?
Što ćeš ti recimo napraviti Lufwaffe messra ali nećeš stavit kukića jer ti je odvratan.

Ja recimo na tvom mjestu recimo uopće ne bi radio Lufwaffe Messera. Napravio bih zarobljenog američkog ili britanskog ako već želim messera u kolekciji. Jer Lufwaffe messer i bez kukuća je Luftwaffe messer.

Zato jer recimo želim napravit messere na kojima su letjeli Hans Joachim Marseille ili Adolf Galland, ljudi koji iako su se borili na strani na kojoj su se borili (nekima krivoj, nekima ne) nisu bili fašisti, bili su izuzetni piloti i ratnici i svi su ih kao takve priznali. I protivnici i saveznici. I zato nemam problema sa mašinama koje su nosile njihove osobne oznake a svastiku kao simbol nacizma ću preskočit, jer meni osobno nije bitna. I neću te makete nosit ni na kakvo ocjenjivanje i takmičenje nego ću ih samo ja gledat kod kuće. Messer sa britanskim i američkim oznakama meni ne predstavlja ništa, isto kao ni Spitfire, hurricane ili T-34 sa njemačkim.

A mene bi baš zanimao T34 sa njemačkim oznakama jer su upravo takva dva bila na Opatijskom području 1945...
Natrag na vrh
Damir
Gost
PorukaUpisano: Čet Lip 26, 2014 6:03 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

tupoljev Napisao/la:
..zanimljivo je da se ljudi po svijetu večinom oslanjaju na Hitlera kao glavnog negativca u povijesti planete zemlje, slažem se da je lik bio šta je bio.

Nije baš tako. U Engleskoj, npr, u muzeju imaš paralelno obrađene Hitlera i Staljina, kao jednake totalitarne zločince. No, u istom muzeju su zaboravljene fotke 100 tisuća izgorjelih ljudi u jednom napadu demokratskih britanskih bombardera na Drezden... Iza tih bombi i spaljenih ljudi stoji volja britanskih birača, baš kao što demokratski glasovi Njemaca stoje iza Hitlera... Danas je vjerojatno lik nekakvog "Al-Kaida" bojovnika najcrniji mogući zločinac u percepciji svijeta, no vjerojatno jedan nafiskani Amerikanac u F-16 ili na džojstiku Drona pobije više civila od istog talibana... Glasovite su bliskoistočne svadbe na koje je nekakav nafiksani Amer slučajno bacio bombe... (PS: da sam ja Arap, svadbu bi si organizirao u Stockholmu, za svaki slučaj..) I tako sve u krug... Raditi maketu američkog F-16 ili figuru talibana sa bombama oko struka..? Tko ih je više pobio? Wink
Natrag na vrh
Boris G.

PorukaUpisano: Čet Lip 26, 2014 6:17 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

tupoljev Napisao/la:
a isto znamo koliko je ne samo pod ruskom nego i američkom zvijezdom ljudi izginilo, može nam smetati i davidova zvijezda, ne iz vjerskih razloga, možda neki palestinci to ne vole. Izraelci dobili zemlju - bivšu britansku teritoriju...., uglavnom puno zvijezda crvenih, bijelih i žutih i plavih a nijedna ne paše ili nekom i paše Wink

Ovo je vječiti argument koji se izvlači na površinu kada treba staviti nekakvu protutežu nacizmu tj. fašizmu. "I drugi su ubijali, nisu samo oni!"
Svaki simbol ispod kojega (ili iza kojega) je stajao neki režim u povijsti je ubio milijune i milijune ljudi. Po tom pitanju, svaki simbol koji predstavla neki režim je krvav i zločinački.
Međutim, ono što su radile crvena, bijela, davidova ili neka druga zvijezda, i što na kraju krajeva rade i dan danas je ono što rade svi režimi i sve vlasti na svijetu. Ubijaju i eliminiraju svoje protivnike i neitomišljenike.

