Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Leo - zd
 | | Član od: 16 Pro 2008 | | Poruke: 2530 | | Mjesto: Zadar |
|
Upisano: Pon Sij 26, 2015 12:16 am Naslov poruke: Lady Nelson , cutter 18 st. mjerilo 1:119 |
|
|
Uz sve nedovršene započeo sam još jednu maketu...Valjda će ova doživjeti dovršenje..
Radi se o cutteru HMC Lady Nelson, britanska mornarica, 18 stoljeće.
Zapravo je to generički projekt pa je zgodno jer se mogu unijeti i neke dopune, "personalizirati", vjerovatno će na kraju dobiti ime nekog od cuttera sličnih karakteristika, sa popisa izgubljenog brodovlja Admiraliteta, za tako male brodove nema puno podataka..
Krenuo sam od dobrih nacrta Crisa Wattona (Victory / Amati models) , autora cijel serije odličnih nacrta i maketa.
Zanio sam se mjerama malo pobrkao lončiće uglavnom polazni nacrti su u 1:64 a ja sam iz nepoznatih razloga krenuo s idejom da su 1:54 tako da je na kraju mjerilo koje je trebalo biti 1:100 postalo 1:119.
Nacrte sam skenirao, umanjio, usput sam "ispraznio" unutrašnjost, naime uvijek me smeta da je ispod rešetki i otvora uvijek samo drvo..namjera mi je barem stvoriti dojam prostora.
Rebra i kobilica napravljeni su iz dva sloja tanke šperploče.
Kako je brod malih dimenzija odlučio sam se da, umjesto prvog sloja letvica koje formiraju oblik trupa, primijenim ispunu balzom, u Peveca sam našao nedano povoljno razne profile.
Ovako sam dobio čvrst trup i dobru podlogu za oblogu završnim, 2. slojem letvica.
Unutrašnjost je pobojana u tamniju boju da se kroz rešetke i otvore stvori dojam podnice.
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Leo - zd
|
Upisano: Pon Sij 26, 2015 12:26 am Naslov poruke: |
|
|
Prva oplata , ograde, je iz jednog komada, po običaju iz tanke šperploče, na donji dio zaljepljena je tanka balza za poravnanje i ujednačavanje podloge.
Trup je poslije brušenja i dotjeravanja premazan CA ljepilom i fino prebrušen da se dobije čvrsta i dobra podloga za završnu oplatu.
Završna oplata je iz orahovih "letvica" 2*1mm, prije brušenja djeluje dosta grubo.
Kako je podloga palube jako tanka šperploča, između rebara ubačeni su komadi balze na koju je naljepljena paluba.
Kako mi je uvijek problem sačuvati kobilicu od oštećenja prilikom izrade oplate , vidljivi dio naknadno radim.
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Leo - zd
|
Upisano: Pon Sij 26, 2015 12:36 am Naslov poruke: |
|
|
Brod je opremljen topovima.. 10 komada 3poundera..
Početna ideja bila je napraviti master i izliti ih u rezinu.. e ali dimenzija ....
Ukratko topovi su toliko mali da sam se odlučio na izradu 3d modela i 3d print.
Prvi nacrt bio je jako precizan ali jednostavno nije bilo izvodivo, naime limit 3d printa kojeg sam odabrao je 0,1 mm tako da sam sve manje dimenzije ili aproksimirao ili anulirao.
Print je bio bolji od očekivanog a gori od onog što sam se nadao.
Materijal nakon printa ima određenu hrapavost, djelom uklonjenu posebnom obradom ali ipak je dio hrapavosti ostao.
Zbog toga sam prvo nanio tekući kit (1200) a potom sve obojao u mat crnu.
Na cijevima je izveden dry brush i slijedit će još jedan wash crnom, razmišljao sam o laganom washu crvenom kao rđom ali mi se čini neizvedivim u ovom mjerilu.
Podvozja su dobila prvu ruku crveno-okra , slijedi još jedna a potom dry brush svjetlijom crvenom za naglašenje rubova i bojanje zakovica, obruča kotača i sl.. u boju kao što je cijev.
Rigging topova će biti .....
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Minolovac 161
 | | Član od: 16 Stu 2009 | | Poruke: 1144 | | Mjesto: Bestovje /Sv, Nedelja/ |
|
Upisano: Pon Sij 26, 2015 8:46 am Naslov poruke: |
|
|
| Kaj bu to, privjesak za ključeve? Zezam se, nekaj tak malo ja nebi mogao držati u svojim prstima punim cianofixa. Svaka čast, nadam se sretnom završetku. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Leo - zd
|
Upisano: Pon Sij 26, 2015 9:32 am Naslov poruke: |
|
|
Hvala
A vidiš da sam pokušao "pravo mjerilo", stotku pa mi se podsvjest pobunila.. eto pokušala me odvući barem na 144ku.Tko zna zašto sam se prepoznao u onoj nimalo stilskoj figuri o prstima punim cijanofixa...
Kaže nije problem složit maketu ..problem je postić da se djelovi ne poljepe po prstima i .. najgore u cijeloj priči skinut "ono" sa prstiju.
Uhvatila me volja... ima nade da završim, samo još da izboksam pramčani uzvoj i statvu ... uf to me uvijek izmući i nikad nije kako bi htio.
Kuham, pečem al nikako dobit zakrivljenje koje treba, ona glupa orahovina se rascijepi taman pred kraj. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| hrast
 | | Član od: 03 Lip 2013 | | Poruke: 75 | | Mjesto: Rijeka |
|
Upisano: Pon Sij 26, 2015 1:57 pm Naslov poruke: |
|
|
jako lijepo i precizno. svaka čast na trudu i živcima.
koliko će biti dugačak na kraju preko svega ( 20 cm) ? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Leo - zd
|
Upisano: Pon Sij 26, 2015 2:51 pm Naslov poruke: |
|
|
Pa malo manje
Trup je 16 cm ali sa kosnikom je 24 cm a od vrha kosnika do kraja buma je 28,5 cm (taman stane na A4 ) |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Matija
 | | Član od: 11 Sij 2014 | | Poruke: 15 | | Mjesto: Njivice - Otok Krk |
|
Upisano: Uto Velj 03, 2015 5:58 pm Naslov poruke: |
|
|
Leo,
to odlično izgleda, svakako me zanima nastavak gradnje, majstorski.
Pozdrav, Matija. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| turky-ri
 | | Član od: 08 Lip 2008 | | Poruke: 203 | | Mjesto: Rijeka |
|
Upisano: Sri Velj 04, 2015 10:49 pm Naslov poruke: |
|
|
Svaka čast Leo ! čak 28,5 cm polako prelaziš na "velike" ?  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Leo - zd
|
Upisano: Čet Velj 05, 2015 12:29 am Naslov poruke: |
|
|
ali preko svega
Malo sam usporio jer je bojanje topova prilčno pipava a slabo i ništa se vidi. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Leo - zd
|
Upisano: Sub Velj 07, 2015 12:46 pm Naslov poruke: |
|
|
Recimo da su topovi gotovi, što se tiće bojanja, vidjet ću još pod danjim svjetlom da li nekakav lagani wash ali to je to.
Ne obračajte pažnju na mrljavost , uživo se stvarno ne vidi, moj pokušaj povečanja očigledno je bio previše i za predleću, vidim da je ispred cijevi topa stvorio nekakvu deformaciju boje a i čačkalice izgleda da nestaju..
Možda je bolji prikaz topova na njihovim "radnim mjestima", naravno treba još doći paluba.
vitlo (jedan komad ali dobio sam dva primjerka) još treba malo obrade.
Naravno za topove slijedi tek prava zabava, izrada njihovog rigginga, što prevedeno znaći 60 malih kolotura, 60+20 alki i 30+10 konopa...
Valjda neću slijedeće slike postati iz Vrapča
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| hrast
|
Upisano: Pon Velj 09, 2015 4:00 pm Naslov poruke: |
|
|
ovo je super. Imaš živaca.
molim te ako može savjet.
kako da napravim da se zastava kao vijori na na vjetru ?
pokušao sam sa ljepilom za drvo ali ne ide. valjda neznam tehnologiju.
pozdrav |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Leo - zd
|
Upisano: Pon Velj 09, 2015 10:37 pm Naslov poruke: |
|
|
Hvala..
Zastava na vjetru..
pa recimo napraviš plastelinom ili nečim sličnim valovitu podlogu koja bi odgovarala negativu zastave,
Uvaljaš plastelin, sa drškom od kista, ili rezača ili sl.. napraviš uvale/udubljenja a onda gornji dio /brijeg vala malo zagladiš da nema rubova
Uzmeš tanki sloj papira (najbolji su ti papirnati ručnici poput onih na benzinskima u velikim rolama) odvojiš jedan ili dva sloja, namočiš u otopinu drvofixa i vode (cca 1:1) ocijediš i položiš u kalup.
Kad se osuši trebao bi imat zastavu koja je izsavijana kao da se viori na vjetru.
Ako je za brod na jedra pripazi smjer zastave i jedara  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| hrast
|
Upisano: Uto Velj 10, 2015 2:11 pm Naslov poruke: |
|
|
hvala za savjet, pokušat ću pa javim kako je ispalo
pozdrav |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Slider
 | | Član od: 09 Velj 2012 | | Poruke: 4221 | |
|
Upisano: Uto Velj 10, 2015 5:16 pm Naslov poruke: |
|
|
obicna maramica, isprintas obe strane zastave u negativu na papir za preslikace na majice, ispeglas peglom, obrezes
savines prstima dok je topla i obicno ostane takva...ako ne ostane, napravi kalup kako Leo rekao i premazi razrijedjenim drvofiksom - prvo s gornje strane, pa kad se ukruti makni s kalupa pa s druhe strane
na kraju ak hoces mozes i prozirni mat lak _________________ Izrada maketa po narudzbi
www.m2models.hr |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|