Ono što razlikuje i što je razlikovalo sve te raznobojne zvijezde od svastike je to što te zvijezde nisu nikada odlučile niti su u svom planu i programu imale da će cijele nacije, religije i narode ugušiti plinom i spaliti u pećima samo zato jer nisu dominantno plavokosi, nemaju točno specificiranu fizionomiju i rodoslovlje i ne govore točno određenim jezikom. Ni jedna od tih zvijezda, ma koliko nevine krvi prolile nisu nikada ubijale zato jer su smatrale da su "uber" nad svim ostalim stanovnicima malene beznačajne ali nama jedine planete.
Američke bombe su ubile milijune nevinih, ruske također. Ali nisu ih krenule ubijati zato jer je ludi Amerikanac ili Rus zapisao u svoj šalabahter "Treba na ovom svijetu spaliti u peći sve koji nisu Amerikanci tj. Rusi". Čak ni ludi paranoik Staljin nije ubijao milijune Rusa s takvim ciljem. Ubio je sve kojih se bojao i koji su mu predstavljali prijetnju. Ni jedan od milijuna rusa koje je Staljin ubio nije ubijen jer je imao pogrešnu boju kose, kukasti nos, malo tamniju boju kože ili mu je prabaka pripadala pogrešnoj naciji ili narodu.

Eto, to razlikuje svastiku od svih tih drugih zvijezda i simbola i zato povijest neće nikada svastiku svrstati u isti rang kao i te zvijezde.
Povijest će suditi i već sudi tim zvijezdama, ali nikada ih neće staviti u isti koš sa svastikom.

dog Napisao/la:

A mene bi baš zanimao T34 sa njemačkim oznakama jer su upravo takva dva bila na Opatijskom području 1945...

Pa tko ti brani da ga napraviš, radi i uživaj!!!! Very Happy Very Happy Very Happy Wink
mustang

Član od: 23 Ruj 2006
PorukaUpisano: Čet Lip 26, 2014 6:33 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Tomo Napisao/la:
mustang Napisao/la:

Ovo nema veze s moralnim preispitivanjem već s tržištem.
Svastika je u nekim zemljama zabranjena. Zato velika većina ako ne i svi proizvođači maketa je ne stavljaju na boxart, niti je daju u dekalima (ili je daju razlomljenu pa si je sastvljaj).
Inače u zadnjoj Hobbbossovoj maketi koju sam kupio bio je reklamni letak na kojem je među ostalim i sličica Hobbbosove makete Clauda u 1/72. Uredno je netko crnim flomasterom naknado prefarbao natpis na krilu. Očito da je nekome u Kinu japanski natpis na avionu bio dovojno uvredljiv da Hobbboss ima radnika koji flomasterom cenzurira problematične oznake.

nisam ni mislio da ima veze sa moralnim preispitivanjem nego Japanci i Nijemci izbjegavaju zakonski ili zbog drugih razloga staviti svastiku što god oni mislili o njoj..Taj box art smisao po meni jee vizualno upečatljiv sa ili bez svastike,ali nije povijesno posve točan prikaz,tako i sa maketom koji netko radi sa ili bez,vizualno će mu biti privlačnija sa ili bez kukastog križa.Apsurdno je da je Neonacizam jači u Rusiji i u Americi nego u Njemačkoj..Pukovnik von Stauffenberg je u očima Njemaca desetljećima nakon rata bio izdajnik jer je htio ubiti svog vrhovnog zapovjednika,njegova udovica dugo nije dobivala mirovinu,tako da i ako su prošli denacifikaciju mnogima je taj križ bio u srcu prebrisan ili ne flomasterima ili ne tiskan na kutiji neke makete.Poanta je da Tamiya npr.ostavlja mogućnost staviti svastiku a odabir ljudi hoće li je staviti i to je sloboda izbora i neosuđivanja suprotnog stajališta..
Boris,ima par knjiga koje povlače psihoportrete Stalina i Hitlera i ima jako puno sličnosti a ruku na srce često suse divili drugoj strani..Stalin je u čistkama od dolaska na vlast do svoje smrti odgovoran za smrt oko 20 milij.sunarodnjaka tako da je debelo prešišao svog nazi kolegu..Raselio je milijune ljudi,mnoge narode u rusiji je uništio jer su tobože surađivali s Njemcima,uništi je seljake ubivši ih milijune oduzimanjem hrane..Nije imao Meine kampf ali je imao plansko i organizirano ludilo masovnog ubijanja..

mustang: poruka promijenjena dana: Čet Lip 26, 2014 6:41 pm; prepravljeno ukupno 1 puta
Natrag na vrh
L 555 BAT

Član od: 20 Lis 2008
Mjesto: Split
PorukaUpisano: Čet Lip 26, 2014 6:38 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Boris G. Napisao/la:
tupoljev Napisao/la:
a isto znamo koliko je ne samo pod ruskom nego i američkom zvijezdom ljudi izginilo, može nam smetati i davidova zvijezda, ne iz vjerskih razloga, možda neki palestinci to ne vole. Izraelci dobili zemlju - bivšu britansku teritoriju...., uglavnom puno zvijezda crvenih, bijelih i žutih i plavih a nijedna ne paše ili nekom i paše Wink

Međutim, ono što su radile crvena, bijela, davidova ili neka druga zvijezda, i što na kraju krajeva rade i dan danas je ono što rade svi režimi i sve vlasti na svijetu. Ubijaju i eliminiraju svoje protivnike i neitomišljenike.

". Čak ni ludi paranoik Staljin nije ubijao milijune Rusa s takvim ciljem. Ubio je sve kojih se bojao i koji su mu predstavljali prijetnju. Ni jedan od milijuna rusa koje je Staljin ubio nije ubijen jer je imao pogrešnu boju kose, kukasti nos, malo tamniju boju kože ili mu je prabaka pripadala pogrešnoj naciji ili narodu.

Eto, to razlikuje svastiku od svih tih drugih zvijezda i simbola i zato povijest neće nikada svastiku svrstati u isti rang kao i te zvijezde.
Povijest će suditi i već sudi tim zvijezdama, ali nikada ih neće staviti u isti koš sa svastikom.

znači postoji ubijanje i "ubijanje";
ako je s dobrim razlogom, može proć',ako ne onda je za osudu???? Shocked
Damir
Gost
PorukaUpisano: Čet Lip 26, 2014 7:10 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

L 555 BAT Napisao/la:

znači postoji ubijanje i "ubijanje";
ako je s dobrim razlogom, može proć',ako ne onda je za osudu???? Shocked

To ti je možda najbolje shvatiti na primjeru mojeg prijatelja koji se među zadnjima izvlačio iz Škabrnje... On je imao dobar razlog da puca u smjeru napadača, a oni koji su pobili ljude u selu baš i nisu imali dobar razlog... Rolling Eyes
Natrag na vrh
Doodeck

Član od: 05 Pro 2009
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Čet Lip 26, 2014 7:16 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ljudi, morate se mentano postavit kao i ja: ja mrzim sve. I naciste i fašiste i saveznike i ustaše i četnjake, Slovence, našu vojsku, srpsku vojsku, Židove, Arape, Čečene, Apaše, bijelce, crnce, o žutima da ne pričam, muškarce i žene. Sve mrzim podjednako, bez diskriminacije.
E sad, pošto sve živo i neživo mrzim, fino si, kad mogu (a sve manje mogu) uzmem maketu koja mi se dopada, bez obzira koje zemlje bila i počnem ju radit.
I nikad ju ne završim.
I onda mrzim sebe.
Pa sam sretan.
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Tema je zaključana od strane administratora    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Internet linkovi Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu Natrag  1, 2, 3, 4, 5  Naprijed
Stranica 4/5

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma